Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Kalanchoë?

Kalanchoë

Hoe verzorg je een Kalanchoë?

Als je nieuw bent met kamerplanten, is de Kalanchoë een geweldige plant om mee te beginnen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen verschillende omgevingen verdragen. Kalanchoës zijn zeer onderhoudsarme planten die prachtige bloemen laten groeien! Kalanchoës groeien veel verschillende gekleurde bloemen, dus er is altijd wel een Kalanchoë met kleuren die werkt voor jou en je woonruimtes! En het beste van deze planten? Ze groeien het beste als je ze vergeet! Je kunt deze planten beter wekenlang vergeten te verzorgen dan ze elke week water te geven.

In deze plantenverzorgingsgids kijken we naar de basis van het verzorgen van een Kalanchoë, zodat je je plant gezond kunt houden en er mooi uit kunt zien!

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids zullen bekijken:

 1. Hoe vaak moet ik mijn Kalanchoë water geven?
 2. Welk type licht heeft een Kalanchoë nodig?
 3. Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Kalanchoë?
 4. Wat is de beste manier om mijn Kalanchoë te bemesten?
 5. Kan ik mijn Kalanchoë in de zomer naar buiten verplaatsen?
 6. Wanneer is de beste tijd om mijn Kalanchoë te snoeien?
 7. Hoe kun je je Kalanchoë vermeerderen?
 8. Hoe vaak moet ik mijn Kalanchoë verpotten?
 9. Waarom is mijn Kalanchoë gestopt met bloeien?
 10. Hoe krijg ik mijn Kalanchoë weer in bloei?

Laten we deze vragen beantwoorden en leren hoe we je Kalanchoë kunnen verzorgen om het te laten gedijen!

Hoe vaak moet ik mijn Kalanchoë water geven?

Terug naar boven

De Kalanchoë is een vetplant met dikke, vlezige stengels en bladeren. Deze stengels en bladeren slaan veel vocht op, zodat ze zichzelf meerdere weken gehydrateerd kunnen houden voordat er water gegeven moet worden.

De frequentie van water geven hangt af van het type Kalanchoë dat je hebt, en ook van de potgrond en de grootte van de bak. De meeste Kalanchoës moeten om de één tot twee weken water krijgen. Het is belangrijk om de potgrond volledig te laten uitdrogen voordat je weer water geeft. Als je niet zeker weet of je plant water nodig heeft, probeer dan je vinger in de potgrond te steken. Als het droog aanvoelt, is het tijd om je plant water te geven.

Welk type licht heeft een Kalanchoë nodig?

Terug naar boven

Kalanchoës moeten misschien als een vetplant worden bewaterd, maar ze genieten niet van het felle directe zonlicht zoals een gewone vetplant dat wel doet. Kalanchoës geven de voorkeur aan helder, indirect zonlicht. Als je geen helder, indirect zonlicht kunt bieden, zullen ze het ook prima doen op een plek met gefilterd zonlicht of gedeeltelijke schaduw. Plaats je Kalanchoë niet in direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren verschroeien. Als je merkt dat de bladeren van je Kalanchoë geel beginnen te worden, is dat een aanwijzing dat het te veel zon krijgt. Verplaats je plant naar een plek met minder direct zonlicht.

De Kalanchoë geeft de voorkeur aan een lichte plek, omdat het zo voldoende energie van de zon krijgt om zijn kleurrijke bloemen te laten groeien.

Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Kalanchoë?

Terug naar boven

We hebben al ontdekt dat de Kalanchoë een plant is die graag uitdroogt. Om daarbij te helpen hebben we een grondsoort nodig die de plant aan de droge kant houdt.

De beste grondsoort voor een Kalanchoë is een goed drainerende potgrondmix. Je kunt goed drainerende pottenmixen vinden bij je plaatselijke tuincentrum of kwekerij. Als je een commerciële potgrond gebruikt, voeg dan extra perliet toe om de drainage te verbeteren.

Je kunt ook je eigen potgrondmix maken door gelijke delen perliet, veenmos en gewone potgrond bij elkaar te voegen. Dit grondmengsel zal de grond licht en luchtig houden, een paar dagen vocht vasthouden, maar ook overtollig vocht snel naar de bodem van de pot afvoeren.

Wat is de beste manier om mijn Kalanchoë te bemesten?

Terug naar boven

Kalanchoë-bloemen

Het bemesten van je Kalanchoë is belangrijk om het gezond te houden en de groei te bevorderen. Gebruik een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof en pas deze toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt je Kalanchoë tijdens het groeiseizoen het beste om de twee tot vier weken bemesten.

De gemakkelijkste meststof om te gebruiken is een vloeibare meststof die je toevoegt aan het water als je je planten water geeft. Je Kalanchoë kan dit type meststof snel opnemen en het is gemakkelijk om de dosering van je meststof te regelen. Door de dosering van de meststof te regelen, loop je minder risico je Kalanchoë te overbemesten en per ongeluk te doden.

Kan ik mijn Kalanchoë in de zomer naar buiten verplaatsen?

Terug naar boven

Als je op een plek woont die in de zomer lekker warm wordt, vraag je je misschien af of je je Kalanchoë naar buiten kunt verplaatsen. Als het 's nachts boven de 17℃ (60℉) blijft, kun je je Kalanchoë buiten houden!

Als je ervoor kiest om je Kalanchoë in de zomer buiten te houden, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je het in zeven tot tien dagen langzaam aan de buitenlucht laat wennen. Begin met het elke dag een paar uur op een plek met indirect zonlicht te zetten. Na 7 tot 10 dagen kun je je Kalanchoë 's nachts buiten houden. Zorg ervoor dat je je Kalanchoë voor de eerste vorst van het seizoen weer naar binnen haalt. Ook als je in een gebied woont waar het behoorlijk kan regenen, zelfs in de zomer, is het misschien beter om je Kalanchoë binnen te houden of op een plek te zetten die tijdens de regen overdekt is.

Wanneer is de beste tijd om mijn Kalanchoë te snoeien?

Terug naar boven

Kalanchoë-bladeren

Je plant snoeien is belangrijk om het gezond te houden en de groei te bevorderen! De beste tijd om je Kalanchoë te snoeien is in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Gebruik een scherpe, schone schaar om alle dode of afstervende bladeren, stengels en bloemen te verwijderen. Je kunt het snoeien ook gebruiken om je plant vorm te geven en nieuwe groei te bevorderen.

Snoeien is belangrijk voor de gezondheid van je plant omdat dood of stervend loof ongedierte aantrekt. Bladeren en stengels die nog niet helemaal dood zijn, gebruiken ook kostbare energie van je plant. Door deze dode en afstervende stengels/bladeren te snoeien, help je de energie terug te geven aan je plant om nieuwe bladeren te laten groeien.

Hoe kun je je Kalanchoë vermeerderen?

Terug naar boven

Als je je Kalanchoë aan het snoeien bent, kun je ook besluiten wat stekken te nemen om je plant te vermeerderen. Zoals veel vetplanten is een Kalanchoë gemakkelijk te vermeerderen! Je kunt je Kalanchoë vermeerderen door een deel van de stengel af te snijden, het 2 dagen in het (indirecte) zonlicht te laten drogen, en het dan in de grond te steken. Na een paar weken zullen er nieuwe wortels uit het stekje zijn gaan groeien en heb je je Kalanchoë met succes vermeerderd!

Hoe vaak moet ik mijn Kalanchoë verpotten?

Terug naar boven

Je moet je Kalanchoë om de één tot twee jaar verpotten, als de wortels potgebonden beginnen te worden, of als de potgrond begint te ontbinden. Het verpotten van een Kalanchoë is eenvoudig als je eenmaal weet wat je moet doen. Haal de plant uit de pot, maak de potgrond los met je vingers, en zet het terug in een nieuwe pot die een maatje groter is. Zorg ervoor dat je een potgrond gebruikt die goed draineert.

Zorg er bij het verpotten voor dat je Kalanchoë gedurende zeven tot tien dagen langzaam aan zijn nieuwe pot acclimatiseert. Om het aan z'n nieuwe omgeving te laten wennen, plaats je de Kalanchoë op een gedeeltelijk beschaduwde plek en geef je het eerst spaarzaam water. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid water die je het geeft en verplaats het na een week of twee naar een lichtere plek.

Zorg ervoor dat je je plant alleen verpot in een pot die één maat groter is en niet meer dan dat. Als je je plant verpot in een te grote pot is het gemakkelijk om je plant te veel water te geven. De extra grond blijft veel langer vochtig omdat je plant niet groot genoeg is om alles uit de grond op te nemen. Hierdoor lopen de wortels het risico wortelrot te ontwikkelen.

Waarom is mijn Kalanchoë gestopt met bloeien?

Terug naar boven

Vlezige bladeren aan een Kalanchoë

Als je een paar maanden, misschien zelfs een paar jaar voor je Kalanchoë hebt gezorgd, merk je het misschien als je Kalanchoë stopt met groeien. Je hebt alles goed gedaan, maar het wil gewoon niet verder groeien. Maar waarom?

Er zijn een paar redenen waarom je Kalanchoë met bloeien kan zijn gestopt. Dit zijn enkele redenen waarom je Kalanchoë gestopt kan zijn met bloeien:

 • Het krijgt niet genoeg zonlicht
 • Het krijgt niet genoeg voeding
 • Het is te droog
 • Het is momenteel herfst of winter

Als het momenteel herfst of winter is, is je plant aan het rusten en zal het in het voorjaar weer gaan bloeien. Maar als dat niet het geval is, kun je je Kalanchoë helpen om weer te bloeien!

Hoe krijg ik mijn Kalanchoë weer in bloei?

Terug naar boven

Je weet dat je Kalanchoë niet genoeg licht krijgt als de plant naar het licht toe begint te groeien. Als je Kalanchoë genoeg licht krijgt, zullen de bloemen recht omhoog staan, omdat het genoeg energie van de zon krijgt om te groeien. Je plant ziet er dan uit alsof het uitgerekt is. Je kunt haar helpen door haar op een lichtere plek te zetten. Zorg er alleen voor dat ze niet langer dan 2 uur per dag aan direct zonlicht wordt blootgesteld.

Als het momenteel lente of zomer is en je Kalanchoë voldoende zonlicht krijgt, moet je je plant misschien meer bemesten. Hij is waarschijnlijk gewoon uitgehongerd en zal een duwtje in de rug nodig hebben om weer te gaan bloeien. Gebruik een uitgebalanceerde kamerplantenvoeding en breng die aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt je Kalanchoë tijdens het groeiseizoen het beste om de twee tot vier weken bemesten.

Ten slotte kan je plant gewoon wat extra liefde nodig hebben. Zorg dat je het water geeft als de grond droog aanvoelt en snoei het in het voorjaar om nieuwe groei te stimuleren.

Conclusie

Als je toe bent aan mooie kleuren op een plant waar je niet veel tijd aan hoeft te besteden, dan ben je klaar voor de verzorging van een Kalanchoë! Het verzorgen van een Kalanchoë is eenvoudig als je eenmaal weet wat je moet doen. Zorg er voor dat je het helder, indirect zonlicht geeft, water geeft als de grond droog aanvoelt, en tijdens het groeiseizoen om de twee tot vier weken bemest. Als je merkt dat de bladeren van je Kalanchoë geel beginnen te worden, is dat een aanwijzing dat het te veel zon krijgt. Verplaats je plant naar een plek met minder direct zonlicht. Met deze tips zal je Kalanchoë goed gedijen in huis!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: droogteminnende, bloemen, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Oct 15, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Kalanchoë Rosalina
 • Kalanchoë Perfecta

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de basisbehoeften van een Kalanchoë?
Een Kalanchoë heeft helder, indirect zonlicht nodig en moet goed bewaterd worden als de grond droog aanvoelt.
Hoe vaak moet ik mijn Kalanchoë water geven?
Geef je Kalanchoë grondig water als de grond droog aanvoelt, gemiddeld moet je je Kalanchoë eens in de 14 dagen water geven. Zo kan de grond tussen de waterbeurten door uitdrogen.
Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Kalanchoë?
Kalanchoës geven de voorkeur aan een potgrondmix die licht en goed doorlatend is.
Kan ik mijn Kalanchoë in de zomer naar buiten verplaatsen?
Ja, je kunt je Kalanchoë in de zomer naar buiten verplaatsen, maar zorg ervoor dat je het weer naar binnen haalt als de temperatuur onder de 10°C daalt.
Wat moet ik doen als mijn Kalanchoë begint te verwelken?
Als je Kalanchoë begint te verwelken, heeft het misschien meer zonlicht of water nodig. Controleer of het voldoende zonlicht krijgt. Zo ja, geef je plant dan water en laat het overtollige vocht uit de pot lopen.
Ik denk dat mijn Kalanchoë ziek is. Wat moet ik doen?
Als je denkt dat je Kalanchoë ziek is, kun je het beste een vakman raadplegen. Neem een monster van je plant mee naar je plaatselijke kwekerij of tuincentrum en vraag om hulp. Zij zullen het probleem kunnen diagnosticeren en een behandeling aanbevelen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners