Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe kun je je potgrond snel water laten afvoeren?

Sansevieria in Leca

Hoe kun je je potgrond snel water laten afvoeren?

Een goede leefomgeving is het allerbelangrijkste om je kamerplanten te laten gedijen. Een van de dingen die de leefomgeving voor je kamerplant maakt of breekt, is de grond. Sommige planten vinden het heerlijk om hun wortels de hele tijd in vochtige grond te hebben, zoals een Vredeslelie. Maar niet alle planten houden van dit soort grond en ze geven er de voorkeur aan dat hun grond het grootste deel van de tijd droog is.

Als je een van die droge-grond-minnende planten hebt, zul je je plant de grond moeten geven waar hij van houdt: goed drainerende grond. Je kunt goed drainerende grond kopen in de meeste plantenwinkels, maar kun je de grond die je al hebt ook verbeteren? Kun je de grond gemakkelijker water laten afvoeren dan hij oorspronkelijk deed? Dat is wat we gaan bespreken in deze plantenverzorgingsgids!

We gaan een paar verschillende dingen bekijken die je aan je grond kunt toevoegen om de drainage te verbeteren:

  1. Perliet
  2. Leca
  3. Puimsteen
  4. Houtsnippers
  5. Rotsen

Laten we meteen beginnen met het eerste onderwerp van deze plantenverzorgingsgids!

1. Perliet

Terug naar boven

Perliet in de grond Als je al eens een goed drainerende grondmix gekocht hebt, heb je misschien kleine witte steentjes in de grond opgemerkt. Deze witte steentjes zijn de kleine perlietdeeltjes.

Perliet is vulkanisch glas dat er als een rots uitziet en erg licht is als je het in de tuinwinkels koopt. Dit vulkanische glas heeft enorme luchtzakken, die het kan gebruiken om vocht, meststof en zuurstof voor je plant op te slaan. Het neemt heel goed water op en is een prima manier om drainage aan je grond toe te voegen. Omdat perliet niet verdicht zoals aarde dat doet, voorkomt het dat de grond te dicht wordt. Dit helpt om water heel gemakkelijk af te voeren, maar zorgt er ook voor dat zuurstof de wortels van je plant kan bereiken.

Perliet is een weinig goedkope manier om de afwatering van je grond te verbeteren en er een prima plek van te maken voor planten die graag droog staan. Het is ook heel gemakkelijk om mee te werken. Het enige wat je hoeft te doen om het te gebruiken, is het met je grond te mengen en het voor je planten te gaan gebruiken.

2. Leca

Terug naar boven

Alocasia Zebrina in Leca

Leca is een verzameling van gebakken klei ballen. Deze klei ballen zijn geweldig om te gebruiken in hydrocultuur tuinieren. Maar je kunt ze ook gebruiken om de drainage van je potgrond te verbeteren. Door Leca aan je grond toe te voegen, creëer je luchtzakken in de aarde. Deze luchtzakken helpen je grond om meer zuurstof naar de wortels van je planten te brengen.

Leca is ontworpen om het vochtgehalte voor de wortels van je plant te regelen, zodat je planten perfect water krijgen. Het is ook heel geschikt voor planten die graag uitdrogen, want Leca houdt maar ongeveer 30% van zijn eigen gewicht aan vocht vast. De andere 70% van het vocht wordt naar de bodem van de pot afgevoerd. Grond zou veel meer van dat vocht vasthouden, dus helpt Leca je grond om licht en droog te blijven.

Als je je plant water geeft, zal gewone grond na verloop van tijd verdichten. Deze verdichting van de grond maakt het moeilijk om water af te voeren of zuurstof door te laten. Leca helpt de grond wat structuur te geven zonder hem te laten verdichten.

3. Puimsteen

Terug naar boven

Puimsteen is, net als perliet, een product van een vulkaan. Waar perliet een vulkanisch glas is, is puimsteen een vulkanisch gesteente. Puimsteen is een geweldig groeimedium voor een hydrocultuur tuinopstelling. Net als Leca kun je het ook met aarde mengen om de luchtstroom en de vorm van je grond te verbeteren.

Puimsteen lijkt erg op perliet in hun vermogen overtollig vocht te absorberen om je plant te helpen. Het zorgt voor een goede drainage en luchtstroom. Omdat puimsteen veel gaten heeft, kan het meststoffen vrij goed opslaan, wat het geweldig maakt voor het voeden van je plant. Waar puimsteen perliet overtreft is het behoud van de bodemstructuur. Puimsteen is veel beter in het behouden van de bodemstructuur dan perliet.

Met dit verbeterde vermogen om de structuur van je grond intact te houden komt echter een prijskaartje. Puimsteen is duurder om voor je planten te gebruiken, duurder dan perliet of Leca.

4. Houtsnippers

Terug naar boven

Houtsnippers in de bodem Houtsnippers, zijn een geweldige manier om de grond te breken voor je planten. Deze houtsnippers zijn grote brokken die niet veel in grootte veranderen. Omdat deze grotere brokken niet echt in grootte veranderen als je je plant water geeft, helpt het om de vorm van je grond te behouden. Deze brokken helpen om water snel af te voeren en laten de grond slechts een kleine hoeveelheid vocht vasthouden.

Als je grond niet kan verdichten door deze grotere brokken erin, droogt hij sneller uit. Hij droogt sneller uit, omdat overtollig water snel wordt afgevoerd. De houtsnippers zelf nemen ook een kleine hoeveelheid vocht op, die je plant kan opnemen.

Houtsnippers zijn een heel goedkope manier om de drainage van je grond te verbeteren. Het is echter gemaakt van organisch materiaal, dus het kan niet te lang in vochtige grond liggen. Net als je grond en wortels kunnen de houtsnippers gaan rotten. Om dit te vermijden kun je houtsnippers en perliet combineren om de drainage te verbeteren en verrotting te voorkomen.

5. Stenen

Terug naar boven

Stenen voor drainage Als je een manier nodig hebt om je plant steeds in een droge omgeving te houden, zijn stenen misschien de perfecte manier om te gaan. Stenen nemen geen vocht op en hebben als enige taak de structuur van je grond te behouden.

Stenen zijn ook heel geschikt om vocht af te voeren, want ze nemen er niets van op. De andere manieren die we beschreven hebben nemen wat water op, zodat ze iets van dat vocht in de bodem houden. Omdat stenen het vocht niet opnemen, is de aarde het enige deel dat dat doet. De stenen zorgen er gewoon voor dat de grond stabiel is en proberen het vocht snel naar de bodem te laten afvloeien. Dit maakt het zeer geschikt voor planten die het grootste deel van de tijd droog moeten staan, zoals cactussen en vetplanten.

Conclusie

In deze handleiding hebben we het gehad over verschillende manieren waarop je je grond kunt helpen om water sneller af te voeren. Niet alle planten zitten graag in grond die langere tijd vochtig is. We moeten deze planten helpen om in grond te gaan zitten die sneller uitdroogt. Om dit te doen kunnen we perliet, leca, puimsteen, houtsnippers, of stenen aan de grond toevoegen. Dit helpt de grond om water sneller af te voeren en sneller uit te drogen. Je planten die van droge grond houden zullen erg blij zijn met de extra drainage die je ze kunt geven.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: droog, leca, pumice, perliet, potgrond, groei-medium

Geplaatst op: Feb 20, 2021 Bijgewerkt op: Jun 18, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners