Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Crassula Ovata (Jadeplant)?

Jadeplant in de grond

Hoe verzorg je een Crassula Ovata (Jadeplant)?

De Crassula Ovata is een boomachtige vetplant die een mooie aanwinst is voor alle lichte ruimtes in je huis. Net als de meeste andere vetplanten is de Jadeplant een beginnersvriendelijke plant die heel weinig onderhoud nodig heeft. Deze Crassula kan vrij groot worden en leeft heel lang als je het goed verzorgt.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Jadeplant de goede verzorging kunt geven die het nodig heeft om oud en groot te worden. Omdat de Jadeplant een vetplant is, zijn zonlicht en water geven 2 van de belangrijkste onderdelen van zijn plantenverzorgingsroutine. Maar ik behandel in deze plantenverzorgingsgids ook allerlei verschillende onderwerpen om je op succes voor te bereiden:

 1. Je Crassula water geven
 2. Vereisten voor zonlicht voor je Jadeplant.
 3. De perfecte grond voor je Crassula
 4. Bemest je Jadeplant.
 5. Is je Jadeplant giftig voor huisdieren?

Laten we je Crassula de beste kansen geven om groot en sterk te worden door alles te onderzoeken wat er over je Jadeplant te weten valt. Laten we aan de slag gaan!

Je Crassula water geven

Terug naar boven

Je Crassula water geven is het belangrijkste aspect van je plantenverzorgingsroutine om goed te doen. Gelukkig is het water geven van een vetplant in het algemeen een gemakkelijke taak, want je kunt het een paar weken vergeten zonder problemen. De Jadeplant verkiest ook wel droge voeten, want het is erg gevoelig voor overbewatering: Het krijgt vrij snel wortelrot. Als je weet dat je over het algemeen iemand bent die graag en veel water geeft aan je planten, zou je eens kunnen kijken naar wat meer vochtminnende planten.

Je Jadeplant water geven is een heel onderhoudsarme klus, want je zult het niet vaak water hoeven geven, zelfs niet in de lente en de zomer. Je Jadeplant houdt van een zeer droge omgeving waar het weken achtereen droog is. Laat het echter niet te lang uitdrogen, want het heeft nog steeds vocht nodig om het gewicht van zijn stengels te dragen. Als de Jadeplant steeds groter wordt, moet je misschien wat vaker water geven om te zorgen dat de plant stabiel blijft.

Als je je Jadeplant water geeft, is het ideaal als je een pot hebt met een drainagegat in de bodem. Dit afwateringsgat helpt om overbewatering van je mooie Jadeplant te voorkomen. Het overtollige water zal uit de pot weglopen en alleen het vocht dat de grond kan vasthouden blijft in de pot. Verderop in deze gids bekijken we potgrond, om er zeker van te zijn dat je de perfecte grond voor je Jadeplant krijgt.

Je Jadeplant water geven in de winter

In de winter, als je Jadeplant uitrust, hoef je je plant niet zo vaak water te geven als in de lente en de zomer. Als je Jadeplant in rust is, tijdens de herfst en de winter, groeit het niet (zo snel) en heeft het niet zo veel water nodig.

In de winter rust je plant uit en herstelt het van het groeiseizoen. Gemiddeld moet je je Jadeplant half zoveel water geven als je in de lente en de zomer deed. Het is belangrijk om de potgrond te controleren voor je je Jadeplant water geeft. De grond moet helemaal droog zijn voor je je plant weer water geeft.

Benodigdheden voor zonlicht voor je Jadeplant

Terug naar boven

Grote Jadeplant

Nu je weet hoe je je Jadeplant goed water kunt geven, laten we eens kijken naar de beste soort zonlicht voor je plant. De perfecte hoeveelheid zonlicht voor je Jadeplant helpt je plant om gelukkiger, gezonder te worden, en vooral: om het groot te laten worden.

Je Jadeplant is een plant die graag op een plaats staat met veel direct zonlicht. Je Jadeplant houdt van de blootstelling aan direct zonlicht en zal er geen brandplekken van krijgen.

Als je ziet dat je plant naar het licht toe groeit, door naar één kant te leunen of langere stengels te laten groeien, krijgt je Jadeplant niet genoeg zonlicht. Als het al op de helderste plek in je huis staat, is een eenvoudige oplossing om je plant elke week 90 graden te draaien. Zo krijgt het aan alle kanten evenveel zonlicht en groeit het recht omhoog.

Als je een hele jonge plant hebt, kun je deze het beste in helder-indirect zonlicht zetten. De jongere bladeren zijn nog vrij gevoelig en verbranden vrij gemakkelijk. De oudere planten kunnen elke dag urenlang in direct zonlicht staan zonder problemen.

Je kunt meer lezen over het soort zonlicht dat elke richting je geeft in "Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?".

De perfecte grond voor je Crassula

Terug naar boven

Als je je herinnert, had ik het in het gedeelte over water geven aan je Jadeplant al over de perfecte grond voor je plant. In dit gedeelte gaan we onderzoeken wat de perfecte grond voor je Jadeplant is en waarom het de perfecte grond is.

Je hebt al ontdekt dat je Jadeplant gedijt in een droge omgeving, dus we hebben grond nodig die in een dag of twee helemaal opdroogt. Potgrondmixen voor vetplanten en cactussen is hier heel geschikt voor. Deze potgrondmix bevat veel perliet en stenen. Grond die veel perliet en stenen bevat laat het vocht snel naar de bodem van de pot ontsnappen. Deze grondsoort houdt niet veel vocht vast, wat perfect is voor planten die van een droge omgeving houden. Snel drainerende grond als deze voorkomt overbewatering en houdt je Jadeplant in optimale gezondheid.

Bemest je Jadeplant

Terug naar boven

Jadeplant

Een Jadeplant hoeft, net als veel andere vetplanten en cactussen, niet veel bemest te worden. Het groeit niet erg snel, dus je hoeft het niet elke maand te bemesten, maar het heeft wel een beetje mest nodig om te groeien. Je kunt je Jadeplant helpen gedijen door het tweemaal per jaar te bemesten: eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Als je je Jadeplant toch bemest, zorg er dan voor dat de meststof met water verdund wordt, anders is het te geconcentreerd voor je plant.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Je Jadeplant bemesten in de winter

In de winter, als je Jadeplant uitrust is en niet (zo snel) groeit, moet je je kamerplant niet bemesten. Je Jadeplant zal de voeding niet gebruiken en dit zal achterblijven in de pot. Na verloop van tijd wordt de grond hierdoor erg zout en kan je plant doodgaan.

Is je Jadeplant giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Sommige planten zijn giftig voor je huisdieren en mensen en moeten uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen gehouden worden. Je vraagt je waarschijnlijk af of je Jadeplant giftig is voor je huisdieren en kleine kinderen.

Je Jadeplant is helaas giftig voor je huisdieren en kleine kinderen, dus je moet je Jadeplant uit hun buurt houden. De Jadeplant is zeer giftig voor huisdieren omdat het sap van deze plant rubber bevat. Als je huisdier per ongeluk van je plant eet, kan dat braken, depressie en hartproblemen veroorzaken. Het is ook licht giftig voor mensen en kan braken en diarree veroorzaken.

Dus als je huisdieren of kleine kinderen hebt, zul je deze plant uit de buurt moeten houden en op deze symptomen moeten letten. Als je merkt dat je huisdieren van deze plant gegeten hebben, bel dan meteen je dierenarts om verdere schade te voorkomen.

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Jadeplant kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Jadeplant water kunt geven, de perfecte blootstelling aan zonlicht voor je Jadeplant, de beste grond voor je Jadeplant, hoe je je Jadeplant goed kunt voeden, en of je Jadeplant giftig is voor je huisdieren en kinderen. De Jadeplant is een prachtige vetplant die het goed doet op elke lichte plaats in je huis. Als je een kamerplant wilt die groot en heel oud kan worden, is de Jadeplant de perfecte plant voor jou.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, zonminnend

Geplaatst op: Feb 18, 2022 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Crassula Ovata
 • Lucky Plant
 • Money Plant
 • Money Tree
 • Japanese rubber plant
 • Tree of happiness
 • Friendship tree
 • Dollar plant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Jadeplant water geven?
De Jadeplant gedijt in een droge omgeving. Het houdt ervan het grootste deel van de tijd droog te staan, dus je moet het niet meer dan eens in de 14 dagen water geven om het de kans te geven helemaal uit te drogen.
Hoeveel zonlicht heeft de Jadeplant nodig?
De Jadeplant gedijt goed in helder en direct zonlicht. Je kunt je Jadeplant helpen door het de helderste plek in je huis te geven waar het veel direct zonlicht krijgt.
Wat is de beste grond voor de Jadeplant?
De beste grondsoort voor de Jadeplant is grond die snel vocht afvoert. De Jadeplant staat graag in droge grond, dus de grond moet na een dag of zo weer droog zijn.
Hoe vaak moet je de Jadeplant bemesten?
Je Jadeplant heeft kunstmest nodig om het hele jaar door gezond te blijven. Je moet je Jadeplant eenmaal bemesten aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Je moet je Jadeplant niet bemesten in de winter.
Is de Jadeplant giftig voor huisdieren?
De Jadeplant is zeer giftig voor je huisdieren en moet helaas buiten hun bereik gehouden worden. Als je merkt dat je huisdier op je Jadeplant gekauwd heeft, bel dan zeker meteen je dierenarts.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners