Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe voorkom je overbewatering van je planten

"Een plant water geven"

Hoe voorkom je overbewatering van je planten

Overbewatering van planten is iets dat alle plantenbezitters ten minste één keer hebben gedaan. Het is vaak best moeilijk om het juiste evenwicht te vinden tussen overbewatering, onderbewatering, en het perfect bewateren van je planten. Ik heb een paar planten gedood door ze niet goed water te geven en de symptomen niet te zien voor wat ze waren. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je planten telkens perfect water krijgen!

Ik verdeel deze trucs in twee categorieën, omdat ze niet voor alle planten op dezelfde manier zullen gelden. Deze twee categorieën zijn:

  1. Hoe voorkom je dat je grondplanten te veel water krijgen
  2. Hoe vermijd je overbewatering van je Leca planten

De eerste categorie zijn planten die in aarde groeien en de tweede categorie zijn planten die groeien in Leca, gebakken kleibollen. Ik ben begonnen mijn planten van aarde naar leca te verplaatsen, omdat ik het veel gemakkelijker vind mijn planten in Leca goed water te geven. Maar ik neem ook planten in aarde op, want aarde is een geweldige manier om je planten te laten groeien.

Laten we meteen in de onderwerpen duiken, zodat je weer uitstekend voor je kamerplanten kunt zorgen!

Hoe vermijd je overbewatering van je bodemplanten

Terug naar boven

Een Dieffenbachina geplant in de grond

Grond kan een lastig iets zijn om mee om te gaan, omdat er zo veel verschillende soorten grond zijn. Als je grond voor je plant kiest, moet je weten welke waterbehoeften je planten hebben. Staan ze graag steeds in vochtige grond of willen ze het grootste deel van de tijd in droge grond staan? Als je je plant niet het vochtgehalte geeft waar ze van houden, kun je je plant uiteindelijk helaas doden.

Laten we eens naar een voorbeeld kijken

Laten we als voorbeeld een Alocasia Zebrina nemen. Deze plant houdt van vochtigheid en doet het goed in een vochtige omgeving. Dus geeft ze toch altijd de voorkeur aan vochtige grond? Strikvraag! De plant heeft grote, lange, mooie stengels en die stengels slaan een veel vocht op voor als de plant het nodig heeft. De Alocasia Zebrina geeft eigenlijk de voorkeur aan droge grond, omdat ze het water dat ze nodig heeft zelf opslaat en de grond niet nodig heeft om haar van het vocht te voorzien. Waarom is dit dan belangrijk? Het toont aan dat je wat onderzoek moet doen als je met grond werkt, want dat is het belangrijkste begin.

De juiste grond is het halve werk

Als je de grond gevonden hebt die de juiste hoeveelheid water voor je plant vasthoudt of afvoert, is het tijd om je plant water te geven. Bij overbewatering komen veel van de problemen door overtollig water dat de grond niet kan opnemen. Dit overtollige water blijft achter in de pot en kan wortelrot veroorzaken.

Drainagegaten zijn belangrijk

Een eenvoudige oplossing om overtollig water op de bodem van je pot te vermijden is potten met drainagegaten te gebruiken. Als je nu je planten water geeft, neemt de grond al het water dat hij nodig heeft op om de plant in leven te houden, en het overtollige water loopt via de bodem naar buiten. Je hebt geen overtollig water meer op de bodem van je pot zitten, dus is er minder kans dat je je planten te veel water geeft.

Soms heeft je favoriete pot geen drainagegaten, maar dat betekent niet dat je deze potten niet meer voor je planten kunt gebruiken. Je kunt je planten in de plastic pot (waarin je ze kocht) met gaten houden en de plant met de plastic pot in je favoriete pot zonder afwateringsgaten zetten. Op deze manier kun je, telkens als je je planten water geeft, de planten in je gootsteen zetten en ze water geven. Na een minuut of 5 is al het overtollige water afgevoerd en kun je je plant met de plastic pot weer in de mooi uitziende pot zetten.

Het is hier belangrijk dat je het overtollige water laat wegspoelen nadat je de plant water hebt gegeven. De grond zal al het water dat je plant nodig heeft vasthouden, als je de juiste grond voor je plant gekozen hebt. Als dit moeilijk klinkt, kun je altijd contact met me opnemen en ik zal mijn best doen om je te helpen de juiste grond voor je plant te vinden.

Hoe voorkom je dat je Leca planten te veel water krijgen

Terug naar boven

Alocasias groeien in Leca

Als je ervoor kiest je planten in leca te laten groeien in plaats van in aarde, wordt je werk veel gemakkelijker als het gaat om je planten goed water te geven. Voor ik inga op hoe je kunt voorkomen dat je planten in leca te veel water krijgen, wil ik eerst kort uitleggen wat leca is, want het is niet een term die veel mensen zullen kennen. Leca zijn de bruine kleibollen die je vaak in openbare ruimten en kantoren vindt. Planten groeien er sneller in dan in aarde. Dit heeft verschillende redenen, waaronder:

  • Geen aarde, geen rommel
  • Gemakkelijker te onderhouden
  • Water geven is gemakkelijker
  • Minder kans op ongedierte

Je kun het meer te weten komen over Leca of de Voor- en nadelen van Leca!

Je planten kweken in Leca

Nu je weet wat Leca is, gaan we na hoe je je planten in deze kleibollen kunt laten groeien. Als je de ballen krijgt en klaar bent om er een plant in te zetten, zorg dan dat de wortels van de plant helemaal vrij van aarde zijn. Aarde maakt een rommeltje en kan wortelrot veroorzaken, dus moet je de wortels van je plant zorgvuldig schoonmaken. Als je je afvraagt hoe je de wortels van je planten kunt schoonmaken, zijn hier een paar posts die misschien interessant voor je zijn:

Deze posts zijn allemaal op verschillende planten gericht, dus misschien is de juiste er voor jou bij. Deze posts gaan diep in op het schoonmaken van de grond van de wortels van je plant.

De leca ballen moeten grondig met water gewassen worden tot het kleistof eraf gewassen is. Je kunt daarover meer lezen bij "Hoe maak je Leca klaar voor het eerste gebruik". Als de ballen schoon zijn, moeten ze even in het water weken. De meeste gidsen zeggen dat je dit minstens 24 uur moet doen, maar ik heb dit persoonlijk nooit gedaan en ik heb geen problemen gehad.

Net als met aarde is het het gemakkelijkst als je je plant met de Leca in de plastic pot met de afvoergaatjes zet waar je plant waarschijnlijk mee kwam. Dit betekent dat je de plastic pot ook moet schoonmaken, om de aarde kwijt te raken. Als je je afvraagt hoe je dat moet doen, lees dan meer hierover bij "Hoe maak je potten schoon voor gebruik met Leca". Als je je plant in leca geplant hebt en klaar bent om hem water te geven, begint het gemakkelijkste deel van dit hele proces.

Je plant in Leca water geven

Als je de plant water geeft, moet je er alleen rekening mee houden dat de wortels nooit in het water mogen zitten. Dit betekent dat je water in de pot kunt toevoegen tot het waterpeil net onder de wortels staat. Het is het gemakkelijkst als je een glazen pot gebruikt, maar potten werken ook, zorg er alleen voor dat je genoeg Leca onder de wortels toevoegt om ze van de bodem van de pot te tillen. Als het water nooit de wortels raakt, is het onmogelijk je planten te veel water te geven.

De kleibollen houden een klein beetje water vast, maar niet veel, zodat ze de wortels laten nippen aan het water. Leca absorbeert het water dat op de bodem van de pot ligt en de wortels van je plant nippen hiervan. Als je plant meer water nodig heeft, groeit hij met zijn wortels naar het water toe en drinkt daar direct van. Leca is heel geschikt voor planten die heel weinig of veel water nodig hebben. De kleibolletjes regelen het water gestadig en als de plant dit niet goed genoeg vindt, gaat hij zelf het water halen.

Hieronder zie je een foto van mijn graslelies die al een jaar in leca groeien en dit is zo'n plant die echt al het water wil dat het kan krijgen.

"Graslelie in leca"

Omdat de graslelie graag veel water drinkt, hoef je je niet echt zorgen te maken over het toevoegen van te veel water in de pot, de plant zal het allemaal snel opdrinken. Maar zoals ik al zei, werkt dit ook voor planten die heel weinig water nodig hebben. Op de foto hieronder zie je dat de Sanseviera ook van de leca geniet en dat hij groeit omdat de Leca het water in de pot regelt.

"Sanseviera in leca-kruik"

Omdat deze Sansevieria alleen goed groeit in een droge omgeving, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het water steeds onder de wortels blijft. De Leca zal het water regelen, dus het waterpeil onder de wortels houden is het enige waar je aan moet denken als je deze soorten planten in leca water geeft.

Conclusie

Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je planten te veel water krijgen. Als je planten hebt die in de grond staan, moet je zorgen dat je de juiste grond voor je plant krijgt. Zit de plant graag de hele tijd in vochtige grond? Houd hem dan in een grond die veel water vasthoudt. Staat je plant graag in droge grond? Neem een bodem die het meeste water dat je hem geeft heel snel afvoert. Dit zal helpen om je planten goed water te geven. Als je je planten in aarde water geeft, kun je ze het beste ongeveer 5 minuten laten uitlekken nadat je ze water gegeven hebt, om er zeker van te zijn dat er geen overtollig water achterblijft in de pot.

Als je leca gebruikt, wordt het allemaal veel eenvoudiger. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je het waterpeil onder de wortels houdt. Laat de wortels niet in het water zitten en de plant zal groeien en gezond zijn. Als je planten hebt die van veel water houden, zoals de graslelie, hoef je hier niet zo voorzichtig mee te zijn. Heb je een plant die liever in droge grond staat, zoals de Sansevieria, zorg dan dat de wortels niet in water zitten en de Leca zorgt voor de rest voor je.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: leca, water, graslelie, sansevieria, overbewatering

Geplaatst op: Feb 12, 2021 Bijgewerkt op: Feb 14, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners