Download als PDF
Home Verzorgtips De vijf gemakkelijkste kamerplanten voor beginners

"Planten in de vensterbank"

De 5 gemakkelijkste kamerplanten voor beginners

Er zijn zoveel verschillende kamerplanten in omloop, dat je heel gemakkelijk overweldigd kunt raken. Welke moet je nemen? Welke is gemakkelijk te verzorgen? In deze post probeer ik de vraag te beantwoorden "Wat zijn de gemakkelijkste kamerplanten om te verzorgen?". Deze zijn allemaal gericht op beginners die zich willen verdiepen in het verzorgen van planten maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Ik zal alleen de planten beschrijven die ik persoonlijk verzorgd heb, omdat ik zo in detail kan treden over wat de plant wel en niet leuk vindt.

In deze gids gaan we over deze planten:

  1. Sansevierias (sansevieria)
  2. Chlorophytum comosum (graslelie)
  3. Zamioculcas zamiifolia (ZZ Plant)
  4. Dracaena
  5. Palmen

Je kunt op deze links klikken om je naar de juiste sectie te brengen.

Sansevieria's (vrouwentongen)

Terug naar boven

Slangenplant Sansevieria's of vrouwentongen

Een van de gemakkelijkste en ook een van de eerste planten die ik verzorgde is de Sansevieria. Het is zo'n gemakkelijke plant die je wekenlang kunt vergeten en ze gaan niet dood. Je kunt ze ook in veel verschillende lichtsterktes zetten, dus je zult er altijd een mooi plekje voor kunnen vinden. Als bijkomend voordeel, behalve dat ze er mooi uitziet, is dat het de lucht zuivert van de ruimte waarin het staat. Het is dus een geweldige plant om in elke ruimte te zetten waar je veel bent, zoals de slaapkamer of de woonkamer.

Is deze plant iets voor mij? Om dat uit te vinden heb ik een aantal vragen opgesteld die je jezelf kunt stellen. Als je op één ervan ja antwoordt, is deze plant geweldig voor je:

  • Vergeet je steeds planten water te geven?
  • Weet je niet of wil je je planten niet bemesten?
  • Heb je niet veel lichte plaatsen in je huis?
  • Heb je wel veel lichte plaatsen in je huis?

Het stekken is ook heel eenvoudig, knip een deel van een blad af en steek het in de grond.

Chlorophytum comosum (Graslelies)

Terug naar boven

Spinnenplant Chlorophytum comosum of Graslelies

Graslelies zijn heel gemakkelijk te verzorgen omdat ze je laten weten wat ze nodig hebben. Geef je ze te veel zonlicht? Dan worden ze lichter van kleur. Geef je ze te weinig zonlicht? Dan worden ze geel. Geef je ze te weinig water? Dan beginnen de bladeren te hangen. Geef je ze te veel water? Dan worden ze bruin. Dit maakt ze perfect voor beginnende plantenbezitters. Je hoeft niet echt te raden wat de plant graag wil, want ze is daar heel duidelijk over.

Als je ze lang genoeg goed verzorgt, belonen ze je ook met een heleboel nieuwe graslelies. Wie houdt er niet van gratis planten? Deze nieuwe planten hangen naar beneden, dus je hebt de mogelijkheid om deze plant aan je plafond te hangen of langs de zijkant van een plank te laten hangen. Graslelies, zoals de sansevieria's, zuiveren de lucht. Zet ze dus in een ruimte waar je een groter deel van je dag bent.

Zamioculcas zamiifolia (ZZ Plant)

Terug naar boven

ZZ Plant Zamioculcas zamiifolia of ZZ Plant

De ZZ plant is een mooi uitziende plant met diepgroene bladeren. Het is een geweldige plant in elke omgeving en het kost niet veel moeite om ze gezond te houden. De ZZ plant kan in een grote verscheidenheid van lichtsterkten geplaatst worden, van schaduwrijk tot helder indirect licht. Zet ze echter niet in direct zonlicht. Daardoor zullen hun bladeren verbranden. Je kunt ze, net als de Sansevieria, wekenlang vergeten water te geven en ze zal het nog steeds goed doen. Net als de twee vorige planten zuivert de ZZ plant ook de lucht, dus doet hij het goed in vaak bezochte ruimten in je huis.

Dracaena (elke soort)

Terug naar boven

Dracaena Marginata Dracaena Marginata

Mijn eerste grote plant was een Dracaena Marginata en wauw, wat een gemakkelijke plant is dat. Het houdt van uitdrogen, dus vergeten water te geven is helemaal geen probleem. Het heeft niet veel voeding nodig en kan in indirect zonlicht staan, dus het zal het goed doen in de meeste situaties. Je moet er alleen aan denken het niet te veel water te geven, want daar houdt het niet zo van. Het is echter geen geweldige plant als je huisdieren hebt die graag planten eten, want ze is nogal giftig voor hen, jammer genoeg. Zet het dus op een plaats waar je huisdieren er niet bij kunnen, of kies een andere plant. Net als de andere zuivert deze plant ook de lucht, dus ze is heel geschikt voor een woon- of slaapkamer.

Palmen (Parlor palm of een Areca Palm)

Terug naar boven

Parlor palm Parlor palm

Palmen zijn geweldig. Zo, dat is gezegd! Palmen zijn voor de meeste mensen niet exotisch, maar ik hou ervan hoe ze er op allerlei verschillende plaatsen uitzien. Ze zijn ook vrij gemakkelijk te verzorgen. Je kunt ze in helder indirect licht zetten en maar lichtarme plekken zijn beter. Ze hebben wel veel meer water nodig dan de andere planten op deze lijst, maar dat is gemakkelijk te compenseren door grond te nemen die veel vocht vasthoudt. Met deze grond kun je de plant nog steeds een week of 2, soms meer, vergeten. Zoals je inmiddels wel verwacht had, zuivert deze plant ook de lucht.

Dit zijn enkele van de gemakkelijkste kamerplanten die ik verzorgd heb. Ze zuiveren allemaal de lucht, dus als jij voor de plant zorgt, zorgt die voor jou. Ze vragen allemaal heel weinig onderhoud in de juiste omstandigheden, maar het scheppen van die juiste omstandigheden is niet erg moeilijk.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: sansevieria, vrouwentong, graslelie, zz plant, dracaena, palm, parlor palm, areca palm

Geplaatst op: Feb 12, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips