Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe gebruik je Neem Olie bij planten

Spuitfles met Neem Olie

Hoe Neem Olie bij planten gebruiken

Neem Olie is in de plantenwereld vrij bekend als een middel om plagen te voorkomen. Ook als je al ongedierte op je planten hebt is Neem Olie nuttig voor je. Neem Olie is een hele effectieve methode om ongedierte op je planten te doden en kwijt te raken. Als je de Neem Olie op je planten smeert, zullen die plagen er niet veel langer zijn.

In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over Neem Olie. We geven je zelfs een recept om je eigen Neem Olie mengsel te maken voor veel goedkoper dan je in de winkel kunt kopen.

Dit zijn de onderwerpen die we zullen behandelen:

Neem Olie is een geweldige manier om ongedierte te voorkomen en je plant te behandelen als er al ongedierte in of rond je plant zit. Laten we eens ingaan op alles wat je erover moet weten!

Wat is Neem olie?

Terug naar boven

Neem olie is een natuurlijke olie van een Neem boom. Het wordt vaak gebruikt in groente- en fruittuinen om ongedierte te bestrijden, maar je kunt het ook voor veel andere doeleinden gebruiken. Eén ding waar je Neem Olie voor kunt gebruiken is het voorkomen van ongedierte en het behandelen van je kamerplanten. Als je regelmatig Neem Olie op je kamerplanten gebruikt, zul je heel weinig last hebben van de meeste soorten ongedierte. Je kunt er je planten mee schoonmaken en zelfs op de grond spuiten als je met vliegen te maken hebt.

Hoe werkt Neem olie?

Terug naar boven

Neemolie heeft twee verschillende functies. De eerste is het verstikken of verstikken van de insecten op je planten. Dit onderdeel werkt alleen goed als de insecten klein zijn, zoals spintmijten. De tweede functie is het doden van elk insect door de chemicaliën in de Neem Olie. Dit doodt zowel de kleinere als de grotere insecten op je planten.

De chemische stof, die Azadirachtin heet, verstoort de normale lichaamsfuncties van het insect, zodat ze inactief worden en langzaam afsterven. Het is een niet-giftige oplossing om ongedierte op je planten te bestrijden. Als je Neem Olie gebruikt, breng je je plant op geen enkele manier schade toe. Je maakt je plant daarentegen wel heel onaantrekkelijk voor insecten en ongedierte.

Bedenk dat Neem Olie niet meteen werkt. Het duurt een paar dagen, meestal zo'n 3 tot 4 dagen, en een paar behandelingen voor je de resultaten begint te zien die je zoekt.

Kun je Neem olie op elke plant gebruiken?

Terug naar boven

Neem olie is dus een heel effectief middel om van ongedierte af te komen, maar kun je het op elke plant gebruiken? Nou, je kunt Neem Olie op de meeste planten gebruiken, maar het zal niet effectief zijn op planten die geen gladde oppervlakken hebben. Als je planten haartjes hebben, naalden, en elke andere manier waardoor ongedierte dieper in de bladeren kan kruipen om aan de Neem Olie te ontsnappen, zal het niet werkzaam zijn. Planten die donzige bladeren hebben, zoals de meeste Calatheas, zijn ook planten waar je geen Neem Olie mee kunt gebruiken.

Hoe maak je je eigen Neem Olie mengsel?

Terug naar boven

Zoals we in het begin al zeiden, geven we je een recept over hoe je goedkoop een Neem Olie mengsel kunt maken. Je kunt Neem Olie in tuinwinkels kopen als spuitfles met een soort Neem Olie mengsel erin. Je kunt deze voorgemaakte mengsels ook gebruiken als je wilt, maar je kunt het ook zelf maken voor veel minder geld.

Als je het zelf maakt, heb je deze spullen nodig:

  • 100% Neem Olie (koudgeperst en ongefilterd)
  • Spuitfles (500ml)
  • Warm water
  • Afwasmiddel

De 100% Neem Olie is de ruwe Neem Olie zoals die geoogst is van een Neem boom. De voorgemaakte flessen in de tuinwinkels gebruiken meestal niet hetzelfde Neem Olie mengsel, maar ze voegen er andere chemicaliën, waaronder alcohol, aan toe. Dit is prima om op je planten te gebruiken, maar we voegen geen andere chemicaliën aan ons mengsel toe.

Om te beginnen vul je je spuitfles met warm water. Hierna voeg je 0,5 theelepel Neem Olie toe en een paar druppels afwasmiddel (3-4 druppels). Doe het deksel op je spuitflesje en schud het goed. Dit helpt om de zeep, het water en de Neem Olie samen in de spuitfles te mengen. Nadat je het spuitflesje geschud hebt kun je je planten bespuiten. Elke keer als je je spuitfles gaat gebruiken, zorg je ervoor dat je hem eerst schudt. Neem Olie is een olie en olie mengt niet goed met water, in feite blijft het erop drijven.

Hoe breng je Neem olie op je planten aan?

Terug naar boven

Voor dit deel nemen we aan dat je een mengsel hebt van water en Neem Olie, zoals we in het vorige deel maakten. Je kunt voor dit gedeelte ook het in de winkel gekochte mengsel gebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop je Neem Olie op je planten kunt aanbrengen:

  • Doe Neem Olie in een spuitfles en nevel je planten ermee
  • Doe Neem Olie in een kom met water en zeep en veeg je plant ermee af
  • Gebruik een in je Neem Olie watermengsel gedoopte wattenstaafje om ongedierte te verwijderen

Omdat Neem Olie een olie is, is het dikker dan water en mengt er niet echt goed mee. Als je deze twee stoffen mengt, zorg dan dat het water dat je gebruikt warm is. Dit maakt het mengen van de twee veel gemakkelijker. Als je een spuitfles gebruikt, schud dan je fles met water, Neem Olie en zeep vóór gebruik om te zorgen dat het goed gemengd is. Deze drie methoden hebben voor- en nadelen, dus laten we ze bespreken.

Je planten bespuiten

Je planten benevelen is veruit de snelste oplossing om Neem Olie op je plant aan te brengen en zo de plaag te bestrijden. Door te nevelen mis je echter misschien plekken op je plant. Dit is prima als de plagen op je plant niet erg wijdverspreid zijn. Als de plaag agressief is, betekent het missen van plekken dat je je plant meerdere keren moet nevelen om zeker te zijn dat je alles te pakken hebt. Je plant afvegen is misschien een betere oplossing als de plaag agressief en wijdverbreid is.

Je planten afvegen

Als je grondig wilt zijn en zeker wilt zijn dat je geen delen van je plant overslaat, veeg je je plant af met het Neem Olie en zeep mengsel en een microvezeldoek of wattenbol. Je plant helemaal afvegen neemt wel veel meer tijd in beslag, afhankelijk van hoe groot je plant is.

Verwijder ongedierte met wattenstaafjes

Als je te maken hebt met spintmijten kun je een wattenstaafje in het Neem Olie mengsel dopen en dit ongedierte van je plant verwijderen. Door het wattenstaafje in het Neem Olie mengsel te dopen, markeer je de plek waar het ongedierte zat en het zal niet meer terugkomen. Met deze methode dood je ook het ongedierte dat je met je wattenstaafje aanraakt.

Herhaling is belangrijk

Terug naar boven

Omdat Neem Olie niet meteen werkt, moet je het schoonmaken en bespuiten van je planten een paar dagen achter elkaar herhalen. Als je planten niet te maken hebben met huidig ongedierte en je gebruikt Neem Olie om ongedierte te voorkomen, kun je ze eenmaal per week sproeien om je planten te blijven beschermen tegen eventuele plagen en aantastingen. Ben je iemand die je planten toch regelmatig afveegt, dan is het een mooi moment om ze met je Neem Olie mengsel te besproeien voor je je plant afveegt. Zo blijft je plant er mooi uitzien, maar is hij ook beschermd tegen elk ongedierte dat in of rond je plant zou willen leven.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: plagen, Neem Olie

Geplaatst op: Feb 12, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is Neem olie?
Neem Olie is een natuurlijke olie van een Neem boom. Het wordt vaak gebruikt in groente- en fruittuinen om ongedierte te bestrijden, maar kan ook voor veel andere doeleinden gebruikt worden.
Ruikt Neem Olie slecht?
Neem Olie heeft een sterke geur, deze geur schrikt ongedierte af. Het ruikt een beetje naar knoflook en noten gecombineerd. Dit kan voor sommigen een nare geur zijn, maar voor anderen een goede geur.
Kun je Neem olie op elke plant gebruiken?
Je kunt Neem Olie op de meeste planten gebruiken, maar het zal niet effectief zijn op planten die geen gladde oppervlakken hebben. Als je planten haartjes hebben, naalden, en elke andere manier waardoor ongedierte dieper in de bladeren kan kruipen om aan de Neem Olie te ontsnappen, zal het niet effectief zijn.
Hoe maak je zelf een Neem Olie mengsel?
Je kunt je eigen Neem Olie mengsel als volgt maken: vul je spuitfles met warm water, voeg er 0,5 theelepel Neem Olie en een paar druppels afwasmiddel (3-4 druppels) aan toe. Doe het deksel op je spuitfles en schud goed.
Hoe breng je Neem olie op je planten aan?
Er zijn verschillende manieren om Neem Olie op je planten aan te brengen: doe Neem Olie in een spuitfles en benevel je planten, doe Neem Olie in een kom met water en zeep en veeg je plant ermee af, of gebruik een in je Neem Olie watermengsel gedoopte wattenstaafje om ongedierte te verwijderen.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners