Download als PDF
Home Verzorgtips Kamerplanten snoeien: Waarom je niet bang hoeft zijn om het te doen

Vergeeld blad op een Philodendron Birkin

Kamerplanten snoeien: Waarom je niet bang hoeft zijn om het te doen

Het snoeien van je kamerplanten, het afknippen van stengels en bladeren, is een enge ervaring als je nieuw bent met het verzorgen van planten. Zal het de plant schaden? Zal het de plant doden? Het lijkt erg schadelijk om stengels en bladeren van je planten af te knippen, maar deze gids helpt je te begrijpen waarom snoeien eigenlijk goed is voor je planten.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we een paar dingen bekijken die van belang zijn bij het snoeien van je kamerplanten:

  1. Je planten snoeien schaadt ze niet
  2. Redenen waarom je je plant zou snoeien
  3. Snoei met zorg

Deze gids is voor twee dingen bedoeld: je als beginnende plantenbezitter informeren over het snoeien van je planten en je een beter gevoel geven over het snoeien van je planten. Laten we er meteen in duiken en meer leren over het afknippen van stengels en bladeren van je plant en zien wat het snoeien van je kamerplanten inhoudt.

Het snoeien van je kamerplanten is niet schadelijk

Terug naar boven

Snoei alocasia-bladeren

Het snoeien van je kamerplanten en planten in het algemeen is niet schadelijk voor ze. Het is vooral in het begin een enge gedachte om zomaar een deel van je plant af te knippen. Gelukkig zijn planten niet hetzelfde als mensen en dieren: een deel afknippen schaadt ze niet. Als je je plant snoeit, kun je de stekken vermeerderen om een nieuwe plant te laten groeien.

Planten zijn heel goed in zichzelf herstellen en ze zullen altijd nieuwe wortels willen laten groeien. Als je ooit eerder een vermeerderingsgids gevolgd hebt, heb je je plant al eerder gesnoeid. Je zult gemerkt hebben dat zowel de ouderplant als de stek het prima doen.

Dus waarom zou je je planten moeten snoeien? Laten we daar in het volgende deel achter komen!

Redenen waarom je je plant zou snoeien

Terug naar boven

Gesnoeide dieffenbachia-bladeren

Er zijn een paar redenen waarom je je plant wilt snoeien. Soms is snoeien nodig om je plant te helpen herstellen of een plaag te overleven. Andere keren heeft het snoeien van je planten een andere reden: je wilt de groei bevorderen. Laten we eens kijken naar een paar redenen om je plant te snoeien.

Snoei je plant als je wortelrot opmerkt

Soms is het nodig je plant te snoeien, als je wortelrot ontdekt hebt en je je plant een kans wilt geven om te herstellen. Als je gemerkt hebt dat je plant wortelrot heeft, moet je de rottende wortels wegknippen. Door deze wortels te snoeien, voorkom je dat het wortelrot zich uitbreidt naar gezonde wortels.

Tegelijk is het goed om een paar stengels en bladeren van je plant af te snoeien als het last heeft van wortelrot. Het is goed om deze stengels en bladeren te snoeien, want deze hebben energie en voedingsstoffen nodig. Als de helft van de wortels last heeft van wortelrot, kan je plant niet genoeg voedingsstoffen en vocht uit de bodem opnemen om je plant te voeden. Door je plant terug te snoeien, zorg je ervoor dat het deel van de plant dat er nog staat voldoende voedingsstoffen krijgt om te herstellen.

Snoei je plant om de groei te bevorderen

Zoals we in de vorige paragraaf ontdekt hebben, is een van de redenen om een kamerplant te snoeien dat het minder energie en voedingsstoffen verbruikt. Dit is nodig als je je plant wilt helpen herstellen van een plaag, maar het is ook geweldig om de groei te bevorderen.

Als je een stengel wegknipt, heeft je plant nog steeds dezelfde voedingsstoffen, maar moet het een kleinere plant voeden dan voorheen. Als een plant te veel voedingsstoffen heeft, kan het zich concentreren op groeien in plaats van overleven. Een paar goede stengels en bladeren om van je plant te snoeien zijn stengels en bladeren die ofwel afsterven ofwel er "gewoon niet goed uitzien". Je plant snoeien is niet schadelijk, dus het is geen probleem om bladeren die je plant er slecht uit laten zien te snoeien. Je plant ziet er meteen beter uit na het snoeien van minder-dan-optimale bladeren en je helpt je plant nieuwe stengels en bladeren te laten groeien.

Voorkom dat ongedierte bij je plant kan komen

Ongedierte houdt van dood en bederf. Ze worden erdoor aangetrokken en zullen er in leven en zich voortplanten, want er is daar veel voedsel voor hen. Als je dit weet, kun je het ongedierte dat in of rond je planten wil leven te slim af zijn.

Als je begint te merken dat bladeren afvallen, een andere kleur krijgen of er gewoon niet mooi uitzien, kun je ervoor kiezen om die bladeren te snoeien. Door deze stengels of bladeren te snoeien voor ze vergaan, geef je ongedierte geen kans om zich in of rond je planten te vestigen. Als je deze stengels en bladeren gesnoeid hebt, heb je je plant ook wat extra voedingsstoffen gegeven om nieuwe bladeren te laten groeien en/of zichzelf te genezen.

Snoei je plant met zorg

Terug naar boven

Gesnoeide Pothos-ranken

Tot nu toe hebben we ontdekt dat het snoeien van je plant, het afknippen van stengels en bladeren, vaak een goede zaak is voor je plant. Voor het geval je nog steeds niet zeker bent over het snoeien van je planten, laten we alle voordelen op een rijtje zetten die we in deze gids hebben doorgenomen:

  1. Snoeien van dode stengels/bladeren houdt ongedierte op afstand
  2. Snoeien geeft energie terug aan de plant om zich te herstellen of te richten op groei
  3. Het snoeien van rottende wortels helpt om gezonde wortels gezond te houden
  4. Snoeien doet je plant er meteen beter en gezonder uitzien
  5. Het allerbelangrijkste: snoeien schaadt je plant niet

Er komen bijna alleen maar goede dingen voort uit het snoeien van je planten. Maar, voor je al je planten gaat snoeien, laten we eerst één schaduwkantje doornemen.

Geef je plant de tijd om te herstellen na het snoeien

Je plant snoeien is niet schadelijk, als je het maar genoeg tijd geeft om te herstellen. De "tijd om te herstellen" verschilt nogal per plant en sommige planten hoeven niet zo veel te herstellen. De meeste planten hoeven niet erg te herstellen van het snoeien en zijn na een paar uur weer in orde. Maar sommige planten, hebben een paar dagen nodig om te herstellen voor je weer kunt snoeien. Laten we het eens hebben over de belangrijkste soort plant die meer tijd nodig heeft om te herstellen: planten met lange ranken.

Planten met ranken, zoals een Pothos, een Philodendron of een Maranta Bidplant, hebben een paar dagen nodig om bij te komen als ze gesnoeid worden. Deze soorten planten hebben erg lange ranken die nogal wat vocht vasthouden. Als je deze ranken afsnijdt, creëer je een "lek" in hun ranken, waardoor vocht zal ontsnappen. Het is belangrijk dat je deze soorten planten heel langzaam snoeit om te voorkomen dat de plant helemaal uitdroogt.

Een goede vuistregel om te gebruiken bij het snoeien van deze soorten planten is deze: Snoei maximaal 2 ranken tegelijk. Je plant kan zich vrij snel herstellen van 2 ontbrekende ranken en het schaadt de plant niet. Als je meer ranken snoeit, loop je het risico dat de ranken uitdrogen en dit kan de plant doden. Je plant is klaar om opnieuw gesnoeid te worden als de afgesneden ranken geen vocht meer lekken.

Als je bij deze soorten planten bladeren snoeit, hoef je je niet te houden aan het maximum van 2 bladeren per keer. Als je bladeren snoeit, kan er niet veel vocht ontsnappen, dus is het prima om meer te snoeien.

Conclusie

Je plant voor de eerste keer snoeien kan eng zijn, want het voelt verkeerd om delen van je plant af te knippen. Maar je hoeft niet bang te zijn dat je je plant pijn doet als je snoeit. In deze planten verzorgingsgids hebben we gezien dat snoeien je plant niet schaadt en het zelfs kan helpen groeien en overleven. Snoeien kan je plant wat extra energie geven om nieuwe bladeren te laten groeien, ongedierte af te weren, of te herstellen van wortelrot.

Als je je plant wilt snoeien, maar je weet niet zeker welke bladeren of stengels goed zijn om te snoeien, begin dan met de lelijk uitziende bladeren. Zo ziet je plant er meteen beter uit en heeft het extra energie om nieuwe bladeren te laten groeien.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: snoeien, groei

Geplaatst op: Aug 21, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Is snoeien schadelijk voor een kamerplant?
Nee, het snoeien van je kamerplant is niet schadelijk voor je plant. Het kan het zelfs helpen beter te groeien en te herstellen van mogelijke problemen.
Helpt het snoeien van een plant om het te laten groeien?
Ja, als je een plant snoeit, geef je het energie terug. Ze kan deze extra energie gebruiken om nieuwe stengels en bladeren te laten groeien.

Pin deze verzorgtips