Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Caladium Praetermissum (Hilo Beauty)

Caladium Hilo Beauty-outdoors

Hoe verzorg je een Caladium Praetermissum (Hilo Beauty)?

Ben je op zoek naar een prachtige plant met opvallende kleurpatronen? De Caladium Praetermissum, ook bekend als de Hilo Beauty, is misschien wel de perfecte keuze voor je volgende plant! Deze geweldig uitziende plant van de eilanden van Hawaï is een tropische plant die houdt van vocht, warmte en helder indirect zonlicht! Het is een gemakkelijk te verzorgen plant en met wat basisinstructies kun je je Hilo Beauty er jarenlang geweldig uit laten zien.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je deze tropische plant in huis kunt verzorgen. We bekijken elk onderdeel van de verzorging van de Hilo Beauty, waaronder hoe en wanneer je het water moet geven, hoeveel zonlicht het nodig heeft, maar ook dingen die je misschien niet meteen nodig hebt, zoals het verpotten van je Hilo Beauty en hoe je deze prachtige plant kunt vermeerderen.

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

 1. Hoe vaak moet ik mijn Caladium Hilo Beauty water geven?
 2. Wat voor licht heeft de Caladium Hilo Beauty nodig?
 3. Wat is de ideale temperatuur voor de Caladium Hilo Beauty?
 4. Is bemesting nodig voor de Caladium Hilo Beauty?
 5. Hoeveel vocht heeft mijn Caladium Hilo Beauty nodig?
 6. Welke grondsoort kun je het beste gebruiken bij het planten van een Caladium Hilo Beauty?
 7. Kan ik een Caladium Hilo Beauty buiten laten groeien in een koud klimaat?
 8. Hoe vermeerder ik een Caladium Hilo Beauty?
 9. Zijn er veel voorkomende problemen die een Caladium Hilo Beauty kunnen aantasten?

Laten we beginnen en leren hoe we de Caladium Hilo Beauty in jouw huis kunnen laten gedijen!

Hoe vaak moet ik mijn Caladium Hilo Beauty water geven?

Terug naar boven

Het belangrijkste onderdeel van de verzorging van je planten is ze goed water geven. Elke plant is anders en goed water geven is essentieel om je Caladium Hilo Beauty gezond en bloeiend te houden. Als je het te weinig of te veel water geeft, kan dit de plant beschadigen en in extreme gevallen zelfs doden.

De beste manier om erachter te komen of je je Hilo Beauty water moet geven is door de bodem in de gaten te houden.

De Hilo beauty geeft de voorkeur aan vochtige grond, maar zit niet graag in drassige grond. Om er zeker van te zijn dat je je plant goed water geeft, moet je de grond om de paar dagen controleren. Je moet controleren of de bovenkant van de grond droog is voordat het tijd is om je plant weer water te geven. Je kunt dit doen door je vinger of een satéprikker in de grond te steken. Als de bovenste 5 cm van de grond droog is, kun je je plant water geven. Zo niet, wacht dan nog een paar dagen en probeer het opnieuw.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe vaak je je Hilo Beauty water moet geven, want dat hangt van veel dingen af, zoals het huidige seizoen, het klimaat waar je woont, en hoe warm je huis is. Daarom is het belangrijk om de bodem te blijven controleren. Gemiddeld zul je je plant waarschijnlijk één keer per week water geven. Nogmaals, zorg ervoor dat je de grond controleert voordat je je plant water geeft om overbewatering te voorkomen.

Soms heb je je Hilo beauty misschien iets te veel of te weinig water gegeven. Maar hoe weet je wat er mis is met je plant? De gemakkelijkste manier is om te letten op tekenen dat je plant niet gelukkig is. Als een Caladium Hilo Beauty te weinig water krijgt, zal het tekenen vertonen van verwelkende en afhangende bladeren, evenals vergelende bladeren en bruine uiteinden. Als het te veel water krijgt, kan er wortelrot aanwezig zijn, een belemmerde groei en verkleurde bladeren die verwelken en geelgroen van kleur worden.

Als je één van deze symptomen opmerkt, pas dan je bewateringsschema aan om je plant de beste kans op herstel te geven.

Wat voor licht heeft de Caladium Hilo Beauty nodig?

Terug naar boven

Caladium Hilo Schoonheid binnenshuis De Colocasia Hilo Beauty is een tropische plant die goed gedijt in helder, indirect licht. Het geeft de voorkeur aan veel licht en staat idealiter op een plek die de hele dag helder, indirect licht ontvangt. De beste manier om je Caladium Hilo Beauty van de juiste hoeveelheid licht te voorzien is om het bij een helder raam of buiten in gedeeltelijke schaduw te plaatsen.

Als je toegang hebt tot een afgeschermde ruimte die veel helder licht krijgt, zou dit ideaal zijn voor de plant. Als je geen toegang hebt tot zo'n plek, probeer de plant dan op een vensterbank op het oosten te zetten, waar het nog steeds veel indirect licht krijgt, maar geen last heeft van te veel directe blootstelling.

Als je Hilo Beauty te veel direct zonlicht krijgt, zal het last gaan krijgen van verbrande bladeren. Dit ziet eruit als gele en bruine vlekken op de bladeren. Aan de andere kant kan je Hilo Beauty overleven op een plek die weinig tot gemiddeld licht krijgt. Ze zal niet zo snel groeien en haar bladeren zullen licht vervagen tot een egale groene kleur, waarbij ze haar mooie patronen verliest.

Om je Hilo Beauty het gelukkigst te houden en het de beste kans op bloei te geven, moet je het ergens plaatsen waar het de hele dag toegang heeft tot veel helder en indirect licht.

Wat is de ideale temperatuur voor de Caladium Hilo Beauty?

Terug naar boven

Zoals we in de inleiding hebben ontdekt, komt de Hilo Beauty oorspronkelijk uit Hawaii, en houdt dus van het tropische weer en de hogere temperaturen. Het ideale temperatuurbereik voor de Hilo Beauty ligt tussen 16℃ en 32℃. De Hilo Beauty houdt van warme temperaturen, maar het is belangrijk om je plant in de gaten te houden, vooral in de zomer, want temperaturen boven 32℃ kunnen schade veroorzaken en de plant zelfs doden. Temperaturen onder ongeveer 16℃ zorgen er ook voor dat de bladeren slap en verkleurd worden en kunnen uiteindelijk leiden tot de dood van de plant.

Dit temperatuurbereik komt sterk overeen met de temperatuur die de meeste huizen het hele jaar door hebben, dus tenzij je huis grote temperatuursverschillen heeft gedurende de dag of het jaar, hoef je geen extra maatregelen te nemen om deze plant gelukkig te houden in je huis.

Nu we de dagelijkse verzorging van de Hilo Beauty hebben behandeld, gaan we wat dieper in op zaken als bemesting, verpotten en vermeerdering!

Is bemesting nodig voor de Caladium Hilo Beauty?

Terug naar boven

Caladium Hilo Beauty Size

Bemesting is erg belangrijk voor een Caladium Hilo Beauty, want het groeit snel en wordt vrij groot. Door deze groei is het een "zware voeder". Voor deze zware voeders is regelmatig bemesten heel belangrijk om gezond te blijven.

De beste manier om de Hilo Beauty te bemesten is om het in het groeiseizoen, lente en zomer, eens in de twee weken te bemesten met een algemene vloeibare meststof, zoals een 10-10-10 of 20-20-20. Bemest de Hilo Beauty niet in de winter, want dan neemt het de meststof niet op, zodat je je plant heel gemakkelijk kunt overbemesten en per ongeluk een chemische verbranding op de wortels van de plant kunt veroorzaken.

Als je geen vloeibare meststof gebruikt, zorg dan dat de grond licht vochtig is voordat je de meststof aanbrengt. Breng de meststof aan rond de basis van de plant en vermijd contact met de bladeren of stengels. Geef de meststof na het aanbrengen voorzichtig water, zodat het door de wortels van je Hilo Beauty kan worden opgenomen. Als je een vloeibare meststof gebruikt, voeg die dan gewoon toe aan het water als je je plant water geeft en je werk is gedaan.

Zorg ervoor dat je bij het gebruik van elk type meststof de aanwijzingen op het etiket zorgvuldig opvolgt. Te veel kunstmest zal je planten beschadigen, dus gebruik altijd volgens de instructies op het etiket.

Hoeveel vocht heeft mijn Caladium Hilo Beauty nodig?

Terug naar boven

Veel huizen zijn perfect aangepast om er kamerplanten in te laten gedijen. Ja, dat heb je goed gelezen. Maar sommige planten, zoals de Hilo Beauty, hebben gewoon wat meer vocht nodig dan je huis misschien al heeft. De Caladium Hilo Beauty houdt absoluut van een hoge luchtvochtigheid. Het is het beste als de lucht eromheen tussen de 50 en 80 procent vochtigheid is, maar je kunt streven naar nog hogere niveaus dichter bij 80 of 90 procent als dat mogelijk is.

Als je geen plek hebt met zoveel vochtigheid, maak je dan geen zorgen! Er zijn genoeg goede manieren om de luchtvochtigheid rond je plant te verhogen. Je kunt de bladeren regelmatig besproeien met een spuitfles gevuld met water, of een kamerbevochtiger gebruiken om meer vocht aan de lucht toe te voegen. Maar een van mijn favoriete manieren om de luchtvochtigheid voor een plant te verhogen is door de Caladium Hilo Beauty in pot in een ondiepe bak met kiezels te zetten, met water erbij. De kiezels voorkomen dat de pot in het water gaat zitten, zodat je je plant niet te veel water geeft.

Je kunt ook meerdere planten bij elkaar zetten, want deze planten zullen de luchtvochtigheid om hen heen verhogen, zodat ze allemaal profiteren van de extra vochtigheid. Houd je planten bovendien uit de buurt van ventilatieopeningen of open ramen, zodat ze niet te droog worden door koude tocht.

Zoals je ziet kun je, zelfs als je huis erg droog is, toch de perfecte kweekomgeving creëren om je Hilo Beauty tevreden te houden.

Welke grondsoort kun je het beste gebruiken bij het planten van een Caladium Hilo Beauty?

Terug naar boven

Als je ooit tropische zware voeders hebt verzorgd, zoals een Alocasia Zebrina of een Monstera, dan weet je dat deze planten goed gedijen in grond die het vocht enkele dagen vasthoudt, maar ook het overtollige vocht snel afvoert. Hierdoor blijft de grond vochtig, maar niet drassig. Dit soort planten houdt ook van grond die zeer rijk is aan organisch materiaal en voedingsstoffen, omdat ze al deze voedingsstoffen nodig hebben om gezond te blijven terwijl ze groeien.

De ideale grond voor je Hilo Beauty is een vochtige, goed gedraineerde potgrond die rijk is aan organische stof en voedingsstoffen. Als je de grond klaarmaakt voor het planten, is het belangrijk dat het licht en luchtig is en vrij van klonten of brokken. Meng er wat veenmos en perliet door, want dat laat het water snel weglopen en houdt toch het vocht vast dat je plant nodig heeft om gelukkig te blijven. Dit mengsel zal ook veel van de meststof opnemen, zodat die gemakkelijk beschikbaar blijft voor de wortels van de plant.

Het mengsel van potgrond, veenmos en perliet voorkomt dat de grond na verloop van tijd verdicht. Dit is heel gebruikelijk als je een plant kweekt die veel vocht nodig heeft om gezond te blijven. Als de grond na verloop van tijd te veel verdicht, zal het het vocht minder goed afvoeren en kan ook voorkomen dat zuurstof de wortels van je plant bereikt. Hierdoor ontstaat snel wortelrot, dus je helpt je plant gezond te blijven door het toevoegen van het veenmos en perliet.

Kan ik een Caladium Hilo Beauty buiten laten groeien in een koud klimaat?

Terug naar boven

Caladium Hilo Beauty in tuin

Veel plantenbezitters vragen zich af of je je plant naar buiten kunt verplaatsen, vooral in de zomer. Als je in een tropisch klimaat woont, zoals op Hawaï, is het verplaatsen van je plant naar buiten prima. Als je echter in een kouder klimaat woont, is dit misschien niet zo gemakkelijk. Maar er is nog steeds een kans dat je je plant in de zomer naar buiten kunt verplaatsen.

Als je in een kouder klimaat woont en je wilt je plant naar buiten verplaatsen, dan moet je wat extra maatregelen nemen om de plant te beschermen tegen vorst of vriestemperaturen. Caladiums zijn tropische planten die niet van koud weer houden en warm moeten blijven. Tijdens de wintermaanden, als de temperatuur onder de 12℃ begint te dalen, moeten ze naar binnen worden verplaatst of naar een plek waar ze meer bescherming tegen de kou kunnen krijgen.

Als je je plant niet naar binnen kunt verplaatsen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het tegen de kou te beschermen. Ten eerste, zorg ervoor dat de plant op een plek in je tuin staat die enige windbescherming biedt, zoals bij een muur of hek. Ten tweede, mulch rond de basis van de plant met stro, versnipperde bladeren, of dennennaalden om de wortels te beschermen tegen de koude temperaturen. Als de temperaturen onder het vriespunt komen, moet je de plant naar binnen verplaatsen of riskeren dat het doodvriest.

Hoe vermeerder ik een Caladium Hilo Beauty?

Terug naar boven

Je hebt al geleerd dat de Hilo Beauty een snelgroeiende kamerplant is die vrij groot wordt, dus op een gegeven moment wil je deze plant misschien wel vermeerderen. Misschien wil je meer van de plant kweken of wat stekken delen met je vrienden en familie! Gelukkig is het vermeerderen van een Caladium Hilo Beauty een eenvoudig proces dat iedereen kan doen! Je kunt de plant vermeerderen door deling of zaadjes planten.

Als je wilt beginnen met het vermeerderen van je Hilo Beauty, wacht dan zeker tot de lente of de zomer. Je planten zullen in deze tijd van het jaar veel sneller herstellen van het vermeerderen.

Om de Caladium Hilo Beauty te splitsen moet je met een scherp en steriel mes door het wortelstelsel van de plant snijden. Snijd in secties en zorg ervoor dat elke sectie ten minste één groeiende knop heeft. Plant elk gedeelte in aparte potten gevuld met aarde en water en zet ze dan op een warme plek met indirect zonlicht.

Als je deze plant met zaadjes wilt groeien, koop dan nieuwe biologische zaden bij je plaatselijke tuinwinkel. Laat de zaden een nacht weken in warm water voordat je ze plant in kleine bakjes gevuld met potgrond. Zorg ervoor dat je de grond vochtig maar niet nat houdt tot ontkieming plaatsvindt, meestal na 2-3 weken.

Je zou nu alle hulpmiddelen moeten hebben om thuis met succes nieuwe Caladiums te kweken en ze te delen met je vrienden en familie!

Zijn er veel voorkomende problemen die een Caladium Hilo Beauty kunnen aantasten?

Terug naar boven

Veel tropische planten zijn gemakkelijke doelwitten voor ongedierte, maar de Hilo Beauty is veel taaier. De laatste jaren hebben kwekers het resistent gemaakt tegen de meeste ziekten, waardoor het een geweldige plant is voor wie niet veel ervaring heeft met ongedierte.

Naast ongedierte zijn er nog een paar andere problemen die Caladium Hilo Beauty kunnen aantasten. Daartoe behoren onderbewatering, zonnebrand, bladvraat en overvoeding. Gelukkig is het vrij eenvoudig om deze problemen te voorkomen door de tips in deze plantenverzorgingsgids op te volgen. Geef alleen water als de bovenkant van de grond droog is, bemest je plant niet in de winter en stel je plant niet bloot aan direct zonlicht. Door je aan deze richtlijnen te houden, zul je een gelukkige Hilo Beauty in huis hebben.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Caladium Hilo Beauty kunt verzorgen. De Caladium Hilo Beauty is een snelgroeiende kamerplant die groot kan worden. Het houdt van een vochtige, maar niet drassige groeiomgeving met veel helder indirect zonlicht. In warmere klimaten kan het naar buiten, maar in koudere klimaten moet het beschermd worden tegen vorst en vrieskou door windbescherming of mulch op de basis aan te brengen.

De plant is bestand tegen de meeste plagen, maar er moet toch goed opgelet worden om problemen als bladvraat, zonnebrand, overvoeding en te weinig water geven te voorkomen. Vermeerdering van de Hilo Beauty kan zowel door deling als met zaadjes, maar moet in het voorjaar of de zomer gebeuren, wanneer de planten zich sneller kunnen herstellen.

Nu je alles geleerd hebt over de verzorging van je Caladium Hilo Beauty, is het tijd om deze kennis in praktijk te brengen. Met de juiste omgeving, zorg en aandacht kan je Hilo Beauty een prachtig middelpunt worden in elk huis. Deel deze plantenverzorgingsgids met je vrienden en familie om hen te helpen ook voor hun kamerplanten te zorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: snelgroeiend, tropisch, vochtminnend

Geplaatst op: Jan 14, 2023

Andere namen voor deze plant

 • Alocasia Hilo Beauty
 • Caladium Praetermissum
 • Colocasia Hilo Beauty

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel licht heeft een Caladium Hilo Beauty nodig?
Caladium Hilo Beauty geeft de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kan lage lichtomstandigheden verdragen.
Hoe vaak moet ik mijn Caladium Hilo Beauty water geven?
De frequentie van water geven hangt af van de vochtigheid en de temperatuur van je omgeving, en van de grootte van de pot waar de plant in staat. Een algemene vuistregel is te wachten tot de bovenste 5 cm grond droog is voordat je water geeft en ervoor te zorgen dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar niet drassig.
Hoe kan ik zien of mijn Caladium Hilo Beauty te veel of te weinig water krijgt?
Als de bladeren van je Caladium Hilo Beauty beginnen te vergelen of te verwelken, krijgt het misschien te veel water. Aan de andere kant, als de bladeren beginnen te hangen en droog aanvoelen, krijgt ze misschien te weinig water.
Welk temperatuurbereik is het beste voor Caladium Hilo Beauty?
Caladium Hilo Beauty geeft de voorkeur aan temperaturen tussen 15-32°C.
Hoe vaak moet ik mijn Caladium Hilo Beauty bemesten?
Je kunt je Caladium Hilo Beauty tijdens het groeiseizoen eens per maand bemesten met een uitgebalanceerde vloeibare meststof.
Heeft Caladium Hilo Beauty een hoge luchtvochtigheid nodig?
Caladium Hilo Beauty geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid, maar kan een gemiddelde luchtvochtigheid verdragen. Besproei de bladeren regelmatig om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen.
Wat is de ideale grond voor Caladium Hilo Beauty?
Caladium Hilo Beauty geeft de voorkeur aan rijke, leemachtige grond met een goede drainage. Je kunt een grondmix gebruiken die speciaal is samengesteld voor tropische planten of een algemene potgrond met toegevoegd veenmos of perliet voor extra drainage.
Kan Caladium Hilo Beauty buiten gekweekt worden?
Caladium Hilo Beauty kan in tropische en subtropische streken buiten worden gekweekt, maar moet bij vorst of vrieskou naar binnen worden gehaald of worden beschermd.
Hoe vermeerder ik Caladium Hilo Beauty?
Caladium Hilo Beauty kan worden vermeerderd door de wortelstok in kleinere delen te verdelen of door zaden te gebruiken om nieuwe planten te kweken.
Wat zijn enkele veel voorkomende problemen die Caladium Hilo Beauty kunnen aantasten?
Enkele veel voorkomende problemen die Caladium Hilo Beauty kunnen treffen zijn overbewatering, wat kan leiden tot wortelrot, en onderbewatering, waardoor de bladeren kunnen gaan hangen en geel worden.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners