Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor een Senecio Rowleyanus (Erwtenplant)

"Erwtenplant in de zon"

Hoe zorg je voor een Senecio Rowleyanus (Erwtenplant)

Erwtenplant is een vetplant die van nature in zuidwest Afrika groeit. De bladeren van deze plant zijn vlezig en groen en de stengel is dun en lichtgroen of wit. Deze plant geeft kleine, parelachtige bloemen die wit of roze zijn. Erwtenplant is een populaire plant omdat Erwtenplant gemakkelijk te verzorgen is en maar weinig water nodig heeft. Het is perfect voor beginnende plantenbezitters!

Als je een gemakkelijk te verzorgen succulent zoekt, is Erwtenplant een goeie optie. Deze plant doet het goed in warme klimaten en kan zowel binnen als buiten gekweekt worden. De Erwtenplant houdt van droogte, dus het is de perfecte plant voor wie vergeet zijn planten steeds water te geven.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we na hoe je je Erwtenplant kunt verzorgen.
We behandelen onderwerpen als water geven, zonlicht, en bemesten van je plant. Aan het eind van deze gids weet je precies wat je moet doen om voor je Erwtenplant te zorgen!

Dit zijn alle onderwerpen die we samen gaan bekijken in deze plantenverzorgingsgids:

 1. Zonlicht voor je Senecio Rowleyanus
 2. Je Senecio Rowleyanus water geven
 3. De perfecte potgrond voor je Senecio Rowleyanus
 4. Je Senecio Rowleyanus voeden
 5. Het stekken van een Senecio Rowleyanus
 6. Giftigheid voor je huisdieren
 7. De bloemen van je Senecio Rowleyanus

Laten we er meteen induiken om alles te onderzoeken wat er te weten valt over je Erwtenplant om het te helpen gedijen in of rond je huis!

Zonlicht voor je Senecio Rowleyanus

Terug naar boven

Zonlicht op Erwtenplant

Net als veel andere vetplanten houdt je Erwtenplant van het warme en intense zonlicht! Deze plant is heel gelukkig als het enkele uren per dag in direct zonlicht staat. Dus als je je afvraagt welke plek het beste is voor je plant, zet het dan op de helderste plek in je huis!

Woon je op een plaats met niet al te veel zon, of is het winter en is de zon niet zo sterk, dan kun je deze plant toch in huis halen. Je Erwtenplant zal het prima doen in een lichte kamer met indirect zonlicht. Het zal alleen niet zo snel groeien als Erwtenplant zou doen als Erwtenplant de hele dag van helder zonlicht mag genieten.

In de winter, als het zonlicht niet zo sterk is, zul je je Erwtenplant naar de helderste plek in je huis willen verplaatsen, als deze daar nog niet stond.

Je Senecio Rowleyanus water geven

Terug naar boven

Je Erwtenplant is een vetplant, wat betekent dat het goed gedijt als deze het grootste deel van de tijd in droge aarde staat. Het houdt van droogte en vind het heerlijk om enkele weken in droge grond te staan voor je het weer water geeft.
Als je je Erwtenplant buiten wilt laten groeien en je woont in een warm klimaat, heb je geluk! De Erwtenplant houdt van droge en warme omgevingen! Als je op een plaats woont waar veel regen valt, maar het toch warm is, kun je je plant het beste in een pot laten groeien, zodat je zelf het water geven kunt regelen. Dit kan onder een afdak, of als dat niet werkt, kun je het altijd binnen brengen.

Omdat de Erwtenplant een vetplant is, is het bewateringsschema nogal belangrijk. Je wilt dat de plant helemaal uitdroogt voor je het weer water geeft. Gemiddeld moet je je plant om de 2-3 weken water geven, of wanneer de grond droog aanvoelt.

Je Senecio Rowleyanus water geven in de winter

In de winter, als je Erwtenplant een winterslaap houdt, hoef je je plant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer.
Eens in de 1 a 2 maand is goed genoeg. Als de lente over een paar weken op komst is, is het goed om je plant iets minder water te geven, want dit bevordert extra groei als de lente begint.

De perfecte potgrond voor je Senecio Rowleyanus

Terug naar boven

Erwtenplant in de bodem

Je hebt al zoveel geleerd over de verzorging van je Erwtenplant, dus laten we dat voortzetten met de beste potgrond!

De Erwtenplant geeft de voorkeur aan goed drainerende grond, dus is het belangrijk een potgrondmengsel te kiezen dat helpt bij de drainage. Je kunt wat zand of grind aan je potgrondmengsel toevoegen om de drainage te bevorderen. Als je een voorgemengde zak uit een tuincentrum wilt, moet je op zoek gaan naar een algemeen potgrondmix voor vetplanten of cactussen. Dit zal veel meer zand bevatten dan gewone potgrond, wat perfect is om het overtollige vocht naar de bodem van de pot af te voeren.

Het is ook belangrijk dat je een pot kiest met drainagegaten in de bodem. Als je geen drainagegaten in de bodem van je pot hebt, zal je Erwtenplant sneller wortelrot krijgen, wat de plant kan doden.

Als je meer wilt weten over het kiezen van een pot voor een vetplant, kijk dan eens op "Hoe kies je de juiste pot voor je vetplant?".

Je Senecio Rowleyanus voeden

Terug naar boven

Net als veel andere planten heeft een Erwtenplant voeding nodig om het hele jaar door te blijven groeien en gezond te blijven.
Je hoeft je Erwtenplant echter niet zo vaak te bemesten als andere planten.

De beste tijd om je Erwtenplant te bemesten is in de lente en de zomer, als de plant actief groeit. Je kunt voor deze plant een algemene vetplantenvoeding of een cactusvoeding gebruiken. Zorg er alleen voor dat je de voeding wordt verdunt voor je het voor je Erwtenplant gebruikt. Je moet je Erwtenplant eens in de 14 dagen voeden met de verdunde voedig voor het beste resultaat. Dit zal de groei aan het begin van het groeiseizoen stimuleren en het helpen zijn energie de hele zomer vol te houden.

Je hoeft je Erwtenplant in de winter niet te bemesten, want de plant houdt dan een winterslaap en heeft de extra voedingsstoffen niet nodig.

Wil je meer weten over de beste soort meststof voor je kamerplanten, kijk dan eens op "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Het stekken van een Senecio Rowleyanus

Terug naar boven

Het leukste aan het verzorgen van planten is wanneer je je planten kunt vermeerderen. Je krijgt gratis planten met maar een klein beetje werk. De gemakkelijkste planten om te vermeerderen zijn vetplanten, dus je hebt geluk met je Erwtenplant.

Om je Erwtenplant te vermeerderen, moet je een stekje van de plant nemen. De beste tijd om dit te doen is in de lente of de zomer als de plant actief groeit. Je zult een stek willen kiezen waar minstens 2-3 bladeren/bolletjes aan zitten. Als je je stekje hebt, verwijder je de onderste bladeren, zodat je een kale stengel hebt.

Vervolgens moet je het stekje 2-3 dagen laten uitdrogen. Dit is het moment waarop de plant zichzelf begint te genezen en een beschermende laag over de snee vormt. Je kunt dit doen door de stekken op een droge, goed geventileerde plaats buiten direct zonlicht te zetten.

Na een paar dagen moet de snee vereelt zijn. Nu kun je het stekje planten in een potgrond dat voor vetplanten bestemd is. Geef de grond licht water en laat het helemaal uitdrogen voor je weer water geeft.

Het kan een paar weken duren voor je Erwtenplant stekje begint te wortelen, dus heb geduld. Zodra je nieuwe groei ziet, weet je dat het stekje wortel heeft geschoten en op weg is om een nieuwe plant te worden. Je hebt nu met succes je Erwtenplant vermeerderd!

Giftigheid voor je huisdieren

Terug naar boven

Net als veel andere vetplanten is de Erwtenplant helaas giftig voor je huisdieren. Zorg ervoor dat je de plant op een plek zet waar je katten en honden er niet bij kunnen.

De kleine blaadjes of balletjes zijn nogal gevoelig, dus als je je plant verplaatst en er vallen wat blaadjes af, zorg dan dat je huisdieren, maar ook kleine kinderen, er bij uit de buurt houdt. Ze zijn giftig als ze gegeten worden en je moet contact opnemen met je dierenarts of huisarts als je merkt dat je huisdieren of kinderen van deze plant hebben gegeten.

De bloemen van je Senecio Rowleyanus

Terug naar boven

Bloemen aan een Erwtenplant

Een Erwtenplant kan prachtige bloemen laten groeien. Als je al eerder plantenverzorgingsgidsen over bloeiende planten hebt gelezen, heb je misschien gehoord dat het belangrijk is om de bloemen te snoeien. Soms zijn bloemen een teken van problemen, zoals bloemen op een Sansevieria.

De bloemen aan een Erwtenplant hebben een andere reden, en die is eenvoudig: voortplanting. De bloemen worden meestal door bijen bestoven, maar ze kunnen ook zelfbestuivend zijn. Deze bloemen zijn "goed" en je hoeft ze niet te snoeien als ze beginnen te groeien.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Erwtenplant kunt verzorgen.

We hebben bekeken hoe je je Erwtenplant water geeft, de perfecte blootstelling aan zonlicht voor je Erwtenplant, de beste grond voor je Erwtenplant, hoe je je Erwtenplant goed voedt, en of je Erwtenplant giftig is voor je huisdieren en kinderen.

Samengevat is dit hoe je je Erwtenplant het gelukkigst houdt:

 1. De beste manier om een Erwtenplant water te geven is de grond tussen de gietbeurten uit te laten drogen
 2. Erwtenplanten hebben veel zonlicht nodig - zet ze op een plaats waar ze elke dag minstens zes uur direct zonlicht krijgen
 3. Bemest je Erwtenplant met een verdunde vloeibare meststof om de 14 dagen in de lente en de zomer

Dat is het! Je bent nu klaar om je Erwtenplant te verzorgen als een pro!

Deel deze gids met je familie en vrienden, zodat je hen kunt helpen ook voor hun Erwtenplant te zorgen!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: droogteminnend, zonminnend, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Aug 27, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Senecio rowleyanus
 • Curio rowleyanus
 • Erwtenplant
 • Erwtenplant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe geef ik een Senecio Rowleyanus water?
Een Senecio Rowleyanus water geven is eenvoudig. Geef haar gewoon genoeg water zodat de grond vochtig is, maar niet nat. Je kunt ook vaker water geven als de plant in direct zonlicht staat.
Hoe vaak moet ik een Senecio Rowleyanus water geven?
Je moet een Erwtenplant ongeveer om de 2-3 weken water geven. Het kan echter zijn dat je vaker water moet geven als de plant vele uren per dag in direct zonlicht staat.
Welke grondsoort moet ik gebruiken voor een Senecio Rowleyanus?
Je kunt elke soort grond gebruiken voor een Senecio Rowleyanus plant, maar het is belangrijk dat de grond goed drainerend is. De beste grondsoort voor deze plant bevat potgrond, perliet, en zand.
Hoe weet ik of mijn Senecio Rowleyanus water nodig heeft?
Als de grond droog aanvoelt, dan heeft je Senecio Rowleyanus water nodig. Dit is ongeveer eens per 2 weken.
Wat moet ik doen als mijn Senecio Rowleyanus begint te verwelken?
Als je Erwtenplant begint te verwelken, betekent dit dat Erwtenplant niet genoeg water krijgt. Geef de plant onmiddellijk water en zorg ervoor dat ze in het vervolg voldoende water krijgt.
Moet ik de bloemen van mijn Senecio Rowleyanus afknippen?
De bloemen aan je Senecio Rowleyanus zijn er om zich voort te planten en daarom hoef je ze niet terug te snoeien. Deze bloemen betekenen dat het goed gaat met je plant!

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners