Download als PDF
Home Verzorgtips 9 kamerplanten die bijna onmogelijk te doden zijn

Gelukkige planteneigenaar

9 kamerplanten die bijna onmogelijk te doden zijn

De 2 grootste fouten die beginnende plantenbezitters maken zijn dat ze hun planten te veel liefde willen geven of dat ze hun planten helemaal vergeten. Misschien wil je je plant elke dag water geven, gewoon om het wat extra zorg te geven. Of aan de andere kant kijk je na een maand naar je uitgedroogde plant en denkt "O ja, die had ik weken geleden al water moeten geven".

Het beste advies dat ik degenen die hun plant graag vaak water geven kan geven is dit: Geef je plant niet meer dan eens in de 7 dagen water. Voor degenen die helemaal vergeten hun planten water te geven: deze plantenverzorgingsgids voor jou!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken naar 9 kamerplanten die bijna onmogelijk te doden zijn. Of je nu een totale plantenbeginner bent of de zwarte vingers hebt, met deze 9 kamerplanten kunnen je dromen om een meestertuinier te worden uitkomen! Deze planten zullen weinig onderhoud vergen en hebben een minimale hoeveelheid water nodig. Dit zijn de planten die we gaan bekijken:

  1. Aloe Vera
  2. Sansevieria
  3. Krulvaren (Nephrolepis exaltata)
  4. ZZ Plant (Zamioculcas zamiifolia)
  5. Kwartjesplant (Aspidistra elatior)
  6. Cactus
  7. Dracaena
  8. Ficus elastica
  9. Philodendron

Laten we aan de slag gaan en je helpen de perfecte onderhoudsarme kamerplant voor jou en je woonruimte te vinden!

Aloe Vera

Terug naar boven

Nieuw blad aan een Aloë Vera

Als je een gemakkelijk te verzorgen plant zoekt, is een Aloë vera een prima optie. Aloë vera's zijn vetplanten, wat betekent dat ze water opslaan in hun bladeren. Dit opgeslagen vocht helpt ze om lange perioden zonder water te kunnen, waardoor ze ideaal zijn voor degenen die geneigd zijn te vergeten hun planten water te geven.

Om je aloë vera te verzorgen zet je het op een lichte plek met direct of indirect zonlicht en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Als je er niet van houdt om de grond te controleren, kun je je plant laten uitdrogen en in je agenda een alarm instellen om het eens in de 2 weken water te geven.

Als je ooit op vakantie gaat en je bent langer dan 2 weken weg, geen zorgen! De Aloë Vera kan een maand zonder water. Te veel water geven kan wortelrot veroorzaken, dus geef liever te weinig dan te veel water! Verminder in de winter de frequentie van water geven met de helft. Dus in plaats van eens in de 14 dagen water te geven, kun je eens per maand water geven.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Aloë vera, bekijk dan zeker de ultieme plantenverzorgingsgids.

Sansevieria

Terug naar boven

"Hoe verzorg je Sansevieria's"

De vrouwentong, ook bekend als sansevieria, is een vetplant die bijna onmogelijk te doden is. Deze plant heeft niet veel water nodig en kan groeien in bijna elk type blootstelling aan zonlicht, van weinig licht tot direct zonlicht. Het is een perfecte plant als je net begint met planten, omdat de Sansevieria zeer sterk is en je fouten kunt maken zonder dood te gaan.

Om je Sansevieria te verzorgen zet je het op een lichte plek met direct of indirect zonlicht en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Net als de Aloë Vera kun je een herinnering instellen om deze plant elke 14 dagen of zo water te geven en het vindt het ook niet erg als je het een maand lang vergeet water te geven.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Sansevieria, bekijk dan zeker de ultieme plantenverzorgingsgids.

Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Terug naar boven

Hangvaren

Krulvarens zijn een van de populairste soorten kamerplanten en dat is niet voor niets! Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen de meest uiteenlopende lichtomstandigheden verdragen. Krulvarens doen het het beste als ze op een lichte plek met indirect zonlicht staan, maar zijn ook perfecte kandidaten voor planten om in je badkamer te houden. Ze houden van de vochtigheid!

Geef je Krulvaren water als de grond droog aanvoelt. Pas op dat je niet te veel water geeft, want dat kan wortelrot veroorzaken. Gemiddeld moet je je Krulvaren ongeveer eens in de 10-14 dagen water geven om te voorkomen dat het uitdroogt. De beste manier om ervoor te zorgen dat het een tijdje vochtig blijft, is om grond te gebruiken die water goed vasthoudt, maar ook overtollig water afvoert.

Geef je plant in de winter slechts eens in de 2-3 weken water. Je kunt je Krulvaren ook in een koelere kamer zetten als je een tijdje niet in de buurt zult zijn, want daardoor gebruikt de plant minder vocht uit de grond.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Krulvaren, kijk dan zeker naar de ultieme plantenverzorgingsgids.

ZZ Plant (Zamioculcas zamiifolia)

Terug naar boven

ZZ plant

De ZZ plant (Zamioculcas zamiifolia) is een vetplant met lange stengels en dikke bladeren die graag verwaarloosd wordt! De ZZ plant is er in verschillende kleuren: groen en zwart. Beide soorten vereisen dezelfde verzorging.

Voor de verzorging van je ZZ plant plaats je het op een plek waar het gemiddeld tot helder indirect zonlicht krijgt en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Net als de andere planten in deze plantengids gedijt deze plant goed als het enkele weken achter elkaar droog is. Zijn dikke stengels slaan veel vocht op, zodat het het meerdere weken volhoudt voordat het weer water moet krijgen.

Als je je ZZ plant op een plek met minder zonlicht houdt, hoef je je plant misschien 4-6 weken achter elkaar geen water te geven. Dit maakt het de perfecte plant voor degenen die hun planten vaak vergeten! Deze plant zal er van houden.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een ZZ plant, kijk dan zeker naar de ultieme plantenverzorgingsgids.

Kwartjesplant (Aspidistra elatior)

Terug naar boven

Aspidistra elatior

Kwartjesplanten (Aspidistra elatior) zijn een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen. Ze kunnen een grote verscheidenheid aan lichtomstandigheden verdragen en hebben niet veel water nodig. Net als de Sansevieria is het een plant die goed gedijt als het droog is en kan groeien bij weinig licht tot helder indirect zonlicht. Het is een zeer veelzijdige plant die zelfs kleine bloemen kan laten groeien.

Om je kwartjesplant te verzorgen plaats je het op een plek waar het gemiddeld tot helder indirect zonlicht krijgt en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Net als de andere planten kun je herinneringen instellen om deze plant eens in de 14 dagen water te geven, zodat je de grond niet elke dag hoeft te controleren.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Kwartjesplant, kijk dan zeker naar "Hoe verzorg je een kwartjesplant (Aspidistra elatior)?".

Cactus

Terug naar boven

Cactus close-up

Traditioneel gezien, als je voor het eerst begint met het verzorgen van planten, of je krijgt je eerste plant, is dat meestal een vetplant of cactus. Dit heeft een uitstekende reden! Dit soort planten gedijen in die omstandigheden waarin de meeste andere planten zouden sterven: direct zonlicht en zeer droge grond.

Het zijn fantastische planten om direct naast je raam te zetten en je hoeft ze wekenlang geen water te geven! Cactussen zijn er ook in allerlei vormen en maten, dus er is er zeker een die bij jouw stijl past.

Om je cactus te verzorgen zet je het op een plek waar het direct zonlicht krijgt en geef je het alleen water als de grond helemaal droog is. Meestal kun je de pot optillen en het gewicht van de plant controleren. Dit vergt misschien wat oefening, maar de pot zal heel licht zijn als de grond helemaal droog is.

Om je te helpen de plant op tijd water te leren geven, kun je herinneringen instellen om het in de zomer eens per 2-3 weken water te geven en in de winter eens per maand. Let goed op hoe zwaar de pot is direct na het water geven en na 2 of 3 weken. Binnenkort zul je kunnen zien of je plant water nodig heeft door gewoon de pot op te tillen!

Als je meer informatie zoekt over het verzorgen van een cactus, bekijken dan mijn verzorgingsgids "Hoe verzorg je een cactus binnenshuis?".

Dracaena

Terug naar boven

"Dracaena"

Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te verzorgen plant, zoek dan niet verder dan de dracaena! Deze planten gedijen goed bij weinig licht en hebben niet veel water nodig. Dracaena's zijn er ook in verschillende vormen en maten, dus er is er zeker een die bij jouw stijl past.

Om je dracaena te verzorgen plaats je het op een plek waar het weinig tot gemiddeld indirect zonlicht krijgt en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Je kunt zien dat het droog aanvoelt als de grond niet gemakkelijk aan je vinger blijft kleven.

Als je je Dracaena in een kleine pot hebt geplant, moet je het misschien één keer per week water geven, maar als het in een grotere pot staat, kom je gemakkelijk weg met één keer per 2-3 weken water geven. Deze planten zijn erg taai en droogtebestendig.

Om je te helpen herinneren je Dracaena water te geven, kun je eens per 2 weken herinneringen instellen. Zo zal je plant altijd gehydrateerd en gelukkig zijn!

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Dracaena, bekijk dan zeker de ultieme plantenverzorgingsgids.

Ficus elastica

Terug naar boven

Ficus Elastica waterkleurige bladeren

Ficus elastica planten zijn een geweldige optie voor wie een gemakkelijk te verzorgen plant zoekt. Deze planten gedijen goed bij weinig tot gemiddeld licht en hebben niet veel water nodig. Hun stengels en dikke bladeren slaan nogal wat vocht op, zodat je ze niet elke week water hoeft te geven.

Om je Ficus Elastica plant te verzorgen zet je het op een plek waar het laag tot gemiddeld indirect zonlicht krijgt en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Je kunt zien dat het droog aanvoelt als de grond niet gemakkelijk aan je vinger blijft kleven. Gemiddeld moet je je Ficus Elastica ongeveer eens per 1-2 weken water geven.

Als je meer wilt weten over de verzorging van een Ficus Elastica, bekijk dan zeker de ultieme plantenverzorgingsgids.

Philodendron

Terug naar boven

Philodendron Birkin

Als je op zoek bent naar een tropisch ogende kamerplant die gemakkelijk te verzorgen is, dan is een Philodendron misschien wel de perfecte optie voor jou! Deze planten gedijen goed in gemiddeld licht en kunnen wekenlang zonder water. De Philodendron familie is zeer divers, dus je kunt veel verschillende soorten vinden en er een kiezen die jou het beste lijkt!

Om je Philodendron te verzorgen zet je het op een plek waar het gemiddeld indirect zonlicht krijgt en geef je het alleen water als de grond droog aanvoelt. Gemiddeld moet je je Philodendron ongeveer elke 10-14 dagen water geven, maar je kunt deze tijd verlengen als je plant op een schaduwrijke plek staat waar het minder snel uitdroogt.

Mijn persoonlijke favorieten in de Philodendron familie zijn de philodendron mican en de philodendron birkin. Ze zien er heel verschillend uit, dus misschien vind je een van deze 2 philodendrons ook wel mooi.

Conclusie

Kamerplanten hoeven niet moeilijk te zijn om te verzorgen. Je hoeft ze zelfs niet elke week te verzorgen als je er geen tijd voor hebt. Veel fantastische planten gedijen goed als ze verwaarloosd worden. Ze zien er niet alleen goed uit, maar ze zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te verzorgen plant, kijk dan eens naar een Cactus, een Dracaena, een Ficus Elastica, een Philodendron, of een van de andere planten die in deze plantenverzorgingsgids genoemd worden.

Er zijn onderhoudsarme planten voor elk type licht dat je in huis zou kunnen hebben, dus er is altijd wel een geweldige plant voor je te vinden! Zelfs als je ze af en toe vergeet water te geven.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Dec 3, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe verzorg ik een Aloë Vera plant?
Aloë Vera planten zijn heel gemakkelijk te verzorgen - ze hebben niet veel water of zonlicht nodig, en ze kunnen zelfs groeien bij weinig licht. Om een Aloë Vera plant te verzorgen, zorg je ervoor dat het veel indirect zonlicht krijgt, en geef je het spaarzaam water - je hoeft het alleen water te geven als de grond droog aanvoelt.
Hoe verzorg ik een Sansevieria?
Sansevierias zijn ook gemakkelijk te verzorgen - ze hebben niet veel water of zonlicht nodig, en ze kunnen zelfs groeien bij weinig licht. Om een Sansevieria te verzorgen, moet je ervoor zorgen dat het veel indirect zonlicht krijgt, en spaarzaam water geven - je hoeft het alleen water te geven als de grond droog aanvoelt.
Hoe verzorg ik een Krulvaren?
Krulvarens vereisen een hoge luchtvochtigheid en indirect zonlicht. Ze moeten regelmatig water krijgen (maar niet doordrenkt). Je kunt een Krulvaren in de badkamer zetten - in de buurt van de douche - om de luchtvochtigheid te verhogen, of je kunt het regelmatig met water besproeien.
Hoe verzorg ik een ZZ Plant?
ZZ Planten zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen - ze hebben niet veel water of zonlicht nodig, en ze kunnen zelfs groeien bij weinig licht. Om een ZZ Plant te verzorgen, moet je ervoor zorgen dat het veel indirect zonlicht krijgt, en spaarzaam water geven - je hoeft het alleen water te geven als de grond droog aanvoelt.
Hoe verzorg ik een kwartjesplant?
Kwartjesplanten zijn een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen - ze verdragen een laag lichtniveau en weinig water geven. Zorg er alleen voor dat de pot een goede drainage heeft (zodat de grond niet drassig wordt) en dat de plant veel indirect zonlicht krijgt.
Hoe weet ik of mijn plant genoeg licht krijgt?
Als je plant er pootachtig begint uit te zien (met lange stengels en weinig bladeren), dan krijgt het te weinig licht. Verplaats je plant naar een plek waar het meer direct zonlicht krijgt, of voeg wat kunstmatige lichtbronnen toe.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners