Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Philodendron Selloum?

Philodendron Selloum bladeren

Hoe verzorg je een Philodendron Selloum?

Begin je net met kamerplanten dan is de Philodendron Selloum een goeie plant om je plantenreis mee te beginnen. Deze plant is ook bekend als de Philodendron Hope. Het is een mooie en gemakkelijk te verzorgen plant die in elke kamer een vleugje groen kan toevoegen. In dit blogbericht bespreken we hoe je je Philodendron Selloum kunt verzorgen, zodat het gezond en gelukkig blijft!

De Philodendron Hope is een uniek uitziende plant met getextureerde en ongewoon uitziende bladeren, die een nieuw gevoel van avontuur in elke kamer van je huis zal brengen.
Deze planten kunnen vrij groot worden, dus zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om ze uit te spreiden.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Philodendron Hope kunt helpen gedijen. Dit zijn de aspecten van zijn plantenverzorgingsbehoeften die we in deze gids zullen bekijken:

  1. Je Philodendron Selloum water geven
  2. De beste blootstelling aan zonlicht
  3. De beste grondsoort voor je Philodendron Selloum
  4. Hoe vaak bemest je je Philodendron?
  5. Is de Philodendron Hope giftig voor je katten en honden?
  6. Wanneer moet je je Philodendron Hope verpotten?
  7. Hoe vermeerder je je Philodendron Selloum?

Aan het eind van deze gids zul je een expert zijn in het verzorgen van je Philodendron Selloum! Laten we dus maar beginnen.

Je Philodendron Selloum water geven

Terug naar boven

Je plant goed water geven is één van de belangrijkste onderdelen van de verzorging van een plant. Doe het goed en je plant groeit goed en ziet er gezond uit, maar doe het verkeerd en het kan in een paar dagen afsterven.
Dus, hoe vaak moet je je Philodendron Selloum water geven?

Het antwoord op deze vraag hangt af van een paar factoren, zoals de grootte van je plant, de pot waarin het staat en de grondsoort. Heb je een kleine plant in een pot met drainagegaten, dan zul je die vaker water moeten geven dan een grote plant in een pot zonder drainagegaten. Wat de grondsoort betreft, als je een goed drainerende potgrondmix gebruikt, zal je grond veel sneller uitdrogen dan wanneer je er veenmos of vermiculiet aan toevoegt.

Dus in plaats van je te vertellen dat je het één keer per week water moet geven, zou ik graag willen dat je de grond regelmatig controleert. Deze planten worden graag vochtig gehouden, maar niet zompig. Geef je plant water als de bovenste 2-5 cm (1-2 inches) van grond droog aanvoelt. In de zomer zal dit sneller gebeuren dan in de winter, dus kijk om de paar dagen of de grond al droog genoeg is.

Gemiddeld moet je deze plant in de zomer één keer per week water geven en in de winter één keer per 10-14 dagen. Maar het is nog steeds goed om de grond zelf te controleren om je plant precies te geven wat het nodig heeft.

De beste blootstelling aan zonlicht voor je Philodendron Selloum

Terug naar boven

"Philodendron Selloum Selloum in een huiskamer"

De Philodendron Selloum is een tropische plant, dus het geeft de voorkeur aan warme temperaturen en vochtige omstandigheden. Deze planten zijn inheems in Zuid-Amerika, waar ze op de grond in het regenwoud groeien.

In zijn natuurlijke habitat krijgt de Philodendron Selloum indirect zonlicht omdat het onder het bladerdak van hogere bomen groeit. Dit is het soort belichting waar je Philodendron Hope het het beste bij zal doen.

Je kunt je Philodendron Selloum helder, indirect licht geven door het bij een raam op het westen of zuiden te zetten. Als je thuis niet zo'n plek hebt, kun je je Philodendron ook onder kunstlicht laten groeien, zoals een LED kweeklamp.

Als je verkleuringen op de steel van de bladeren begint te zien en je weet dat je je plant goed water gegeven hebt, dan heb je misschien te maken met te veel blootstelling aan zonlicht. Als je de tekenen van te veel zonlicht wilt leren kennen en wat je kunt doen om je plant te helpen herstellen, lees dan "Wat zijn tekenen van te veel zonlicht op planten?".

De beste grondsoort voor je Philodendron Selloum

Terug naar boven

Biologische grond voor een Philodendron Selloum Selloum

Water geven en zonlicht zijn hele belangrijke onderdelen van de verzorging van je plant, maar de grond in de pot is een krappe derde! Het soort grond dat je gebruikt kan een groot verschil maken in hoe goed jouw plant groeit.

De Philodendron Hope geeft de voorkeur aan een goed drainerende potgrond, die vol zit met organisch materiaal. Deze grondsoort heeft veel materiaal om vocht vast te helpen houden, maar draineert ook snel, zodat je plant niet in natte, drassige grond zit. Je kunt je eigen mengsel maken door een deel potgrond, een deel veenmos, en een deel perliet te combineren. Of je kunt in je plaatselijke tuincentrum een kant-en-klare potgrondmix voor philodendrons kopen.

Deze grondsoort houdt water enkele dagen vast, maar biedt toch een uitstekende drainage voor overtollig vocht. Deze grond schept de perfecte groeiomgeving voor je Philodendron Hope.

Hoe vaak bemest je je Philodendron?

Terug naar boven

We hebben al 3 hele belangrijke dingen bekeken om je Philodendron Selloum gezond te helpen houden, maar om het te helpen sneller te groeien en gedurende de hele groeiperiode gezond te blijven, zul je je plant moeten bemesten. Je kunt een vloeibare meststof of een langzaam vrijkomende meststof gebruiken. Ik raad aan een vloeibare meststof te gebruiken omdat je gemakkelijk kunt controleren hoeveel je je plant geeft en je overbemesting kunt vermijden. Als je een vloeibare meststof gebruikt, bemest je Philodendron Hope dan eens per maand tijdens het groeiseizoen.

Tijdens de winter, als je plant uitrust, moet je je Philodendron Hope niet bemesten, want dan heeft het de meststof niet nodig. Als je ervoor kiest je plant in de winter te bemesten terwijl de plant dat niet nodig heeft, is de kans groot dat je je plant overbemest, wat wortelschade kan veroorzaken. Je kunt je plant weer beginnen te bemesten eind februari, vlak voor de lente begint.

Is de Philodendron Hope giftig voor je katten en honden?

Terug naar boven

Philodendrons zijn prachtige planten uit het regenwoud, en zoals veel andere tropische planten is deze Philodendron Selloum giftig voor katten en honden. Hun giftigheid varieert van mild tot matig giftig en ze kunnen spijsverteringsproblemen en pijn veroorzaken als je huisdieren per ongeluk op de stengels of bladeren kauwen en in contact komen met het sap van de plant.

Als je kauwsporen ziet of weet dat je huisdier van deze plant gegeten heeft, bel dan zeker meteen je dierenarts!

Wanneer moet je je Philodendron Hope verpotten?

Terug naar boven

Naarmate je Philodendron Hope groeit, zal het uiteindelijk overgeplant moeten worden in een grotere pot. Als je je plant niet verpot, zul je zien dat de groei van je Philodendron vertraagt en misschien zelfs helemaal tot stilstand komt. De plant heeft dan de hele pot overgenomen en kan geen nieuwe plekken in de grond vinden om voedingsstoffen uit op te nemen. Je kunt controleren of het tijd is om je plant te verpotten door het uit de pot te tillen en te kijken of de wortels om de bodem van de pot cirkelen. Als je dit ziet, is je plant toe aan een grotere pot.

De beste tijd om je Philodendron Hope te verpotten is in de lente voor de nieuwe groei begint.
Als je klaar bent om je philodendron te verpotten, kies dan een pot die maar een of twee maten groter is dan de huidige. Als je een pot gebruikt die groter is dan dit, is de kans groter dat je je plant te veel water geeft. Zorg ervoor dat je na het verplanten verse potgrond gebruikt en goed water geeft. Deze nieuwe grond zal je Philodendron extra voedingsstoffen geven om snel te groeien.

Hoe vermeerder je je Philodendron Selloum?

Terug naar boven

Stengels van de Philodendron Selloum

Je kunt je Philodendron Hope vermeerderen door deling of door stengelstekken. Het vermeerderen door stekjes te nemen is de gemakkelijkste manier om deze plant te vermeerderen en geeft het minste risico op gezondheidsproblemen.

Je kunt de Philodendron Hope vermeerderen door een stengel met twee of drie bladeren te nemen en die net onder een knoop af te snijden. Een knoop is een dikker deel van de stengel. De nieuwe wortels zullen uit deze wortels beginnen te groeien als ze dat nog niet gedaan hebben.

Nadat je de stengel hebt doorgesneden, kun je het in water leggen. Dit noemen we "stekken op water". Na een paar weken zul je wortels beginnen te zien groeien. Als deze wortels minstens 5 cm zijn kun je je stekje overbrengen naar een pot met aarde of Leca en je hebt je plant met succes vermeerderd!

Conclusie

Nu je alle grondbeginselen kent van de verzorging van je Philodendron Selloum, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen! Deel deze gids met je vrienden en familie, zodat ook zij voor hun planten kunnen zorgen.

Heb je meer vragen over de verzorging van je Philodendron Hope of andere philodendrons, mail me dan gerust of neem contact met me op via de sociale media. Ik ben altijd blij om te helpen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: tropisch, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Sep 3, 2022

Andere namen voor deze plant

  • Philodendron selloum Hope
  • Philodendrom bipinnatifidum Hope
  • Thaumatophyllum bipinnatifidum

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is een Philodendron Selloum?
Philodendron selloum Hope is een soort Philodendron die gewoonlijk als kamerplant wordt gekweekt. Het heeft grote, donkergroene bladeren en kan vrij groot worden als het voldoende ruimte krijgt.
Hoe verzorg ik Philodendron selloum Hope?
Je zult Philodendron selloum Hope regelmatig water moeten geven en de grond vochtig houden. Je kunt het ook eenmaal per maand bemesten met een uitgebalanceerde meststof. Zorg ervoor dat het op een lichte plaats staat, maar niet in direct zonlicht.
Wanneer moet ik Philodendron selloum Hope snoeien?
Je kunt Philodendron selloum Hope snoeien wanneer je maar wilt, maar het is het beste om het in de lente of zomer te doen als het actief groeit.
Is Philodendron selloum Hope giftig?
Ja, helaas is de Philodendron Hope giftig voor katten en honden als het gegeten wordt. Het sap kan zwelling, pijn en irritatie veroorzaken.
Kan ik Philodendron selloum Hope buiten laten groeien?
Nee, je moet Philodendron selloum Hope alleen binnenshuis kweken, want ze verdraagt koude temperaturen niet goed. Als je op een warme en vochtige plaats woont, kun je deze prachtige planten ook buiten kweken!

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners