Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Philodendron?

Philodendron wijnstokken hangend

Hoe zorg je voor een Philodendron

Philodendrons zijn mooie planten die lianen met hartvormige bladeren laten groeien. Het is een opvallend mooie plant die in elke kamer van je huis opvalt. In deze gids gaan we in op hoe je zelf een Philodendron plant kunt verzorgen en helpen groeien en bloeien. Het zijn vrij gemakkelijke en snelgroeiende planten, wat ze perfect maakt voor beginnende plantenbezitters.

In deze gids gaan we over deze onderwerpen:

 1. Lichtbelichting voor een Philodendron
 2. Snelle groeiers
 3. Water geven aan een Philodendron
 4. Een Philodendron bemesten
 5. Bodem voor een Philodendron
 6. Giftig
 7. Veel voorkomende misvattingen over Philodendrons
 8. Je Philodendron leren groeien

Je kunt op de links klikken om je naar het juiste gedeelte te brengen.

Lichtbelichting voor een Philodendron

Terug naar boven

Je philodendron is nogal een veelzijdige plant omdat het bij wisselende lichtsterkte kan groeien. Het perfecte licht voor de philodendron moet echter lijken op de lichtinval die hij in de natuur krijgt: helder en indirect zonlicht. Omdat de Philodendron lianen heeft en graag klimt, groeit hij op boomstammen, op beschaduwde plaatsen. In de natuur krijgt hij zelden direct zonlicht, dus dit is iets wat je ook voor je kamerplant moet vermijden.

Gele bladeren aan je philodendron

Als je philodendron veel gele bladeren tegelijk krijgt, kan het zijn dat hij te veel zonlicht krijgt. Als het maar 1 of 2 blaadjes zijn, heb je niets om je zorgen over te maken. Oude bladeren aan een Philodendron worden geel, dus dit is een natuurlijk proces.

Te weinig blootstelling aan licht

Als je philodendron te weinig licht krijgt, rekken de luchtwortels of lianen zich uit en ontstaat er veel ruimte tussen de afzonderlijke bladeren. Hij doet dit om naar het licht te reiken, zoals een vetplant dat zou doen als hij er niet genoeg van krijgt. Dus als je dit ziet gebeuren, is het tijd om een lichtere plek voor je philodendron te zoeken. Zodra je plant zijn luchtwortelgroei begint af te remmen en de bladeren dichter bij elkaar groeien, krijgt hij de juiste hoeveelheid licht. Je kunt altijd een groeilamp gebruiken om het licht op donkere plaatsen in je huis aan te vullen.

Nieuw filodendronblad

Snelle groeiers

Terug naar boven

Philodendron planten zijn zeer snelgroeiende planten. De lianen kunnen tot 10 cm per week groeien als ze in het groeiseizoen zijn. Terwijl de lianen groeien, zal het samen met die lianen ook bladeren en luchtwortels beginnen te groeien. Als je deze groei niet onder controle houdt staat hij in korte tijd overal in je woonruimte. Als hij te groot wordt, kun je de lianen stekken en meer philodendrons laten groeien.

Om nieuwe groei aan een philodendron te bevorderen, is het altijd een goed idee om de lianen te snoeien en die te vermeerderen, om ze daarna weer met de moederplant te laten groeien. Zo groeien nieuwe, lianen en krijg je na verloop van tijd een vollere plant.

Een Philodendron water geven

Terug naar boven

Je philodendron water geven is vrij eenvoudig, laat de bovenkant van de grond uitdrogen tussen de gietbeurten. Laat echter niet meer uitdrogen want philodendrons groeien nogal snel. Als ze snel groeien, nemen ze graag veel vocht op. Zorg ervoor dat je een pot met drainagegaten gebruikt, zodat de grond niet nat is en overtollig water uit de bodem van de pot kan ontsnappen. Zo blijft je plant tevreden.

Afvallende bladeren

Als je philodendron begint te hangen, wijst dat meestal op een probleem met de watergift. Het kan betekenen dat je plant te veel water krijgt of te weinig. Het is gemakkelijk te ontdekken welke het is, want als de grond droog is, heeft de plant meer water nodig en als het nat is moet je het laten uitdrogen. De bladeren worden weer normaal als je de kwestie van water geven gecorrigeerd hebt.

Een Philodendron bemesten

Terug naar boven

Omdat Philodendrons snelgroeiende planten zijn, hebben ze regelmatig bemesting nodig. Ze hebben alle energie nodig die ze kunnen krijgen om zo snel mogelijk te blijven groeien. Als je ziet dat je plant langzamer begint te groeien, kan dat betekenen dat het door alle meststoffen heen is gebrand en dat het tijd is om het nog wat meer te geven. Tijdens het groeiseizoen, lente en winter, kun je de philodendron het beste eenmaal per maand bemesten en tijdens de rustperiode, herfst en winter, kun je dit terugschalen tot eenmaal per 6 tot 8 weken.

Potgrond voor een Philodendron

Terug naar boven

Philodendrons zijn nogal dorstige planten, maar kunnen ook niet te lang in natte grond zitten. Het is dus goed een grond te nemen die langer water vasthoudt maar niet echt nat blijft of verdicht als hij lang nat is. Een palmengrond mengsel is een prima keuze voor een philodendron. Het kan goed water vasthouden, maar verdicht niet, waardoor er steeds zuurstof bij de wortels kan komen.

Giftig

Terug naar boven

Helaas kunnen philodendrons behoorlijk schadelijk zijn voor je katten en honden. Als je kat of hond op philodendrons kauwt, kan dat hypersalivatie, buikpijn, braken, zwelling van de keelholte, en moeite met slikken veroorzaken. Als je een van deze symptomen opmerkt nadat je huisdier op een philodendron gekauwd heeft, moet je contact opnemen met je dierenarts om je huisdier te helpen. Om deze situatie helemaal te vermijden, zet je je plant op een plaats waar je huisdieren er niet bij kunnen, en wees er zeker van dat je je plant op tijd snoeit.

Philodendron blad

Veel voorkomende misvattingen over Philodendrons

Terug naar boven

Er zijn een paar misvattingen over de identiteit van philodendrons die we hier behandelen:

 1. Een philodendron is geen Monstera
 2. Een philodendron is geen Pothos

Net als een Monstera en een Pothos, groeit een philodendron lianen en luchtwortels. Elk van deze planten groeit in de natuur op andere planten, maar het zijn verschillende soorten planten. Je kunt ze uit elkaar houden door naar hun bladeren te kijken. Monsteras hebben grote bladeren, vaak met gaten erin, Pothos planten hebben ovaalvormige bladeren, en Philodendrons hebben hartvormige bladeren. Hun verzorging lijkt erg op elkaar, dus als je het verschil niet kunt zien, kun je deze gids gebruiken voor de verzorging van je plant, welke het ook is.

Je Philodendron leren groeien

Terug naar boven

Philodendron-ranken

Hoewel een Philodendron, een Pothos, en een Monstera verschillende planten zijn, kun je toch een mosstok gebruiken om elk van deze planten te leren hoe en waar ze naar toe moeten groeien. Normaal zal je Philodendron naar buiten groeien, en dan naar beneden, zoals echte lianen. Als je een mosstok gebruikt, kun je je Philodendron een beetje extra steun geven en ook omhoog laten groeien. Het gebruik van een mosstok is optioneel en is aan jou of je dit wilt of niet.

Als je de ranken mooi vindt en ze wilt laten hangen, is een hangpot misschien ook een mooie oplossing voor deze plant. Omdat deze planten vrij snel groeien, moet je misschien de ranken snoeien en ze terug in de grond planten. Zo krijg je een vollere plant, terwijl je de ranken toch ook kunt bewonderen.

Conclusie

Als je een plant wilt die je het gevoel geeft dat je in een jungle bent, maar je wilt niet te veel tijd besteden aan de verzorging van die plant, dan is de Philodendron de juiste plant voor jou. Een Philodendron is een snelgroeiende plant, dus je hoeft niet maanden te wachten tot hij groter wordt. In een paar weken kan hij 2 of 3 keer zo groot zijn als toen je hem voor het eerst kreeg. Het is een geweldige plant als je een plekje hebt dat geen direct zonlicht krijgt, maar ook niet te donker is. Het is een geweldige hangplant met zijn ranken, maar je kunt hem ook leren om op mosstokken te groeien. Het is echt een veelzijdige plant en kan elke ruimte een beetje meer op een jungle laten lijken.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: mosstok, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Fiddleleaf philodendron
 • Fiddle leaf
 • Horsehead philodendron
 • Heartleaf
 • Heart leaf vine
 • Giant philodendron
 • Tree philodendron

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Is een Philodendron giftig voor huisdieren?
Ja, een Philodendron kan je huisdieren kwaad doen als ze op je plant gekauwd hebben. Pas op voor deze symptomen: hypersalivatie, buikpijn, braken, zwelling van de keelholte, en moeite met slikken. Als je deze opmerkt, bel dan je dierenarts.
Hoe snel groeit een Philodendron?
Philodendron planten zijn zeer snel groeiende planten. Zijn lianen kunnen tot 10 cm per week groeien als het in het groeiseizoen is.
Hoeveel licht heeft een Philodendron nodig?
Je philodendron is nogal een veelzijdige plant, want hij kan goed bij wisselende lichtsterkte groeien. Het perfecte licht voor de philodendron moet echter lijken op de lichtinval die hij in de natuur krijgt: helder en indirect zonlicht.
Waarom heeft mijn Philodendron gele bladeren?
Als je philodendron veel gele bladeren tegelijk krijgt, kan het zijn dat het te veel zonlicht krijgt. Als het maar 1 of 2 blaadjes zijn, heb je niets om je zorgen over te maken. Oude bladeren aan een Philodendron worden geel, dus dit is een natuurlijk proces.
Waarom hangt mijn Philodendron slap?
Als je philodendron begint te hangen, wijst dat meestal op een watergeefprobleem. Het kan betekenen dat je plant te veel water krijgt of te weinig. Het is gemakkelijk te ontdekken welke het is, want als de grond droog is, heeft de plant meer water nodig en als de grond nat is moet je de plant laten uitdrogen.
Hoe vaak moet een Philodendron bemest worden?
Philodendrons zijn snelgroeiende planten, ze hebben regelmatig bemesting nodig. Tijdens het groeiseizoen, lente en zomer, kun je de Philodendron het beste eenmaal per maand bemesten en tijdens de rustperiode, herfst en winter, kun je dit terugschalen tot eenmaal per 6 tot 8 weken.
Welke grondsoort is het beste voor een Philodendron?
Een palmengrondmengsel is een prima keuze voor een philodendron. Het kan goed water vasthouden, maar verdicht niet, waardoor zuurstof bij de wortels kan komen.
Is een Philodendron dezelfde plant als een Monstera?
Nee, Philodendrons en Monsteras zijn twee verschillende soorten planten. Ze klimmen echter wel allebei op andere planten en hebben luchtwortels.
Is een Philodendron dezelfde plant als een Pothos?
Nee, Philodendrons en Pothos zijn twee verschillende soorten planten. Ze klimmen echter wel allebei op andere planten en hebben luchtwortels.
Kun je een mosstok gebruiken voor een Philodendron?
Ja! Je kunt een mosstok gebruiken als je je Philodendron wilt trainen om op een bepaalde manier te groeien. Dit werkt net zo voor een Monstera of een Pothos.
Wanneer is het groeiseizoen voor een Philodendron?
Het groeiseizoen voor een Philodendron is in de lente en de zomer van elk jaar.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners