Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Begonia Maculata (Polkadot Begonia)?

Begonia Maculata in vensterbank

Hoe verzorg je een Begonia Maculata (Polkadot Begonia)?

Begonia's zijn prachtige planten en ze zijn verrassend gemakkelijk te verzorgen. Begonia's zijn er in alle vormen en maten en kunnen nogal intimiderend zijn omdat er zo veel details op te zien zijn. Gelukkig is niets minder waar. In deze handleiding richten we ons op de Begonia Maculata en hoe je die het beste kunt verzorgen. We gaan in op onderwerpen als eisen aan zonlicht, water geven, de beste grond, bemesting, en bloemen. Na het lezen van deze handleiding heb je alles wat je nodig hebt om een Begonia (Maculata) met succes te kunnen verzorgen.

In deze handleiding gaan we in op deze aspecten van de verzorging van een Begonia:

  1. Vereisten voor zonlicht
  2. Geef je Begonia Maculata water
  3. De beste grond voor je Begonia Maculata.
  4. Bemest je Begonia Maculata.
  5. Bloemen aan je Begonia Maculata.
  6. Giftigheid
  7. Je Begonia Maculata stekken

Je kunt op deze links klikken om je meteen naar de rubriek te brengen.

Vereisten voor zonlicht

Terug naar boven

De Begonia Maculata kan aan twee verschillende soorten zonlicht blootgesteld worden: helder, indirect zonlicht, maar ook situaties met minder licht. Daardoor is het een perfecte plant voor al die plaatsen waar je graag een plant zou hebben, maar die allemaal meer zonlicht nodig hebben. Bewaar ze niet in een ruimte waar ze geen zonlicht krijgt, ze heeft nog steeds wat zonlicht nodig. Zorg er ook voor dat je de Begonia Maculata 's middags uit het directe zonlicht houdt. Als je Begonia Maculata te lang aan dit zonlicht wordt blootgesteld, kunnen haar mooie bladeren verbranden en uitdrogen.

Begonia Maculata bladpatroon

Water geven aan je Begonia Maculata

Terug naar boven

Een Begonia Maculata is een plant die graag in vochtige grond staat. Dit betekent dat je ze regelmatig water moet geven. Afhankelijk van het seizoen kan dat eens in de 4 dagen zijn in de zomer en elke week tot twee weken in de winter. Je kunt er achter komen of je je Begonia Maculata water moet geven door met je vingers de grond aan te raken en te bepalen of het nog vochtig is. Als het droog is, is het tijd om je Polkadot plant water te geven. Het houdt er niet van om te lang droog te staan, dus controleer dit regelmatig.

Als de grond nog vochtig is als je het controleert, wacht dan nog een dag of twee en controleer opnieuw. Dit helpt om overbewatering van deze plant te voorkomen. De wortels van de Begonia Maculata zijn dun, wat betekent dat ze nogal gevoelig is voor overbewatering. Controleer dus zeker het vochtgehalte van de grond voor je je plant water geeft.

De beste grond voor je Begonia Maculata

Terug naar boven

Begonia Maculata planten staan graag in vochtige grond, dus je moet een grondmengsel zoeken dat water vrij goed vasthoudt. Een potgrond voor palmen is een mix die water vrij goed vasthoudt, maar tegelijk niet verdicht nadat je je plant een paar keer water gegeven hebt. Het palmengrondmengsel is de juiste keuze voor een Begonia Maculata.

Bemest je Begonia Maculata

Terug naar boven

De Begonia Maculata is een plant die bloemen groeit, wat betekent dat ze af en toe kunstmest nodig heeft om voldoende energie te hebben om te kunnen blijven groeien. Een goede vuistregel is om deze plant elke maand te bemesten in het voorjaar en de zomer. Bemest je Begonia echter alleen tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Tijdens de rustperiode, herfst (herfst) en winter, moet de plant niet bemest worden, want dan moet ze herstellen van het groeiseizoen. Daarnaast moeten ze rusten en zich voorbereiden op het komende groeiseizoen.

Begonia Maculata met bloemen

Bloemen op je Begonia Maculata

Terug naar boven

Zoals we in het vorige deel hebben aangegeven, is de Begonia Maculata een bloeiende kamerplant. Behalve dat ze opvallende en ongewone bladeren heeft, bloeit ze ook als ze goed verzorgd wordt en reserve voedingsstoffen krijgt om bloemen te kunnen laten groeien. Als je bemesting gebruikt zoals beschreven in het laatste deel, zul je tijdens het groeiseizoen bloemen hebben.

Zoals alle bloemen sterven ze na korte tijd af. Dit betekent echter niet dat de bloemen niet meer terugkomen. Als je de bloemen snoeit als ze uitgebloeid zijn, kun je de plant misschien helpen bloemen te laten groeien en meerdere keren in een groeiseizoen te bloeien.

Als je geen bloemen wilt laten groeien, hoef je je Begonia Maculata niet zo vaak te bemesten. Je kunt het houden bij het gebruik van vloeibare meststof eenmaal per maand.

Giftigheid

Terug naar boven

De Begonia Maculata wordt beschouwd als een niet giftige plant, maar ze kunnen lichte irritatie en overgeven veroorzaken. Je zou ze dus in de buurt van kleine kinderen kunnen houden, maar het is beter ze buiten bereik van je huisdieren te houden. Hij is beslist niet zo slecht als de meeste andere kamerplanten.

Je Begonia Maculata stekken

Back to top

Begonia Maculata Cuttings

Het stekken van je Begonia Maculata is vrij gemakkelijk. Je kunt de Begonia op verschillende manieren stekken, maar de makkelijkste is om een gedeelte van de "stam" af te knippen. Dit stekje kun je vervolgens in een glas met water of iets als Leca / Vulcastrat zetten. De beste tijd van het jaar om je Begonia te stekken is tijdens het voorjaar en de zomer. De plant groeit snel in deze tijd van het jaar en zal dus ook sneller wortels gaan groeien. De nieuwe wortels zullen na ongeveer 3-4 weken zichtbaar zijn en dan kun je je stekje in een potje met aarde zetten, als je dit zou willen.

Conclusie

De Begonia Maculata lijkt veel moeilijker te verzorgen dan ze in werkelijkheid is. De ongewone patronen en vormen doen ze nogal intimiderend lijken, maar niets is minder waar. De Begonia Maculata is eigenlijk een heel vriendelijke en gemakzuchtige plant en ze heeft een leuke verrassing voor je als je haar een poosje tevreden houdt: Ze zal prachtige bloemen voor je laten groeien.

De Begonia Maculata houdt van helder, indirect licht, maar kan ook overleven in iets geringere lichtomstandigheden. Stel ze nooit bloot aan direct zonlicht, want dat verbrandt de bladeren en droogt ze uit. Geef hem een keer per week water en voeg in het groeiseizoen een keer per twee weken vloeibare meststof toe. Gebruik geen kunstmest in het rustseizoen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: beginnersvriendelijk, bloemen, begonia

Geplaatst op: Feb 18, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Polka dot plant
  • Hypoestes phyllostachya
  • Freckle Face

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips