Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe zorg je voor een graslelie?

"Hoe zorg je voor een graslelie"

Hoe zorg je voor een graslelie?

De graslelie is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen. Als je dit goed doet, zal de plant je belonen met een heleboel kleine graslelies. Je kunt deze plantjes planten om een andere plant te laten groeien of aan vrienden en familie te geven.

In deze gids gaan we in op verschillende onderwerpen die belangrijk zijn bij de verzorging van een graslelie. Het is een gemakkelijke plant, maar hij heeft wel enkele valkuilen waar je van op de hoogte moet zijn. Aan het eind van de post laat ik je een paar verschillende soorten graslelies zien, zodat je weet wat je kunt verwachten bij het kopen of kweken van deze plant.

In deze gids gaan we in op deze onderwerpen die te maken hebben met de verzorging van een graslelie:

  1. [Je graslelie water geven](#water geven)
  2. De beste blootstelling aan zonlicht voor een graslelie
  3. De juiste grond kiezen voor je graslelie.
  4. Je graslelie bemesten.
  5. De beste pot om voor je graslelie te gebruiken.
  6. De verschillende variëteiten van graslelies

Laten we meteen in deze post beginnen, zodat je deze prachtige plant zelf kunt kweken!

Je graslelie water geven {#water geven}

Terug naar boven

Graslelies zijn dorstige planten en zijn echt vergevingsgezind als je ze per ongeluk te veel water geeft. Normaal gesproken moet je je graslelies ongeveer een keer per week water geven. Voor je water geeft, controleer je de grond van de planten om te zien of het droog is. Als het nog vochtig is, moet je nog een dag wachten en dit herhalen tot de grond droog is. De plant heeft misschien dorst, maar houdt er wel van dat de grond af en toe uitdroogt.

Het is belangrijk de grond te controleren om te voorkomen dat je je graslelie te veel water geeft. Eén keer is geen probleem, de graslelie herstelt zich heel snel, maar als je dit consequent doet, gaat ze dood. Door het vochtgehalte van de grond te controleren, laat je de graslelie de voedingsstoffen in haar eigen tempo opnemen. Er is een heel gemakkelijke zin om te onthouden als je je graslelie water geeft: laat hem een beetje uitdrogen en geef dan royaal water.

Symptomen van overbewatering van je graslelie

Als je je graslelie per ongeluk te veel water gegeven hebt, zal de plant je dat snel vertellen. Je graslelie zal een paar symptomen vertonen, deze symptomen van overbewatering zijn vrij eenvoudig: de bladeren beginnen bruin te worden. Als je dit ziet gebeuren, stop dan met water geven, laat het de grond uitdrogen en geef dan opnieuw water. De plant zou binnen een paar dagen weer moeten oppakken waar hij gebleven was. Meestal herstellen ze zich snel.

Symptomen van het onder water zetten van je graslelie

Als je de grond laat uitdrogen, zorg dan dat de plant geen dagen zonder water zit. Als je graslelie niet genoeg water krijgt, beginnen de bladeren te verkleuren tot een lichtere kleur. Normaal zijn de bladeren diepgroen, maar als je plant niet genoeg water krijgt, worden de bladeren lichter. Zo is het heel gemakkelijk te zien of je plant wat water nodig heeft.

Het beste zonlicht voor een graslelie

Terug naar boven Een ander heel belangrijk aspect van de verzorging van een graslelie is de juiste blootstelling aan zonlicht. Graslelies hebben indirect zonlicht nodig, geef ze te veel en de mooie witte strepen op de bladeren zullen verbleken tot groen, geef ze te weinig en de bladeren worden geel en beginnen te vallen.

Je kunt je graslelie in elke kamer zetten die wat zonlicht krijgt, maar ze moet niet in de volle middagzon staan. Een ideale plaats is enigszins in de buurt van een naar het noorden gericht raam. Zo krijgt de plant wat (zwakker) zonlicht en krijgt ze niet te veel.

Graslelie in een kamer met een raam op het zuiden Graslelie in een kamer met een raam op het zuiden

Als je je plant toch in een kamer met zuidelijke oriëntatie wilt zetten, zorg er dan voor dat hij niet dicht bij het raam staat. Je weet dat hij te dicht bij het raam staat als de bladeren naar lichtgroen beginnen te neigen en er kalkachtig uitzien. Als je dit merkt, verplaats je hem naar een donkerder plaats en de plant zou zich vrij snel moeten herstellen.

De juiste grond kiezen voor je graslelie

Terug naar boven Graslelies zijn dorstige planten, maar kunnen niet te lang in natte grond zitten. Daarom is het belangrijk goed drainerende grond te gebruiken, Leca, of een combinatie van aarde en Leca. Het doel is de plant veel water te geven, de grond al het water te laten opnemen dat hij kan, en overtollig water te laten weglopen. Zo krijgt je graslelie elke keer de perfecte hoeveelheid water.

Je graslelie bemesten

Terug naar boven De graslelie is een heel snel groeiende plant, dus je zou verwachten dat hij veel bemest moet worden. Dit is niet waar. De graslelie hoeft niet bemest te worden om te groeien, maar als je hem toch bemest, krijg je kleine witte bloemetjes, zoals op de foto hieronder.

Witte bloemen op een graslelie Witte bloemen op een graslelie

Als je ervoor kiest je graslelie te bemesten, doe dat dan eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Zorg ervoor dat je stopt met bemesten in de herfst en de winter, want dit is de rustperiode voor de graslelie.

De beste pot om voor je graslelie te gebruiken

Terug naar boven De beste pot die je kunt gebruiken bij het kweken van je graslelie is een pot met een drainagegat in de bodem. Zo kan het overtollige water ontsnappen. Dit helpt veel om overbewatering van je graslelie te voorkomen. Een ander goed idee is om een terracotta pot te gebruiken, want dit is een ademend materiaal en helpt om zuurstof bij de wortels van je plant te krijgen. Het helpt ook het vocht in de pot sneller te verdampen, waardoor het risico van overbewatering nog kleiner wordt.

De verschillende soorten graslelies

Terug naar boven Zoals je op de foto bovenaan kon zien is de graslelie helemaal groen, maar er is er ook een die een wit en groen gestreept patroon heeft, zoals de foto hieronder. De foto bovenaan is een resultaat van het goed verzorgen van kleine plantjes en ze te helpen groeien.

"Graslelie met witte strepen"

De randen van het blad van de plant hierboven zijn bekleed met witte strepen. Er is ook de afwisseling van groene randen en wit in het midden. Ik verzorg al deze variëteiten op dezelfde manier, dus ze krijgen allemaal evenveel zonlicht en water.

Ik hoop dat deze post je helpt bij de verzorging van je graslelies. Hopelijk kun je deze planten gezond houden en zo bloeiend houden dat je kleine plantjes krijgt. Als je dat doet, kijk dan eens naar "Hoe stek je een graslelie" en leg ik je precies uit wat je kunt doen om meer van deze mooie planten te krijgen.

Wil je dit proces in actie zien (aan de hand van foto's), kijk dan eens naar "Hoe een graslelie verzorgen" (foto's).

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: graslelie, beginnersvriendelijk, diervriendelijk

Geplaatst op: Feb 12, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Chlorophytum comosum

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waarom krijgt mijn graslelie bruine bladeren?
Als je graslelie bruine bladeren krijgt, krijgt het te veel water. Het beste wat je in dit geval kunt doen is de grond helemaal laten uitdrogen en je plant dan weer water geven.
Waarom worden de bladeren van mijn graslelie lichtgroen?
Als de bladeren van je graslelie lichtgroen worden kan dat twee dingen betekenen: Ze krijgt te veel zonlicht of ze heeft meer water nodig. Als de grond droog is, zorg dan dat je je spinnenplant water geeft en als de plant op een erg lichte plek staat, verplaats het dan naar een donkerder plek.
Hoeveel licht heeft een graslelie nodig?
Een graslelie heeft helder en indirect licht nodig. Direct zonlicht zal de bladeren doen verbleken en dit kan de plant te snel uitdrogen. Zet je de spinnenplant in een donkere hoek, dan worden de bladeren geel en kunnen ze spoedig daarna afsterven.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners