Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe kom je van spint op je kamerplanten af

Spintmijten op een Calathea

Hoe kom je van spint op je kamerplanten af

Je kamerplanten zijn bijzonder en ze moeten tegen allerlei ongedierte beschermd worden. Je geeft ze goed water en verzorgt ze goed, maar dan vind je spint op je plant en ze lijken niet weg te gaan. Dus wat doe je om van deze plagen van je kamerplanten af te komen? In deze gids beantwoorden we die vraag en gaan we na wat je kunt doen om van de spint af te komen en hoe je ervoor zorgt dat je plant snel herstelt en niet uitdroogt.

In deze gids gaan we in op de volgende onderwerpen:

  1. Wat zijn spintmijten?
  2. Wat kun je doen om van spint af te komen?
  3. Herstel

Je kunt op deze links klikken om naar de juiste onderwerp te navigeren.

Wat zijn spintmijten?

Terug naar boven

Spintmijten zijn kleine spinachtige insecten die zich graag op de onderkant van de bladeren van je planten bevinden. Ze kunnen schade aan je planten veroorzaken door gaatjes in de bladeren van de plant te prikken en zich daarmee te voeden. Daardoor kunnen de planten langzaam uitdrogen, want de spintmijten nemen het vocht op. Spintmijten eten een zeer grote verscheidenheid van planten, dus het is heel waarschijnlijk dat je planten op hun voedingslijst kunnen staan.

Wat kun je doen om van spint af te komen?

Terug naar boven

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van spint af te komen. Sommige zijn wat gemakkelijker dan andere, maar ze vereisen allemaal een paar behandelingen. Voor je iets doet, moet je je geïnfecteerde plant isoleren, om er zeker van te zijn dat de spintmijten niet naar andere planten gaan. Als je dit gedaan hebt, zijn dit een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om van de spint af te komen:

  1. Gebruik een spuitfles met huishoudzeep en water
  2. Gebruik neemolie
  3. Gebruik roofinsecten om de spintmijten op te eten

1. Gebruik een spuitfles met huishoudzeep en water

Verreweg de gemakkelijkste oplossing is een spuitfles te pakken, zo een die je ook gebruikt om je planten te besproeien en er vloeibare zeep aan toe te voegen. Als je nu je plant met dit mengsel besproeit, ontstaat er een zeepachtig laagje op je bladeren en dit zal de spint verdrinken. Nadat je het een paar minuten hebt laten zitten, kun je elk blad schoonmaken met een keukendoekje of microvezeldoek. Op deze manier verwijder je de zeep van de plant en je ontdoet je van de spintmijten die misschien nog op de bladeren zitten.

Dit is geen eenmalige oplossing, en het kan zijn dat je dit een paar weken achter elkaar moet herhalen. Het is het beste om de plant een week te laten rusten tussen de behandeling op deze manier en de volgende keer.

2. Gebruik neem olie

Neemolie is een plantaardige olie die je in de meeste kruidenierswinkels kunt kopen. Het is een olie die ontstaat door vruchten en zaden te persen. In tegenstelling tot de oplossing van zeep en water verdrinkt dit de spintmijten niet. Je kunt neemolie gebruiken als afweermiddel tegen spint door het op de bladeren en stengels van de geïnfecteerde plant aan te brengen. Dit creëert een vijandige omgeving voor de spintmijten en ze zullen beginnen weg te gaan van de plant.

Net als de oplossing met water en zeep is dit geen eenmalige oplossing en moet herhaald worden tot alle spint verdwenen is. Het is het beste als je dit om de paar dagen doet tot je merkt dat de spint weg is.

3. Gebruik roofzuchtige insecten om de spintmijten op te eten

Een laatste, en ook iets gewaagdere oplossing, is om insecten te gebruiken om van de spint af te komen. Je kunt het beste mijten van de Phytoseiulus familie gebruiken, want die azen op spintmijten en zullen er, naast een flink aantal eitjes, ook een paar per dag opeten. Het is een vrij effectieve manier om van spint af te komen, zonder dat je zelf echt veel hoeft te doen. Je introduceert echter andere insecten in je planten. Dat kan ongemakkelijk aanvoelen, maar mensen gebruiken deze methode ook om planten in kassen ongediertevrij te houden.

Dit kan een prima oplossing zijn als de andere twee niet werkten of als je dit niet zelf wilt doen.

Herstel

Terug naar boven

Als de spint verdwenen is, zal je kamerplant verzwakt zijn van het bestrijden van de plaag. Nu is het de tijd om het de zorg te geven die het nodig heeft en hem te helpen langzaam maar gestaag te herstellen. Als het in het groeiseizoen is, is het een goed idee om je plant een beetje meststof te geven, zodat hij alle voedingsstoffen die hij verloor terwijl de plaag er was weer kan aanvullen. Als het in de rustperiode is, zorg er dan voor dat je de plant de juiste water- en lichtbehoeften geeft.

Conclusie

Spintmijten zijn een eng gezicht en ze kunnen een lastige plaag zijn om mee af te rekenen. Er zijn echter verschillende manieren om van spint af te komen en die zijn: zeep en water oplossing in een spuitfles, neemolie, en roofzuchtige insecten. Je kunt het beste beginnen met de zeep en water oplossing of de neemolie en de roofinsecten pas als laatste redmiddel gebruiken als je het niet erg vindt er de tijd voor te nemen om je kamerplanten te verzorgen. Als je de handen uit de mouwen wilt steken en er iets aan wilt laten doen, zijn de roofinsecten een prima manier om te werk te gaan en ze maken in korte tijd korte metten met de spintmijten.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: plagen, crisis

Geplaatst op: Feb 12, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn spintmijten?
Spintmijten zijn kleine spinachtige insecten die zich graag op de onderkant van de bladeren van je planten bevinden. Ze kunnen schade aan je planten veroorzaken door gaatjes in de bladeren van de plant te prikken en zich daarmee te voeden.
Wat kun je doen om van spint af te komen?
1. Gebruik een spuitfles met huishoudzeep en water\r\n2. Gebruik neemolie\r\n3. Gebruik roofinsecten om de spintmijten op te eten
Hoe beschadigen spintmijten een plant?
Spintmijten zijn taaie plaagdieren die meestal op de onderkant van de bladeren van de plant zitten. Ze prikken kleine gaatjes in de bladeren om het vocht dat erin zit op te nemen. Daardoor droogt je plant uit en zo brengt ze schade toe aan je planten.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners