Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe kies je de juiste pot voor je vetplant?

Succulent in terracotta pot Een moderne pot van FLUQ, krijg er hier een.

Hoe kies je de juiste pot voor je vetplant?

Je hebt net een mooie vetplant gekocht, eentje die perfect in je huis past. Nu rijst de vraag, "Hoe kies ik de juiste pot?" Het is een cruciaal punt om over na te denken, want het kan het verschil betekenen tussen je plant die bloeit of sterft als je het verzorgt. Bij het kiezen van de beste pot voor je vetplant gaat het niet alleen om de juiste kleur; het is de soort container die het verschil maakt.

In deze gids gaan we in op een paar verschillende onderwerpen:

Aan het eind van deze gids weet je welke pot geschikt is voor jou en je vetplant en ben je klaar om je vetplant de beste leefomstandigheden te geven om hem te laten gedijen.

Waar moet ik op letten als ik een pot voor mijn vetplant koop?

Terug naar boven

Eerst en vooral moet je er zeker van zijn dat de pot een goed drainagesysteem heeft, zodat hij voorkomt dat overtollig water zich in de bodem verzamelt, dit kan uiterst schadelijk zijn voor de plant. Afwatering is essentieel voor de gezonde groei van een potplant.

Behalve een goede drainage is het ook de moeite waard te letten op het materiaal en de grootte van de pot. Als we dat in gedachten houden, hebben we in deze gids de beste manier uiteengezet om de juiste pot voor je vetplanten te kiezen.

Welk materiaal is geschikt voor mijn vetplantenpot?

Terug naar boven

Het is belangrijk dat je denkt aan het materiaal waar de pot van is gemaakt wanneer je een vetplantenpot koopt. Hier zijn enkele van de meer gebruikelijke materialen die gebruikt worden, zodat je kunt kiezen welke voor jou het beste werkt.

Terracotta en keramische potten

Met elk van beide kun je een mooie vetplantenpot maken. Ze zijn ideaal en werken zowel binnen als buiten goed omdat ze van ademend materiaal gemaakt zijn. In elk geval kunnen vetplanten meestal goed tegen strenge klimaten zoals intense hitte, en terracotta is het ultieme materiaal omdat ze de hitte opvangen.

Hangende terracotta potten Een hangende pot van FLUQ, krijg er hier een.

Tip: Als je vetplanten plant in terracotta of keramische potten, kies dan planten die beter tegen vorst kunnen. Op die manier hoef je de bakken tijdens de wintermaanden niet naar binnen te verplaatsen. Eenmaal geplant kunnen ze zwaar en moeilijk te verplaatsen zijn!

Plastic potten

Plastic potten zijn heel licht en gemakkelijk te verplaatsen. Maar, zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, heeft plastic niet de ademende kwaliteiten als die van terracotta en keramische potten. Als je je planten water geeft, zal het dus niet wegsijpelen of verdampen. Daarom is het van essentieel belang dat je een goed drainerende bodem gebruikt en ook wat gaatjes in het plastic maakt, zodat het weg kan lopen. Succulenten zitten niet graag in water!

Houten potten

Hoewel houten plantenbakken geweldige bakken zijn, moet je er altijd voor zorgen dat je het hout behandelt om te voorkomen dat het gaat rotten. Als ze niet te groot en onhandig zijn om op te tillen, zijn ze geweldig, want ze kunnen verplaatst worden. Zo voorkom je dat je planten het te warm krijgen.

Houten pot met vetplant Een houten pot van FLUQ, krijg er hier een.

Tip: Als je houten plantenbakken gebruikt, zorg er dan voor dat je er een plastic bak of vijverfolie in doet. Dit helpt niet alleen voorkomen dat er vocht in het hout komt, waardoor het gaat rotten, maar voorkomt ook dat de planten beschadigd raken. Hun wortels kunnen in het vocht gaan rotten.

Glazen potten

Ondanks dat glazen potten een eigentijds uiterlijk geven, zonder afwateringsgaten, zijn ze onpraktisch. Overbewatering van vetplanten is de meest voorkomende reden waarom de planten afsterven. Het is belangrijk te onthouden dat je bij elke vetplant een goede drainage nodig hebt.

Metalen potten

Hoewel metalen potten er cool en trendy uitzien, zijn ze niet geschikt voor deze soort plant, uiteindelijk omdat ze vatbaar zijn voor roest, wat de planten kan beschadigen. Als je besluit een metalen plantenbak te gebruiken, wees er dan zeker van dat je ze op korte termijn gebruikt en ze dan permanent naar een ander soort bak overbrengt. Langdurig gebruik van metalen potten is niet aan te bevelen.

Hoeveel ruimte heb ik nodig in mijn pot?

Terug naar boven

Als je je vetplant in een nieuwe pot zet, moet je minstens 2,5 cm laten tussen de rand van de pot en je plant. Dit zal de plant voldoende ruimte geven om zich uit te spreiden en te groeien. Als je van plan bent meer dan één vetplant in je pot te planten, laat dan ook hier weer 2,5 cm tussen elke plant, zodat ze gegarandeerd ruimte hebben om te groeien. Dit is van cruciaal belang als je erover denkt met je planten een terrarium of tuin te maken.

Hoewel het van vitaal belang is om je planten ruimte te geven om te groeien, vermijd je de impuls om ze te veel ruimte te geven, want ook dat kan averechts werken. Als je je vetplant te veel ruimte geeft, kan dat de plant ertoe brengen zijn wortels te ver en te snel uit te spreiden. Dit kan verhinderen dat de plant over het geheel correct groeit.

Tip: Licht en water zijn de twee vitale dingen die een vetplant nodig heeft, vooral als je verschillende soorten in een enkele pot groepeert. Als je hier niet goed over nadenkt, profiteren de hogere planten van het licht, en lijden de kortere planten onder een gebrek eraan.

Hoe diep moet mijn pot zijn?

Terug naar boven

Een van de veelgemaakte fouten die beginnende plantenbezitters maken bij het planten van vetplanten is het gebruik van een te diepe pot. Daardoor kan er onvoldoende licht bij de plant komen. Als de onderste bladeren van je vetplant er ongezond uitzien of lijken te rotten, kan het planten in een te diepe pot waarschijnlijk de oorzaak zijn. In dit geval zal het planten van je vetplant in een pot die minder diep is, je plant helpen gezonder te worden.

Hoe diep moet ik mijn vetplant planten?

Zorg ervoor dat je plant zo diep in de grond staat dat de onderste bladeren gelijk zitten met de rand van de pot (of iets hoger). De uitzondering op deze regel is als je je vetplant in een glazen pot geplant hebt. In dat geval zal voldoende zonlicht tot de plant doordringen, ook al staan ze iets lager geplant.

Waarom moet ik rekening houden met de wortels van mijn succulent?

Uiteindelijk is, bij het kiezen van de beste pot of bak voor je plant, hun wortelstelsel een essentiële factor om op te letten. Ze hebben twee soorten:

Haarwortels: dit zijn fijne, haarachtige wortels die aan het bodemoppervlak groeien waar ze vocht kunnen opnemen. Het beste type pot voor vetplanten met haarwortels is een ondiepe pot.

Tapwortels: meestal groeien deze dieper in de bodem op zoek naar water. Als je plant penwortels heeft, dan moet je hem een diepere pot geven, die gevuld moet zijn met gezonde en voedzame grond.

Conclusie

Als je de juiste pot voor je vetplant uitzoekt, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Wat voor wortels heeft de vetplant, wil je er meerdere in een enkele pot planten en wil je ze gemakkelijk kunnen verplaatsen? Deze gids geeft antwoord op die vragen en na het doornemen van deze gids heb je een veel beter idee over welke pot geschikt is voor jou en je plant. Als je potten zoekt voor je volgende vetplant, heeft FLUQ een grote selectie potten waaruit je kunt kiezen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vetplant, pot, potgrond, zonminnend

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: Feb 26, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten als ik een pot voor mijn vetplant koop?
Het belangrijkste waar je op moet letten is een goede drainage. Succulenten gaan gemakkelijk dood als ze te veel water krijgen, dus een goede drainage is essentieel. Het materiaal en de grootte van de pot zijn ook belangrijk.
Welk materiaal is geschikt voor mijn vetplantenpot?
Het materiaal van je vetpot hangt af van de soort vetplant en de plaats waar je de plant gaat neerzetten. Als je de vetplant op een erg warme plaats zet, is een terracotta pot het beste. Als je je vetplant op een donkere plaats zet, is een glazen pot met goede drainage misschien je beste optie.
Hoeveel ruimte voor mijn vetplant heb ik nodig in mijn pot?
Je hebt ongeveer 2,5 cm nodig tussen de rand van de pot en je plant. Voeg je meer vetplanten toe, dan heb je ook ongeveer 2,5 cm nodig tussen de verschillende vetplanten.
Hoe diep moet mijn vetplantpot zijn?
Als je vetplant haarwortels heeft, wil je een heel ondiepe pot voor je vetplant. Heb je een vetplant met penwortels, dan is een diepere pot een betere keuze.
Zijn de wortels van mijn succulent belangrijk voor de keuze van een pot?
Ja, de wortels van je vetplant zijn een heel belangrijke factor als je een goede pot voor je plant zoekt. De dunne haarwortels van je vetplant betekenen dat je een ondiepe pot moet kiezen, en de dikkere penwortels betekenen dat je een diepere pot moet zoeken.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners