Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Hoya?

Hoya Carnosa Tricolor

Hoe verzorg je een Hoya?

Een Hoya is een mooie plant die ranken met dikke bladeren laat groeien en soms zelfs bloemen krijgt! Het is een geweldige plant om te kopen als je je huis als een jungle wilt laten aanvoelen met de lange lianen, maar ook extra kleur en levendigheid wil geven. Een Hoya is een combinatie tussen vetplanten en klimplanten zoals een Scindapsus Golden Pothos of Philodendron in die zin dat ze eruit zien als tropische planten, maar graag uitdrogen, zoals een vetplant.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Hoya het beste kunt verzorgen en het kunt laten gedijen in je huis. Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan bekijken:

 1. Geef je Hoya water
 2. Zonlicht vereisten voor je Hoya
 3. De perfecte grond voor je Hoya
 4. De beste soort pot voor je Hoya
 5. Bemest je Hoya
 6. Giftigheid voor je huisdieren

Laten we eens kijken hoe we je Hoya het beste kunnen verzorgen en het helpen bloemen te laten groeien om je woonruimte vrolijker en kleurrijker te maken!

Je Hoya water geven

Terug naar boven

In de inleiding heb ik al verteld dat je Hoya een plant is die goed gedijt als je de grond laat uitdrogen. Je Hoya heeft dikke, vlezige bladeren die veel vocht opslaan, dus je hoeft je plant niet vaak water te geven. Zoals veel vetplanten kun je de Hoya laten uitdrogen tot de bladeren een beetje beginnen te rimpelen. Als de bladeren beginnen te rimpelen, betekent dit dat er niet meer genoeg vocht in de bladeren zit om ze dik en vlezig te maken. Dit is je teken om je Hoya water te gaan geven.

Gemiddeld moet je je Hoya in de lente en de zomer eens in de 14 dagen water geven. Voor je je plant water geeft, is het belangrijk te controleren of de grond helemaal droog is. Je Hoya moet helemaal uitdrogen voor je het weer water geeft om gelukkig en gezond te blijven. Zoals veel vetplanten is de Hoya nogal gevoelig voor overbewatering en zal wortelrot ontwikkelen als je het water geeft voordat de grond uitdroogt.

Je kunt controleren of de grond droog is door de grond aan te raken. Als je de grond indeukt en het veert gemakkelijk terug, is je grond nog vochtig en hoef je je Hoya nog geen water te geven. Als je de grond aanraakt en niet meer gemakkelijk indeukt, kun je je plant water geven.

Je Hoya's water geven in de winter

In de winter, als je Hoya z'n winterslaap houdt, hoef je je plant niet zo vaak water te geven. Tijdens de wintermaanden groeit je Hoya niet veel en zal ze het vocht niet zo snel opnemen. Als je je Hoya om de 14 dagen water zou blijven geven, loop je het risico dat je plant te veel water krijgt.

Tijdens de wintermaanden moet je je Hoya om de 3 tot 4 weken water geven. Als je de rimpeling in de bladeren merkt en je hebt je Hoya 14 dagen geen water gegeven, kun je het iets eerder water geven. Zorg ervoor dat je de grond blijft controleren voor je je Hoya water geeft om wortelrot te voorkomen.

Zonlicht vereisten voor je Hoya

Terug naar boven

Hoya Carnosa in zonlicht

We hebben al ontdekt dat de Hoya erg op een vetplant lijkt als het op water geven aankomt. Maar als het op blootstelling aan zonlicht aankomt, is de Hoya heel anders dan een vetplant. Een typische vetplant houdt van de felle zon en kan nooit genoeg zonlicht krijgen. Je Hoya, daarentegen, houdt helemaal niet van direct zonlicht.

Je Hoya houdt van fel indirect zonlicht, maar de felheid van direct zonlicht is te veel. Als je je Hoya toch op een plaats wilt zetten waar het wat direct zonlicht krijgt, zorg er dan voor dat het alleen 's morgens direct zonlicht krijgt. Dit soort zonlicht is niet sterk genoeg om de bladeren van je Hoya te verbranden. Als je de bladeren aan je Hoya geel ziet worden en het staat op een lichte plek, dan kun je misschien beter een plek zoeken waar je plant wat minder zonlicht krijgt. De perfecte plaats voor je Hoya is een plekje in het midden van een kamer met een raam op het zuiden of westen.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in "Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?".

Blootstelling aan zonlicht voor je Hoya in de winter

In de winter is de zon overdag niet zo sterk en lager aan de hemel. Overdag komt er minder zonlicht door de ramen naar binnen en is je huis donkerder dan het in de zomer zou zijn.

Je Hoya geeft de voorkeur aan helder licht, dus je kunt het beter dichter bij ramen zetten om het in deze donkere maanden wat extra blootstelling aan zonlicht te geven. Tijdens het groeiseizoen is dit zonlicht vaak te hard, maar in de winter is het prima.

De perfecte grond voor je Hoya

Terug naar boven

Hoya Kerrii in de bodem

We hebben al gekeken naar het water geven van je Hoya en in dat deel ontdekten we dat je Hoya eerst moet uitdrogen voor je het weer water geeft. Je Hoya geeft de voorkeur aan een droge omgeving, dus laten we het dat geven door het te planten in grond die overtollig water snel afvoert. Deze grondsoort helpt om je Hoya gezond te houden, voorkomt overbewatering, en voorkomt uiteindelijk wortelrot.

De juiste grond voor je Hoya zou een voorgemengde zak cactus/vetplanten grond zijn. Als je liever je eigen grond mengt, kun je dat ook doen met de volgende ingredi├źnten:

 • Potgrond (50%)
 • Perliet/Pluimsteen (40%)
 • Zand (10%)

Deze verhoudingen helpen om vocht een paar dagen vast te houden (de potgrond), maar voeren overtollig water (perliet/pluimsteen en zand) snel af. Het perliet en puimsteen helpt de structuur van de grond intact te houden en voorkomt dat de grond na verloop van tijd verdicht. Het is belangrijk dat de grond mooi licht blijft, want zo kan zuurstof vrij naar de wortels van je Hoya stromen. Als zuurstof de wortels van je plant niet kan bereiken, is er grote kans op wortelrot. Dit soort grondmengsel is geweldig om dit te voorkomen.

De beste soort pot voor je Hoya

Terug naar boven

Nu we weten dat je Hoya een droge leefomgeving verkiest, is het wat gemakkelijker om te zien wat de beste soort pot voor je plant zou zijn. Planten die graag snel uitdrogen verkiezen een pot die kan ademen en een drainagegat heeft. De beste soorten potten voor planten als een vetplant, maar ook voor je Hoya is een terra cotta pot of een keramische pot. Deze soorten potten absorberen het vocht uit de grond en zijn erg poreus. Deze poreuze potten laten de zuurstof vrij naar de wortels van je Hoya stromen.

Het drainagegat is perfect voor je droogteminnende planten, want hierdoor wordt overtollig water snel uit de pot verwijderd, zodat je niet het risico loopt dat je plant wortelrot ontwikkelt.

Nog iets over de Hoya dat de keuze van een pot wat gemakkelijker maakt, is dat het graag beworteld wordt. Wat dit betekent is dat het het heerlijk vindt om in een vrij kleine pot geklemd te zitten, zodat het met zijn wortels de hele pot kan overnemen. Als je Hoya het grootste deel van de pot heeft ingenomen en er niet veel aarde meer over is, kun je erover denken het te verpotten in een iets grotere pot. De beste maat pot is een pot die 2-5 cm groter is dan de plant zelf.

Bemesting van je Hoya

Terug naar boven

Hoya Carnosa-bloem

Een Hoya is een bloeiende plant als je het goed verzorgt. De meeste bloeiende planten hebben 2 dingen gemeen: Ze hebben veel helder zonlicht nodig en verbruiken veel energie om die bloemen te laten groeien. Het is dus geen verrassing dat je je Hoya regelmatig moet bemesten, wil het bloemen krijgen.

Als je niet wilt dat je Hoya bloemen kweekt, hoef je je plant niet zo vaak te bemesten, maar het moet nog wel af en toe bemest worden om gezond te blijven. Als je bloemen aan je Hoya wilt laten groeien, moet je je plant in de lente en de zomer een keer per maand bemesten. Tijdens deze groeiperiode groeit je plant veel en als je haar de extra meststof geeft, heeft ze extra energie om bloemen te laten groeien.

Als je geen bloemen aan je Hoya wilt laten groeien, moet je je plant toch een keer bemesten aan het begin van de lente en een keer aan het begin van de zomer. Deze meststof zorgt ervoor dat je plant goed groeit, maar geeft het niet genoeg meststof om tijdens het groeiseizoen bloemen te laten groeien. Je kunt je Hoya voeden met vloeibare meststof of met meststokjes.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Bemesting van je Hoya in de winter

In de winter, als je Hoya uitrust en niet groeit, moet je het niet bemesten. Je Hoya zal de extra meststof niet opnemen en deze blijft achter in de pot. Hierdoor wordt de grond zout en dat maakt het een moeilijke plek voor je plant om te groeien.

Giftigheid voor je huisdieren

Terug naar boven

Als je kleine kinderen en huisdieren in huis hebt en je overweegt een Hoya aan te schaffen, dan heb je geluk! Alle verschillende soorten Hoya's zijn niet giftig voor je huisdieren en je kinderen, wat het een geweldige plant maakt om te kopen als je nieuwsgierige kinderen en huisdieren hebt. Je kunt er zeker van zijn dat je je kinderen of huisdieren niet per ongeluk verwondt als ze op de bladeren van je plant gekauwd hebben.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Hoya kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Hoya water kunt geven, wat de beste blootstelling aan zonlicht voor je Hoya is, de beste grond voor je Hoya, de beste soort en maat pot, hoe je je Hoya goed kunt voeden, en of je Hoya veilig is voor je huisdieren en kinderen. De Hoya is een perfecte plant voor jou als je je planten af en toe vergeet en houdt van de kleur die de bloemen van de Hoya in je woonruimte kunnen brengen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: droogteminnend, diervriendelijk, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Apr 2, 2022 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Hoya Carnosa
 • Hoya Kerrii

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Hoya water geven?
De Hoya gedijt in een droge omgeving, dus je moet de grond laten uitdrogen voor je je plant weer water geeft. Gemiddeld moet je je Hoya eens in de 14 dagen water geven in de lente en de zomer en eens in de 3-4 weken in de winter.
Hoeveel zonlicht heeft de Hoya nodig?
De Hoya houdt van indirect zonlicht. Je moet het niet op een plek zetten waar het direct zonlicht krijgt, want door te veel zonlicht worden de bladeren van je Hoya geel. Het felle indirecte zonlicht helpt je Hoya om bloemen te laten groeien.
Wat is de beste grond voor de Hoya?
De grond voor je Hoya moet een paar dagen vocht vasthouden en dan helemaal opdrogen. Je Hoya houdt ervan dat de grond uitdroogt voor het weer water krijgt, dus de grond moet het overtollige water afvoeren. Deze grond bevat dingen als puimsteen of perliet voor drainage.
Hoe vaak moet je de Hoya bemesten?
Je Hoya heeft kunstmest nodig om het hele jaar door gezond te blijven. Je moet je Hoya eenmaal bemesten aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Je moet je Hoya niet bemesten in de winter.
Is de Hoya giftig voor huisdieren?
De Hoya is niet giftig voor je huisdieren en kleine kinderen, dus ze zijn volkomen veilig om in het bereik van nieuwsgierige huisdieren of kinderen te hebben.
Wat is de beste soort pot voor een Hoya?
De beste soort pot voor een Hoya is een terra cotta of keramische pot. Deze potten laten veel zuurstof door en absorberen het vocht in de grond. De pot moet ongeveer 2-5 cm groter zijn dan de plant.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners