Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe koop je kamerplanten in de winter?

Monstera naast ingepakte plant Foto door Severin Candrian op Unsplash

Hoe koop je kamerplanten in de winter?

Als je nieuw bent met planten (welkom bij de club, planten zijn geweldig) en het is toevallig winter als je je met planten begint bezig te houden, wil je misschien eerst deze handleiding lezen voor je op pad gaat om de mooiste plant te kopen die je kunt vinden.

Kamerplanten kopen in de winter gaat niet zonder een paar uitdagingen die je moet overwinnen. Als je planten in de zomer koopt is het gemakkelijk, het is warm buiten en ze veilig thuis krijgen is meestal geen probleem. Maar in de winter is het koud en je plant thuis krijgen kan al een uitdaging op zich zijn. In deze handleiding gaan we in op enkele van de uitdagingen die je moet overwinnen om je planten veilig thuis te krijgen en ervoor te zorgen dat ze niet aan je doodgaan.

Deze uitdagingen zijn onder andere:

  1. Planten thuisbrengen in de winter
  2. Weinig tot geen groei in de winter
  3. Je plant verzorgen tijdens de winter

Laten we eens ingaan op deze uitdagingen en enkele tips om ze te overwinnen, zodat je naar je favoriete plantenwinkel kunt gaan en die mooie nieuwe plant kunt halen... of meer dan één, want laten we eerlijk zijn, je gaat meer dan één plant halen.

Planten thuisbrengen in de winter

Terug naar boven

Bevroren plant in de winter Foto door Alexander Sinn op Unsplash

De plant veilig thuisbrengen lijkt een gemakkelijke stap, maar dit kan in de winter een echte uitdaging zijn. Als je planten koopt, vooral tropische, en je woont op een plek waar het 's winters koud wordt, dan kan blootstelling van deze plant aan het koude weer voor zo kort als een paar minuten al fataal zijn. Je plant maakt in korte tijd een grote temperatuurverandering door en dit kan het in shock brengen. Planten die in shock raken doen er lang over om te herstellen en lopen het risico door ongedierte geïnfecteerd te worden of zelfs dood te gaan.

Je kunt deze uitdaging overwinnen door je plant in meerdere lagen plastic en/of papier te wikkelen om hem (tijdelijk) tegen de kou te beschermen. Deze lagen helpen de lucht binnenin te isoleren om de temperatuur iets hoger te houden dan de buitentemperatuur. Dit kleine temperatuurverschil kan het verschil betekenen tussen een gezonde plant hebben en een plant die moeite heeft in leven te blijven. De laagjes papier helpen om de temperatuurverandering op korte termijn wat geleidelijker te laten verlopen. Als je je afvraagt hoe het er uit ziet om je planten in te pakken, is de foto bovenaan deze handleiding een mooi voorbeeld.

Als je in de winter planten koopt, zorg dan dat je met de auto naar de plantenwinkel rijdt, want lopen of de fiets nemen stelt de plant te lang bloot aan koude lucht en dat zal je plant hoogstwaarschijnlijk doden. De plastic en/of papieren verpakking beschermt je plant tegen de koude wind, maar niet erg lang tegen de omgevingstemperatuur. De lagen zullen je plant niet langer dan een paar minuten warm kunnen houden, dus een warmere omgeving zoals een auto is belangrijk bij het thuisbrengen van je nieuwe plant(en).

Weinig tot geen groei in de winter

Terug naar boven

Sansevieria groeiende baby's

Als je je planten in de winter koopt, zijn ze waarschijnlijk aan het rusten, wat betekent dat ze maandenlang "slapen". Net als veel dieren kunnen je planten voor de winter in rust gaan. Dit helpt ze te herstellen van de snelle groei in de lente en winter en energie te sparen om ze in leven te houden tijdens de "barre" wintermaanden.

Als je al eerder kamerplanten in de zomer gekocht hebt, weet je dat ze snel zullen groeien als je ze thuisbrengt. Maar in de winter is dat hoogstwaarschijnlijk niet het geval. Je plant slaapt waarschijnlijk en zal niet (veel) groeien. Het laat misschien een paar blaadjes vallen om bij te komen van de reis tussen de plantenwinkel en je huis. Dit lijkt eng, want het lijkt dan alsof je plant doodgaat, maar dat is niet het geval als je hem op de reis naar huis warm gehouden hebt. Je plant gaat gewoon in rust en zal in de lente weer gaan groeien. Nu, in het voorjaar zal ze weer snel beginnen te groeien, alsof er niets gebeurd is.

Je plant verzorgen tijdens de winter

Terug naar boven

Sansevieria met een sjaal

Plantenverzorging in de winter is anders dan plantenverzorging in de zomer. De meeste plantenverzorgingsgidsen zijn gericht op plantenverzorging in de zomer, dus neem het advies in deze met een korreltje zout als je je plant in de winter gekocht hebt. Je plant zal minder water nodig hebben, meer zonlicht, en minder voeding dan deze handleidingen vermelden. Wil je dieper ingaan op het verzorgen van planten in de winter, lees dan zeker "Hoe zorg je voor kamerplanten in de winter?".

Doorzettingsvermogen is de sleutel

De realiteit van het verzorgen van planten in de winter is dat het een stuk minder opwindend is dan het verzorgen van planten in de zomer, maar dat mag je er niet van weerhouden de mooiste planten te kopen die je kunt vinden. Alle moeite die je in de zomer in de verzorging van je plant steekt, wordt onmiddellijk beloond met nieuwe groei, terwijl dit harde werk je in de winter nergens lijkt te brengen. Dit kan ontmoedigend zijn, maar geef de moed niet op.

Het doel van plantenverzorging in de winter is niet om je plant zo snel mogelijk te laten groeien, maar om gewoon te bestaan en de huidige grootte te behouden. Als het je lukt om je planten in de winter goed te verzorgen, zal de komende lente zijn waar je harde werk dubbel en dwars loont. Je planten krijgen nu een geweldige start en zullen je laten zien hoe goed je ze verzorgde door snel te groeien.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: winter, luchtvochtigheid, water, zonminnend

Geplaatst op: Feb 19, 2021 Bijgewerkt op: Feb 19, 2021

Veelgestelde vragen

Kun je kamerplanten kopen in de winter?
Ja, je kunt het hele jaar door kamerplanten kopen. Maar als je kamerplanten in de winter koopt, moet je ervoor zorgen dat je plant warm blijft als je de plant mee naar huis neemt.
Helpt het inpakken van je plant in de winkel in de winter?
Over het algemeen helpt het om je plant in een paar lagen plastic of papier te wikkelen om te voorkomen dat koude lucht je plant bereikt. Dit beschermt je plant echter slechts tijdelijk. Je plant langere tijd (meer dan 5-10 minuten) blootstellen aan deze koude lucht doodt de plant als deze gevoelig is voor koude lucht.
Zou je planten moeten kopen in de winter?
Als je al een tijdje voor planten gezorgd hebt en weet hoe je planten in de winter moet verzorgen, kan het geen kwaad om in de winter planten te kopen. Als je echter een beginner met planten bent, kun je beter tot de lente wachten om je planten te kopen. Het zal veel gemakkelijker zijn om je planten in leven te houden in de lente en de zomer dan in de herfst (herfst) en de winter.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners