Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Syngonium?

Syngonium-bladeren

Hoe verzorg je een Syngonium?

Syngonium is een plantenfamilie die verbazingwekkende tropische planten heeft voor beginnende plantenbezitters. Syngoniums zijn er in alle vormen en maten en hebben prachtige patronen op hun bladeren en stengels. Het zijn geweldige planten voor wie graag wat meer tijd aan zijn planten besteedt.

Er zijn veel verschillende planten in de Syngonium familie, maar ze hebben allemaal vergelijkbare verzorgingseisen. In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Syngonium kunt verzorgen, tevreden houden en helpen groeien.

Dit zijn alle onderwerpen die we gaan bekijken:

Laten we ontdekken hoe je je tropische plant kunt helpen groeien!

Je Syngonium water geven

Terug naar boven

Syngoniums zijn tropische planten, wat betekent dat ze vochtigheid en vochtige grond nodig hebben. Planten van de Syngonium familie slaan over het algemeen niet veel vocht op in hun stengels, dus zijn ze afhankelijk van de grond om ze gehydrateerd te houden.

Omdat deze planten afhankelijk zijn van de potgrond om ze veel vocht te geven, zul je ze regelmatig water moeten geven. Je moet de grond niet helemaal laten uitdrogen, maar je wilt ook niet dat de grond nat is. Het is tijd om je plant water te geven, als de bovenste 2,5 cm droog aanvoelt. Gemiddeld moet je deze plant in de lente en de zomer ongeveer een keer per week water geven. Tijdens de herfst en de winter moet je ze minder water geven: ongeveer om de 10 tot 14 dagen.

Als je je plant water geeft, zorg er dan voor dat je overtollig water uit de pot laat lopen. Als het overtollige water op de bodem van de pot achterblijft, kan dat wortelrot veroorzaken. Wortelrot is erg schadelijk voor je plant en kan haar doden. Een eenvoudige oplossing is het gebruik van een pot met drainagegaten om het overtollige water te laten ontsnappen.

Zonlicht voor je Syngonium

Terug naar boven

Syngonium van dichtbij

Syngoniums zijn tropische planten, zoals we ontdekt hebben. Dit betekent dat ze in hun natuurlijke omgeving gewend zijn aan nogal wat blootstelling aan zonlicht. Deze planten zijn echter ook vrij klein en hebben de neiging dicht bij de grond te blijven. Deze natuurlijke leefomgeving geeft ons een goede aanwijzing over de soort blootstelling aan zonlicht die het nodig heeft.

De perfecte blootstelling aan zonlicht voor deze prachtige plantensoort is helder, maar indirect, zonlicht. Het is belangrijk te voorkomen dat deze plant aan direct zonlicht wordt blootgesteld, want dat veroorzaakt zonnebrand op zijn bladeren. Je Syngonium zal dol zijn op de lichte en warme plek, want die lijkt erg op zijn natuurlijke omgeving.

Syngoniums groeien naar het licht toe. Als je niet wilt dat deze planten te veel naar één kant groeien, moet je ze regelmatig draaien. Je kunt deze plant het beste eenmaal per week 90 graden draaien. Elke kant krijgt zo evenveel blootstelling aan zonlicht en je helpt de plant om rechtop te groeien.

De perfecte potgrond voor je Syngonium

Terug naar boven

Eerder, in het gedeelte over water geven aan je Syngonium, ontdekten we dat deze plant het goed doet als het in vochtige grond staat. Als een plant graag in vochtige grond staat, moeten we nadenken over de soort grond die je voor je plant gebruikt.

Grond die het grootste deel van de tijd vochtig is, moet langer vocht kunnen vasthouden en niet na verloop van tijd verdichten. De grond moet minstens 6 dagen vocht vasthouden zonder uit te drogen. Het is ook belangrijk dat de grond in de loop van de tijd niet verdicht. Als de grond na verloop van tijd verdicht, is het moeilijk voor zuurstof om de wortels van je Syngonium te bereiken. Als zuurstof de wortels niet kan bereiken, kan er gemakkelijk wortelrot optreden.

Als je meer wilt weten over je potgrond meer vocht laten vasthouden, kijk dan eens naar Hoe kun je je grond meer water laten vasthouden?.

Bemest je Syngonium

Terug naar boven

Nieuw blad aan een Syngonium

Je Syngonium is afhankelijk van de grond om het vocht en voedingsstoffen te geven om te groeien. Een Syngonium is ook een snelgroeiende kamerplant, wat betekent dat het vrij snel voedingsstoffen in de grond opneemt. Het gebruikt deze voedingsstoffen om de snelle groei in stand te houden en gezond te blijven.

Je kunt je Syngonium tijdens de groeiperiode (lente en zomer) helpen gezond te blijven door het af en toe te bemesten. Tijdens de groeiperiode moet je de Syngonium om de twee weken bemesten.

Je moet het niet bemesten in de herfst en de winter omdat het dan in de rustperiode zit. Als je Syngonium in de rustperiode is, verbruikt het veel minder energie om te groeien, dus de meststof blijft achter in de pot en wordt niet opgenomen. Na verloop van tijd zal dit de grond zuur maken en dat is schadelijk voor je plant.

De beste voeding voor deze soorten planten is een vloeibare voeding. Vloeibare meststof is geweldig voor planten die veel voedingsstoffen gebruiken om te groeien en die snel moeten opnemen.

Giftigheid voor huisdieren

Terug naar boven

Net als veel andere tropische planten zijn planten van de Syngonium familie giftig voor je huisdieren. Als je huisdieren of kleine kinderen hebt, kun je deze planten het beste buiten bereik houden. Als je huisdieren hebt die graag op je planten kauwen, zorg dan dat je een oogje in het zeil houdt. Het sap in de stengels en bladeren kan bij consumptie indigestie en irritatie veroorzaken. Neem contact op met je dierenarts als je merkt dat je huisdier op je Syngonium gekauwd heeft.

Het stekken van je Syngonium

Terug naar boven

Syngonium-knooppunt

Als je je Syngonium goed verzorgd hebt en het flink gegroeid is, kun je knopen op je plant beginnen te zien. Je ziet een van deze knopen op de foto hierboven: een dikker deel in de stengel dat wortels begint te groeien.

Je kunt deze stengels met knopen vermeerderen door de stengel ongeveer 2,5 cm onder de knoop af te snijden en de stek in een pot met schoon water te zetten. De stek zal nu langzaam wortels gaan groeien. Als de wortels ongeveer 5 cm lang zijn, kun je ze in de grond planten en heb je je Syngonium met succes vermeerderd.

Conclusie

Als je van tropische kamerplanten houdt die gemakkelijk te verzorgen zijn, is een plant uit de Syngonium familie perfect voor jou. Het is een vrij gemakkelijke plant om te verzorgen en heeft niet veel speciale zorg nodig. Je kunt deze plant helpen gelukkig te zijn door het op een lichte plaats te zetten en de grond vochtig te houden. Om de twee weken, tijdens de lente en de zomer, moet je het bemesten om het groot en sterk te laten groeien. Het is een geweldige plant voor beginnende plantenbezitters die willen leren hoe ze tropische kamerplanten moeten verzorgen, want Syngoniums zijn nogal vergevingsgezind en herstellen snel.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, tropisch

Geplaatst op: May 29, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Syngonium dodsonianum
  • Syngonium harlingianum
  • Syngonium podophyllum
  • Syngonium sparreorum

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste licht voor een Syngonium?
De beste soort blootstelling aan zonlicht voor een Syngonium is helder indirect zonlicht. Ze houdt van een lichte een warme plaats, maar verdraagt direct zonlicht niet goed.
Hoe vaak moet je een Syngonium water geven?
Je moet je Syngonium water geven als de bovenste centimeter (2,5 cm) droog is. Gemiddeld is dat ongeveer eenmaal per week in de lente en de zomer en eenmaal per 10-14 dagen in de herfst en de winter.
Hoe vaak moet je een Syngonium bemesten?
Je moet je Syngonium in de lente en de zomer eens in de 14 dagen bemesten en in de herfst en de winter helemaal niet. Dit helpt je Syngonium om het hele jaar door gezond te blijven.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners