Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je je kamerplanten in de winter?

Sansevieria met een sjaal

Hoe kamerplanten in de winter verzorgen

Kamerplanten gedragen zich, net als mensen, verschillend op basis van de tijd van het jaar. Tijdens de koudere maanden van het jaar gaan de planten in een ruststand; ze gaan een paar maanden slapen. Dit betekent dat je je planten een andere verzorging moet geven, maar hoe doe je dat?

In deze handleiding nemen we alles door wat je moet weten over plantenverzorging in de winter. Aan het eind van deze handleiding zul je weten hoe je je planten tijdens de herfst- en wintermaanden kunt verzorgen.

Samen nemen we deze aspecten van het verzorgen van kamerplanten in de winter door:

  1. Je kamerplanten water geven
  2. Extra zonlicht in de winter
  3. Bemest je planten in de winter
  4. De vochtigheidsgraad aanpassen in de winter

Laten we meteen beginnen met de stappen om je planten in de winter te verzorgen.

Je kamerplanten water geven

Terug naar boven

Je planten water geven in de winter is een van de moeilijkste aanpassingen die je zult moeten doen. In de lente en de zomer groeien je planten snel, de één natuurlijk meer dan de ander, maar dat is niet het geval in de winter. In de winter gaan je planten slapen. Planten doen dit om bij te komen van de maanden van snelle groei. Het is net zoiets als wanneer je aan het sprinten bent: op een gegeven moment moet je stoppen om op adem te komen. Wat dit voor planten betekent is dit: ze zullen hun groei vertragen en sommige planten zullen zelfs stoppen met groeien tijdens de koude en donkere maanden. Dit betekent ook dat ze niet zoveel energie verbruiken en niet zoveel water nodig zullen hebben.

Bordje dat zegt ben je al droog Controleer of de grond droog is voordat je water geeft

Tijdens de koudere maanden is het des te belangrijker om te controleren of de grond droog is voor je je plant water geeft, want het is heel gemakkelijk om je plant in deze tijd te veel water te geven. Het zal niet zo dorstig zijn, dus de grond zal waarschijnlijk veel langer vochtig blijven. Dit betekent ook dat je je planten minder vaak water hoeft te geven. Hier is geen exacte wetenschap voor, maar het gaat ongeveer als volgt: Als je je plant in de lente en de zomer één keer per week water geeft, hoef je de plant nog maar één keer in de twee weken water te geven. Om zeker te zijn dat je je planten niet te veel water geeft, moet je altijd eerst de bodem controleren.

Extra zonlicht in de winter

Terug naar boven

Na water geven is zonlicht het belangrijkste deel van de plantenverzorging. Tijdens de herfst en de winter is de zon minder aanwezig en is haar kracht ook veel minder. Voor je zonminnende planten zal dit geen grote verandering zijn, want deze planten staan waarschijnlijk al in een vensterbank, zodat ze al het zonlicht krijgen dat de zon nog naar beneden schijnt. Maar voor je planten die gewoonlijk alleen helder indirect licht of weinig licht krijgen, zul je wat actie moeten ondernemen.

Dracaena dicht bij een venster Dracaena dicht bij een raam in de winter

De zon is in de winter veel zwakker dan in de zomer, dus je zult je planten op donkerder plaatsen richting een raam moeten verplaatsen. Het licht dat in de zomer te sterk is voor deze planten, is in de winter ineens perfect. Als voorbeeld, een Dracaena doet het goed in helder indirect tot weinig licht in de zomer, maar in de winter kun je deze plant dichter bij een raam op het zuiden zetten. Dit licht zou in de zomer veel te fel zijn, maar in de winter is het perfect.

Als je je planten niet naar het licht kunt verplaatsen, kun je ze ook extra kunstlicht geven via groeilampen. Als je groeilampen gebruikt, hoef je je planten helemaal niet te verplaatsen en kun je ze op dezelfde plaats helpen als waar je ze in de lente en zomer hebt staan.

Je planten bemesten in de winter

Terug naar boven

Zoals we in het gedeelte over water geven gezien hebben, verbruiken planten in de winter veel minder energie omdat ze niet (zo snel) groeien. Dit betekent ook dat je moet stoppen je planten in de herfst en de winter te bemesten. De planten zullen de voeding in de winter niet nodig hebben, dus als je ze toch blijft bemesten, zou je wel eens te veel kunnen doen. Dit leidt vaak tot een lastige leefomgeving, omdat de grond te zuur wordt en dit kan de plant doden. Het beste is te stoppen met bemesten zodra het herfst is en het weer op te pakken als het warmer begint te worden.

De vochtigheidsgraad aanpassen tijdens de winter

Terug naar boven

De wintermaanden betekenen niet alleen dat je planten minder zonlicht krijgen, maar het wordt buiten ook kouder. Als het buiten kouder is, zet je waarschijnlijk ook overal in je huis radiatoren en verwarmingsinstallaties aan om jou en je planten warm te houden. Je planten op de juiste temperatuur houden is belangrijk, laat ze niet bevriezen, maar de meeste planten zijn ook taaier dan je zou verwachten. Het echte probleem hier is de vochtigheid.

Alocasia Zebrina-blad met waterdruppels Alocasia Zebrina blad met waterdruppels

Je centrale verwarming maakt het binnen lekker warm, maar ze maakt de lucht ook droog. Als je ooit voor een Calathea gezorgd hebt, weet je wat droge lucht met een plant doet. Sommige planten, zoals de Calathea, hebben veel vochtigheid nodig, maar andere, zoals cactussen, vinden het niet erg om in droge lucht te staan.

Om je planten te helpen gezond te blijven tijdens de winter, zul je enkele maatregelen moeten nemen om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Je zult waarschijnlijk niet de perfecte luchtvochtigheid kunnen bereiken die je in de lente en zomer had, maar zolang je je best doet om de luchtvochtigheid te verhogen, zullen je planten de winter veel beter doorkomen.

Om het jezelf wat gemakkelijker te maken, kun je de planten die een hogere luchtvochtigheid nodig hebben bij elkaar zetten en ze af en toe nevelen.

Conclusie

De verzorging van planten verandert met de seizoenen. De lente en de zomer zijn vrij gemakkelijk, maar de herfst en winter zijn een ander verhaal. Je planten gaan in hun ruststand en hebben andere verzorging nodig dan je ze in de lente en zomer gegeven hebt.

De belangrijkste veranderingen zijn je planten minder vaak water geven, ze dichter bij ramen zetten om het zwakkere zonlicht te compenseren, alle bemesting tot de lente stopzetten, en de vochtigheidsgraad verhogen om de droge lucht en de centrale verwarming in je huis te compenseren. Je planten zullen minder snel groeien en sommige planten groeien helemaal niet meer. Je kunt tijdens de winter ook bladeren verliezen. Wees hier echter niet bang voor, want deze bladeren komen in het voorjaar weer terug.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: winter, luchtvochtigheid, water, zonminnend

Geplaatst op: Feb 19, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn planten in de winter bemesten?
Nee, je plant is in de winter in een rusttoestand, dus kunstmest toevoegen is geen goed idee. Je plant zal de voedingsstoffen niet zo snel opnemen. Als er te veel meststoffen in de grond achterblijven, kan de grond zuur worden. Dit kan de plant doden. Het is het beste om je planten tot de lente geen voeding meer te geven.
Hoe vaak moet ik mijn planten water geven in de winter?
Je moet je plant minder water geven dan je ze in de zomer geeft. Als je je plant in de zomer één keer per week water gaf, moet je hem in de winter één keer per twee weken water geven. Je plant zal het water niet zo snel opnemen, dus als je hetzelfde water geeft als in de zomer, zal je plant in de winter te veel water krijgen.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners