Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor de Lavendelplant?

Lavendel

Hoe zorg je voor de Lavendelplant?

Als je nieuw bent met kamerplanten, is lavendel een geweldige om mee te beginnen. Het is gemakkelijk te verzorgen en vergt niet veel onderhoud. In deze plantenverzorgingsgids bekijken we hoe je je lavendel water geeft en bemest, en hoe je veel voorkomende plagen en ziekten aanpakt. Ik zal ook enkele tips geven over hoe je lavendel er het hele jaar door op hun best uit kunnen zien!

Dit zijn de aspecten van het verzorgen van Lavendel dat we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

  1. Hoe vaak moet ik mijn lavendel water geven?
  2. Hoeveel water moet ik mijn lavendel geven?
  3. Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn lavendel?
  4. Moet ik mijn lavendel bemesten?
  5. Wanneer oogst ik de lavendelbloemen?
  6. Hoe droog ik de lavendelbloemen?
  7. Kan ik de lavendelblaadjes eten?
  8. Wat zijn de voordelen van lavendel?
  9. Is lavendel giftig voor huisdieren?

Het is de hoogste tijd om te beginnen met het leren hoe we voor deze veelzijdige plant kunnen zorgen!

Hoe vaak moet ik mijn lavendel water geven?

Terug naar boven

Planten hebben water nodig om gelukkig en gezond te groeien. Lavendel moeten ongeveer eenmaal per week water krijgen, of wanneer de grond droog aanvoelt. Het zijn droogtetolerante planten en kunnen tegen perioden van droogte, maar ze zullen minder bloemen produceren als ze niet regelmatig water krijgen.

Als je je Lavendel te veel water geeft, heeft het meer kans op wortelrot, waardoor de plant hoogstwaarschijnlijk zal sterven. Jongere planten moet je echter wat vaker water geven, omdat ze hun wortels nog aan het ontwikkelen zijn en extra vocht nodig hebben om te groeien. Als ze eenmaal gewend zijn aan hun groeiomgeving, hoeven ze niet meer zoveel water te krijgen.

Hoeveel water moet ik mijn lavendel geven?

Terug naar boven

Lavendel in de zon

Als je je lavendel water geeft, zorg dan dat je het genoeg water geeft zodat de grond vochtig is, maar niet drassig. Te veel water kan de wortels doen rotten, dus het is belangrijk om een gulden middenweg te vinden. Om te controleren of je lavendel water nodig heeft, voel je met je vinger aan de bovenste centimeter van de grond. Als het droog aanvoelt, voeg dan water toe tot het uit de pot loopt. Als de grond vochtig is, is er nog geen water nodig.

Gemiddeld moet je één keer per week water geven als je goed drainerende, zanderige grond hebt.

Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn lavendel?

Terug naar boven

Voor de verzorging van lavendel is het belangrijk de juiste grond te gebruiken. Lavendel geeft de voorkeur aan zanderige, goed drainerende grond. Je kunt zelf een mengsel maken of een commercieel mengsel kopen dat speciaal voor lavendel is gemaakt. Als je grond zwaar of kleiachtig is, kun je er wat perliet of zand doorheen mengen om de drainage te verbeteren.

Bedenk dat Lavendel zeer droogtetolerant is en liever droog is dan in natte grond staat. Een mix met zand en/of perliet is dus essentieel voor een gelukkige en gezonde Lavendel.

Moet ik mijn lavendel bemesten?

Terug naar boven

Lavendel in de zon in een veld

Lavendel is een plant die erom bekend staat te kunnen groeien in onvruchtbare grond, waar geen enkele andere plant kan overleven. Dit maakt het een fantastische plant voor je als je vergeet je planten steeds te bemesten, of als je gewoon een onderhoudsarme bloeiende plant wilt.

Je lavendel bemesten is dus niet nodig, maar als je de groei en bloei wilt bevorderen, kun je haar eens per maand bemesten met een uitgebalanceerde meststof. Ik raad aan je lavendel te bemesten in het voorjaar, wanneer de nieuwe groei zal beginnen. Lavendel heeft niet veel mest nodig, maar een goede organische meststof met veel stikstof, fosfor en kalium werkt goed.

Je lavendel bemesten kan helpen om de grond een beetje te verbeteren, waardoor het een uitstekende groeiomgeving wordt voor je plant om vele jaren te groeien.

Wanneer oogst ik de lavendelbloemen?

Terug naar boven

Lavendel kan voor veel dingen gebruikt worden, waaronder het maken van thee, essentiële oliën en andere aromatherapeutische producten. Je vraagt je dus misschien af hoe je je lavendel(en) kunt oogsten om in andere producten te verwerken. Laten we eens uitzoeken hoe en wanneer je je lavendel moet oogsten!

De beste tijd om lavendelbloemen te oogsten is in de ochtend nadat de dauw is verdampt, maar voordat de hitte van de dag intreedt. Oogst lavendelbloemen als ze in volle bloei staan. Je kunt bepalen wanneer het klaar is om te oogsten door te zoeken naar knoppen die paars beginnen te worden. Om te oogsten snij je de stengel ongeveer een centimeter onder het bloemhoofdje af. Je kunt lavendelbloemen tot twee keer per week oogsten, maar zorg ervoor dat je genoeg bloemen aan de plant laat, zodat het kan blijven bloeien.

Hoe droog ik de lavendelbloemen?

Terug naar boven

Lavendel in een frans veld

Als je je lavendelbloemen hebt geoogst, wil je ze drogen om ze in andere producten te gebruiken. Om de lavendelbloemen te drogen bind je ze in bossen en hang je ze ondersteboven in een donkere, koele en goed geventileerde ruimte. Als de bloemen helemaal droog zijn, kun je de stelen verwijderen en de bloemen bewaren in een luchtdichte bak.

Kan ik de lavendelblaadjes eten?

Terug naar boven

We hebben al bedacht dat we Lavendel kunnen gebruiken om thee te zetten en essentiële oliën te maken, maar wist je dat je Lavendel ook kunt eten? Lavendel eten is een geweldige manier om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen. Lavendelblaadjes zijn veilig om te eten en kunnen gebruikt worden om smaak te geven aan salades, soepen en andere gerechten. Lavendel toevoegen aan je eten of thee kan ook helpen bij indigestie en angst.

Wat zijn de voordelen van lavendel?

Terug naar boven

Nu je weet dat je lavendel kunt eten en drinken, laten we eens kijken of er nog andere voordelen aan Lavendel zitten, behalve dat het een mooie bloeiende plant is. Lavendel is een geurig kruid dat veel voordelen heeft, zowel voor je huis als voor je gezondheid. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende effecten. Het kan gebruikt worden om angst en slapeloosheid te helpen behandelen, ontstekingen te verminderen en stress te verlichten. Lavendel helpen ook de lucht te zuiveren en kunnen werken als een natuurlijk insectenwerend middel. Je kunt dus zeggen dat Lavendel bijna een wonderplant is.

Is lavendel giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Lavendel is misschien veilig om te eten voor volwassenen, maar niet zo veilig voor huisdieren en kleine kinderen. Lavendel is licht giftig en wordt een probleem als je huisdieren flink wat van de bloem hebben gegeten of essentiële oliën hebben ingenomen die lavendel bevatten. Als je merkt dat je kleine kinderen of huisdieren lavendel hebben gegeten, kun je het beste je huisarts of dierenarts bellen om te zien of je langs moet komen voor controle.

Conclusie

Lavendel hebben veel gezondheidsvoordelen en zijn een prachtige aanwinst voor je huis! Lavendel is een gemakkelijke kamerplant om te verzorgen, zolang je het voldoende zonlicht geeft, goed drainerende grond, en ongeveer eenmaal per week water. Als je lavendel gelukkig is en bloeit, kun je de bloemen drogen om te gebruiken in thee, eten, of er geurige potpourri of lotion van laten maken.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: zonminnend, beginnersvriendelijk, droogteminnend

Geplaatst op: Nov 5, 2022 Bijgewerkt op: Nov 5, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele veel voorkomende toepassingen van lavendel?
Lavendel wordt vaak gebruikt in aromatherapie en is te vinden in veel verschillende soorten producten zoals lotions, zeep en shampoos. Het kan ook gebruikt worden om stress en angst te helpen verlichten. Lavendel kan ontstekingen helpen verminderen en kan gebruikt worden als een natuurlijk insectenwerend middel.
Hoe kweek ik thuis lavendel?
Lavendel kan worden gekweekt uit zaad of uit stekken. Het geeft de voorkeur aan goed gedraineerde grond en volle zon. Je moet het ongeveer één keer per week water geven om het tevreden te houden.
Hoe oogst ik lavendel?
Je kunt lavendel oogsten door ze voorzichtig een centimeter onder het bloemhoofdje af te snijden. De bloemen moeten geoogst worden als ze in volle bloei staan.
Wat is de beste manier om lavendel te bewaren?
Verse lavendel moet je bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de lavendel ook drogen en langer bewaren.
Kan ik lavendel etherische olie inwendig gebruiken?
Een etherische olie van lavendel mag niet oraal worden ingenomen, maar je kunt gedroogde lavendel toevoegen aan je eten en thee.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners