Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe weet je wanneer het tijd is om je kamerplant water te geven?

Het bewateren van een Vredeslelie

Hoe weet je wanneer het tijd is om je kamerplant water te geven?

Je kamerplanten water geven is een van de moeilijkste onderdelen van het verzorgen van planten. Iedereen, zelfs gevorderde plantenbezitters, heeft wel eens planten gedood door te veel of te weinig water. Dus de vraag "Hoe weet je wanneer het tijd is om je kamerplanten water te geven?" is niet alleen een vraag die beginners stellen.

In deze plantenverzorgingsgids over het water geven van je kamerplanten beantwoord ik deze veel voorkomende vragen en misvattingen:

 1. Hoeveel water heeft een plant per dag nodig?
 2. Hoeveel water moet je je plant geven?
 3. Hoe kun je zien of je plant water nodig heeft?
 4. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je planten niet te veel water geeft?

Laten we op reis gaan en ontdekken hoe je de manier waarop je je kamerplanten water geeft verbetert. Je planten water geven hoeft niet stressvol te zijn, het kan een moment zijn waarop je van je planten kunt genieten.

Hoeveel water heeft een plant per dag nodig?

Terug naar boven

Je kamerplanten water geven is moeilijk, vooral als je een beginner bent. Het is heel gemakkelijk te geloven dat alle planten van water houden en elke dag water nodig hebben om te overleven. Je plant water geven voelt alsof je het voedt en liefde geeft.

Maar planten zijn niet hetzelfde als mensen en huisdieren: ze hebben geen voortdurende aandacht nodig. De meeste kamerplanten hebben eigenlijk graag dat hun grond een dag uitdroogt voor je ze weer water geeft. Als je je plant dagelijks water geeft, geef je het te veel water en dat zal het vrij snel doden.

Even voor de duidelijkheid: Je moet je plant niet dagelijks water geven. In het algemeen is het voldoende je plant een keer per week water te geven. Dit geeft de grond een kans om iets uit te drogen, wat voor de meeste planten geweldig is.

We hebben geleerd dat we onze planten niet dagelijks, maar wekelijks water moeten geven. Dan kan je volgende vraag zijn: Hoeveel water moet je je plant geven? Dat is een mooie vraag die we nu zullen bekijken.

Hoeveel water moet je je plant geven?

Terug naar boven

Succulent in pot met schotel

Stel je voor dat je je plant elke keer perfect water kon geven, zou dat niet geweldig zijn? Het is vrij gemakkelijk om je plant te veel water te geven, maar ook te vergeten en het te laten uitdrogen. Dus hoe weet je hoeveel je je plant water moet geven? Je pot en grond helpen je hierbij: laten we eens kijken waarom!

Een pot met een afvoergat

Als je je plant in een pot hebt gezet die een drainagegat heeft, ben je al halverwege. Een drainagegat is een geweldig hulpmiddel als het gaat om het bewateren van je plant. Geef je planten heel langzaam water, want zo leer je hoeveel water je plant nodig heeft. Als je je plant langzaam water geeft, geef je de grond de kans om het vocht op te nemen. Al het overtollige vocht, water dat de grond niet meer kan opnemen, zal uit de bodem van de pot weglopen. Laat je pot ongeveer 5 minuten druppelen en je zou je plant perfect water moeten hebben gegeven voor deze week.

Een schotel onder je pot

Als je, zoals ik, een schotel onder je pot gebruikt met een drainagegat, moet je een extra stap volgen. Als je je planten water geeft, zet dan de pot weg van de schotel. Het vocht zal uit de pot lopen , maar de schotel vangt dat vocht op en laat het niet ontsnappen. Dit lijkt erg op het niet gebruiken van een pot met een drainagegat, want je plant zal nog steeds in het overtollige vocht zitten. Het is het gemakkelijkst als je je planten water geeft boven een gootsteen, zodat je huis schoon blijft.

Een pot zonder afvoergat

Als je geen drainagegat in je pot hebt, moet je ervoor zorgen dat je plant geen last heeft van vocht. Overtollig vocht dat de grond in de pot niet kan opnemen, blijft op de bodem van de pot liggen. Als dit water hier te lang blijft staan, veroorzaakt dat wortelrot en kan je plant doodgaan.

Gelukkig zijn er een paar oplossingen als je een pot zonder afvoergat gebruikt! Je kunt een verhoogde bodem in je pot maken met Leca. Je kunt je aarde en plant bovenop deze laag zetten om ze weg te houden van het water op de bodem van de pot. Deze verhoogde bodem geeft je een veel grotere kans om je plant gezond te houden in een pot zonder afvoergat.

Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, hebben een drainagegat nodig om overtollig vocht kwijt te raken: ze houden van droge grond. Planten als een Graslelie en een Vredeslelie houden van vocht en zullen het prima doen in planten zonder afvoergat.

Je kunt meer over potten met afwateringsgaten lezen in "Alles wat je moet weten over afwateringsgaten in plantenpotten".

Hoe kun je zien of je plant water nodig heeft?

Terug naar boven

Dracaena met rimpels door dorst Dracaena met rimpels door dorst

We hebben al zo veel geleerd! We weten dat we een plant niet dagelijks water moeten geven en ook hoeveel we die plant water moeten geven, geweldig! Maar wat als je denkt dat je plant misschien meer water nodig heeft? Wat zijn de tekenen die aangeven dat je plant dorst heeft? Dit zijn goeie vragen die ik in dit gedeelte zal beantwoorden!

Het is gemakkelijk om een plant te veel water te geven, omdat het "lijkt" alsof het dorst heeft. Laten we eens kijken naar een paar voorwaarden die we moeten doorlopen om er zeker van te zijn dat je plant ook echt water nodig heeft:

 1. De plant heeft minstens 7 dagen geen water gekregen
 2. De bovenste 2.5 cm van de grond is droog
 3. De plant begint te hangen of op te krullen
 4. Er is geen water op de bodem van de pot staan

Als je gezien hebt dat aan al deze voorwaarden voldaan is, kun je je plant water geven. Nu hoef je je geen zorgen meer te maken over overbewatering van je plant, want je hebt het de tijd gegeven om op te drogen en te ademen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je je planten niet te veel water geeft?

Terug naar boven

Too much water for a plant

Één van de grootste fouten die beginnende plantenbezitters maken is om planten te veel water te geven. Het is vrij gemakkelijk om je planten te veel water te geven, zelfs meer gevorderde plantenbezitters doen het van tijd tot tijd. Gelukkig zijn er een paar manieren om ervoor te zorgen dat je je planten niet te veel water geeft:

 1. Gebruik een pot met een drainagegat
 2. Heb een verhoogde bodem in je pot zonder drainagegaten
 3. Gebruik goed drainerende grond
 4. Geef je planten maximaal één keer per week water
 5. Geef je plant de tijd om het vocht op te nemen

Eerder in deze verzorgingsgids hebben we het al gehad over de noodzaak van afwateringsgaten of de verhoogde bodems. Deze zorgen ervoor dat je plant en de grond nooit in een plas water op de bodem van de pot zitten. Deze plas water kan vrij gemakkelijk wortelrot veroorzaken, dus de verhoogde bodem en het afvoergat verhinderen dit.

Een goed drainerende grond is geschikt om overtollig water af te voeren. Dit helpt je plant om niet in vochtige grond te gaan zitten. Er zijn een paar planten die van deze omgeving houden, waaronder Calatheas. Maar de meeste planten staan graag in grond die een dag of 2 uitdroogt voor je weer water geeft.

Je planten maximaal een keer per week water geven is een goede vuistregel voor beginnende plantenbezitters. Dit helpt je om je plant niet te veel water te geven en je leert na verloop van tijd of je plant meer of minder water nodig heeft. Meer dan een keer per week water geven is echter vrij zeldzaam, dus houd het bij maximaal een keer per week.

Het is ook belangrijk dat je je plant de tijd geeft om het vocht op te nemen. Als je je hangende plant water gegeven hebt, zal ze niet meteen weer normaal worden. Dit is geen teken dat je je plant niet genoeg water gegeven hebt, het is gewoon een teken dat het het vocht nog moet opnemen. Geef je plant minstens 6 uur de tijd om het vocht op te nemen en je zult zien dat het meteen weer wordt zoals het er vroeger uitzag.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: potgrond, pot, overbewatering

Geplaatst op: Sep 4, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een item koopt krijg ik daar een commissie voor. Dit is gratis en helpt me om verzorgtips te kunnen schrijven. Bedankt!

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips