Download als PDF
Home Verzorgtips Bodem bewateren vs Boven bewateren: Welke is het beste voor je plant?

Bodem bewateren van een vetplant

Bodem bewateren vs Boven bewateren: Welke is het beste voor je plant?

Een plant water geven is een essentieel onderdeel van de verzorging van je plant. Als je je plant perfect water geeft, niet te veel en niet te weinig, heb je een gelukkige en gezonde plant.

Als je al eerder plantenverzorgingsgidsen gelezen hebt, heb je misschien gehoord over boven bewateren versus bodem bewateren. Wat betekenen deze termen? Waarom zou je het ene doen boven het andere? Welke is het beste voor je planten? Ik beantwoord al deze vragen in deze plantenverzorgingsgids, zodat je zelf kunt beslissen wat het beste is voor jou en je plant.

Wat is het verschil tussen boven- en bodembewatering

Terug naar boven

Pot met afvoergat

Het verschil tussen boven bewateren en bewateren van onderen is dit: boven bewateren is als je je plant water geeft vanaf de bovenkant van de grond en bodem bewateren is als je je plant water geeft vanaf de onderkant van de pot.

Boven bewateren is de meest gebruikelijke manier om je plant water te geven, dus het is heel waarschijnlijk dat je je planten op deze manier water hebt gegeven. Je geeft je plant water van boven als je een gieter gebruikt en water over de grond sprenkelt en het in de grond laat zakken.

Bodembewatering werkt een beetje anders. Als je water van onder geeft, gebruik je een emmer of schotel, iets om het water vast te houden zonder er een puinhoop van te maken. Je vult de bodem van de emmer of schotel met water en zet je plant met pot in het water.

Je kunt alleen van onder water geven als je pot een drainagegat heeft, want dat is de enige manier waarop het water met de grond in contact kan komen. De grond neemt langzaam het water in de schotel of emmer op. De grond zal in ongeveer 5 minuten zoveel water opnemen als het kan vasthouden. Nadat je de potgrond het water hebt laten opnemen, kun je de plant uit het water halen en het overtollige water uit de pot laten druppelen.

Maar wat zijn de voordelen van onder bewateren over "normaal" bewateren?

De voordelen van water geven via de bodem

Terug naar boven

Als je je planten van onderaf water geeft, heb je een paar voordelen van je planten van bovenaf water geven.

De bodem doet al het werk

Bodembewatering is een prima manier om je plant water te geven zonder dat er overtollig water op de bodem van de pot blijft staan. Als je je plant van onderaf water geeft en je laat hem nooit langer dan 5 minuten in het water zitten, zul je je plant niet overbewateren. Als extraatje, als je de grond nog 5 minuten laat druppelen nadat je het uit het water hebt gehaald, weet je dat de grond de juiste hoeveelheid vocht heeft.

Bestrijd ongedierte

Een ander voordeel van het onder bewateren van je plant is dat de bovenkant van de grond nooit vochtig wordt. Deze droge laag potgrond helpt je om insecten, schimmels en ander ongedierte weg te houden van je plant. Deze plagen worden allemaal aangetrokken door vocht en doen het goed in een omgeving die vochtig is. Als je je plant van onderen water geeft, maak je de omgeving minder uitnodigend voor dat ongedierte.

Zijn er nadelen als je je plant bodemwater geeft? Laten we daar in het volgende deel achter komen!

De nadelen van bodembewatering

Terug naar boven

Top bewateren van een Vredeslelie

Zoals de meeste dingen heeft bodembewatering voordelen, maar ook nadelen. Laten we eens nagaan wat de grootste nadelen zijn van het onder water zetten van je planten.

Zouten blijven achter

Allereerst is één van de grootste nadelen van bodembewatering dat je zouten nooit goed uit je grond kunt afvoeren. Als je je plant van bovenaf water geeft, ben je niet alleen je plant aan het bewateren, maar je voert ook restjes zouten van meststoffen naar de bodem van de pot af. Als je een pot hebt met een drainagegat, wat ik aanbeveel, ben je met water zowel aan het bewateren als aan het schoonmaken van de groeiomgeving van je plant.

Helaas, als je je plant de hele tijd van onderen water geeft, raak je deze zouten nooit echt kwijt. Daarom is het een goed idee om boven- en bodembewatering voor je planten te combineren. Door de twee manieren van water geven te combineren, zorg je ervoor dat je plant goed water krijgt, maar je maakt ook zijn groeiomgeving schoon.

Minder controle

Het tweede nadeel van je plant water geven via de bodem is dat de grond al het vocht opneemt dat het kan vasthouden. Dit is perfect als je de juiste grond voor je plant gebruikt: je kunt meer lezen over de perfecte grond. Als je echter een cactus laat groeien in grond die niet voor cactussen ontworpen is, zul je je plant te veel water geven. Je hebt veel meer controle over de hoeveelheid vocht die je je plant geeft als je je plant water geeft vanaf de bovenkant van de grond.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we geleerd wat het verschil is tussen boven bewateren en onder bewateren. We hebben ook geleerd wat de voor- en nadelen zijn van bodembewatering van je planten. Bodemgieten is geweldig als je de juiste grond voor je plant gebruikt en je ongedierte op of rond je plant wilt helpen voorkomen.

Je moet je planten echter niet alleen vanaf de bodem water geven, want je moet nog steeds de zouten wegvoeren die door je meststoffen zijn achtergelaten. Als je boven bewateren combineert met onder bewateren om je plant water te geven, houd je de groeiomgeving van je plant schoon en goed gehydrateerd. Dit helpt je om je plant de groeiomgeving te geven die het nodig heeft om te gedijen en groot en sterk te worden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: water, bodem

Geplaatst op: Nov 24, 2021 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips