Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Orchidee?

Orchideeën in vensterbank

Hoe verzorg je een Orchidee?

Orchideeën zijn over de hele wereld zeer populaire kamerplanten/bloemen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en zijn over het algemeen onderhoudsarm en gemakkelijk te verzorgen. In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je een Orchidee kunt verzorgen. Deze plantenverzorgingsgids geeft uitleg over de gulden middenweg voor Orchideeën plantenverzorging, want er zijn honderden verschillende soorten Orchideeën. Elk van deze soorten heeft iets andere behoeften aan plantenverzorging, dus is het erg moeilijk uit te leggen hoe elke afzonderlijke soort graag verzorgd wordt.

Deze plantenverzorgingsgids zal uitleggen wat elke Orchidee die er is gemeen heeft en dit zal je helpen om je Orchidee te verzorgen en het te helpen gedijen. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

 1. De perfecte bodem voor je Orchidee
 2. Je Orchideeën kweken in Leca
 3. Je Orchidee water geven
 4. Vochtigheid voor je Orchidee
 5. Vereisten voor zonlicht voor je Orchidee
 6. Bemest je Orchidee
 7. Giftigheid voor je huisdieren

Laten we aan de slag gaan en leren hoe je je Orchideeën kunt verzorgen om het nog jaren gelukkig en gezond te houden!

De perfecte grond voor je Orchidee

Terug naar boven

Orchideeën in houtsnippers

In alle andere plantenverzorgingsgidsen begin ik met uit te leggen hoe je je planten water moet geven. Maar bij Orchideeën ligt dat een beetje anders. Orchideeën groeien, in tegenstelling tot bijna alle andere planten, niet in de grond. Orchideeën groeien in hun natuurlijke omgeving op de schors van bomen en niet in de grond. Je kunt dit zien als je naar hun "wortels" kijkt. Deze wortels lijken veel op luchtwortels, zoals je die op een Philodendron of Monstera ziet. Het zijn dikke haken die de Orchidee gebruikt om zich aan de boom vast te houden.

Nu we weten dat de Orchidee in hun natuurlijke omgeving op boomstammen en schors groeit, hebben we ook een goed idee over wat de beste grondsoort voor een Orchidee is. De beste grondsoort voor een Orchidee is helemaal geen grond, maar houtsnippers of Leca. Deze houtsnippers of Leca houden heel weinig vocht vast en laten overtollig water naar de bodem van de pot weglopen. Deze hoeveelheid vocht is te weinig voor de meeste andere kamerplanten, maar is perfect voor je Orchidee. De Orchidee absorbeert het vocht uit deze houtsnippers of Leca, in plaats van een laagje water op de bodem van de pot.

Nu bekijken we hoe je je Orchidee in Leca kunt laten groeien.

Je Orchideeën kweken in Leca

Terug naar boven

Je kunt je Orchideeën in houtsnippers of Leca laten groeien. Of je nu wel of niet kiest om je Orchidee in houtsnippers of Leca te laten groeien, je moet ervoor zorgen dat je Orchidee nooit in een plas water op de bodem van je pot zit. Je Orchidee is erg gevoelig voor overbewatering en als het in een plas water zit, gaat je plant vrij snel dood.

Hier kan Leca je misschien mee helpen. Leca (Lightweight Expanded Clay Aggregate) zijn kleine gebakken kleibolletjes die een beetje water opnemen en het overtollige water naar de bodem van de pot laten afvloeien. Deze kleine kleibolletjes hebben veel open ruimtes tussen elkaar wat perfect is om zuurstof vrij naar de wortels van je Orchidee te laten stromen. We weten dat Orchideeën op boomstammen en schors groeien, zodat hun wortels van nature blootgesteld zijn aan veel zuurstof. Leca kan daarbij helpen, maar het is ook echt geweldig als het gaat om het bewateren van je planten. Leca is een geweldig hulpmiddel om overbewatering van je planten te voorkomen, want de plant kan water uit de kleibolletjes opnemen.

Eerder vermeldde ik dat je je Orchidee nooit in een plas water moet laten zitten, want dit veroorzaakt vrij snel wortelrot. Er zijn 2 manieren waarop je dit kunt voorkomen:

 1. Gebruik een onderlaag van Leca op de bodem van je pot
 2. Neem een pot met een drainagegat

Gebruik een onderlaag van Leca op de bodem van je pot

Leca is, in tegenstelling tot houtsnippers, geen organisch materiaal. Dit betekent dat Leca niets bevat dat leeft. Het is gewoon gebakken klei. Dit heeft het grote voordeel dat het niet uitmaakt dat je de Leca wekenlang in een plas water laat zitten. Niets zal beginnen te rotten.

Dat is niet het geval bij houtsnippers: die bevatten levende organismen en kunnen niet langer dan een paar dagen in een plas water zitten voor ze beginnen te rotten. Je kunt dus Leca gebruiken als een onderlaag om je plant en houtsnippers van de bodem van je pot te tillen, weg van het water.

Neem een pot met een drainagegat

De tweede manier om overbewatering te voorkomen is een pot te gebruiken die een drainagegat heeft. Als je houtsnippers of Leca gebruikt en een pot met drainagegaten hebt, komt er geen laagje water op de bodem van de pot. Als er geen laagje water staat, hoef je je plant of de houtsnippers niet van de bodem van de pot op te tillen om wortelrot te voorkomen.

Nu je een goed idee hebt over het laten groeien van je plant in houtsnippers en/of Leca, kunnen we bekijken hoe je je Orchideeën goed water kunt geven.

Je Orchideeën water geven

Terug naar boven

Een orchidee water geven

We hebben al ontdekt dat Orchideeën niet in potgrond groeien, maar wel in houtsnippers of Leca. Dit maakt het bewateren van je Orchidee een beetje anders dan het bewateren van je planten die gelukkig zijn in potgrond.

In dit gedeelte kom je te weten hoe je je Orchidee zo water kunt geven dat ze gelukkig is en geen wortelrot krijgt. Ik splits dit gedeelte in 2 delen:

 • Je plant water geven in een pot met een drainagegat
 • Je plant water geven in een pot zonder drainagegaten

Je plant water geven in een pot met een drainagegat

Als je Orchidee in een pot met een drainagegat groeit, is het water geven van je plant een beetje anders dan je misschien gewend bent. Als je je Orchidee water geeft, loopt het meeste water meteen naar de bodem van de pot en druppelt eruit.

Daarom moet je je plant water geven door het een paar minuten onder te domplelen en te laten weken. Als je je plant in een pot met drainagegaten laat weken, zullen de Leca en/of houtsnippers al het water opnemen dat ze kunnen en het overtollige water uit de pot laten weglopen. Deze houtsnippers en kleiballen geven je plant water voor je en voorkomen overbewatering van je plant.

Je plant water geven in een pot zonder drainagegaten

Als je je Orchidee in een pot zonder afvoergat geplant hebt, is het water geven van je plant vergelijkbaar met water geven wanneer je wel afvoergaten hebt. Je kunt je plant water geven door water in de pot te doen en na een paar minuten de pot te kantelen om het overtollige vocht uit de pot te laten lopen. Wees voorzichtig met het vasthouden van de houtsnippers en/of Leca, want die kunnen eruit vallen en een puinhoop maken. Het is duidelijk dat het voor een Orchidee gemakkelijker is een pot te gebruiken die drainagegaten heeft.

Gemiddeld moet je je Orchidee een keer per week water geven. Het is belangrijk dat je de houtsnippers laat uitdrogen voor je je Orchidee weer water geeft.

Je Orchideeën water geven in de winter

In de winter, als je Orchidee in rust is, hoef je je plant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer.

In de winter slaapt je plant en herstelt het van het groeiseizoen. Omdat het aan het rusten is, heeft het niet zoveel voedingsstoffen nodig en zal het niet groeien. Hierdoor moet je je kamerplanten minder vaak water geven. Gemiddeld moet je je Orchidee ongeveer om de 10 dagen water geven, waarbij je het wel laat uitdrogen voordat je het weer water geeft.

Vochtigheid voor je Orchidee

Terug naar boven

Een orchidee bespuiten

Je Orchidee houdt niet van natte voeten en is erg gevoelig voor wortelrot, maar ze gedijt wel in een zeer vochtige omgeving. De meeste huizen zijn te droog voor de meeste tropische planten, maar je kunt je Orchidee hiermee helpen.

Je kunt de vochtigheid van de lucht rond de Orchidee verhogen door het af en toe te besproeien. Eenmaal per dag sproeien helpt de lucht vochtiger te worden.

Als je meer manieren zoekt om de luchtvochtigheid voor je Orchidee te verhogen, kijk dan eens naar "10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen".

Vereisten voor zonlicht voor je Orchidee

Terug naar boven

De Orchidee is een bloeiende plant, wat betekent dat het veel direct zonlicht nodig heeft om goed te gedijen. Bloemen groeien kost veel energie, energie die het van de zon krijgt.

Dit directe zonlicht helpt ook de temperatuur rond je Orchidee redelijk hoog te houden. Je Orchidee geeft de voorkeur aan temperaturen die hoog zijn voor een gemiddelde kamertemperatuur, dus een plekje in de zon geeft het die extra temperatuurboost.

Bemest je Orchidee

Terug naar boven

Een Orchidee in een emmer water geven

Vaak, als ik beschrijf hoe je een plant moet bemesten, ga ik ervan uit dat de plant in de grond is geplant. Omdat je Orchidee niet in aarde groeit, werkt je gewone plantenmest niet goed voor een Orchidee. Als je je Orchidee tijdens het groeiseizoen (lente en winter) goed wilt voeden, moet je speciale Orchideeënmeststof nemen. Als je deze speciale meststof gebruikt, moet je het met water verdunnen en je plant voeden terwijl je het eenmaal per week water geeft.

Als je de methode van water geven gebruikt die ik eerder beschreef, waarbij je je plant een paar minuten laat weken en dan de overtollige aarde laat weglopen, kun je tijdens het weken een beetje voeding aan het water toevoegen. Dit verspreidt een beetje meststof naar alle wortels, wat goed is voor de gezondheid van je planten.

Bemesting van je Orchidee in de winter

In de winter, als je Orchidee uitrust en ze niet (zo snel) groeit, moet je het niet bemesten. Je Orchidee zal de meststof niet gebruiken en dit zal achterblijven in de pot. Deze overgebleven meststof laat zouten achter in de pot, die het voor een plant moeilijk maken erin te groeien. Je kunt deze zouten uit de pot verwijderen door je plant een flinke weekbeurt met schoon water te geven. Dit helpt de zouten uit de bodem van de pot te laten uitlekken.

Giftigheid voor je huisdieren

Terug naar boven

Als je van kamerplanten houdt en je hebt huisdieren of kleine kinderen, dan heb je geluk! Orchideeën zijn over het algemeen niet giftig en zijn volkomen veilig om in de buurt van je huisdieren en kleine kinderen te hebben.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Orchidee kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Orchidee water moet geven, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Orchidee is, wat de beste grond voor je Orchidee is, hoe je je Orchidee het beste kunt bemesten, en of je Orchidee veilig is voor je huisdieren en kinderen. De orchidee is niet voor niets een erg populaire kamerplant: het is een onderhoudsarme plant die je huis jarenlang kleurrijker zal maken!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: diervriendelijk, leca, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 26, 2022 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Orchidee water geven?
De Orchidee gedijt goed als ze uitdroogt tussen de gietbeurten. Gemiddeld moet je je Orchidee een keer per week water geven. Zo kan ze een paar dagen uitdrogen voor je ze weer water geeft.
Hoeveel zonlicht heeft de Orchidee nodig?
De Orchidee houdt van helder en direct zonlicht. Je kunt je Orchidee helpen door haar de helderste plek in je huis te geven waar ze veel direct zonlicht krijgt.
Wat is de beste grond voor de Orchidee?
Je Orchidee groeit het best in houtsnippers, liever dan in aarde. Je kunt je Orchidee ook in Leca planten, dat helpt om het vocht snel af te voeren en wortelrot te voorkomen.
Hoe vaak moet je de Orchidee bemesten?
Je Orchidee heeft mest nodig om het hele jaar door gezond te blijven. Je moet je Orchidee eenmaal per week bemesten met speciale Orchideeënmeststof. Gewone plantenmest werkt niet, want deze soort mest is afhankelijk van de grond om je plant te voeden.
Is de Orchidee giftig voor huisdieren?
De Orchidee is niet giftig voor je huisdieren en kleine kinderen en is volkomen veilig om in hun buurt te houden.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners