Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je Sansevieria's

"Hoe verzorg je Sansevieria's"

Hoe verzorg je Sansevieria's

Een van de gemakkelijkste soorten planten voor beginners is een plant uit de Sansevieria familie. Ze vragen heel weinig aandacht, ze zuiveren de lucht in je huis, en ze zien er geweldig uit. Hoewel ze heel gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn er toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van deze plant, maar vooral de waterbehoefte en de lichtsterkte.

Dit zijn de stappen die we in deze gids gaan behandelen:

  1. Waterbehoeften
  2. Lichtbehoeften
  3. Bemest je Sansevieria.
  4. potgrond voor sansevieria's

Je kunt op de links klikken om je naar het juiste gedeelte te brengen. Laten we beginnen met de verzorgingstips voor een Sansevieria!

Waterbehoeften

Terug naar boven

Sansevieria's zijn planten die heel weinig water nodig hebben. Als je deze plant water geeft, moet je ervoor zorgen dat alle potgrond is opgedroogd. Je kunt dit doen door een vinger in de grond te steken. Als je deze plant doodt, komt dat waarschijnlijk door te veel water geven. Zorg er dus voor dat je deze plant in heel goed drainerende grond zet en als je hem water geeft, zorg dan dat niets van het overtollige water in de pot blijft staan. Sansevieria's kunnen hun wortels niet in water hebben, want er treedt vrij gemakkelijk wortelrot op. Sansevieria's zijn erg gevoelig voor overbewatering en staan het liefst het grootste deel van de tijd droog.

Dit klinkt allemaal heel eng, maar dat is het echt niet. Vergeet deze plant gewoon 2 tot 4 weken achter elkaar water te geven en jouw plant is je dankbaar. Ik ben eens 2 maanden vergeten mijn sansevieria water te geven en in die periode bloeide ze op. Het hield van het gebrek aan vocht! Ze had er nooit last van en was blij het water te krijgen na die lange periode van droogte.

In de zomer kun je deze plant om de twee weken water geven, maar in de winter, als ze haar winterslaap doet, beperk je dit tot eenmaal per maand. Dit hangt echt af van waar je je Sansevieria plaatst: op een lichte of donkere plaats. Als hij op een lichte plaats staat, kun je hem iets vaker water geven. Zorg er wel voor dat de grond tussen de gietbeurten uitdroogt.

Lichtbehoeften

Terug naar boven

Sanseviera in vensterbank

Sansevieria's zijn ook heel flexibel als het om lichtbehoeften gaat. Ze kunnen in de schaduw geplaatst worden helemaal tot in direct zonlicht. Ik heb mijn vrouwentong nu al minstens 6 maanden in de schaduw staan en het ziet er nog net zo mooi uit als toen ik het voor het eerst kreeg. Het zal niet zo snel groeien dan wanneer je het wat meer licht geeft, maar als je dat goed vindt, is het echt geen probleem om deze plant op een donkerder plaats te houden.

Een sansevieria is een heel sterke plant, als je het blootstelt aan direct zonlicht uit een zuidelijk/westelijk raam, zullen de bladeren niet verbranden. Maar als je je plant toch in zo'n omgeving zet, zorg er dan voor dat je hem vaker water geeft, want water verdampt veel sneller in direct zonlicht. Als je Sansevieria meer zonlicht krijgt, zal het ook veel sneller groeien.

Bemest je Sansevieria

Terug naar boven

Als je er niet van houdt je planten te bemesten, is een Sansevieria de perfecte plant voor jou. Sansevieria's zijn langzaam groeiende planten, dus is het niet nodig ze te bemesten. Bemesten is meestal goed voor planten die snel groeien, bloemen hebben of op een andere manier veel energie verbruiken. Sansevieria's hebben geen bloemen, groeien niet snel en zijn over het algemeen heel statische planten. Ze zijn ongelooflijk energiezuinig, en zullen niet vaak bemesting nodig hebben. Als je toch kunstmest wilt gebruiken, doe dat dan in het groeiseizoen (de zomer) en gebruik normale plantenvoeding.

Potgrond voor sansevieria's

Terug naar boven

Sansevieria's zijn planten die van een droge omgeving houden en het niet goed doen in een vochtige en natte omgeving. Daarom is het belangrijk om voor sansevieria's zeer goed doorlatende grond te gebruiken. Het beste is om dit te combineren met een pot die een drainagegat in de bodem heeft. Zo ontsnapt al het overtollige water uit de pot en loop je niet het risico dat je sansevieria wortelrot krijgt.

Je kunt ook je sansevieria's in Leca kweken, want dit is perfect voor planten die graag uitdrogen en gevoelig zijn voor overbewatering. Leca neemt alle moeilijkheden weg als het gaat om de potgrond en het goed bewateren van je Sansevieria. Het enige waar je je met Leca nog druk om hoeft te maken zijn de zonlightbehoeften, wat deze plant nog gemakkelijker te verzorgen maakt.

Conclusie

Sansevieria's zijn hele sterke en mooie planten. Ze kunnen op een plem met weinig licht groeien, maar ook in direct zonlicht. Het belangrijkste om bij de verzorging van een Sansevieria in het oog te houden is dat je ze in een droge omgeving houdt. Sansevieria's zijn erg gevoelig voor overbewatering, dus in een droge omgeving houden is belangrijk om ze goed te laten groeien. Als je niet zeker weet of je een Sansevieria goed water kunt geven, kun je deze verbazingwekkende plant altijd laten groeien in Leca.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: vrouwentong, sansevieria, droog, zonminnend, beginnersvriendelijk, lichtarm

Geplaatst op: Feb 12, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Snake plant
  • Sansevieria Trifasciata
  • Saint George's sword
  • Mother-in-law's tongue
  • Viper's bowstring hemp
  • Dracaena trifasciata

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Kan een sansevieria op een donkere plek groeien?
Sansevieria's kunnen overleven op elke soort lichtinval, ook op donkere plaatsen. Het enige verschil is dat je sansevieria niet zal groeien als hij op een donkere plaats staat. Ze zal dit alleen doen op lichtere plaatsen.
Kan een sansevieria in direct zonlicht staan?
Sansevieria's kunnen in elk soort licht staan, ook in direct zonlicht. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je je sansevieria vaker water moet geven als hij aan direct zonlicht wordt blootgesteld.
Moet een sansevieria worden bemest?
Een sansevieria hoeft helemaal niet bemest te worden. Het is een heel langzaam groeiende plant en is heel energiezuinig.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners