Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een vetplant (binnenshuis)?

Succulent in pot op vensterbank

Hoe verzorg je een vetplant (binnenshuis)?

Of je nu een plantenbeginner bent of een plantenveteraan en al vele jaren voor planten hebt gezorgd, een vetplant is een geweldige soort plant om rond het huis te hebben. Er zijn veel, heel veel, verschillende soorten, maar de meeste vereisen heel gelijksoortige plantenverzorging. In deze gids gaan we bekijken hoe je vetplanten die graag in de zon zitten kunt verzorgen, terwijl je ze binnenshuis kunt houden. We gaan kort in op of en hoe je vetplanten buiten kunt kweken, want dat kan het geval zijn, afhankelijk van waar je woont, maar we richten ons op de verzorging van vetplanten binnenshuis.

We gaan in op deze onderwerpen die belangrijk zijn bij de verzorging van een vetplant:

 1. Een vetplant water geven
 2. Blootstelling aan zonlicht
 3. De ideale grond voor je vetplant.
 4. Een vetplant bemesten.
 5. Het vermeerderen van een vetplant (grond en water)
 6. Vetplanten verzorgen in de winter
 7. Vetplanten buiten kweken

Dit lijkt veel, maar het is eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Vetplanten zijn onderhoudsarme planten, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om deze geweldige planten met succes in of rond je huis te laten groeien. We beginnen met de belangrijkste onderdelen van de verzorging van een vetplant: water geven en blootstelling aan zonlicht.

Een vetplant water geven

Terug naar boven

Als er één ding is dat het belangrijkste is bij de verzorging van een vetplant, dan is het ze water geven. Vetplanten groeien van nature in warme en droge klimaten met veel zon. Om met succes een vetplant in je huis te laten groeien, als je niet in een warm en droog klimaat woont, zul je zijn natuurlijke habitat zo goed mogelijk moeten nabootsen. Een manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je vetplant niet vaak water krijgt.

De vetplant doet het goed als je het weken achter elkaar geen water geeft. Als je vetplanten te vaak water geeft, wordt de plant overbewaterd en dit zal het doden. Als je vetplant op een plek staat waar hij geen direct zonlicht krijgt, moet je hem misschien nog minder water geven. Vetplanten slaan veel vocht op in hun stengels en bladeren, zodat ze het gemakkelijk weken zonder water kunnen uithouden. In de zomer zal ze vaker water nodig hebben dan in de winter, omdat het warmer is en het vocht sneller verdampt. Het is het beste om ze in de zomer maar eens in de twee weken water te geven en in de winter eens per maand.

Bijvoorbeeld: Als je een vetplant hebt die op een donkerder plaats groeit, die geen direct zonlicht krijgt, moet je het minder water geven. Het vocht in de grond zal niet zo snel verdampen als de zon de grond en de plant niet zo opwarmt. Als je je vetplant op zo'n plaats bewaart, kun je hem het beste maar één keer per maand water geven. Nu zul je minder snel geneigd zijn je vetplant te veel water te geven.

Potten met drainagegaten

Pot met afwateringsgat Pot met drainagegaten

Een ander onderdeel om ervoor te zorgen dat je je vetplant niet overbewatert, is je plant in een pot met een drainagegat te houden. Heb je echter niet zo'n pot, dan moet je ervoor zorgen dat je net genoeg water geeft zodat de grond het vocht kan opnemen en er zich niets op de bodem van de pot verzamelt. Dit kan wat vallen en opstaan vergen. Drainagegaten zijn ideaal in een situatie als deze, dus als je een pot met zo'n gat hebt, gebruik die dan zeker. Als je je vetplant water geeft die in een pot met een drainagegat geplant is, moet je water geven tot het uit de bodem van de pot begint te druppelen. Nu moet je je pot ongeveer 5 minuten laten druppelen om er zeker van te zijn dat overtollig water uit de pot is afgevoerd.

Rimpels in de bladeren van een vetplant

Het kan gebeuren dat je vetplant rimpels in zijn bladeren krijgt. Je ziet dit ook in de afbeelding bovenaan deze gids bij enkele van de onderste bladeren van de vetplant. Als je rimpels in de bladeren van je vetplant ziet, kan dit betekenen dat je plant ofwel dorstig is, ofwel te veel water heeft gehad. Om uit te vinden welke van de twee het is, herinner je je gewoon wanneer de laatste keer was dat je de plant water gaf. Was dit binnen de afgelopen twee weken, dan is je plant overbewaterd. Was dit langer dan dat, dan is je vetplant waarschijnlijk dorstig en moet je hem snel water geven.

Blootstelling aan zonlicht voor een vetplant

Terug naar boven

Blootstelling aan zonlicht voor Vetplanten Blootstelling aan zonlicht voor een vetplant, dicht bij een raam

De meeste vetplanten groeien, net als cactussen, in warme streken met directe blootstelling aan zonlicht. Er zijn een paar vetplanten die minder zonlicht nodig hebben, maar de meeste vetplanten hebben al het zonlicht nodig dat je ze kunt geven. Ga na of je specifieke vetplant veel licht nodig heeft en zo ja, zet hem dan op een vensterbank met volle zon. Met de wisselende mate van blootstelling aan zonlicht komen wisselende temperaturen. Deze temperaturen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Als je vetplant de hele tijd op een warme en zonnige plaats staat, zal hij vaker water moeten krijgen dan wanneer hij niet zo veel zonlicht en de bijbehorende temperatuur krijgt.

De meeste vetplanten houden dus van zonlicht, maar wat gebeurt er als we de vetplant niet de zonlichtblootstelling geven die hij wil? Je vetplant zal hoger beginnen te worden en zal naar één kant groeien. Dit gedrag lijkt vreemd, want de meeste vetplanten zijn vrij platte planten. Hij wordt groter en leunt naar één kant omdat het het zonlicht zoekt dat het wil. Als je je vetplant zo hoger ziet groeien, is het tijd om het naar een lichtere plek te verplaatsen. Nadat je het een naar een lichtere plek verplaatst hebt, zou je moeten merken dat je vetplant niet meer groter wordt. De vetplant krimpt echter ook niet meer.

Als je vetplant eenmaal pootachtig en uitgerekt is geworden, keert het niet meer terug naar diens oorspronkelijke grootte. Wat kun je er dan aan doen? Een van de dingen die je kunt doen is je vetplant vermeerderen. We gaan hier verderop in de gids verder op in. Voor nu is het belangrijk te weten dat je niets verkeerd doet als je vetplant niet meer naar zijn oude grootte terugkeert, dit is gewoon wat vetplanten doen.

De ideale grond voor je vetplant

Terug naar boven

We hebben ontdekt dat vetplanten van een droge omgeving houden. Een manier om die droge omgeving te bereiken is je vetplant heel weinig water geven, maar een effectievere manier is het gebruik van een goed drainerende grondmix. De ideale grond voor je vetplant voert water snel af, zodat je vetplant niet te lang in het water zit. De beste voorverpakte grondmix is een vetplant of cactus grondmix. Natuurlijk kun je dit ook zelf maken door zand, grote korrels niet fijn zand, of perliet aan je grond toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het water snel wordt afgevoerd en er niet te veel in de grond blijft hangen. Je vetplant gedijt in een droge omgeving en de bodem speelt daarbij een vitale rol.

Bemesting van een vetplant

Terug naar boven

Als je je planten wat sneller wilt laten groeien, kun je hiervoor kunstmest gebruiken. Werkt dit ook voor vetplanten? In zekere zin wel: je zou een vetplant eens per maand kunnen bemesten, maar dat is niet nodig. Je kunt ze een keer per jaar bemesten, aan het begin van het groeiseizoen (lente). Zo kan hij de voedingsstoffen meteen gebruiken om te groeien. Vetplanten zijn heel langzaam groeiende planten, dus kunstmest toevoegen kan een beetje helpen, maar het zal je plant niet snel doen groeien in vergelijking met andere kamerplanten.

Het vermeerderen van een vetplant

Terug naar boven

Succulente stekken Foto door Corinne Kutz.

Toen we de lichtbelichting voor vetplanten doornamen, ontdekten we dat je pootachtige en uitgerekte vetplanten kunt vermeerderen om ze er weer normaal uit te laten zien. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dat gaan we in dit gedeelte uitzoeken. De meeste vetplanten zijn heel gemakkelijk te vermeerderen.

Voorbeeld: als je een vetplant stek hebt, hoef je maar 3 dingen te doen:

 1. Wacht tot je vetplant een Callus heeft laten groeien op het deel dat van de ouderplant werd weggesneden
 2. Plant je vetplant in de grond
 3. Geef je vetplant water

Als je een pootachtige vetplant hebt, is het hetzelfde proces. Om een goede vetplant stek te krijgen, kun je de top van je vetplant afsnijden, een paar van de onderste bladeren aan de stengel verwijderen, en de stengel twee dagen laten drogen. Als je de onderste bladeren van de stengel verwijdert, houd die dan om en laat ze ook twee dagen drogen. Succulente bladeren zijn vol van vocht en kunnen vaak ook hun eigen wortels laten groeien, zoals je op de foto hieronder ziet. Deze vetplanten groeien uit afzonderlijke bladeren, maar ook uit stekken.

Succulente vermeerdering in de bodem Vetplanten die in de grond groeien, uit bladeren en stekken

Na twee dagen kun je de top van de vetplant en de bladeren in de grond planten en je planten water geven. Na een paar weken zouden je stekken en bladeren hun eigen wortels moeten laten groeien en na nog meer tijd zullen kleine vetplanten uit je stekken beginnen groeien. Dit duurt wel even, want vetplanten zijn langzaam groeiende planten.

Vetplanten vermeerderen in Leca of water

Als je je vetplanten niet in aarde wilt vermeerderen, maar liever in water of Leca, dan heb je geluk. Dat kun je ook met vetplanten doen. Het proces lijkt erg op het kweken van vetplantenstekken in grond:

 1. Laat de stek eelt afzetten
 2. Leg het afgeëelde deel van de stek in het water
 3. Wacht tot er wortels uit groeien

Ook hier duurt het even voor de wortels groeien, want vetplanten zijn nog steeds traaggroeiende planten, zelfs in water of Leca.

Vetplanten verzorgen in de winter

Terug naar boven

De verzorging van een vetplant in de winter lijkt vrij veel op die in de zomer. Je moet er nog steeds voor zorgen dat ze voldoende zonlicht krijgen en dat ze niet te veel water krijgen. Het enige verschil is dat je je zult moeten inhouden met het aantal keren dat je je vetplant water geeft. In de winter verdampt het vocht niet zo snel als in de zomer, dus moet je ze een keer per maand water geven in plaats van een keer per twee weken. Een goede drainage is nu nog belangrijker dan in de zomer, want je plant zal minder vocht opnemen en het zal niet zo snel verdampen.

Het gebrek aan zonlicht in de winter kan betekenen dat je je vetplanten naar een vensterbank moet verplaatsen om ze toch voldoende zonlicht te laten krijgen. Als je vetplanten al in een vensterbank staan, hoef je ze niet te verplaatsen, want ze krijgen al de maximale hoeveelheid licht die voor die tijd van het jaar mogelijk is. Je kunt meer lezen over het verzorgen van planten in de winter door te lezen "Hoe verzorg je je kamerplanten in de winter?".

Vetplanten buiten kweken

Terug naar boven

Dit is een gids over het verzorgen van vetplanten binnenshuis, maar plantenbezitters zullen zich altijd afvragen of ze hun vetplanten ook buiten kunnen laten groeien. Of je je vetplanten buiten kunt laten groeien hangt af van waar je woont. Als je in een warm klimaat woont met veel zonlicht en geen vorst in de winter, kun je vetplanten hoogstwaarschijnlijk buiten laten groeien. Woon je in een kouder klimaat, dan kun je alleen een select aantal "koud weer" vetplanten buiten laten groeien.

Winterharde vetplanten Winterharde vetplanten door Gwen Weustink

Deze koud weer vetplanten zijn een ander soort vetplanten en ze lijken niet erg op de vetplanten die je gewoonlijk binnenshuis houdt. Het zijn heel taaie vetplanten die niet de vlezige bladeren hebben die je bij vetplanten verwacht. Deze winterharde vetplanten kunnen zelfs bij vriestemperaturen overleven. Als je gewone, niet winterharde, vetplanten buiten probeert te kweken in een kouder klimaat, zullen ze in de winter bevriezen en dit zal ze doden.

Conclusie

Vetplanten zijn geweldige planten voor beginners, maar ook voor plantenveteranen. Het zijn onderhoudsarme planten die goed gedijen als je ze weken achtereen vergeet. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij de verzorging van vetplanten. Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden is dat vetplanten erg gevoelig zijn voor overbewatering en koude temperaturen. Om vetplanten tevreden te houden, moet je ze heel weinig water geven en al het zonlicht dat je ze kunt geven. Je kunt sommige vetplanten buiten laten groeien, afhankelijk van waar je woont. Als je op een warme plaats woont waar het 's winters niet vriest en waar het niet te veel regent, kun je je vetplanten buiten laten groeien, maar anders kun je alleen winterharde vetplanten buiten laten groeien.

Vetplanten zijn een geweldige aanwinst voor elke plantenverzameling, hoe groot je verzameling op dit moment ook is. Vetplanten groeien jarenlang langzaam en blijven jarenlang consistent mooie planten als je ze tevreden houdt.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vetplant, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel water hebben vetplanten nodig?
Vetplanten hebben heel weinig water nodig. Ze te vaak water geven, meer dan eenmaal per twee weken in de zomer of eenmaal per maand in de winter, kan een vetplant doden. Je kunt ze dus het beste maar één keer per twee weken water geven in de zomer en één keer per maand in de winter.
Hoe kweek je vetplanten uit stekjes?
De meeste vetplanten zijn heel gemakkelijk te vermeerderen. Dus als je een vetplant stek hebt, hoef je maar 3 dingen te doen: 1. wacht tot je vetplant een Callus heeft laten groeien op het deel dat van de moederplant werd weggesneden. 2. Plant je vetplant in de grond. 3. Geef je vetplant water.
Hoeveel zonlicht hebben vetplanten nodig?
De meeste vetplanten, zoals cactussen, groeien in warme streken in de brandende zon. Er zijn een paar vetplanten die minder zonlicht nodig hebben, maar de meeste vetplanten hebben al het zonlicht nodig dat je ze kunt geven. Ga na of je specifieke vetplant veel licht nodig heeft en als dat zo is, zet hem dan op een vensterbank met volle zon.
Kun je vetplanten buiten laten groeien?
Het hangt ervan af. Als je in een warm klimaat woont met veel zonlicht en geen vorst in de winter, kun je zeer waarschijnlijk vetplanten buiten laten groeien. Woon je in een kouder klimaat, dan kun je alleen een select aantal "koud weer" vetplanten buiten laten groeien. Als je in een kouder klimaat gewone vetplanten buiten probeert te laten groeien, zullen ze heel snel afsterven.
Hoe geef je vetplanten water zonder enige drainage?
Het is aan te bevelen om afwateringsgaten te hebben in potten die je voor vetplanten gebruikt. Heb je echter niet zo'n pot, dan moet je ervoor zorgen dat je net genoeg water geeft zodat de grond het vocht kan opnemen en er zich niets van op de bodem van de pot verzamelt. Dit kan wat vallen en opstaan vergen.
Hoe lang kunnen vetplanten zonder water?
Vetplanten slaan veel vocht op in hun stengels en bladeren, zodat ze het gemakkelijk weken zonder water kunnen uithouden. In de zomer zullen ze vaker water nodig hebben dan in de winter, omdat het dan warmer is. Idealiter geef je je vetplanten om de 14 dagen water in de zomer en om de maand in de winter.
Hoe vaak moet je een vetplant bemesten?
Je kunt een vetplant eens per maand bemesten, maar dat is niet nodig. Je kunt ze eenmaal per jaar bemesten, aan het begin van het groeiseizoen (lente). Zo kan hij de voedingsstoffen meteen gebruiken om te groeien.
Kun je een vetplant in water vermeerderen?
Ja, net als bij het vermeerderen van een vetplant in grond, kun je ook kiezen om dit in water te doen. Het proces lijkt erg op het vermeerderen van een vetplant in de grond: 1. Laat het stekje een callus vormen. 2. Leg dat deel van het stekje in het water. 3. Wacht tot er wortels uit groeien.
Hoe verzorg je een vetplant in de winter?
De verzorging van een vetplant in de winter is vergelijkbaar met die in de zomer. Het enige verschil is dat je je zult moeten inhouden met het aantal keren dat je je vetplant water geeft. In de winter verdampt het vocht niet zo snel, dus moet je hem één keer per maand water geven in plaats van één keer per twee weken.
Wat is de beste grond voor een vetplant?
De beste grond voor een vetplant is grond die water snel afvoert. Je kunt een vetplanten- of cactusgrondmengsel in een plantenwinkel krijgen of het zelf maken. Je kunt dit doen door zand en/of perliet aan je grond toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het water snel wordt afgevoerd en geen kans krijgt om je vetplant te veel water te geven.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners