Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Pilea Peperomioides?

Pilea Peperomioides van bovenaf

Hoe verzorg je een Pilea Peperomioides?

De Pilea Peperomioides, ook bekend als de Chinese Geldplant, is een snelgroeiende vetplant die zeer geschikt is voor beginnende plantenbezitters. De Pilea lijkt misschien een succulent, met zijn vlezige bladeren, maar je moet hem er niet mee verwarren, want hij heeft heel andere behoeften.

In deze plantenverzorgingsgids voor de Pilea Peperomioides gaan we na wat deze plant nodig heeft om goed te gedijen in je huis. Het is een vrij gemakkelijke plant om te verzorgen, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

In deze gids bekijken we:

  1. Geef je Pilea water
  2. Lichteisen voor een Pilea
  3. De beste grond voor een Pilea
  4. Bemest je Pilea.
  5. De ideale potmaat

Laten we eens onderzoeken hoe je je Pilea het beste kunt verzorgen en helpen gelukkig te zijn in je huis.

Je Pilea water geven

Terug naar boven

Gedroogde waterdruppel op Pilea Peperomioides blad

De Pilea is een gemakkelijke plant als het op water geven aankomt. De Pilea Peperomioides staat graag in vochtige grond, maar moet ook 1-2 dagen uitdrogen. Dit maakt het heel gemakkelijk om water te geven, want je kunt je houden aan een eenvoudig bewateringsschema: één keer per week water geven. Als je je Pilea eenmaal per week water geeft, zal hij, als hij in zijn ideale grond geplant is, ongeveer 5 dagen in vochtige grond staan.

Als je je Pilea water geeft, is het belangrijk dat er drainagegaten in je pot zitten. Deze drainagegaten zorgen ervoor dat overtollig water uit de pot wegloopt. Het is belangrijk om overtollig water weg te werken, want water dat in de pot achterblijft kan wortelrot veroorzaken. Als je geen potten met een afwateringsgat hebt, kun je je Pilea ook in een plastic kinderkamerpot met afwateringsgaten planten en die binnen in je pot zetten.

Krullende bladeren aan je Pilea

Als je merkt dat de bladeren van je Pilea opkrullen, heeft hij dorst en moet je hem water geven. De bladeren krullen op omdat ze niet genoeg vocht meer bevatten. Door water te geven zullen de bladeren zich met vocht vullen en weer plat worden.

Afhangende bladeren op een Pilea

Als de bovenste bladeren beginnen te hangen of slap worden, heb je je Pilea te veel water gegeven. Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is de grond helemaal laten uitdrogen voor je weer water geeft. Belangrijk is ook te controleren of je de juiste potmaat voor je plant hebt, want dit kan een enorme invloed hebben.

Besproei je Pilea

De Pilea Peperomioides moet geen water op zijn bladeren krijgen, want dat laat watersporen achter. Dit schaadt de plant op geen enkele manier, maar het ziet er niet mooi uit. Dit betekent dat je je Pilea niet moet benevelen en voorzichtig moet zijn met water geven, waarbij je erop let dat er geen waterdruppels op de bladeren komen.

Lichteisen voor een Pilea

Terug naar boven

Pilea Peperomioides blad

De Pilea Peperomioides is een geweldige plant voor die plaats die helder indirect zonlicht krijgt. Hij heeft zonlicht nodig om goed te groeien en doet het niet goed op plaatsen met weinig licht. Het is ook belangrijk om de Pilea niet aan fel zonlicht bloot te stellen.

Als je je Pilea blootstelt aan direct zonlicht, krijgt hij zonnebrand. Deze zonnebrand ziet eruit als kleine gele vlekjes op de bladeren. Als het heel kleine vlekjes zijn en je Pilea niet te lang in direct zonlicht heeft gestaan, kunnen ze na verloop van tijd genezen.

Als je je Pilea op een plaats zet waar hij niet genoeg zonlicht krijgt, zal je Pilea je dat vertellen. Net als vetplanten zal een Pilea pootachtig worden en naar het licht toe groeien, alleen maar om er genoeg van te krijgen. Als je dit ziet gebeuren, zorg er dan voor dat je hem naar een lichtere plek verplaatst. Helaas zal je Pilea niet meer terugdraaien naar zijn niet-benige vorm, maar je kunt hem vermeerderen om het met een nieuwe plant opnieuw te proberen.

De beste grond voor een Pilea

Terug naar boven

Nieuwe Pilea Peperomioides groei

De beste grond voor een Pilea is een bodem die vocht een paar dagen kan vasthouden en overtollig water snel afvoert. Deze grondsoort bevat vaak kokoskorrels en perliet. Kokoskorrels en perliet helpen de grond om vocht langer vast te houden, maar zorgen er ook voor dat overtollig water naar de bodem van de pot afvloeit. Als het overtollige water in de grond zou blijven, rond je plant, zou het je plant kunnen overbewateren. De kokoskorrels en perliet helpen ook om je grond een goede structuur te geven en zo te voorkomen dat de grond verdicht.

Als de grond verdicht en/of nooit uitdroogt, krijgt zuurstof geen kans om de wortels van je plant te bereiken. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit wortelrot en kan je plant doodgaan. Het is ook belangrijk dat de grond een dag of twee uitdroogt voor je je Pilea weer water geeft. Als de grond droog is, is het veel gemakkelijker voor zuurstof om de wortels van je Pilea te bereiken.

Deze grondsoort is niet moeilijk te vinden. Je kunt deze grond voorgemengd kopen of zelf mengen. Als je het zelf wilt mengen, kun je wat meer hulp vinden in deze gids: Hoe kun je je grond meer water laten vasthouden?. Als je liever voorgemengde grond koopt, kun je dezelfde grond gebruiken als je voor een Palm zou doen.

Bemest je Pilea

Terug naar boven

Bloem op Pilea Peperomioides

In de inleiding hebben we gezien dat de Pilea een snelgroeiende kamerplant is. Zoals de meeste andere snelgroeiende planten heeft de Pilea veel energie nodig om te groeien. Je kunt helpen om het deze broodnodige energie te geven door te bemesten.

Je Pilea bemesten is rechttoe rechtaan: bemest hem eenmaal per maand in de lente en de zomer. Bemest je Pilea in de herfst en winter niet, want hij is dan in rust en heeft rust nodig. De beste meststof om te gebruiken is vloeibare mest, want je Pilea zal dit sneller opnemen en hij kan deze nieuwe energie gebruiken om te groeien.

Als je je Pilea in de herfst en winter blijft bemesten, zal ze niet alle voedingsstoffen kunnen opnemen. Overgebleven voedingsstoffen blijven achter in de grond en maken hem na verloop van tijd zout. Dit is een slechte plaats voor de plant om te groeien. Je kunt dit corrigeren door je Pilea overvloedig water te geven en de overgebleven meststof weg te spoelen.

De ideale potmaat voor een Pilea

Terug naar boven

Voor veel planten is de grootte van de pot niet zo belangrijk, maar voor de Pilea wel. Als je merkt dat je Pilea niet (snel) groeit, kan het zijn dat hij in een te kleine of te grote pot staat. Als je pot te klein is, heeft je Pilea geen ruimte om te groeien, dus groeit hij niet. Als je pot te groot is, is het vrij gemakkelijk je plant te veel water te geven. Het is gemakkelijk om je plant te veel water te geven, want de Pilea heeft misschien nog geen wortels over de hele pot, zodat de grond waarschijnlijk nooit zal uitdrogen. Zoals we al ontdekt hebben, moet je grond uitdrogen om wortelrot te voorkomen.

De ideale potmaat is deze: iets kleiner dan de plant breed is. Als je een referentie nodig hebt, kun je een blik werpen op de allereerste foto in deze plantenverzorgingsgids. De pot is iets kleiner dan de plant, waardoor de plant veel ruimte heeft om te groeien. Deze maat pot helpt ook om overbewatering van je plant te voorkomen.

Conclusie

De Pilea Peperomioides of Chinese Geldplant is een geweldige kamerplant voor beginnende plantenbezitters, omdat hij je laat zien wat hij nodig heeft. Als je te veel water geeft, wordt hij hangend en slap. Als je je Pilea te weinig water geeft, krullen de bladeren op om je te laten zien dat hij dorst heeft.

Je Pilea zal het je zelfs vertellen als hij niet tevreden is met de hoeveelheid zonlicht die hij krijgt. Als hij te veel zonlicht krijgt, verschijnen er gele vlekken op zijn bladeren. Als ze te weinig zonlicht krijgt, zal je Pilea pootachtig worden en zich uitstrekken om naar het licht toe te groeien.

Deze beginnersvriendelijke kamerplant laat je zien wat hij nodig heeft, maar het is ook een zeer snelgroeiende plant. Dit is geweldig voor beginnende plantenbezitters, want je krijgt heel snel een hoop opwindende groei. Kun je een betere manier bedenken om je plantenreis te beginnen?

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, snelgroeiend

Geplaatst op: May 8, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Chinese Money plant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste zonlicht voor een Pilea Peperomioides (Chinese geldplant)?
Het beste zonlicht voor een Pilea Peperomioides (Chinese geldplant) is helder indirect zonlicht. Hij groeit niet goed op plaatsen met weinig licht, want dan wordt hij langbenig. Als hij te veel zonlicht krijgt, krijgen zijn bladeren zonnebrand, die eruit ziet als gele vlekken.
Hoeveel water heeft een Pilea Peperomioides (Chinese geldplant) nodig?
Een Pilea Peperomioides (Chinese geldplant) moet ongeveer een keer per week water krijgen. Ze moet een paar dagen in vochtige grond staan met 1-2 dagen droge grond. Je moet je Pilea alleen water geven als de grond een dag of twee is uitgedroogd.
Hoe vaak bemest je een Pilea Peperomioides (Chinese geldplant)?
Je moet een Pilea Peperomioides (Chinese geldplant) in de lente en de zomer een keer per maand bemesten. Het is een snelgroeiende plant die in deze tijd veel energie nodig heeft.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners