Download als PDF
Home Verzorgtips Kun je een kamerplant naar buiten brengen?

Plant buiten in de regen Foto door Georgia de Lotz op Unsplash.

Kun je een kamerplant mee naar buiten nemen?

Kamerplanten naar buiten brengen is iets wat de meeste plantenbezitters in het verleden wel eens geprobeerd hebben. Misschien ging het niet zo goed met je plant, dus besloot je hem buiten te zetten omdat "planten van nature buiten leven, misschien wordt mijn plant daar weer gezond van". Je bent er waarschijnlijk achter gekomen dat de meeste kamerplanten niet voor niets kamerplanten heten, ze gaan buiten dood. Maar waarom is dat zo en zijn er uitzonderingen? Kun je kamerplanten überhaupt mee naar buiten nemen? Dat gaan we in deze post onderzoeken, want het antwoord op deze vraag is niet een eenvoudig ja of nee, maar eerder een "het hangt ervan af".

Er zijn bepaalde situaties waarin je je kamerplanten naar buiten kunt brengen, dit is een korte lijst van die situaties:

We nemen elk van deze situaties door en kijken of dit op jou van toepassing is. Als dat zo is, kun je je kamerplanten misschien naar buiten brengen. Als geen van deze situaties overeenkomt met je huidige situatie, kun je je kamerplant niet naar buiten brengen en zal het je plant hoogstwaarschijnlijk doden. We bespreken ook een paar alternatieven om kamerplanten naar buiten te brengen.

De natuurlijke omgeving van de plant

Terug naar boven

Jungle Foto door Joshua Newton op Unsplash

Als je in een klimaat woont dat erg lijkt op het klimaat waarin je kamerplant van nature groeit, is de kans groot dat je je kamerplant zonder problemen naar buiten kunt brengen. Je kamerplant zal zich buiten helemaal thuis voelen en misschien niet eens aan de nieuwe omgeving hoeven wennen. Als je in een klimaat woont dat lijkt op de natuurlijke habitat van je plant, groeit je plant buiten misschien zelfs beter. Het zal zich er helemaal thuis voelen en de kans is groot dat het buiten goed groeit. Hier zijn een paar voorbeelden van klimaten die erg lijken op waar de kamerplant van nature groeit:

  • Je woont in een tropisch gebied: Je kunt planten als Alocasia's, Monstera's, en Philodendrons buiten laten groeien
  • Je woont in een woestijn: Je kunt dingen als cactussen en vetplanten buiten laten groeien
  • Je woont in het Middellandse Zeegebied: Je kunt graslelies en Ficus bomen buiten laten groeien

Zoals je ziet hangt waar je woont af van welke planten je buiten kunt laten groeien. Als je in een warm gebied woont, maar het is er erg droog, kun je je tropische planten misschien toch buiten laten groeien, maar je zult dan heel regelmatig water moeten geven om te zorgen dat je plant voldoende vocht krijgt. Als je in de natuurlijke habitat van je plant woont, hoef je je plant niet te verzorgen, want dat doet de omgeving voor je.

Winterharde planten

Terug naar boven

Plant bedekt door sneeuw Foto door Alex Dukhanov op Unsplash

Als je in een koud klimaat woont, zoals Noord-Europa, Het noordelijk deel van de VS en Canada of op het zuidelijk halfrond delen van Zuid-Amerika, is het veel te koud voor tropische planten buiten, vooral in de winter. Dit betekent echter niet automatisch dat je geen van je kamerplanten naar buiten kunt brengen. Als je planten hebt die winterhard zijn en in de winter bij vrieskou kunnen overleven, kun je die zonder problemen naar buiten brengen.

Als je niet-winterharde planten in de lente, herfst (najaar) of winter naar buiten brengt, zullen ze te koud worden en dit zal je kamerplanten hoogstwaarschijnlijk doden. De enige keer dat je sommige van je kamerplanten misschien naar buiten kunt brengen is op de warmste dagen in de zomer. Als je echter in een kouder klimaat woont, is het een goed idee om je planten het hele jaar binnen te houden. Je kunt er beter zeker van zijn dat je plant binnen in leven blijft dan het risico nemen ze naar buiten te brengen.

Planten naar buiten brengen in de zomer

Terug naar boven

Planten buiten in de zon Foto door Elisa Hane op Unsplash

De enige keer dat je, als iemand die in een kouder klimaat woont, je kamerplanten eventueel naar buiten kunt brengen is op een warme zomerdag. Maar zelfs dan is het antwoord op "Kun je je kamerplant naar buiten brengen?" niet een beslist "Ja!". Of je je kamerplant op deze warme zomerdag naar buiten kunt brengen, hangt af van het weer op die dag. Als je een vetplant naar buiten wilt brengen om in de zon te zitten, moet je er zeker van zijn dat hij die dag droog blijft. Een klein beetje regen is geen probleem, maar als het de hele dag regent, zal je vetplant overbewateren.

Dit zou echter een geweldige situatie zijn voor een Monstera. Ze houdt van de warmte en de vochtigheid. Zorg voor een goede afwatering en je Monstera zou het buiten in deze tijd prima moeten hebben. Zorg er alleen voor dat ze binnen staat voor de zon ondergaat, want dan begint het snel af te koelen.

Alternatieven om je planten naar buiten te brengen

Terug naar boven

Er zijn een paar legitieme redenen om je planten naar buiten te brengen, zoals deze:

  • Je plant naar buiten brengen om extra zonlicht te krijgen
  • Je plant naar buiten brengen om van ongedierte af te komen
  • Je plant naar buiten brengen voor regenwater

Maar dit zijn niet de enige oplossingen om je planten te helpen. Je kunt je planten bijvoorbeeld ook dichter bij een zuidelijk gericht raam zetten om je planten een goede hoeveelheid zonlicht te geven.

Planten in een vensterbank Planten in een vensterbank voor extra zonlicht

Ongedierte uit de weg ruimen is een belangrijke reden om je planten naar buiten te brengen. Maar als dat niet kan omdat je niet in het juiste klimaat woont of het weer niet perfect is, heb je niet geen andere keus. Er zijn genoeg manieren om van ongedierte op je kamerplanten af te komen door de stappen te volgen die beschreven staan in "Hoe kom je van spint op je kamerplanten af" en andere. Je kamerplanten naar buiten brengen om van het ongedierte af te komen kan je plant meer kwaad doen dan het ongedierte ooit gedaan heeft. Het is dus beter je plant binnenshuis te behandelen en het de kans te geven zich te herstellen. Buiten zetten kan je plant schokken, en dat maakt het minder waarschijnlijk dat je plant ooit zal herstellen.

Je plant naar buiten brengen om regenwater te halen klinkt als een geweldige oplossing, maar ook dit is een onnodig risico. Als je regenwater wilt gebruiken om je planten water te geven, vang het dan op in een regenopvangsysteem, laat het minstens een dag in je huis staan om op kamertemperatuur te komen, en gebruik dan een gieter om je planten water te geven. Regenwater kan te koud zijn voor je planten als het uit de lucht valt. Dit kan de gevoelige wortels van je planten schaden en wortelrot veroorzaken. Er is ook geen goede manier om te regelen hoeveel water je plant krijgt als je hem buiten in de regen laat zitten. Dit is niet erg als je een goede afwatering hebt, maar het is gemakkelijker om een gieter te gebruiken om je plant water te geven.

Conclusie

Je kamerplanten naar buiten brengen kan een geweldig idee lijken, maar of je het ook echt moet doen is niet altijd een duidelijk "Ja" of "Nee". Er zijn veel dingen die je moet overwegen voor je je kamerplant naar buiten brengt, zoals: woon ik in een klimaat dat lijkt op de natuurlijke habitat van mijn plant, kan mijn plant overleven bij koudere temperaturen, is het er warm en droog/vochtig genoeg? Of je je kamerplant wel of niet naar buiten kunt brengen, betekent niet altijd dat je dat ook moet doen. Er is veel wat je kunt doen om je plant te helpen dat niet inhoudt dat je ze voor een bepaalde tijd naar buiten moet verplaatsen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: buiten, winter, luchtvochtigheid, zonminnend, plagen

Geplaatst op: Feb 19, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips