Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je Afrikaanse viooltjes?

Afrikaanse viooltjes closeup-bloemen

Hoe verzorg je Afrikaanse viooltjes?

Afrikaanse viooltjes zijn de perfecte plant voor jou en je huis als je van kleurige bloemen houdt en huisdieren hebt. Deze planten blijven klein, dus ze zijn heel geschikt voor die plaatsen met beperkte ruimte in je huis. Met de juiste verzorging kun je je Afrikaanse viooltjes het hele jaar door laten bloeien! Let op! Afrikaanse viooltjes worden beschouwd als moeilijk te verzorgen planten, maar de tips in deze gids zullen het veel gemakkelijker maken om je plant te laten gedijen.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Afrikaanse viooltje het beste kunt verzorgen. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

  1. Je Afrikaanse Viooltje water geven
  2. Zonlicht voor je Afrikaanse Viooltje
  3. De perfecte bodem voor je Afrikaanse Viooltje
  4. Hoe en wanneer je Afrikaanse Viooltje verpotten.
  5. Het voeden van je Afrikaanse Viooltje.
  6. Giftigheid voor je huisdieren

Laten we er meteen induiken om alles te onderzoeken wat er te weten valt over je Afrikaanse Viooltjes om ze te helpen gedijen en bloemen te laten groeien.

Je Afrikaanse Viooltje water geven

Terug naar boven

Afrikaanse viooltjes in bodemgieterpot

Je kamerplanten water geven is een van de belangrijkste dingen om je plant gelukkig te houden, dus laten we uitzoeken hoe je de Afrikaanse Viooltjes goed water geeft, om ze gelukkig te houden. Afrikaanse viooltjes zijn planten die, zoals de naam al doet vermoeden, inheems zijn op het Afrikaanse continent. Ze groeien in de tropische regenwouden van Kenia en Tanzania. Dit geeft ons een aanwijzing over de bewateringsbehoefte van de plant.

Houten vloer verven

Het Afrikaanse Viooltje houdt ervan dat de grond steeds licht vochtig blijft, net als in diens natuurlijke omgeving. Maar het Afrikaanse Viooltje is ook nogal gevoelig voor overbewatering, dus laat de plant niet in natte grond staan. Om te voorkomen dat je plant in het water blijft staan, zorg je ervoor dat je een pot met afwateringsgaten gebruikt. Verderop in deze gids bekijken we de grondsoort die het gemakkelijker maakt om overbewatering van je plant te voorkomen.

Een ander belangrijk onderdeel van het water geven van je Afrikaanse viooltjes is dat het geen water op diens bladeren mag krijgen als je het water geeft. Deze waterdruppels laten bruine sporen achter op de bladeren van de plant. De gemakkelijkste manier om je plant water te geven is via bodembewatering. Zo kan de plant vocht opnemen via de drainagegaten en komt er geen water op de bladeren. Zorg ervoor dat het water dat je gebruikt om je Afrikaanse Viooltje water te geven op kamertemperatuur is, want de wortels zijn gevoelig voor koude temperaturen.

Zonlicht voor je Afrikaanse Viooltjes

Terug naar boven

Het op één na belangrijkste om je Afrikaanse Viooltje gelukkig te houden is de juiste blootstelling aan zonlicht. Het Afrikaanse Viooltje kan het hele jaar door bloemen laten groeien, maar om dat te kunnen doen moet je het veel indirect zonlicht geven. Het Afrikaanse Viooltje doet het niet goed als je het aan direct zonlicht blootstelt, maar het houdt van helder indirect zonlicht. Het directe zonlicht zal brandplekken achterlaten op de gevoelige bladeren van je Afrikaanse Viooltje.

Je weet dat je het juiste zonlicht hebt als je plant geen direct zonlicht krijgt, maar je hand toch schaduwen kan werpen. De perfecte plaats voor je Afrikaanse Viooltjes is een plekje in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen.

Blootstelling aan zonlicht voor je Afrikaanse viooltje in de winter

In de winter, als de zon niet zo sterk is, moet je je plant iets dichter bij een raam zetten. Dit soort zonlicht is te veel in de lente en de zomer, maar is prima in de herfst en de winter. Als je je plant dichter bij het raam zet, geef je het wat extra blootstelling aan zonlicht in deze donkerdere tijd van het jaar.

De perfecte grond voor je Afrikaanse Viooltje

Terug naar boven

Afrikaanse viooltjes geplant in de grond

Laten we beginnen met de beste grond voor je Afrikaanse Viooltje! Eerder, in het gedeelte over water geven, heb ik vermeld dat de Afrikaanse Viooltjes graag hebben dat de grond altijd licht vochtig is. De plant is echter ook nogal gevoelig voor overbewatering, dus de grond die we gebruiken moet twee dingen doen: Vocht gedurende meerdere dagen vasthouden, overtollig water snel naar de bodem van de pot afvoeren. Het beste grondmengsel voor deze soort plant zou zijn: 1/4 potgrond, 1/4 kokoskorrels, 1/4 perliet, en 1/4 zand. Zo krijgt de plant voedingsrijke grond, veel watervasthoudende eigenschappen, en een uitstekende drainage door perliet en zand. Je kunt echter ook voorgemengde zakken kopen in je plaatselijke plantenwinkel of ze online bestellen, wat je heel wat tijd bespaart.

Hoe en wanneer je Afrikaanse Viooltjes verpotten

Terug naar boven

Afrikaanse viooltjes zijn planten die niet erg groot worden, dus je zou niet verwachten dat je ze vaak moet verpotten. En je zou gelijk hebben! Het Afrikaanse Viooltje groeit eigenlijk graag in een pot die te klein is voor diens wortels, want dit helpt het om bloemen te laten groeien. Het is een goed idee om deze plant eens in de 2 jaar te verpotten, want dat geeft je de gelegenheid de grond te verversen en het een iets grotere groeiomgeving te geven. Verpot je plant alleen in een pot die iets groter is, want een te grote pot bevordert de bloei niet.

Het voeden van je Afrikaanse Viooltje

Terug naar boven

Afrikaanse viooltjes met kunstmeststokjes

Je weet al dat het Afrikaanse viooltje een bloeiende plant is. De verschillende varianten groeien bloemen in veel verschillende kleuren. Bloeiende planten gebruiken veel energie om die mooie bloemen te laten groeien.

Tijdens de lente en de zomer, wanneer deze plant het meest groeit, moet je het eens in de 14 dagen bemesten. Dit helpt de bladeren gezond te blijven, terwijl het de plant ook veel energie geeft om diens bloemen te laten groeien.

Als je je Afrikaanse Viooltje net verpot hebt, of er pas één uit de winkel hebt meegenomen, hoef je je plant nog niet te bemesten. De verse grond zit vol voedingsstoffen en als je overbemest, kan dat de plant doden. Je weet wanneer het tijd is om je plant te bemesten als de groei vertraagt en de bladeren bleek lijken.

Voeden van je Afrikaanse viooltjes in de winter

In de winter, als je Afrikaanse Viooltje minder zonlicht krijgt en minder snel groeit, moet je je plant niet bemesten. Je plant zal de meststof tijdens deze donkere dagen niet echt gebruiken en het is heel gemakkelijk om je plant te overbemesten.

Giftigheid voor je huisdieren

Terug naar boven

In de inleiding heb ik al aangegeven dat het Afrikaans Viooltje huisdiervriendelijk is, dus je kunt het in de buurt van je katten en honden houden zonder je zorgen te maken over hun welzijn. Zelfs als je huisdieren besluiten dat het een geweldig idee is om de bladeren of stengels van je Afrikaanse viooltjes op te eten, zullen ze geen kwaad worden gedaan.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Afrikaanse viooltje kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Afrikaanse Viooltje water geeft, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Afrikaanse Viooltje is, wat de beste grond voor je Afrikaanse Viooltje is, hoe je je Afrikaanse Viooltje het beste kunt bemesten, en of je Afrikaanse Viooltje veilig is voor je huisdieren en kinderen. Het Afrikaans viooltje is niet voor niets één van de populairste bloeiende kamerplanten ter wereld! Het kan soms een lastige en kieskeurige plant zijn, maar als je de adviezen in deze gids opvolgt, zul je je plant zeker helpen om te gedijen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: vochtminnend

Geplaatst op: Jul 15, 2022 Bijgewerkt op: Jul 15, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Streptocarpus

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners