Download als PDF
Home Verzorgtips Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?

Sanseveiras op Leca

Wat is Leca en waarom is het nuttig voor planten?

Leca is een acroniem en het staat voor: Lichtgewicht geëxpandeerd klei-aggregaat. Het klinkt erg ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig uit te leggen. In wezen is Leca een groeimedium, zoals aarde, waarin je je planten kunt laten groeien. Leca is een verzameling gebakken kleibolletjes die uitzetten als je ze in water laat weken.

Hout verven
Hout verven

In tegenstelling tot het gebruik van aarde, is Leca niet in staat om uit zichzelf voedingsstoffen aan je planten te geven. Je vraagt je dus misschien af: waarom zou je zelfs maar overwegen dit te gebruiken voor het kweken van je planten? Het is niet eens in staat mijn planten behoorlijk te voeden. Dat zul je in deze post ontdekken. Na het lezen van dit bericht zul je begrijpen waarom het nuttig is, waarna je het misschien zelf ook eens wilt proberen.

In deze gids gaan we over deze onderwerpen:

  1. Wat is Leca precies?
  2. Waarom is Leca nuttig voor het kweken van je planten?
  3. Hoe zit het met voedingsstoffen?

Wat is Leca precies?

Terug naar boven

Zoals ik in het begin al zei, staat Leca voor Lichtgewicht geëxpandeerde klei aggregaat. In lekentaal betekent dit dat je gebakken kleibolletjes hebt die een beetje water kunnen opnemen en dat ze uitzetten als ze het water opzuigen. Het water dat in de kleibolletjes is opgezogen kan gebruikt worden om planten water te geven. Maar in tegenstelling tot aarde is Leca niet meer dan een verzameling kleibolletjes en bevat het geen voedingsstoffen. Het enige wat ze doen is een beetje water opnemen en uitzetten. Alle voedingsstoffen die je planten nodig hebben, moet je aan het water toevoegen.

Waarom is Leca nuttig voor de groei van je planten?

Terug naar boven

Nu je dus weet dat Leca niet meer is dan een verzameling uitzettende kleibolletjes, vraag je je misschien af hoe dit enig nut heeft voor je planten. Daarom hier een lijst van de voordelen, waarna we ze één voor één doornemen.

  1. Het is gemakkelijker om je planten goed water te geven
  2. De risico's om ongedierte te krijgen worden verkleind
  3. Je kunt je planten gemakkelijk "controleren"

Het is gemakkelijker om je planten goed water te geven

Zoals ik vermeld heb in "Hoe voorkom je overbewatering van je planten" is het belangrijkste bij het kweken van je planten in Leca dat de wortels niet in het water mogen zitten. Met Leca kun je dus een verhoogde bodem maken en de wortels van je planten van de bodem van de pot laten opstijgen. Je kunt je water toevoegen tot het net onder de wortels van de planten staat. Je planten kunnen nu zelf kiezen hoeveel water ze willen. Omdat ze niet voortdurend in het water zitten, zoals vaak het geval is bij het gebruik van aarde, kunnen ze nippen van het water dat in de kleibolletjes gedrenkt is. Als je planten echt dorst hebben, zullen ze naar het water beginnen te groeien dat op de bodem van de pot staat en daar direct van drinken.

Het verschil voor planten die in Leca groeien, vergeleken met planten die in aarde groeien, is dat de plant zelf kiest wanneer ze drinkt. Als je aarde gebruikt, geef je water als de grond droog aanvoelt of de plant er op een bepaalde manier uitziet. Dit is veel eenvoudiger bij gebruik van Leca, want je geeft water als het water in de pot op is. De plant heeft het allemaal opgedronken of de kleibolletjes hebben het allemaal opgezogen. Extra water toevoegen, zelfs als de kleibolletjes nog vol water zitten, leidt niet tot overbewatering van de plant. Want de plant kiest zelf wanneer ze drinkt en hoeveel. Als je meer water zou toevoegen als de grond nog doorweekt is, zou je de plant kunnen doden en te veel water geven.

De risico's om ongedierte te krijgen worden kleiner

Zoals in de vorige alinea gezegd, geef je je planten water in Leca waar er geen water meer op de bodem van de pot staat. De plant zal zelf kiezen wanneer het drinkt en vermijden dat hij te veel water krijgt. Omdat het heel moeilijk is planten in dit geval te veel water te geven, is de kans op wortelrot heel klein. Dit betekent dat insecten niet aangetrokken worden door de rottende wortels en grond. Minder insecten betekent minder plagen.

Een andere reden waarom het gebruik van Leca ongedierte vermindert, is dat Leca, in tegenstelling tot grond, geen levend groeimedium is. Bodem is organisch materiaal, dat voedingsstoffen bevat en "levend" is. Dit betekent dat het ook voedingsstoffen voor insecten zou kunnen bevatten. Insecten dragen meestal ziektes over op je planten en veroorzaken ze, dus door ze helemaal te vermijden verminder je de kans om met een zieke plant te maken te krijgen.

Als voorbeeld waren twee van mijn Alocasia's, de Zebrina, en Polly, ziek en hun wortels waren aan het rotten. Dit trok insecten aan en de planten stierven er bijna door. Na ze overgezet te hebben op Leca en ze elke week schoongemaakt te hebben, zijn ze hersteld en groeien nu weer als voorheen. Het is veilig om te zeggen dat die planten nooit meer aarde zullen aanraken.

Je kunt je planten gemakkelijk "inchecken"

Als je je planten in aarde laat groeien, zie je de wortels alleen echt als je de plant aan het verpotten bent. Tussen het planten en verpotten zul je niet echt weten hoe de wortels eruit zien en hoe het met ze gaat. Maar als je je planten in Leca kweekt, kun je, als je dat wilt, elke dag naar de wortels kijken. Ik zeg niet dat je dit moet doen, want dat moet je echt niet doen. Ik maak de meeste van mijn in Leca groeiende planten elke week of eens in de twee weken schoon. Als ik dit doe maak ik het water schoon, maar ook de Leca. Dit geeft me de gelegenheid om eens te kijken hoe het met de wortels van de planten gaat. De foto bovenaan dit bericht is daar een voorbeeld van. Ik kan de voortgang van de wortels bekijken en de plaatsing van de plant in de pot waar nodig aanpassen.

Het feit dat je zo gemakkelijk op je plant kunt "inchecken" is wat me hielp om mijn Alocasias van de dood te redden. Ik kon rottende wortels weghalen zodra ik ze zag en verder rotten voorkomen door de plant goed schoon te maken. Dit kostte veel moeite, maar mijn planten belonen me door weer te groeien.

Hoe zit het met voedingsstoffen?

Terug naar boven

Ik zei al dat Leca je planten niet voorziet van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien. Leca zorgt alleen voor het bewateren van je planten. Daarom zul je zelf voedingsstoffen aan het water moeten toevoegen. De meeste meststoffen voor hydrocultuur zijn prima, maar er zijn ook specifieke soorten meststoffen die je kunt gebruiken om je planten te helpen. Deze kunnen variëren van groeihormonen tot meststoffen om de wortels sneller en sterker te laten groeien. Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee en houd het bij een algemene hydrocultuur meststof. Dit heeft tot nu toe goed gewerkt, dus het kan iets zijn dat je ook kunt overwegen te gebruiken.

Conclusie

Leca staat voor Lichtgewicht geëxpandeerde klei aggregaat. In wezen betekent het dat het gebakken kleibolletjes zijn die uitzetten als je ze in water laat weken. Ze zijn geweldig als medium om planten in te laten groeien, want het bewateren van je planten wordt er veel gemakkelijker door, je vermindert de kans op ongedierte, en je kunt je planten gemakkelijk "controleren". Het belangrijkste waar je aan moet denken als je je planten in Leca laat groeien is dat je hun wortels nooit later in water laat zitten en dat je een soort hydrocultuur meststof aan je water toevoegt. Zo krijgen je planten de voedingsstoffen die ze nodig hebben en drinken ze als ze dorst hebben. Hopelijk zijn de voordelen die Leca je geeft je misschien genoeg geweest om het eens te proberen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: leca, water, plagen, groei-medium

Geplaatst op: Feb 9, 2021 Bijgewerkt op: Jun 18, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Moet ik kunstmest gebruiken bij het gebruik van Leca?
Ja. Leca zelf bevat geen voedingsstoffen, dus je zult hier zelf voor moeten zorgen bij het water geven. Je zult hiervoor speciale semi-hydroponie meststof nodig hebben, meststof voor planten in aarde is hier niet bruikbaar.
Moet ik de Leca schoonmaken?
Af en toe kunnen je Leca balletjes wit uitslaan door de kalk in het water dat je gebruikt. Het is goed om dit eraf te wassen. Wanneer jouw Leca aan licht wordt blootgesteld en wanneer je een glazen vaas gebruikt in plaats van een pot, kan het zijn dat je algen krijgt. Dit moet je eraf wassen door de Leca bolletjes in water te wassen.
Hoe voorkom ik algen?
Algen groeien alleen als de zon bij de doordrenkte Leca komt. Zolang je ervoor zorgt dat de zon niet bij de doordrenkte Leca komt, krijg je geen algen.
Hoe vaak moet je planten in Leca water geven?
Je moet je planten in Leca pas water geven als de kleibolletjes niet meer in staat zijn om nieuw water van de bodem van de pot op te zuigen. Zodra dit gebeurt, is het tijd om uw plant weer water te geven. Dit is meestal eens in de twee weken, maar het hangt allemaal af van hoeveel Leca je gebruikt, hoe groot je pot is, en hoeveel vocht je plant opneemt.
Waar kun je Leca kopen?
Je kunt Leca, de kleibolletjes, in bijna alle tuincentra kopen. Je kunt ze echter ook online kopen bij verschillende verkopers.
Wat is Leca?
Leca is een acroniem en het staat voor: Lichtgewicht geëxpandeerde klei aggregaat. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig uit te leggen. In wezen is Leca een groeimedium, zoals aarde, waarin u uw planten kunt laten groeien. Leca is een verzameling gebakken kleibolletjes die uitzetten als je ze in water laat weken.
Wat betekent Leca?
Leca is een acroniem en het staat voor: Lichtgewicht geëxpandeerde klei aggregaat. Het is een groeimedium voor planten.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners