Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe kweek je een Begonia Maculata in Leca?

Begonia Maculata geplant in Leca

Hoe kweek je een Begonia Maculata in Leca?

Een Begonia Maculata lijkt een moeilijke plant om te verzorgen, vanwege zijn indrukwekkende en ongewone bladeren. Maar niets is minder waar. De Begonia Maculata is een gemakkelijke plant die iedereen kan verzorgen, zelfs beginners die nog niet zo veel ervaring hebben met het verzorgen van planten.

We hebben al een handleiding gepubliceerd over Hoe verzorg je een Begonia Maculata (Polkadot Begonia), waarin we uitleggen hoe je de plant moet verzorgen als je het in de grond zet. Maar wat als je een stapje verder wilt gaan en je Begonia in Leca wilt laten groeien? In dat geval is deze handleiding voor jou!

Als je je Begona in Leca kweekt, hoef je je niet meer zo druk te maken over het water geven van je plant, dus wordt het een nog meer "hands-off" soort plant.

In deze handleiding behandelen we deze onderwerpen:

 1. Trek je Begonia Maculata uit de pot
 2. Maak met de hand aarde van wortels schoon
 3. Maak grond van wortels schoon met water.
 4. Bereid je potten voor
 5. Bereid je Leca voor
 6. Plant je Begonia Maculata in Leca.
 7. Geef je Begonia in Leca water.
 8. Onderhoud je Begonia in Leca.

Voor we beginnen, herinneren we ons hoe de plant er uitziet vóór het overzetten van aarde naar Leca.

Begonia Maculata in de grond geplant

Het is altijd een goed idee om een voor en na foto te maken, want zo kun je zien wat je onderweg geleerd hebt. Nu we weten hoe het er uitziet vóór het overzetten van de plant tot Leca, laten we aan de slag gaan.

1. Trek je Begonia Maculata uit de pot

Terug naar boven

Begonia Maculata uit pot

Voor we de Begonia in Leca kunnen planten, moeten we haar voorbereiden op dit proces. Laten we beginnen met de Begonia uit de pot te trekken, zodat we de wortels kunnen bekijken en in de volgende stap kunnen beginnen de grond van de wortels te verwijderen. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, heeft deze Begonia al heel wat wortels.

Op dit punt kun je nog steeds besluiten niet verder te gaan met het overzetten van je plant tot Leca en hem in de grond te laten staan. Afhankelijk van hoeveel wortels je Begonia heeft, kan het veel tijd kosten om de grond van je planten te ontdoen, want de wortels zijn erg dun en worden gemakkelijk beschadigd. Zorg er dus voor dat je voor dit hele proces ruim de tijd hebt en niets overhaast.

2. Maak met de hand aarde van wortels schoon

Terug naar boven

Begonia Maculata met schone wortels

Nu de plant uit de pot is, gaan we de grond van de wortels schoonmaken. In het begin gaat dit vrij gemakkelijk, maar denk eraan voorzichtig te zijn en de wortels niet te veel te beschadigen. Maak je geen zorgen over het perfect schoonmaken van de wortels in dit stadium, dat is gewoon niet mogelijk met je handen. Het doel is om zoveel mogelijk aarde met je handen los te krijgen.

In de volgende stap zullen we de moeilijk bereikbare grond met water schoonmaken, dus in dit stadium gaat het ons er alleen om het grootste deel van de grond eraf te halen. Vergeet niet de tijd te nemen en zo zacht mogelijk met de wortels om te gaan. Deze wortels zijn erg dun en worden gemakkelijk beschadigd.

3. Maak de grond van wortels schoon met water

Terug naar boven

Begonia Maculata met water-schoongemaakte-wortels

Nu we met onze handen de grootste delen grond hebben schoongemaakt, kunnen we met water bij de moeilijk bereikbare plaatsen komen. Zorg ervoor dat je water op kamertemperatuur gebruikt om de wortels niet bloot te stellen aan te warm of te koud water. Als we water op kamertemperatuur gebruiken, zorgen we ervoor dat de plant minder stress krijgt.

Je hoeft de wortels niet 100% schoon te krijgen. Neem er gewoon de tijd voor en wees heel voorzichtig terwijl je de wortels met water schoonmaakt. Als het grootste deel van de aarde is weggepoetst, zoals op de foto hieronder, ben je klaar om verder te gaan met de volgende stap.

Begonia Maculata zonder grond op wortels

De wortels zijn nu grotendeels schoon, dus zijn we klaar om verder te gaan met de voorbereiding van de potten en de Leca.

4. Bereid je potten voor

Terug naar boven

Maak de kweekpot schoon

Nu onze plant (grotendeels) grondvrij is, is het tijd om de potten klaar te maken voor gebruik met Leca. We hebben een grote pot nodig die water kan vasthouden zonder te lekken en een kweekpot met gaten in de bodem. De kweekpot zal de Leca bevatten. De reden dat we een binnenpot gebruiken is dat we zo gemakkelijk kunnen controleren of we de plant water moeten geven of dat er te veel water in de pot zit.

Om beide potten klaar te maken voor gebruik met Leca, moeten we ze wassen met een spons en afwasmiddel. Als dat gelukt is, kun je ze afdrogen of laten drogen terwijl je naar de volgende stap gaat: Het voorbereiden van de Leca.

Wil je meer weten over deze stap, kijk dan op "Hoe maak je je potten schoon voor gebruik met Leca".

5. Bereid je Leca voor

Terug naar boven

Emmer vol water

Je plant is klaar, je potten zijn klaar, nu is het laatste deel dat je moet voorbereiden de Leca zelf. Als je de Leca die je gaat gebruiken al eerder gebruikt en schoongemaakt hebt, kun je deze stap overslaan en verder gaan met het planten van je Begonia in Leca. Als je de Leca nog nooit gebruikt hebt moet je het schoonmaken. Op de kleibolletjes zit veel stof en dat moeten we eraf wassen met water.

Om te schatten hoeveel je nodig zult hebben, kun je de binnenpot pakken en die met Leca vullen tot ongeveer 2 centimeter van de bovenkant.
Als je niet zeker weet of je de juiste hoeveelheid hebt, kun je altijd een even grote pot tot de bovenkant met Leca vullen en die hoeveelheid gebruiken. Je houdt een restje Leca over, maar dat kun je voor een ander project gebruiken. Als je toch restjes hebt, zet die dan niet terug bij de rest van je ongewassen Leca, tenzij je het niet erg vindt ze in de toekomst nog eens te wassen.

Nu je weet hoeveel Leca je nodig zult hebben, kun je die in een emmer doen en er water bij doen. Begin de Leca te wassen en ververs het water af en toe. Het duurt meestal ongeveer 5 rondes voor de Leca schoon genoeg is om met je Begonia Maculata te gebruiken. Als je Leca schoon genoeg is, kun je naar de volgende stap gaan en je Begonia in Leca planten.

Als je meer over deze stap wilt weten, kijk dan op "Hoe maak je Leca klaar voor eerste gebruik".

6. Plant je Begonia Maculata in Leca

Terug naar boven

Je bent nu in een heel spannend stadium van dit proces aangekomen! Je kunt eindelijk je Begonia Maculata in Leca planten. Afhankelijk van de grootte van je binnenpot, moet je een onderlaag van ongeveer een centimeter Leca aanbrengen, zoals op de foto hieronder.

Valse bodem van Leca in pot

Deze onderlaag dient als een beschermende laag voor je plant. Deze onderlaag helpt om het minder waarschijnlijk te maken dat de wortels van de plant in het water gaan zitten. Het tilt de wortels van de bodem, waar het water staat, en laat de Leca in plaats daarvan het water opzuigen.

Na deze onderlaag kun je je plant(en) in de pot zetten en neerzetten zoals je wilt. Als je eenmaal een mooie schikking voor je Begonia('s) hebt, kun je langzaam meer Leca in de pot doen. Je zult je planten op hun plaats moeten houden tot je alle wortels bedekt hebt, want ze hebben de neiging om om te vallen. Als je de wortels eenmaal bedekt hebt, is het meestal stabiel genoeg om ze niet langer op hun plaats te houden.

Op dit punt kun je Leca blijven toevoegen tot iets onder de bovenkant van de pot. Het is goed als je ook Leca tot aan de bovenkant toevoegt, want in tegenstelling tot aarde zakt het water niet naar de zijkanten en gaat het recht naar beneden naar de wortels.

7. Geef je Begonia in Leca water

Terug naar boven

Geweldig! Je hebt zojuist je Begonia in Leca geplant! Nu kunnen we onze Begonia voor het eerst water geven. Vergeet niet telkens als je je Begonia water geeft hydrocultuur voeding aan je water toe te voegen. De Leca bevat op zichzelf geen voedingsstoffen, dus je zult ze aan het water moeten toevoegen. Volg de gebruiksaanwijzing van het product dat je hebt, want zo zorg je ervoor dat je niet te veel of te weinig voeding toevoegt. Te veel meststof kan zuur water opleveren, waardoor je plant dood gaat. Te weinig meststof en je plant zal niet genoeg energie hebben om te blijven groeien.

Als je de juiste hoeveelheid hydrocultuur voeding in het water hebt, kun je water toevoegen aan de buitenste pot. Herinner je je de basislaag die we in de vorige stap maakten? Zorg ervoor dat je het water onder dat niveau houdt, zodat je plant nooit direct in het water op de bodem van de pot zit. Als je hier onzeker over bent, zorg dan dat je net genoeg water toevoegt zodat de onderste laag Leca het water in de pot kan opzuigen. De Leca zal het vocht naar je plant brengen.

Wil je meer informatie over het bewateren van je plant in Leca, dan kun je meer te weten komen door te lezen "How to water a plant in Leca".

8. Onderhoud je Begonia in Leca

Terug naar boven

En hoe ga je nu verder? Natuurlijk zul je op een gegeven moment je plant weer water moeten geven. Maar er is nog een ding dat je de eerste paar weken moet doen: De Leca en de wortels schoonmaken. Dit lijkt een beetje vreemd, want deze stappen heb je eerder in deze handleiding al gedaan. Deze keer ga je voorzichtig meer van de aarde wegpoetsen. Zowel van de wortels als van de kleibollen.

De grond zal langzaam loslaten van de wortels als je plant in Leca groeit, maar het kan even duren. De eerste paar weken zul je dus de kleibollen en wortels voorzichtig moeten afspoelen om de overtollige aarde te verwijderen. Maak je geen zorgen om alles te verwijderen, doe elke keer een beetje. Op een gegeven moment zal er geen aarde meer over zijn en dat is het moment waarop je klaar bent met het overzetten van je Begonia van aarde naar Leca.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: begonia, leca

Geplaatst op: Feb 18, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Polka dot plant
 • Hypoestes phyllostachya
 • Freckle Face

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips