Home Verzorgtips Hoe kun je je grond meer water laten vasthouden?

Grond met een hoge vochtretentie voor een Calathea Bodem die veel vocht vasthoudt voor een Calathea

Hoe kun je je bodem meer water laten vasthouden?

Sommige planten houden van vocht en staan graag in grond die ze steeds vochtig houdt. Dit klinkt als een vrij gemakkelijke maatregel: geef je planten gewoon wat vaker water. Dit werkt heel goed op korte termijn, maar is geen geweldige oplossing op lange termijn. Wat als je op vakantie gaat en je kunt je plant 2 weken geen water geven? Hoe zorg je ervoor dat je grond vochtig is zonder ongedierte aan te trekken of je plant te veel water te geven?

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe we onze grond kunnen verbeteren en meer vocht kunnen vasthouden. We leggen ook uit waarom gewoon je plant vaker water geven op lange termijn geen goede oplossing is. Er zijn veel betere, duurzamere manieren die je plant gelukkig maken en helpen gedijen.

Dit zijn de dingen die we gaan bekijken:

Laten we eens ingaan op de reden waarom vaker water geven geen langetermijnoplossing is voor je vochtminnende planten.

Waarom is vaker water geven geen oplossing op lange termijn?

Terug naar boven

Een plant water geven

Je plant vaker water geven om hem meer vocht te geven is geen goede oplossing op lange termijn. Maar waarom niet? Hier zijn 3 redenen:

 1. Je plant vertrouwt op jou
 2. Grond verdicht in de loop van de tijd
 3. Per ongeluk te veel water geven

1. Je plant vertrouwt op je

Als je je plant vaker water geeft en dat de enige manier is waarop je plant voldoende vocht krijgt, vertrouwt hij erop dat jij er bent. Als je, om welke reden dan ook, je plant langer dan een week achter elkaar geen water kunt geven, zal je plant uitdrogen en afsterven. Je kunt niet op vakantie gaan zonder je zorgen te moeten maken over je planten die doodgaan terwijl je weg bent. Dat is iets waar alle plantenbezitters zich wel eens zorgen over gemaakt hebben, maar dat hoeft nu niet meer zo te zijn.

2. Grond verdicht in de loop van de tijd

Een andere reden waarom vaker water geven geen goede manier is om je plant gezond te houden, is het feit dat grond na verloop van tijd verdicht. Als je je plant vaak water geeft, zal de grond verdichten en dichtgroeien.

De meeste kamerplanten doen het niet erg goed in dichte grond, omdat er niet zoveel zuurstof bij de wortels van je plant kan komen. Als de wortels van je plant niet genoeg zuurstof krijgen, kan dat wortelrot veroorzaken. Dichte grond voert het overtollige vocht ook niet goed af. Dit is de perfecte plaats voor schimmels om te groeien.

3. Per ongeluk overbewatering

Als je je planten vaker water geeft, kun je ze per ongeluk te veel water geven. Planten reageren niet meteen op problemen met water geven; ze doen er een paar dagen over. Als je je plant per ongeluk verkeerd inschat en meer water geeft dan je had moeten doen, loop je het risico je plant te veel water te geven.

Als je de tijd tussen de besproeiingen kunt verlengen, loop je veel minder kans om fouten te maken. Je kunt zien hoe je plant over een paar dagen reageert en zien of je je plantenverzorging moet veranderen.

Hoe maak je de perfecte grond voor vochtminnende planten?

Terug naar boven

Vochtvasthoudende-grond

Gewoon je planten vaker water geven werkt op de lange termijn niet, maar wat wel? Er zijn veel goede manieren om je bodem te helpen meer vocht vast te houden, en tegelijk je plant tevreden te houden.

Eerst moeten we bepalen wat de perfecte bodem voor vochtminnende planten is en doet. De perfecte grond voor je vochtminnende planten moet:

 • Houd de grond meerdere dagen vochtig
 • Houd de structuur in stand om te voorkomen dat de grond compact wordt
 • Laat overtollig water snel weglopen

Deze grond blijft de juiste vochtigheidsgraad houden voor je planten, zonder ze te veel water te geven. Deze grond zal er ook voor zorgen dat voldoende zuurstof de wortels van je plant kan bereiken. Maar praten is goedkoop, laten we eens kijken hoe we dit kunnen doen!

De ingrediënten

In dit gedeelte gaan we bekijken welke ingrediënten je nodig hebt voor je bodem. Door deze ingrediënten toe te voegen houdt je grond langer vocht vast, zonder de gezondheid van je plant op het spel te zetten.

Je hebt deze elk van deze ingrediënten nodig om meer vocht vast te houden:

 • Vermiculiet
 • Sphagnum (veen) mos
 • Kokosnoot kokos

Je hoeft niet alle 3 de ingrediënten te gebruiken. Het gebruik van 1 of 2 van deze ingrediënten is voldoende voor je bodem.

Je zult ook ingrediënten willen toevoegen om de drainage te verbeteren, elk van deze is geweldig:

 • perliet
 • Leca
 • Korrelig zand

We bekijken nu wat elk van deze dingen is en hoe ze je kunnen helpen om meer vocht in je bodem vast te houden. Daarna kun je kiezen welke je wilt gebruiken.

Wat is Vermiculiet en hoe kun je het gebruiken?

Vermiculiet

Vermiculiet is een natuurlijk voorkomend mineraal dat verhit wordt tot het uitzet en zich vormt tot lichtgewicht deeltjes. Het is een materiaal dat van nature bestand is tegen schimmel en andere ziekten en veel vocht kan vasthouden. Het is steriel, niet giftig en zal nooit bederven. Dit betekent dat hij zeer geschikt is voor langdurig gebruik met je vochtminnende planten.

Je kunt dit door je aarde mengen, net als je met perliet zou doen. Het is vrij goedkoop en je vindt het bij bijna alle tuincentra, of via een link onderaan dit bericht. Vermiculiet is geen natuurlijk groeimedium voor planten, dus het bevat ook geen voedingsstoffen om je planten te helpen groeien. Je zult deze voedingsstoffen moeten toevoegen via grond en kunstmest.

Vermiculiet houdt veel water vast, dus als je dit met aarde mengt, zorg er dan voor dat je er niet te veel van toevoegt. Een goede meting is 1/6 Vermiculiet, 2/6 leca/perliet/zand, en 3/6 aarde.

Voordelen: Steriel, bestand tegen schimmels, bederft niet

Sphagnum mos (en veenmos)

Sphagnum-mos Foto door ali amani op Unsplash

Sphagnum mos en Veenmos zijn beide dezelfde soort mos: beide zijn dood en droog. Het enige verschil tussen de twee is de manier waarop ze verzameld worden. Veenmos wordt verzameld als dood mos uit de grond en Sphagnum mos wordt verzameld als levende planten en dan gedroogd.

Als je een plant hebt die prima tegen een zuurdere grond kan, kun je veenmos gebruiken om extra vocht in je grond vast te houden. Maar als je plant meer neutrale grond nodig heeft, voegt het toevoegen van Sphagnum mos de watervasthoudende eigenschappen toe die je nodig hebt.

Je kunt beide soorten mos gebruiken door het door de aarde te mengen. De brokken mos houden vocht vrij gemakkelijk vast, terwijl ze de grond ook wat structuur geven. Dit helpt om verdichting van de grond te voorkomen. Mos is een natuurlijk product, dus bevat het wel enkele voedingsstoffen om je planten te helpen groeien. De meeste voedingsstoffen zullen echter via de bodem en eventuele meststoffen binnenkomen.

Als je Sphagnum mos in je grond wilt gebruiken, kun je ongeveer 1/3 mos, 1/3 aarde, en 1/3 leca/perliet/zand toevoegen.

Voordelen: Antibacteriële, antischimmel eigenschappen, pH neutraal

Kokosnoot kokos

Kokosnootschalen Foto door Diomari Madulara op Unsplash

Kokosnoot kokos is een "afvalprodukt" van kokosnoten. Kokos kokos is een geweldige toevoeging aan je grond als je de waterretentie wilt verbeteren. Als je dit aan je grond toevoegt, voeg je vezels toe om de structuur van je grond te verbeteren. De vezels houden elkaar vrij goed op hun plaats, dus dat zal helpen voorkomen dat je grond verdicht.

Behalve deze zeer praktische voordelen, beschermt kokoskorrels je bodem en plant ook tegen ziekten. Het is een schoon product dat de waterretentie verbetert, zonder schimmel aan te trekken.

Net als Vermiculiet bevat kokoskorrels zelf geen voedingsstoffen voor je planten. Dit betekent dat je het moet toevoegen aan iets wat dat wel doet, zoals grond.

Als je kokoskorrels gaat gebruiken om je grond beter water te laten vasthouden, moet je er perliet, zand, of Leca aan toevoegen om de drainage te verbeteren. De kokos draineert niet goed en kan problemen geven als je niet genoeg drainage toevoegt.

Als vuistregel gebruik je 1/3 aarde, 1/3 kokoskorrels, en 1/3 perliet/leca/zand.

Voordelen: Bescherming tegen ziekten, optimale pH voor opname van voedingsstoffen

Uitstekende drainage voor vochtminnende planten

Terug naar boven

Alocasia Zebrina geplant in Leca

Perliet, Leca, en zand zijn ingrediënten voor je grond om de drainage te verbeteren. Dit klinkt misschien vreemd als een ingrediënt voor grond waarvan je de waterretentie wilt verbeteren, maar er is een goede reden voor.

Als je Vermiculiet, Sphagnum mos, en/of Kokosnoot kokos toevoegt, voeg je materiaal aan je grond toe dat veel water vasthoudt. Deze grond zal willen verdichten om zoveel mogelijk vocht vast te houden. Dit is slecht voor de afwatering, want het overtollige vocht blijft achter in de grond. Daarom moet je de grond opbreken in drainerende en vasthoudende pockets. Je kunt dit doen door Leca, Perliet, of Zand aan je grondmengsel toe te voegen.

De Leca, Perliet en zand zorgen ervoor dat overtollig water snel naar de bodem van de pot afvloeit. Leca en Perliet helpen ook de vorm van je grond te behouden om te voorkomen dat de grond verdicht. Het kan dit, omdat Leca en Perliet vrij groot zijn, in tegenstelling tot zand. Door je grond te breken voorkom je overbewatering en maak je de doorstroming van zuurstof naar de wortels van de plant mogelijk.

Je kunt Perliet, Leca, of Zand gebruiken, beide werken goed en je kunt kiezen waaraan je de voorkeur geeft.

Wil je meer weten over het verbeteren van de drainage van je grond, ook over andere manieren die hier niet genoemd worden, kijk dan eens op "Hoe kun je je potgrond snel water laten afvoeren?".

Conclusie

Als je je vochtminnende planten het vocht geeft dat ze willen, zullen het lange tijd gelukkige planten zijn. Er zijn een paar manieren om je planten tevreden te houden met langetermijnoplossingen. Deze langetermijnoplossingen helpen je om je op je gemak te voelen, maar helpen ook om je planten te laten gedijen.

Je kunt het waterhoudend vermogen van je grond verbeteren door vermiculiet, sphagnum (veen) mos, en/of kokosnoot kokos toe te voegen. Als je de grond meer vocht laat vasthouden, zul je ook de drainage moeten verbeteren om problemen met de bewatering te voorkomen. Je kunt de drainage verbeteren door perliet, Leca, en zand aan je grond toe te voegen. Een combinatie van deze ingrediënten zorgt ervoor dat je planten altijd in de grond staan waar ze van houden: veel vocht, maar niet nat; veel zuurstof om ongedierte te voorkomen, en voldoende voedingsstoffen om mee te groeien.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: vlieg, perliet, vermiculiet, bodem, groei-medium

Geplaatst op: May 2, 2021 Bijgewerkt op: Jun 18, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips

Sanseveiras on Leca

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste te horen wanneer nieuwe verzorgtips beschikbaar zijn!

Vul een e-mailadres in