Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe red je een plant van overbewatering

Dode bladeren door overbewatering

Hoe red je een plant van overbewatering

Overbewatering is de meest voorkomende doodsoorzaak voor kamerplanten. Het is vrij gemakkelijk om het bewateren van je planten te zien als het geven van liefde, omdat het bewateren van je planten ze helpt groeien. Maar niet alle planten houden ervan vaak water te krijgen.

Cactussen, vetplanten, sansevieria's, en verschillende andere planten vinden het juist prettig als je ze langere tijd vergeet water te geven. Als je deze planten te veel water geeft, ontwikkelen ze wortelrot en sterven af. Maar is je plant echt ten dode opgeschreven als je ze te veel water geeft? Kun je planten die te vaak water hebben gekregen redden en ze van de dood redden? Ja, gelukkig kan dat vaak en er zijn verschillende oplossingen, afhankelijk van hoe het met je plant gaat.

In deze gids gaan we een paar oplossingen bekijken die je kunt proberen als je je plant van de dood redt als hij te vaak water heeft gekregen.

Deze oplossingen zijn de volgende:

  1. Laat de grond helemaal uitdrogen
  2. Verpot je plant naar nieuwe grond
  3. Verpot je plant naar Leca
  4. Propageer je plant

Omdat je misschien naar deze post kijkt omdat je plant doodgaat door overbewaterd te zijn, laten we snel naar de inhoud gaan.

Laat de grond helemaal uitdrogen

Terug naar boven

Overbewaterde plant met droge bodem

Als je je plant één of twee keer overbewaterd hebt en een paar symptomen vertoont, zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om het te helpen. De eenvoudigste oplossing, in dit geval, is je plant geen water meer geven en de grond helemaal laten uitdrogen.

Als je plant nog niet doodgaat, maar wel een paar symptomen vertoont, is het veranderen van je bewateringsschema vaak al voldoende om je plant weer gezond te maken. Door de grond te laten uitdrogen geef je de plant de tijd en ruimte om te herstellen. Overbewatering van je planten heeft vaak als neveneffect dat zuurstof de wortels van je plant niet meer kan bereiken. Door de grond te laten uitdrogen, kan zuurstof de wortels weer bereiken. Dit is vaak voldoende om je plant te helpen herstellen en je kunt hem weer water geven.

Verpot je plant in nieuwe grond

Terug naar boven

Verpotte vetplant in grond

Soms duurt het uit laten drogen van de grond te lang en vertoont je plant ernstige overbewateringsverschijnselen. Als je de grond laat uitdrogen, kan dat dagen duren en je plant kan misschien geen dagen in de grond overleven. In dat geval kun je je plant overpotten in droge grond.

Als je ervoor kiest je plant in droge grond te verpotten, is het belangrijk dat je de natte grond die rond de wortels van je plant zit goed weghaalt en de wortels op wortelrot controleert. Als er dode wortels zijn, knip die dan weg tot je alleen nog gezonde wortels over hebt. Deze gezonde wortels zullen je plant van voedingsstoffen kunnen voorzien, terwijl de dode wortels wortelrot kunnen veroorzaken en insecten aantrekken.

Als je je plant in nieuwe grond verpot hebt, zorg er dan voor dat je de grond 2 dagen droog houdt en hem dan een beetje water geeft. Het is het beste als je een pot met een drainagegat gebruikt, om overtollig water kwijt te raken. Als je dit gedaan hebt, kijk dan om de paar dagen of het goed gaat met je plant. Als het na een week nog niet beter gaat, moet je de wortels misschien opnieuw op wortelrot controleren en de dode wortels verwijderen.

Verpot je plant in Leca

Terug naar boven

Alocasias groeien in Leca

Leca is een groeimedium dat je helpt om je planten goed water te geven. Als je moeite hebt om je planten in aarde goed water te geven, is Leca misschien de perfecte oplossing voor je. Grond is een organisch medium, wat betekent dat het je plant voedingsstoffen geeft, maar er is ook een kans dat er schimmels in groeien.

Leca is geen organisch medium, in feite geeft het je planten helemaal geen voedingsstoffen. Leca is ontworpen om het water in de pot te regelen en je planten alleen het water te geven dat ze werkelijk nodig hebben, niets meer en niets minder. Omdat dit het enige doel van Leca is, kan het een prima oplossing zijn als je iemand bent die een beetje hardhandig is met het bewateren van je planten. De Leca helpt je te voorkomen dat je je plant te veel water geeft. Je kunt meer over de Leca lezen bij Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten? en De voor- en nadelen van het kweken van jouw plant in Leca.

Stek je plant

Terug naar boven

Propagated succulents in soil

Als je je plant zo overbewaterd hebt dat niet alleen de wortels zwaar beschadigd zijn, maar ook verschillende bladeren zijn afgestorven, kun je nog maar één ding doen om je plant van de dood te redden: stekken. Het redt je plant technisch gezien niet, maar je krijgt wel een tweede kans om voor je plant te zorgen, door uit de stervende plant nieuwe planten te laten groeien. Dit is vaak heel gemakkelijk bij vetplanten, want je kunt ze vermeerderen door hun bladeren in aarde te planten, maar vermeerdering is mogelijk voor bijna elke plant, zelfs als ze zwaar beschadigd is door overbewatering.

De meeste sansevieria's kunnen vermeerderd worden door hun bladeren af te snijden, ze twee dagen te laten drogen, en dan de bladeren te planten. Zo groeien er in een paar maanden nieuwe planten. Als je een andere plant hebt waar je hulp bij nodig hebt, kun je ook kijken naar onze andere gidsen over vermeerdering.

Conclusie

Als je je plant te veel water geeft, zijn er verschillende manieren om hem te redden. Overbewatering hoeft niet altijd te betekenen dat je plant sterft. Je kunt de grond laten drogen, je plant overpotten in aarde of leca, of je plant vermeerderen om je plant niet op te hoeven geven en te laten sterven.

Natuurlijk is het voorkomen van overbewatering altijd beter dan je plant achteraf te moeten redden, dus lees Hoe voorkom je overbewatering van je planten om wat tips & trucs te krijgen voor de volgende keer.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: overbewatering, crisis, stekken

Geplaatst op: Feb 10, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Kun je een plant redden van overbewatering?
Ja, er zijn verschillende manieren om je plant te helpen herstellen van overbewatering. Je eerste prioriteit is echter om je plant uit de overbewaterde situatie te halen. Dus laat overtollig water weglopen en laat je plant een dag of twee in een droge omgeving staan.
Kun je Leca gebruiken om een plant te redden van overbewatering?
Ja, Leca is geweldig in het beheren van water en zorgt ervoor dat je plant slechts zoveel krijgt als ze nodig heeft. Je kunt er planten mee redden die in de grond overbewaterd zijn.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners