Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor een kerstcactus

Christmas Cactus

Hoe verzorg je een kerstcactus (Lidcactus)?

Net als veel anderen, heb je misschien een kerstcactus cadeau gekregen. Deze planten zijn populair tijdens de feestdagen omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en prachtige bloemen kunnen bloeien. In deze plantenverzorgingsgids bespreken we hoe je je kerstcactus moet verzorgen, zodat het gezond blijft en jaar na jaar bloemen bloeit.

Net als veel andere cactussen is de kerstcactus een onderhoudsarme plant die perfect is voor degenen onder ons die de neiging hebben onze planten te vergeten! Deze plant gedijt goed bij verwaarlozing en wacht graag enkele weken voordat het water krijgt!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we deze aspecten van de verzorging van een kerstcactus bekijken:

 1. Hoe moet ik mijn kerstcactus water geven?
  1. Hoe vaak moet ik mijn kerstcactus water geven?
  2. Hoeveel water moet ik mijn kerstcactus geven?
  3. Wanneer is de beste tijd om mijn kerstcactus water te geven?
 2. Hoeveel zonlicht moet mijn kerstcactus krijgen?
 3. Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn kerstcactus?
 4. Wat is de beste temperatuur voor mijn kerstcactus?
 5. Wat is het verschil tussen een kerstcactus en een Thanksgiving-cactus?
 6. Wanneer moet ik mijn kerstcactus verpotten?
  1. Hoe verpot ik mijn kerstcactus?
  2. Wanneer is de beste tijd om mijn kerstcactus te verpotten?
 7. Wanneer moet ik mijn kerstcactus bemesten?
 8. Wat zijn enkele veel voorkomende problemen met een kerstcactus?

Laten we eens kijken hoe we onze kerstcactus de beste zorg kunnen geven, zodat het goed gedijt en begint te bloeien in je huis!

Hoe moet ik mijn kerstcactus water geven?

Terug naar boven

Planten water geven kan gemakkelijk zijn als je weet hoe je de grond moet controleren op vocht. En er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het bewateren van je kerstcactus.

Hoe vaak moet ik mijn kerstcactus water geven?

Terug naar boven

Zoals ik in de inleiding heb vermeld, gedijt de kerstcactus goed bij verwaarlozing! Dit betekent ook dat het niet vaak water hoeft te krijgen. Idealiter geef je je kerstcactus ongeveer eens in de 2-3 weken water, of wanneer de grond is uitgedroogd. Pas op dat je je plant niet te veel water geeft, want dat kan wortelrot veroorzaken. Als de bovenste centimeter grond nog wat vocht bevat, hoef je geen water toe te voegen.

Hoeveel water moet ik mijn kerstcactus geven?

Terug naar boven

Als je je kerstcactus water geeft, zorg dan dat je het genoeg water geeft zodat het vocht via de drainagegaten in de bodem van de pot weg begint te lopen. Dan moet je het water dat zich na het water geven in het schoteltje onder de pot verzamelt leeggieten. Nu kun je de pot het overtollige water ongeveer 5 minuten laten uitlekken. Na 5 minuten heeft de grond het vocht dat het kan vasthouden opgenomen en het overtollige vocht afgevoerd.

Wanneer is de beste tijd om mijn kerstcactus water te geven?

Terug naar boven

De beste tijd om je kerstcactus water te geven is 's morgens, zodat de plant de tijd heeft om het water gedurende de dag op te nemen. Maar vergeet niet de grond te controleren voordat je de kerstcactus water geeft.

Hoeveel zonlicht moet mijn kerstcactus krijgen?

Terug naar boven

Kerstcactus in vensterbank

Je kerstcactus moet op een plek worden geplaatst waar het indirect zonlicht krijgt. Ik raad ongeveer vier tot zes uur indirect zonlicht per dag aan. Te veel direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladeren van je plant verbranden. Maar andersom kan te weinig zonlicht ervoor zorgen dat de plant uitrekt en de bladeren een vale kleur krijgen. Als je in een huis woont met weinig natuurlijk licht, kun je een zonnelamp of lichtbak gebruiken om je kerstcactus te helpen groeien.

Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn kerstcactus?

Terug naar boven

Zorg er bij het oppotten of verpotten van je kerstcactus voor dat je een goed drainerende cactus- of vetplantenpotmix gebruikt. De meeste potmengsels voor vetplanten zijn perfect om de grond vochtig te houden en overtollig water snel af te voeren. Het zit ook vol voedingsstoffen om de kerstcactus te helpen groeien!

Als je op zoek bent naar manieren om zelf potgrond te mixen, moet je 1 deel potgrond mengen met 1 deel fijnkorrelig zand en 1 deel perliet. Deze mix zorgt ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt voor je cactus, maar ook dat het meeste vocht wordt afgevoerd naar de bodem van de pot, weg van de wortels van de plant.

Wat is de beste temperatuur voor mijn kerstcactus?

Terug naar boven

Omdat de kerstcactus houdt van een gezonde mix van schaduw en zonlicht, houdt de populaire kamerplant ook van milde temperaturen. Je kerstcactus doet het het beste bij normale kamertemperaturen: tussen 18 en 23 graden Celsius (65 en 75 graden Fahrenheit).

De meeste huizen hebben al de perfecte temperatuur voor je kerstcactus, dus je hoeft hoogstwaarschijnlijk geen speciale plek te vinden die warmer of kouder is.

Wat is het verschil tussen een kerstcactus en een Thanksgiving-cactus?

Terug naar boven

Je hebt misschien wel eens gehoord van de kerstcactus en de Thanksgiving-cactus (bladcactus) en gedacht dat ze waarschijnlijk dezelfde plant zouden zijn. Het zijn echter 2 verschillende planten die toevallig veel op elkaar lijken.

Beide planten behoren tot de Schlumbergera familie, maar de kerstcactussen (Schlumbergera truncata) en Thanksgiving-cactussen (Schlumbergera Buckleyi) zijn twee verschillende soorten. Het belangrijkste verschil tussen deze twee planten is dat de kerstcactus kortere, rondere bladeren heeft, terwijl de Thanksgiving cactus langere, meer puntige bladeren heeft.

The more you know!

Wanneer moet ik mijn kerstcactus verpotten?

Terug naar boven

A Pink Christmas Cactus

Als je je kerstcactus al een jaar of langer hebt, vraag je je misschien af of en wanneer je je plant kunt verpotten. Net als de meeste andere vetplanten en cactussen hoef je de kerstcactus niet vaak te verpotten. Het is een langzaam groeiende kamerplant, dus het kan 2 of 3 jaar in dezelfde pot staan voordat het verpot moet worden in een grotere pot.

Net als elke andere plant is het goed om ze te verpotten als ze te groot worden voor hun pot, want dat bevordert een gezonde groei. Je kunt je kerstcactus om de twee tot drie jaar verpotten, of wanneer de plant potgebonden wordt. Gebruik bij het verpotten een goed drainerende potgrond en een pot die slechts één maat groter is dan de huidige pot.

Hoe verpot ik mijn kerstcactus?

Terug naar boven

Om je kerstcactus te verpotten haal je de cactus uit zijn pot. Als de pot vastzit, kun je een mes gebruiken om hem los te wrikken. Pak vervolgens een nieuwe pot met drainagegaten voor je kerstcactus. Deze gaten zorgen voor drainage, zodat de cactus gezonde wortels kan laten groeien en minder risico loopt op te veel water. Vul dan de nieuwe pot met aarde en zet de cactus erin. Zorg ervoor dat je de grond niet te stevig inpakt, anders kan het water niet goed uit de pot weglopen. Geef de cactus ten slotte goed water.

Wanneer is de beste tijd om mijn kerstcactus te verpotten?

Terug naar boven

De beste tijd om je kerstcactus te verpotten is eind februari, direct aan het begin van de lente. De meeste kamerplanten, waaronder de kerstcactus, groeien het snelst in de lente en de zomer, omdat het dan warmer is en de zon sterker. Deze tijd van het jaar is perfect voor het verpotten van planten, omdat je plant sneller herstelt en zich sneller in zijn nieuwe pot vestigt.

Wanneer moet ik mijn kerstcactus bemesten?

Terug naar boven

Een kleine kerstcactus

Alle planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en te herstellen van elke plaag of ziekte. Cactussen zijn niet anders, ze hebben alleen andere meststoffen nodig dan tropische kamerplanten.

Je moet je kerstcactus ongeveer eenmaal per maand bemesten tijdens het groeiseizoen, dat loopt van maart tot september. Zorg ervoor dat je een meststof gebruikt die speciaal bedoeld is voor cactussen en vetplanten. Bemest de kerstcactus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Deze instructies zorgen ervoor dat je de meststof voldoende verdunt, om geen overbemesting van je plant te veroorzaken. Overbemesting van je plant kan wortelschade veroorzaken, dus het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen.

Wat zijn enkele veel voorkomende problemen met een kerstcactus?

Terug naar boven

Alle kamerplanten hebben van tijd tot tijd te maken met problemen. De kerstcactus lukcily is niet erg gevoelig voor ongedierte, maar heeft wel een aantal veel voorkomende problemen. Enkele veel voorkomende problemen bij een kerstcactus zijn overbewatering, wat kan leiden tot wortelrot, en te weinig zonlicht, waardoor de plant kan uitrekken en de bladeren geel worden. Als je een van deze problemen opmerkt, zorg er dan voor dat je je verzorgingsroutine dienovereenkomstig aanpast.

Conclusie

De kerstcactus is een gemakkelijke kamerplant om te verzorgen als je alle hulpmiddelen hebt die je nodig hebt. En de moeite is het waard als je cactus prachtige bloemen begint te bloeien! Met indirect zonlicht, milde temperaturen, de juiste grond en een beetje water zal je kerstcactus goed gedijen. Het is belangrijk om zijn verzorgingsroutine aan te passen als zich problemen voordoen om je kerstcactus gelukkig en gezond te houden. Zorg ervoor dat je deze gids deelt met je vrienden en familie, zodat zij ook met plezier hun eigen planten kunnen verzorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: droogteminnende, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Oct 29, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Schlumbergera truncata
 • Lidcactus
 • Kerstcactus

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn kerstcactus water geven?
Geef je kerstcactus water als de grond droog aanvoelt. De kerstcactus gedijt goed in een droge omgeving, dus zorg ervoor dat je ongeveer eens in de 2-3 weken water geeft.
Wat voor grond moet ik gebruiken voor mijn kerstcactus?
Gebruik een potgrondmix die speciaal gemaakt is voor cactussen en vetplanten. Deze potgrond bevat meestal een mix van potgrond, fijnkorrelig zand, en perliet.
Wat voor licht heeft een kerstcactus nodig?
Kerstcactussen hebben helder, indirect licht nodig. Het staat niet graag in direct zonlicht, want dan verbranden zijn bladeren en niet te weinig zonlicht, want dan rekken zijn stengels uit.
Wanneer moet ik mijn kerstcactus bemesten?
Bemest je kerstcactus eens per maand in het groeiseizoen met een uitgebalanceerde meststof. Dit helpt je cactus om te groeien en te herstellen van eventuele problemen.
Hoe vaak moet ik mijn kerstcactus verpotten?
Verpot je kerstcactus om de twee jaar in de late winter of het vroege voorjaar met een potgrondmix die speciaal gemaakt is voor cactussen en vetplanten.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners