Download als PDF
Home Verzorgtips Wat is de beste soort voeding voor kamerplanten?

Vloeibare meststof

Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?

Je planten bemesten is een geweldige manier om je planten te helpen groter, sterker en sneller te groeien. De voedingsstoffen die je planten erdoor krijgen zijn ook onmisbaar om ze op lange termijn gezond te houden en ze te helpen herstellen van schade en plagen. Vaak bevat de grond die je bij je plant kreeg al meststoffen, zodat je plant in het begin sneller groeit. Na een aantal maanden zal je plant langzamer gaan groeien. Je plant heeft dan alle voedingsstoffen waar de grond mee kwam opgenomen en heeft er meer van nodig om te blijven groeien zoals het deed.

Maar wat is de beste manier om je plant te bemesten en hebben alle planten dezelfde mate van bemesting nodig? Dit zijn enkele vragen die we bekijken in deze post.

We behandelen deze onderwerpen:

  1. Hebben alle planten kunstmest nodig?
  2. Wanneer is de beste tijd om te bemesten?
  3. De verschillende soorten meststof voor kamerplanten
  4. De beste meststof om voor kamerplanten te gebruiken

Eerst gaan we wat verwarring over kunstmest ophelderen. Het is belangrijk te weten wat het is en wat het niet is. Daarna gaan we in op de informatie waarvoor je hier kwam.

Hebben alle planten kunstmest nodig?

Terug naar boven

Bemestingsstokjes

Alle planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien, dus alle planten zullen op een bepaald moment meststoffen nodig hebben. Maar planten hebben niet allemaal evenveel meststoffen nodig om goed te groeien. Als je bijvoorbeeld een heel langzaam groeiende plant hebt zoals een vetplant, zul je niet zo veel hoeven bemesten als voor een snelgroeiende plant als een Alocasia. Alocasia's zijn snelgroeiende planten, wat betekent dat ze veel voedingsstoffen nodig hebben om groot en sterk te worden.

Alle planten hebben op een bepaald moment meststoffen nodig, en vergeten te bemesten betekent dat je plant niet zo snel zal groeien of helemaal zal stoppen met groeien. Aan de andere kant kun je planten ook te veel bemesten. Dit kan gebeuren als je je plant bemest voordat hij alle voedingsstoffen in de grond van de laatste keer dat je bemestte heeft kunnen opnemen. Te veel bemesting maakt de grond na verloop van tijd zuur, waardoor hij voor je kamerplant een moeilijke plaats wordt om te overleven.

In het volgende deel ontdekken we wanneer je je kamerplanten moet bemesten en wanneer je het beter niet kunt doen.

Wanneer is de beste tijd om je kamerplanten te bemesten?

Terug naar boven

We hebben ontdekt dat sommige planten minder meststoffen nodig hebben dan andere, maar wat betekent dat eigenlijk? Betekent het dat je ze minder geconcentreerde meststof geeft? Dat zou een optie kunnen zijn, maar dat is moeilijk bij te houden. Een betere manier is om de tijd tussen bemesting te verlengen.

Langzaam groeiende planten

De beste tijd om planten die niet veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals de langzaam groeiende vetplanten, te bemesten is eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Er is echter één ding waar je aan moet denken als je overweegt je langzaam groeiende planten te bemesten.

Omdat deze planten het hele jaar door niet veel voedingsstoffen gebruiken is het een goed idee om minstens 3 maanden te wachten met bemesten als je ze in de winkel gekocht hebt of als je hun grond hebt ververst. Vaak bevat de grond de eerste 100 dagen voedingsstoffen, daarna moet je zelf meststoffen toevoegen. Als je kunstmest toevoegt voordat de 100 dagen om zijn, loop je het risico dat je te veel kunstmest aan je grond toevoegt.

Snelgroeiende planten

Snelgroeiende planten zoals (maar niet beperkt tot) Monsteras, Alocasias, en Graslelies hebben het hele jaar door veel meer voedingsstoffen nodig. De ideale tijd om deze snelgroeiende planten te bemesten is eenmaal per maand in de lente en de zomer. Dit is hun groeiseizoen waarin ze veel bladeren tegelijk laten groeien.

Tijdens de herfst/herfst en de winter gaan ze in hun rustperiode waarin ze heel langzaam of helemaal niet groeien. In deze periode moet je je snelgroeiende planten niet bemesten, want ze zullen niet veel van de voedingsstoffen opnemen en dit kan de grond zuur maken.

De verschillende soorten meststof voor kamerplanten

Terug naar boven

Meststofballen

Als het gaat om de verschillende soorten meststof voor kamerplanten, zijn er een paar mogelijkheden. Je kunt de meststof kiezen die het beste bij je plantenverzorgingsstijl past. Naast verschillende meer geavanceerde manieren om je planten te bemesten, zoals het toevoegen van gebruikte gemalen koffie en eierschalen, zijn er ook een paar gemakkelijker manieren om je planten te bemesten die goed bij je plantenverzorgingsstijl kunnen passen:

  1. Vloeibare meststof
  2. Bemestingsspikes
  3. Bemestingsbolletjes

We nemen elk kort door en kijken of ze bij je passen of niet.

Vloeibare meststof

Vloeibare meststof is een meststof die je aan je water toevoegt. Als je je planten water geeft, voeg je ook meststof aan de grond toe. Dit is een gemakkelijke manier om je planten te bemesten, want je hoeft niets extra's te doen behalve je planten water geven. Er zijn echter twee nadelen: je moet actief onthouden dat je kunstmest aan je water moet toevoegen en dat dosering alles is. Het is gemakkelijk om te veel meststof aan je water toe te voegen en dat kan het je plant moeilijk maken gezond te blijven. Lees bij twijfel altijd de gebruiksaanwijzing die bij je kunstmest geleverd werd.

Bemestingspieken

Bemestingsspikes zijn kleine stokjes die je in de grond steekt. De meeste van deze spikes bemesten je plant tot 100 dagen. Ze nemen water op als je je plant water geeft en geven voedingsstoffen af aan de grond. Ze worden, samen met de Bemestingsbolletjes, ook wel langzaam vrijkomende meststoffen genoemd. Deze manier om je planten te bemesten is een doe het één keer en vergeet het voor 3 maanden.

Het vergeten is echter ook een van zijn nadelen. Als je vergeet dat je een paar weken geleden een van deze stekels in je grond hebt gedaan en er nog een stokje bij doet, geef je je plant misschien te veel voedingsstoffen die hij niet kan opnemen. Als je deze spikes gebruikt, is het een goed idee om op je kalender geheugensteuntjes te zetten om spikes in de grond te doen en je aan je schema te houden. Zo is de kans groter dat je je plant de juiste hoeveelheid voedingsstoffen geeft.

Bemestingsballen

Bemestingsballen lijken veel op de bemestingsspikes in die zin dat ze een tijdje eenmalig gebruiken en vergeten zijn. Ze zijn ook een langzaam vrijkomende meststof, die dezelfde voor- en nadelen heeft als de spikes. Er is echter meer. Deze bemestingsbolletjes zijn heel klein en moeten door je grond worden gemengd. Dit heeft het voordeel dat het je plant door de hele pot voedt, niet alleen vanuit één plek. Dit betekent echter ook dat het iets meer voeten in de aarde heeft als de voedingsstoffen opraken. Je moet ofwel gaten in je pot graven, of je moet je grond verversen. Dus samengevat voedt het je plant consequenter, maar het vergt ook iets meer werk.

De beste meststof om voor kamerplanten te gebruiken

Terug naar boven

Bemestingsstok in de grond

We hebben 3 verschillende beginnersvriendelijke soorten meststof voor kamerplanten gezien, maar welke is de beste van allemaal? Het antwoord is dat het allemaal prima manieren zijn om je kamerplant te bemesten. Degene die voor jou het gemakkelijkst is, is de beste om te doen. Laten we dus eens beschrijven wat voor soort plantenbezitter je voor deze drie meststoffen moet zijn, om uit te vinden welke voor jou perfect is.

Vloeibare meststof is perfect voor jou als je er altijd aan denkt om je planten tijdig te verzorgen, terwijl je er ook erg trots op bent de perfecte combinatie van dingen te vinden om je plant te laten gedijen. Je experimenteert graag met verschillende soorten planten en als je kon zou je je plant elke dag willen verzorgen. Je favoriete planten zijn tropische planten.

Bemestingsspikes zijn perfect voor jou als je je planten altijd minstens 2 weken achter elkaar vergeet. Je koopt onderhoudsarme planten of hebt manieren gevonden om planten die meer onderhoud vergen iets minder moeite te laten doen. Je let op wanneer je plant tijdens het groeiseizoen langzamer begint te groeien.

Bemestingsbollen zijn perfect voor jou als je er graag voor zorgt dat je plant altijd comfortabel in zijn pot staat en je het niet erg vindt om je plant eens per jaar te verpotten om dit voor elkaar te krijgen. Je hebt geen tijd om je planten elke dag te verzorgen, maar je houdt er wel van om er eens per week of eens in de twee weken wat langer aan te besteden.

Conclusie

Je planten bemesten is heel belangrijk om je planten over een langere periode sterk en gezond te houden. Je planten bemesten is vaak een van die dingen die je over het hoofd ziet, want water geven en zonlicht zijn de belangrijkste dingen om in het oog te houden als je je plant verzorgt. Zonder voedingsstoffen zal je plant echter niet groter kunnen worden of minder gemakkelijk herstellen van beschadigingen of plagen. Elk levend organisme, ook mensen en planten hebben voedingsstoffen nodig om te overleven en groot te groeien.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: meststof, beginnersvriendelijk, potgrond

Geplaatst op: Feb 12, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hebben alle kamerplanten voeding nodig?
Alle planten hebben op een bepaald moment op de een of andere manier voeding nodig. Als de voedingsstoffen in de grond waar je plant in kwam op is (binnen ongeveer 100 dagen), moet je meststof toevoegen om je plant sterk en gezond te laten blijven groeien.
Wanneer is de beste tijd om mijn kamerplant te bemesten?
De beste tijd om je kamerplanten te bemesten is in de lente en de zomer. Langzaam groeiende planten moeten eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer bemest worden. Snelgroeiende planten moeten in het voorjaar en de zomer een keer per maand bemest worden.
Wat is de beste meststof voor je kamerplanten?
Alle meststoffen zijn de beste meststof voor je kamerplanten. Degene die het beste werkt voor je plantenverzorgingsstijl is de beste om te gebruiken. Als je niet veel tijd hebt, zijn bemestingsstaafjes of -bolletjes heel geschikt voor je. Je kunt ook vloeibare meststof voor je kamerplanten gebruiken en die toevoegen aan het water dat je gebruikt om je planten water te geven.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners