Download als PDF
Home Verzorgtips Doen verschillende soorten grond ertoe voor de gezondheid van je plant?

Bodem naast pot met Succulent Foto door Visual Stories || Micheile op Unsplash

Doen verschillende soorten grond ertoe voor de gezondheid van je plant?

Als je ooit in een plantenwinkel geweest bent, heb je misschien heel wat verschillende zakken grond gezien. Als je net aan je plantenreis begint, kan dit erg intimiderend zijn. Welk zakje heb je nodig voor je plant? Maakt het uit of je de ene zak boven de andere kiest? Kan de keuze van de verkeerde zak grond je plant schaden?

Dit zijn allemaal goede vragen! In deze plantenverzorgingsgids bekijken we de meest bekende soorten potgrond mixen. We bekijken of het soort potgrond dat je krijgt werkt voor je plant en of het uitmaakt welke zak je pakt. We zullen in deze post niet ingaan op het mengen van je eigen aarde, maar houden het bij de voorgemengde zakjes die je meteen bij je kamerplanten kunt gebruiken.

Er zijn verschillende soorten aarde die je voor je kamerplanten kunt gebruiken. Dit zijn de meest voorkomende soorten potmengsels die je in winkels en op het internet vindt:

  1. Cactus/vetplanten potgrond
  2. Bloemen potgrond mix
  3. Kamerplanten potgrond mix
  4. Plantspecifieke potgrond

Er zijn veel andere potgrond mixen, zoals tuin- en groentepotgrond mixen. Deze soorten potgrond mixen werken helaas niet voor kamerplanten en ze zijn ook niet bedoeld als potgrond voor potten.

Laten we eens kijken waarom je geen potgrond mixen voor buiten moet gebruiken voor kamerplanten. Daarna bekijken we de verschillende soorten potgrond mixen voor kamerplanten en of die werkelijk een verschil maken voor de gezondheid van je plant.

Waarom kun je geen potgrond voor buiten gebruiken voor kamerplanten?

Terug naar boven

Bodem buiten Foto door Manikandan Annamalai op Unsplash

Er zijn veel verschillende soorten zakken grond in elke plantenwinkel die je bezoekt. Dit kan erg intimiderend zijn voor beginnende plantenbezitters. Je hebt zakken waarop staat "tuinaarde" en op een andere staat "potgrond". Maar wat betekent dit? En kun je tuinaarde gebruiken als je planten in potten zet?

Laten we deze twee verschillende soorten grond doornemen!

Tuinaarde

Het allereerste wat je misschien opvalt is dat de meeste winkels potgrond en tuinaarde hebben. De tuinaarde wordt meestal gebruikt voor tuinen en het groeien van groente. Deze grondsoort is niet ontworpen om in een pot gebruikt te worden en je moet het gebruik ervan in potten om verschillende redenen vermijden:

  • Het houdt veel vocht vast
  • Het raakt gemakkelijk dicht, waardoor zuurstof de wortels van je planten niet kan bereiken

Als je deze grondsoort bij je kamerplanten gebruikt, loop je het risico dat je planten te veel water krijgen en dit kan wortelrot veroorzaken. Als je deze grondsoort voor je kamerplanten wilt gebruiken, zul je extra ingrediënten moeten toevoegen om de drainage te bevorderen en verdichting van je grond te voorkomen. Je kunt meer lezen over hoe je dat kunt doen in "Hoe kun je je potgrond snel water laten afvoeren?".

Potgrond voor buitenplanten

Samen met de tuinaarde die je er vindt, vind je ook potgrond voor buitenplanten. Je vraagt je misschien af of je dit ook voor je kamerplanten kunt gebruiken. Het korte antwoord: Niet zonder er ingrediënten aan toe te voegen.

De potgrond houdt, in tegenstelling tot de tuinaarde, zijn vorm vrij goed vast, zodat het geen zuurstof tegenhoudt om de wortels van je plant te bereiken. Maar potgrond voor buiten houdt nog steeds veel meer vocht vast dan potgrond voor binnen. Net als de tuinaarde zul je ingrediënten moeten toevoegen om de drainage van de grond te verbeteren als je hem toch voor kamerplanten wilt gebruiken. Als je de drainage niet verbetert, zul je je kamerplant waarschijnlijk te veel water geven.

Nu weten we dat je voor je kamerplanten geen tuinaarde voor buiten moet gebruiken, zelfs niet als het potgrond is. Als je het echt voor je planten wilt gebruiken, zul je extra ingrediënten moeten toevoegen om de structuur en drainage van je grond te verbeteren. Je kunt echter het beste kijken of je potgrond kunt krijgen die speciaal voor kamerplanten is ontworpen.

Laten we nu eens kijken naar een paar veel voorkomende soorten binnenplantengrond!

Cactus & Vetplant mix

Terug naar boven

Vetplant blootstelling aan zonlicht

Een van de meest bekende voorgemengde zakken grond is de Cactus & Succulent grondmix. Maar is deze grondsoort alleen goed voor vetplanten en cactussen of kun je hem voor elke kamerplant gebruiken?

Het cactus & vetplanten potgrond is speciaal ontworpen voor planten die graag in een droge omgeving staan. Deze grondsoort houdt niet veel vocht vast en zal in een dag of twee helemaal uitdrogen. Dit lijkt een slechte zaak, maar het geeft de perfecte groeiomstandigheden voor droogte minnende planten.

Je vetplanten en cactussen, maar ook planten als de ZZ-plant, verdragen vochtige grond niet te lang. Als je een grondsoort zou gebruiken die water enkele dagen vasthoudt en overtollig water niet zo goed afvoert, zul je deze planten te veel water geven.

Deze grondsoort bevat meestal een paar verschillende ingrediënten, zoals:

  • zand
  • perliet
  • stenen
  • potgrond

Zand, perliet en stenen zijn er om de grond een uitstekende drainage te geven, want die ingrediënten houden zelf geen water vast. Het perliet en de stenen helpen de structuur van de grond te behouden, zodat hij na verloop van tijd niet verdicht. Deze combinatie van ingrediënten geeft je droogteminnende planten de perfecte groeiomstandigheden.

Bloemengrondmix

Terug naar boven

Bloem Foto door MIO ITO op Unsplash

Bloemen kun je buiten laten groeien, maar sommige bloemen moet je binnen laten groeien, omdat ze in de buitenlucht niet zouden overleven. Welke bloemen je buiten kunt kweken of binnen moet kweken, hangt af van de omgeving waarin je woont. Bloemen hebben over het algemeen veel vocht en meststoffen nodig om goed te groeien. Deze bloeiende planten gebruiken veel energie om hun bloemen te laten groeien. Deze energie moet ergens vandaan komen: vooral uit de grond.

Bloemenpotgrond mixen houden gewoonlijk nogal wat vocht vast en bevatten veel voedingsstoffen voor je bloemen om te groeien. Over het algemeen groeien de meeste bloemen maar één keer en sterven dan, dus is de potgrond zo samengesteld dat het je bloemen rijkelijk voedt. Deze grond zal het echter niet goed doen op lange termijn, tenzij je er steeds voeding aan toevoegt als je nieuwe bloemen laat groeien.

Het is over het algemeen het beste om potgond voor bloemen ook alleen voor bloemen te gebruiken. Omdat deze grondsoort zoveel vocht vasthoudt, wat perfect is voor bloemen, zal het de meeste andere kamerplanten te veel water geven. Je kunt er altijd voor kiezen om de drainage van de potgrond te verbeteren, waarna je het ook voor andere planten kunt gebruiken.

Indoor potting mix

Terug naar boven

Monstera uit de pot

Een goede all-round potgrondmix voor je kamerplanten zijn de zakken die aangeven dat ze "Binnen potgrond" bevatten. Deze soorten potgrond zijn geweldig voor de gemiddelde kamerplant en je kunt het met een paar extra ingrediënten aanpassen voor elke soort kamerplant. Een algemeen potmengsel voor binnenshuis blijft meestal 4-5 dagen vochtig, afhankelijk van de tijd van het jaar en de blootstelling aan zonlicht, wat voor de meeste planten geweldig is. De meeste kamerplanten houden ervan een paar dagen uit te drogen voor je ze weer water geeft, dus deze grondsoort werkt goed voor die planten.

Als je merkt dat je plant wat meer vocht nodig heeft, kun je dingen toevoegen als veenmos, vermiculiet, of sphagnum mos. Als je meer informatie zoekt over hoe je meer vocht in de grond kunt vasthouden, kijk dan zeker op "Hoe kun je je grond meer water laten vasthouden?".

Als je echter merkt dat je plant te veel water krijgt, kun je ingrediënten als perliet, zand en stenen aan de grond toevoegen. Deze ingrediënten helpen om overtollig vocht sneller af te voeren en zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft zodat zuurstof de wortels van de plant kan bereiken. Als je meer informatie zoekt over hulp bij het verbeteren van de afwatering van je grond, kun je kijken op: "Hoe kun je je grond snel water laten afvoeren?".

Zoals je ziet is een algemene potgrond mix voor binnen geschikt voor de meeste kamerplanten. Sommige hebben misschien een paar kleine aanpassingen nodig, maar voor de meeste kamerplanten zal dit je beste keus zijn.

Plantspecifieke potgrond mix

Terug naar boven

Behalve veel algemene potgrond mixen heb je ook potgrond mixen voor specifieke planten. Deze mengsels zijn gemengd om de ideale groeiomgeving voor die plant te verzorgen. Als je een zak potgrond vindt voor een plant die je wilt verpotten, dan is deze mix de beste keuze, omdat je dan weet dat het speciaal voor je plant gemengd is.

Je vindt veel van deze soort mixen eerder op het internet dan in plantenwinkels, dus misschien moet je er wat meer naar zoeken.

Gemixte zakken grond voor specifieke planten zijn de beste manier om je plant de groeiomstandigheden te geven die het prettig vindt. Dus als je toevallig een zakje vindt voor een plant die je aan het verpotten bent, kun je het beste de meer specifieke mix kiezen die je nodig hebt.

Je kunt ook leren om je eigen grond te mengen, dan heb je altijd de perfecte grond voor je planten. Dit vergt wel wat oefening, maar het is het proberen waard.

Conclusie

In het begin vroegen we ons af: "Doen de verschillende soorten potgrond mixen er echt toe voor mijn kamerplant?". In deze plantenverzorgingsgids hebben we ontdekt dat de verschillende mengsels een enorm verschil maken voor je planten en dat je het beste een potgrond mix kunt vinden dat voor je plant gemaakt is. Deze potgrond mixen zijn er om je de instrumenten te geven waarmee je de ideale groeiomstandigheden voor je kamerplanten kunt verzorgen.

Sommige bodems houden veel vocht vast, terwijl andere het helemaal afvoeren. Elk mix heeft zijn eigen doel en het is aan jou (met mijn hulp) om uit te zoeken welke grond bij welke plant past. Het belangrijkste wat je kunt doen als je nieuwe grond koopt is dit: doe een onderzoek naar de bewateringseisen van je plant. Heeft je plant weinig water nodig? Misschien is de cactus en vetplanten grondmix perfect voor je. Als je plant meer vocht nodig heeft, zoek dan een mix dat kokoskorrels of vermiculiet bevat om je plant te geven wat hij nodig heeft.

Als je er nog moeite mee hebt, geen nood, je leert in de loop van de tijd wel de juiste mix te vinden. Iedereen heeft hier in het begin moeite mee, maar we leren allemaal.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: potgrond

Geplaatst op: Sep 25, 2021 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips