Download als PDF
Home Verzorgtips Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?

Sanseveiras op Leca

Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?

Heb jij al eerder problemen gehad met het water geven van je planten? Zo niet, dan ben je een echte plantengoeroe en leer ik graag van je! De meeste plantenbezitters hebben een paar planten gedood door overbewatering voordat ze leerden wat overbewatering was en waarom hun planten doodgingen.

Gelukkig is er een "remedie" voor het overbewaterden van je planten en die remedie heet Leca. Leca voorkomt niet dat je je plant te veel water geeft, maar het maakt het wel een stuk gemakkelijker om je planten goed water te geven. Dus als je een beetje hardhandig bent als het gaat om het bewateren van je planten of als je het gewoon gemakkelijker wilt hebben, dan is Leca iets voor jou!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken naar alles wat je zou willen weten als het gaat om Leca en het verzorgen van je planten in Leca. We bekijken deze onderwerpen samen:

 1. Wat is Leca precies?
 2. Waarom is Leca nuttig voor het kweken van je planten?
  1. Leca maakt het makkelijker om je planten water te geven
  2. Minder kans op wortelrot
  3. De risico's op het krijgen van ongedierte worden verminderd
  4. Je kunt gemakkelijk "inchecken" bij je planten
 3. Hoe werkt Leca?
 4. Hoe bemest je je planten in Leca?
  1. Wat zijn hydrocultuur voedingsstoffen (meststoffen)?
  2. Hoe gebruik je de hydrocultuurmest met Leca?

Laten we aan de slag gaan en meer leren over het gebruik van Leca om onze planten gemakkelijker te laten groeien! Ik gebruik Leca graag en wil je er alles over vertellen!

Wat is Leca precies?

Terug naar boven

Close up van een Alocasia Zebrina groeiend in Leca

Close up van een Alocasia Zebrina die in Leca groeit

Leca is een acroniem en staat voor: Lightweight expanded clay aggregate. Het klinkt heel ingewikkeld, maar als je het opdeelt, is het een goede en beschrijvende naam. In wezen is Leca een groeimedium, zoals aarde, waarin je je planten kunt laten groeien.

Eenvoudig gezegd is Leca een verzameling gebakken kleibolletjes die uitzetten als je ze in water laat weken. Het water dat in de kleiballen is opgezogen kan worden gebruikt om planten water te geven. In tegenstelling tot aarde is Leca echter slechts een verzameling kleibolletjes en bevat het geen voedingsstoffen. Het enige wat ze doen is een beetje water opnemen en uitzetten. Je plant zal nog steeds voedingsstoffen nodig hebben, dus moet je deze voedingsstoffen aan het water toevoegen.

Op dit punt vraag je je misschien af: waarom zou je zelfs maar overwegen dit te gebruiken voor het kweken van je planten? Dit groeimedium kan mijn planten niet uit zichzelf voeden...waarom zou ik dit gebruiken? Dit zijn uitstekende vragen en het zijn precies de vragen die we in deze verzorgingsgids gaan bekijken. Leca kan je planten niet voor jou voeden, maar het brengt een heleboel fantastische voordelen met zich mee die het een geweldig groeimedium maken voor veel verschillende planten en planteneigenaren van elk niveau!

Laten we eens kijken waarom Leca zo nuttig is om je planten gezond en bloeiend te houden!

Waarom is Leca nuttig voor het kweken van je planten?

Terug naar boven

Nu je weet dat Leca gewoon een verzameling uitzettende kleiballen is, vraag je je misschien af hoe dit je helpt om je planten gezond en bloeiend te houden.

Dit zijn de grootste voordelen van het gebruik van Leca om je planten te kweken:

 1. Het is gemakkelijker om je planten water te geven
 2. Minder kans op wortelrot
 3. De risico's om ongedierte te krijgen worden verminderd
 4. Je kunt gemakkelijk "inchecken" bij je planten

Laten we elk van deze voordelen doornemen om te zien hoe ze je kunnen helpen bij de verzorging van je kamerplanten.

Leca maakt het makkelijker om je planten water te geven

Terug naar boven

Als je eerder planten in aarde hebt verzorgd, dan weet je dat het vrij gemakkelijk is om sommige planten te veel water te geven. Je kunt je planten te veel water geven als de grond nat is en de wortels in doorweekte grond zitten. Hierdoor zal snel wortelrot ontstaan, waardoor je plant hoogstwaarschijnlijk zal sterven.

Om je planten in aarde niet te veel water te geven, moet je goed opletten hoe droog/nat de grond is. Bij Leca is dat helemaal niet het geval, en daarom is het zoveel gemakkelijker om je planten goed water te geven. Hoe Leca je daarbij precies helpt zullen we bekijken in het volgende deel waar we de werking van Leca bekijken.

Als je op zoek bent naar andere manieren om te voorkomen dat je planten te veel water krijgen, kijk dan eens naar "Hoe voorkom je overbewatering van je planten".

Minder kans op wortelrot

Terug naar boven

Schone wortels op een Alocasia Zebrina

Schone wortels aan een Alocasia Zebrina in Leca

Als je aarde gebruikt, geef je water als de grond droog aanvoelt of de plant er op een bepaalde manier uitziet. Water geven is veel eenvoudiger als je Leca gebruikt, omdat je water geeft als het water in de pot op is. Als al het water van de bodem van de pot verdwenen is, heeft je plant alles opgenomen of hebben de kleiballen het opgezogen. Het toevoegen van extra water, zelfs als de kleiballen nog vol water zitten, zal er niet voor zorgen dat de plant te veel water krijgt. Je plant krijgt niet te veel water, want de plant neemt het vocht op als hij het nodig heeft. Als je je plant in aarde zou kweken en je zou meer water toevoegen als de grond nog doorweekt is, zou je de plant kunnen doden door hem te veel water te geven.

Er is ook minder kans op wortelrot omdat de Leca veel luchtspleten tussen de kleiballen laat. Dit helpt om de benodigde zuurstof bij de wortels van je plant te krijgen. Een veel voorkomende oorzaak van wortelrot is een gebrek aan zuurstof bij de wortels van je planten. Leca lost dit probleem op en zorgen over wortelrot behoren tot het verleden.

De risico's op het krijgen van ongedierte worden verminderd

Terug naar boven

Sansevieria in Leca

Zoals vermeld in de vorige paragraaf, geef je je planten water in Leca waar geen water meer in de bodem van de pot staat. De Leca laat de plant vocht opnemen wanneer hij dat nodig heeft en dit helpt om overbewatering te voorkomen. Omdat het heel moeilijk is om planten in dit geval te veel water te geven, is de kans dat je wortelrot krijgt klein.

Een van de lastigste neveneffecten van wortelrot is dat het insecten en ongedierte aantrekt. Gelukkig, als je wortelrot helemaal kunt voorkomen, verlaag je ook het risico dat je ongedierte aantrekt naar een of meer planten. Dus indirect helpt Leca ook om ongedierte op je planten te verminderen. Dit betekent niet dat je geen ongedierte op je planten zult hebben, maar je loopt minder risico om ze aan te trekken.

Een andere reden waarom het gebruik van Leca ongedierte vermindert, is dat Leca, in tegenstelling tot aarde, geen "levend" groeimedium is. Grond is organisch en bevat voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn helaas niet alleen een prima plek voor je plant, maar ook voor insecten. Insecten dragen en veroorzaken meestal ziekten voor je planten, dus door die insecten te vermijden, helpt Leca je de kans op een zieke plant te verkleinen.

Twee van mijn Alocasia's, de Zebrina, en Polly, waren ziek en hun wortels waren aan het rotten. Dit trok insecten aan en doodde bijna beide planten. Nadat ik ze op Leca heb overgezet en ze elke week zorgvuldig heb schoongemaakt, hebben ze zich hersteld en groeien ze nu weer als vanouds. Het is veilig om te zeggen dat die planten nooit meer grond zullen aanraken.

Je kunt gemakkelijk "inchecken" bij je planten

Terug naar boven

Graslelie in Leca

Als je je planten in aarde kweekt, is de enige keer dat je de wortels echt ziet, wanneer je de plant aan het verpotten bent. Tussen het planten en verpotten door weet je niet echt hoe de wortels eruit zien en hoe ze het doen.

Als je je planten echter in Leca kweekt, kun je elke dag naar de wortels kijken als je daarvoor kiest. Dit is echter niet iets wat je eigenlijk moet doen, want veel planten houden er niet van om zo vaak vastgepakt te worden. De meeste van mijn planten, die in Leca groeien, maak ik minstens eenmaal per 6 maanden schoon. Tijdens dit proces zorg ik er ook voor dat ik de Leca reinig, of in ieder geval afspoel. Door de Leca schoon te maken, kan ik kijken hoe het met de wortels van de plant gaat. De foto bovenaan dit bericht is daar een voorbeeld van. Ik kan de voortgang van de wortels bekijken en de plaatsing van de plant in de pot daarop afstemmen.

Het feit dat je je plant zo gemakkelijk kunt "controleren" is wat mij hielp om mijn Alocasia's van een zekere dood te redden. Het hielp me om rottende wortels af te snijden zodra ik ze zag en te voorkomen dat de wortelrot zich uitbreidde naar gezonde wortels. Dit kostte veel moeite, maar mijn planten belonen me door weer te groeien.

Nu we enkele van de grootste voordelen hebben gezien die Leca jou en je planten kan geven, laten we eens kijken hoe het werkt! Het is altijd handig om te weten hoe het groeimedium dat je gebruikt werkt, want dit vertelt je of je je plantenverzorgingsroutine moet veranderen om een plant het beste te helpen.

Hoe werkt Leca?

Terug naar boven

Leca heeft veel grote voordelen, maar hoe werkt het? Laten we eens kijken hoe je in Leca een grote verscheidenheid aan planten kunt kweken en waarom het zo goed werkt.

Het belangrijkste van het kweken van je planten in Leca is dat de wortels niet in (stilstaand) water mogen zitten. Als je Leca gebruikt, kun je een verhoogde of valse bodem creëren en de wortels van je plant uit de bodem van de pot tillen. Dan kun je je water toevoegen tot het net onder de wortels van de plant zit. De kleiballen zullen het water op de bodem van de pot gaan opzuigen, terwijl de wortels uit de buurt van het water blijven.

De wortels van je plant zitten niet in het water, dus zullen ze het vocht uit de kleiballen opnemen. Omdat je planten niet de hele tijd in water staan, zoals vaak het geval is bij aarde, lopen ze geen risico op overbewatering, ze staan gewoon in een vochtige en zuurstofrijke omgeving. Als je dorstige planten in Leca kweekt, zullen ze hun wortels naar het water op de bodem van de pot laten groeien en van daaruit direct vocht opnemen. Dit maakt Leca perfect voor een grote verscheidenheid aan planten, van droogteminnende cactussen tot vochtminnende Alocasia's.

Hoe bemest je je planten in Leca?

Terug naar boven

Eerder in deze plantenverzorgingsgids vermeldde ik dat Leca je planten niet voorziet van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien. Leca zorgt alleen voor het bewateren van je planten. Als zodanig zul je zelf voedingsstoffen aan het water moeten toevoegen. Deze voedingsstoffen zijn iets anders dan de meststof die je zou geven aan planten die in aarde groeien. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen?

Wat zijn hydrocultuur voedingsstoffen (meststoffen)?

Terug naar boven

Hydroponics voedingsstoffen (of kunstmest) bevatten speciale ingrediënten die je normale plantenmest niet heeft. Normale plantenmeststoffen hebben deze ingrediënten niet nodig, want de grond voorziet je plant van deze voedingsstoffen. Omdat Leca geen voedingsstoffen bevat, moet de hydrocultuurmeststof deze ontbrekende ingrediënten toevoegen om je plant gezond te houden. Dit is de reden waarom je in Leca geen normale meststof voor je planten kunt gebruiken: er ontbreken belangrijke ingrediënten.

Hoe gebruik je de hydrocultuurmest met Leca?

Terug naar boven

Als je klaar bent om je plant die in Leca groeit water te geven, moet je het water eerst voorbereiden. Je moet de hydroponische meststof toevoegen aan het water dat je gebruikt om je plant water te geven en het goed mengen. Zo verdun je de meststof met het water en verander je je gewone water in een hydrocultuur voedingsoplossing. Je kunt al je Leca-kweekplanten water geven met deze voedingsoplossing en je bent klaar! Het is een klein beetje voorbereiding voordat je je plant water geeft, maar dat is alles wat je moet doen om een in Leca groeiende plant te verzorgen.

Conclusie

Leca is een geweldige manier om je planten water te geven zonder te overdrijven. Je planten zullen gezond zijn en bloeien zonder de moeite die het kost om hetzelfde te doen voor planten in de grond! In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken wat Leca is, hoe je het kunt gebruiken, en wat de voordelen ervan zijn voor jou en je planten. Ik hoop dat ik je heb overtuigd van het gebruiksgemak! Zorg ervoor dat je deze gids deelt met je vrienden en familie, zodat zij ook kunnen leren hoe ze hun planten kunnen verzorgen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: leca, water, plagen, groei-medium

Geplaatst op: Feb 9, 2021 Bijgewerkt op: Jun 18, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Moet ik kunstmest gebruiken bij het gebruik van Leca?
Ja. Leca zelf bevat geen voedingsstoffen, dus je zult hier zelf voor moeten zorgen bij het water geven. Je zult hiervoor speciale semi-hydroponie meststof nodig hebben, meststof voor planten in aarde is hier niet bruikbaar.
Moet ik de Leca schoonmaken?
Af en toe kunnen je Leca balletjes wit uitslaan door de kalk in het water dat je gebruikt. Het is goed om dit eraf te wassen. Wanneer jouw Leca aan licht wordt blootgesteld en wanneer je een glazen vaas gebruikt in plaats van een pot, kan het zijn dat je algen krijgt. Dit moet je eraf wassen door de Leca bolletjes in water te wassen.
Hoe voorkom ik algen?
Algen groeien alleen als de zon bij de doordrenkte Leca komt. Zolang je ervoor zorgt dat de zon niet bij de doordrenkte Leca komt, krijg je geen algen.
Hoe vaak moet je planten in Leca water geven?
Je moet je planten in Leca pas water geven als de kleibolletjes niet meer in staat zijn om nieuw water van de bodem van de pot op te zuigen. Zodra dit gebeurt, is het tijd om uw plant weer water te geven. Dit is meestal eens in de twee weken, maar het hangt allemaal af van hoeveel Leca je gebruikt, hoe groot je pot is, en hoeveel vocht je plant opneemt.
Waar kun je Leca kopen?
Je kunt Leca, de kleibolletjes, in bijna alle tuincentra kopen. Je kunt ze echter ook online kopen bij verschillende verkopers.
Wat is Leca?
Leca is een acroniem en het staat voor: Lichtgewicht geëxpandeerde klei aggregaat. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig uit te leggen. In wezen is Leca een groeimedium, zoals aarde, waarin u uw planten kunt laten groeien. Leca is een verzameling gebakken kleibolletjes die uitzetten als je ze in water laat weken.
Wat betekent Leca?
Leca is een acroniem en het staat voor: Lichtgewicht geëxpandeerde klei aggregaat. Het is een groeimedium voor planten.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners