Download als PDF
Home Verzorgtips De 10 gezondste kamerplanten voor thuis

Gelukkige plantenmensen

De 10 gezondste kamerplanten voor thuis

Wist je dat het toevoegen van planten aan je huis de luchtkwaliteit kan verbeteren, schoonheid in je ruimte kan brengen en je welzijn kan bevorderen? In deze plantenverzorgingsgids onderzoeken we de 10 gezondste kamerplanten voor je huis en zien we hoe en waarom ze je kunnen helpen je beter te voelen.

Voordat we kijken naar de 10 gezondste kamerplanten voor je huis, laten we eerst kijken hoe je de perfecte plant voor jou en je levensstijl kunt vinden! De gezondste planten moeten je ook helpen met je mentale gezondheid, niet alleen met je fysieke gezondheid.

Dit zijn de onderwerpen die we gaan bekijken:

 1. Hoe kunnen kamerplanten je gezondheid verbeteren?
 2. Wat is de beste kamerplant om mijn gezondheid te verbeteren?
  1. Graslelie
  2. Vredeslelie
  3. Ficus Elastica (Tineke)
  4. Alocasias
  5. Sansevieria
  6. Varens
  7. Scindapsus Golden Pothos
  8. Klimop
  9. Vetplanten en Cactussen
  10. Kruiden

Laten we eens kijken hoe kamerplanten je gezondheid kunnen verbeteren, zowel geestelijk als lichamelijk!

Hoe kunnen kamerplanten je gezondheid verbeteren?

Terug naar boven

Er zijn zoveel voordelen aan planten in je huis! Niet alleen verbeteren ze de luchtkwaliteit, maar ze zorgen ook voor extra schoonheid en kunnen je emotionele welzijn stimuleren. Planten helpen schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren, zodat je gemakkelijker kunt ademen. Ze produceren ook zuurstof, die je de hele dag energie geeft. Afgezien van deze fysieke voordelen hebben planten ook een kalmerend effect op je geest om je te helpen het stressniveau te verlagen. Dus als je nieuwe planten in huis haalt, haal je niet alleen de natuur naar binnen, maar verbeter je ook je gezondheid en welzijn. Win-win!

Wat is de beste kamerplant om mijn gezondheid te verbeteren?

Terug naar boven

Iedereen kan de schoonheid en voordelen van kamerplanten waarderen. Niet alleen voegen ze een vleugje natuur toe aan je huis, maar ze helpen ook de lucht te zuiveren en je stemming te verbeteren. De sleutel tot het vinden van een plant die perfect bij je past is je stijl van plantenverzorging. Als je bijvoorbeeld iemand bent die houdt van onderhoudsarme planten, dan zijn vetplanten misschien een goede optie. Deze winterharde planten hebben niet veel water of verzorging nodig, waardoor ze ideaal zijn voor drukke mensen of mensen met een meer casual benadering van plantenverzorging.

Aan de andere kant, als je iemand bent die graag een meer hands-on benadering van plantenverzorging hanteert, is een Boston varen misschien een betere keuze. Deze tere planten hebben regelmatig water en vocht nodig, dus zijn ze uitstekend geschikt voor mensen die de tijd en het geduld hebben om ze de zorg te geven die ze nodig hebben.

De beste kamerplant voor jouw gezondheid zal zich perfect aanpassen aan jouw schema, zodat ze niet aanvoelen als een last of een plant waarvoor je je uit de naad moet werken. Het maakt niet uit of je de neiging hebt om je plant te vergeten of dat je hem voortdurend wilt verzorgen, er is een plant voor jou!

Laten we eens kijken naar enkele van de gezondste kamerplanten die je in huis kunt halen en welke verzorging ze nodig hebben.

Graslelie

Terug naar boven

"Hoe verzorg je een graslelie"

Graslelies zijn grasachtige kamerplanten die van vochtige grond houden. Ze zijn niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar ze helpen ook de lucht te zuiveren. Talrijke studies hebben aangetoond dat graslelies schadelijke gifstoffen uit de lucht kunnen verwijderen. Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit helpen graslelies ook de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door zuurstof aan de lucht af te geven. Door dit te doen kan een graslelie helpen om het risico op ademhalingsproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid te verminderen. Dus als je op zoek bent naar een onderhoudsarme plant die ook je gezondheid kan verbeteren, overweeg dan om een paar graslelies aan je huis toe te voegen.

Graslelie plantverzorging samenvatting

 • Zonlicht: Gemiddeld, indirect zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld eenmaal per week
 • Bodem: Goed drainerende grond
 • Bemesting: Eenmaal per 2 weken in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een spinplant op "Hoe zorg je voor een graslelie?".

Vredeslelie

Terug naar boven

Bloeiende Vredeslelie

Vredeslelies voegen niet alleen een vleugje groen toe aan je huis, maar ze groeien ook witte bloemen! Vredeslelies helpen de lucht te reinigen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Bovendien geven ze vocht af aan de lucht, wat helpt de luchtkwaliteit te verbeteren en droogte te voorkomen.

Vredeslelie zorgsamenvatting

 • Zonlicht: Gemiddeld, indirect zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld eenmaal per week
 • Grond: Vochthoudende grond, het houdt van vochtige grond
 • Bemesting: Eenmaal per maand in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een Vredeslelie op "Hoe verzorg je een Vredeslelie?".

Ficus Elastica (Tineke)

Terug naar boven

Ficus Elastica waterkleurige bladeren

Als je ademhalingsproblemen hebt, weet je dat je huis van tijd tot tijd een bron van ongemak kan zijn. Een van de meest effectieve manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren is het toevoegen van een Ficus Elastica aan je huis. Van Ficus Elastica's is bekend dat ze het ozongehalte binnenshuis verlagen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen en minder kans hebt op ademhalingsproblemen. Ze helpen ook om schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren, waardoor je huis een gezondere plek wordt om te wonen.

Ficus Elastica samenvatting

 • Zonlicht: Helder, indirect zonlicht
 • Water geven: Als de grond droog is, ongeveer eens per 10 dagen.
 • Bodem: Goed drainerende grond, it loves to be dry
 • Bemesting: Eenmaal per 2 weken in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een Rubberboom op "Hoe verzorg je een Ficus Elastica (Tineke)".

Alocasias

Terug naar boven

"Hoe verzorg je een Alocasia Zebrina"

Als je van grote en ongewoon uitziende planten houdt, kun je eens kijken naar een Alocasia plant! Er zijn veel verschillende Alocasia's, maar ze hebben allemaal dezelfde verzorging nodig! Behalve dat het echte statement planten zijn, staan Alocasia planten erom bekend dat ze het ozongehalte binnenshuis verlagen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen en minder risico loopt op ademhalingsproblemen. Ze helpen ook om schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren, waardoor je huis een gezondere plek wordt om te wonen.

Als je een beginnende plantenbezitter bent, wil je misschien eerst wat van de andere planten in dit bericht proberen, want het is niet de gemakkelijkste plant. Gelukkig vertelt hij je wanneer hij niet gelukkig is en de tekenen zijn vrij gemakkelijk te lezen.

Alocasia zorg samenvatting

 • Zonlicht: Helder, indirect zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld één keer per week.
 • Bodem: Goed drainerende grond, it stores a lot of moisture in its stems
 • Bemesting: Eenmaal per 2 weken in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een Alocasia op "Hoe verzorg je een Alocasia Zebrina".

Sansevieria

Terug naar boven

"Hoe verzorg je Sansevieria's"

Sansevierias zijn de ware kampioenen als het gaat om moeilijk te doden planten. Deze planten gedijen goed bij verwaarlozing en vinden het helemaal prima om wekenlang geen water te krijgen. Sansevierias kunnen klein blijven als je niet veel ruimte hebt, of groot worden als je ze veel ruimte geeft om te groeien. Ze kunnen overleven in direct zonlicht, omgevingen met weinig licht, en alles daartussenin. Sansevierias kunnen overal groeien, waardoor het perfecte planten zijn om door je huis te verspreiden, waar ze de lucht voor je reinigen. Ze helpen de ademhaling te vergemakkelijken, terwijl ze hun grote zwaardachtige bladeren overal waar je ze neerzet naar toe brengen. Als je een plant wilt die je kunt vergeten, die je in elke ruimte in je huis kunt zetten, dan is de Sansevieria de volgende plant voor jou!

Sansevieria verzorging samenvatting

 • Zonlicht: Elk lichtniveau
 • Water geven: Gemiddeld eens per 14 dagen.
 • Bodem: Goed drainerende grond
 • Bemesting: Eenmaal per maand in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een Sansevieria op "Hoe verzorg je Sansevieria's".

Varens

Terug naar boven

Fern in dark-spot

Heb je gezocht naar een plant die je gezondheid verbetert, maar geen brede bladeren heeft? Een plant die een nieuwe textuur in je huis brengt? Een varen is een geweldige kandidaat en is een van de weinige planten die graag permanent in je badkamer zou willen groeien.

Varens zien er niet alleen geweldig uit, ze verbeteren ook de luchtkwaliteit en helpen schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren, waardoor je huis een gezondere plek wordt om te wonen. Boston varens gedijen goed in vochtige omgevingen, zoals je badkamer, en geven de voorkeur aan gemiddeld tot helder indirect zonlicht.

Varen zorgoverzicht

 • Zonlicht: Gemiddeld tot helder indirect zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld één keer per week.
 • Grond: Vochthoudende grond, hij houdt van vochtige grond.
 • Bemesting: Eens per 14 dagen in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een Varen op "Hoe verzorg je een varen binnenshuis?".

Scindapsus Golden Pothos

Terug naar boven

Gouden Scindapsus met ranken

Tot nu toe hebben we gekeken naar planten die compact blijven, maar misschien zoek je een plant die lange lianen groeit en je huis in een indoor jungle verandert. De Scindapsus is misschien DE plant voor jou!

De Scindapsus is een populaire kamerplant die de luchtkwaliteit verbetert en helpt schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren. Het is ook een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen, waardoor het perfect is voor beginnende plantenbezitters. De Scindapsus kan in veel lichtomstandigheden groeien, van helder indirect zonlicht tot omgevingen met weinig licht, en staat het liefst aan de drogere kant. Dit maakt het een geweldige plant om door je huis te verspreiden en de luchtkwaliteit in veel kamers te verbeteren.

De Scindapsus is ook een plant die heel snel groeit, wat perfect is voor wie niet het geduld heeft voor een plant die over een jaar of langer groter wordt.

Scindapsus verzorgingsoverzicht

 • Zonlicht: Gemiddeld tot helder indirect zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld één keer per week.
 • Bodem: Goed drainerende grond
 • Bemesting: Eens per 14 dagen in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een Scindapsus op "Hoe verzorg je een Scindapsus Golden Pothos?".

Klimop

Terug naar boven

Klimop in plantenwinkel

De Klimop is een populaire plant die meestal buiten groeit, maar ook binnen kan worden gebracht. Het is een plant die graag in vochtige grond groeit, dus moet het af en toe water krijgen, bij voorkeur eens in de 3-5 dagen. Het houdt van vochtige grond, maar zit niet graag in een plas water, dus een drainagegat in zijn pot is erg belangrijk.

Van de klimop is bekend dat het de luchtkwaliteit helpt verbeteren door schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren. Het staat er ook om bekend dat het mensen met allergieën en astma helpt, omdat het de allergenen uit de lucht verwijdert. Dus als je op zoek bent naar een gezonde kamerplant die de luchtkwaliteit binnenshuis helpt verbeteren, dan is de klimop perfect voor jou!

Klimop zorgoverzicht

 • Zonlicht: Weinig licht tot helder indirect zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld eens per 3-5 dagen.
 • Bodem: Goed drainerende grond
 • Bemesting: Eens per 14 dagen in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over het verzorgen van een Klimop op "Hoe verzorg je een klimop (Hedera Helix)?".

Vetplanten en Cactussen

Terug naar boven

Vetplant in pot op vensterbank

Als je iemand bent die altijd vergeet zijn planten water te geven, of je zoekt een plant voor op die lichte vensterbank, dan zoek je misschien een vetplant of een cactus. Zowel vetplanten als cactussen reinigen de lucht in je huis en verwijderen tot 87% van de allergenen uit de lucht. Het zijn ook heel handenvrije planten die graag in direct zonlicht zitten. Vetplanten en cactussen zijn geweldige en rustgevende planten omdat ze heel weinig werk vereisen en ze het heerlijk vinden als je ze enkele weken vergeet water te geven. De grootste fout die mensen met deze planten maken is dat ze ze meer dan één keer per week water geven. Zolang je ze op een zonnige plek houdt en je ze niet meer dan één keer per week water geeft, blijven deze planten gelukkig en gezond in je verzorging.

Vetplanten / Cactussen zorgoverzicht

 • Zonlicht: Direct zonlicht
 • Water geven: Gemiddeld eens per 14 dagen.
 • Bodem: Goed drainerende grond, they love droughts
 • Bemesting: Eenmaal per maand in het voorjaar en de zomer

Kijk voor meer informatie over de verzorging van een vetplant op "Hoe verzorg je een vetplant (binnenshuis)?".

Kruiden

Terug naar boven

Lavendel

En tenslotte is er geen betere plant voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid dan kruiden. Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die helpen je lichaam gezond te houden. Ze hebben ook helende eigenschappen die verschillende ziekten en aandoeningen kunnen helpen genezen. Bovendien geven ze smaak en aroma aan je eten, waardoor elke maaltijd aangenamer wordt. En last but not least: kruiden hebben vaak een heerlijke geur die je huis vult met de geuren van de zomer.

Er zijn heel veel verschillende soorten kruiden die verschillende soorten verzorging nodig hebben, dus het is moeilijk om je daar verzorgingsaanwijzingen voor te geven. De beste manier om kruiden te kiezen om te kweken is na te denken over welke kruiden je vaak gebruikt en welke je graag ruikt of eet.

Persoonlijk ben ik dol op lavendel. Dus misschien is dat voor jou ook een goede om mee te beginnen. Het is heel gemakkelijk te verzorgen, ruikt geweldig, en heeft veel helende eigenschappen.

Kijk voor meer informatie over de verzorging van lavendel op "Hoe zorg je voor de Lavendelplant?".

Conclusie

In deze post hebben we gekeken naar 10 van de beste planten om zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid te verbeteren. Elk van deze planten is geweldig om in je huis te zetten, want ze dragen allemaal hun steentje bij om je huis gezonder en comfortabeler te maken. Als je op zoek bent naar een gezonde toevoeging aan je huis, overweeg dan een van deze top 10 van gezondste kamerplanten.

Deel deze gids met je vrienden en familie om hen te helpen een rustgevend en gezonder huis te creëren!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Nov 19, 2022 Bijgewerkt op: Dec 12, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gezondste planten voor mijn huis?
Er zijn veel verschillende soorten planten die heilzaam kunnen zijn voor je huis, maar enkele van de gezondste zijn de Slangenplant, Engelse klimop, Gouden Pothos en Vredeslelie.
Wat zijn de voordelen van het houden van planten in mijn huis?
Er zijn veel voordelen aan het houden van planten in je huis, zoals het verminderen van stressniveaus, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het helpen zuiveren van de lucht.
Wat zijn enkele van de beste planten om de luchtkwaliteit te verbeteren?
Enkele van de beste planten om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn de Slangenplant, Engelse klimop, Gouden Pothos en Vredeslelie.
Wat zijn enkele van de beste planten om het stressniveau te verminderen?
Enkele van de beste planten om het stressniveau te verlagen zijn een Rubberboom, Engelse klimop, jadeplant en lavendel.
Wat is de beste manier om mijn planten te verzorgen?
De beste manier om je planten te verzorgen zal variëren afhankelijk van het soort plant dat je hebt, maar over het algemeen moet je ze regelmatig water geven, ze op een zonnige plek houden, en ze om de paar maanden bemesten.
Kan ik planten gebruiken om mijn lucht te zuiveren?
Ja, bepaalde soorten planten kunnen effectief zijn bij het zuiveren van de lucht in je huis. Planten die verontreinigende stoffen uit de lucht verwijderen zijn onder andere Engelse klimop, jadeplant, vredeslelie en bamboepalm.Kan ik planten gebruiken om mijn lucht te zuiveren?

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners