Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een kwartjesplant (Aspidistra elatior)?

Aspidistra elatior

Hoe verzorg je een kwartjesplant (Aspidistra elatior)?

Ben je op zoek naar een kamerplant die zowel aantrekkelijk als sterk is? Zo ja, dan is de kwartjesplant, ook bekend als Aspidistra elatior, de plant voor jou. Deze plant is heel sterk, want het kan gedijen op plekken met weinig licht en vele tientallen jaren leven! Met de juiste verzorging kan het er prachtig uitzien in je huis of kantoor. In deze plantenverzorgingsgids bekijken we hoe je je kwartjesplant kunt verzorgen, zodat het gelukkig en gezond blijft!

In deze plantenverzorgingsgids gaan we deze aspecten van de verzorging van een kwartjesplant bekijken:

 1. Hoe vaak moet ik een kwartjesplant water geven?
 2. Hoeveel zonlicht heeft een kwartjesplant nodig?
 3. Wat is de beste grond voor een kwartjesplant?
 4. Hoe bemest ik een kwartjesplant?
  1. Welk type meststof is het beste voor een kwartjesplant?
  2. Is het beter om organische of synthetische meststof te gebruiken voor een kwartjesplant?
 5. Hoe vermeerder ik een kwartjesplant?
 6. Hoe ga ik om met ongedierte op een kwartjesplant?
 7. Hoe verpot ik een kwartjesplant?
 8. Hoe trim ik een kwartjesplant?
 9. Hoe laat ik een stervende kwartjesplant herleven?
 10. Kan een kwartjesplant buiten gekweekt worden?
 11. Hoe lang leeft een kwartjesplant?

Laten we beginnen en kijken hoe je deze stoere plant in je huis kunt verzorgen!

Hoe vaak moet ik een kwartjesplant water geven?

Terug naar boven

Je plant goed water geven is één van de belangrijkste dingen om het lang gezond te houden. Je kunt je kwartjesplant helpen gezond te blijven door het de juiste hoeveelheid water te geven. Je moet je plant water geven als de bovenste 2-5 cm van de grond is opgedroogd. Je kunt dit controleren door je vinger in de grond te steken. Controleer de grond regelmatig als het droog is. Als de grond nog vochtig is als je het controleert, wacht dan nog een paar dagen en controleer opnieuw. Gemiddeld moet je je plant in de zomer eens in de 7-10 dagen water geven en in de winter eens in de 10-14 dagen.

Als het gaat om de verzorging van je kwartjesplant, zorg er dan voor dat je het niet te veel water geeft. Te veel vocht kan wortelrot en andere problemen veroorzaken die de plant kunnen beschadigen. Omdat deze plant gevoelig is voor overbewatering, is het belangrijk dat je een pot met drainagegaten gebruikt. Dit helpt om te voorkomen dat je plant te veel water krijgt. Controleer na het water geven of het overtollige water uit de drainagegaten loopt. Laat de plant ongeveer 5 minuten uitlekken, en al het overtollige vocht moet uit de pot zijn gelopen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat kwartjesplanten een vochtige omgeving prefereren, dus als je huis een lage luchtvochtigheid heeft, overweeg dan om ze af en toe te besproeien of om een vochtbak gevuld met kiezels en water onder hun potten te gebruiken (zorg ervoor dat de pot het water niet raakt). Zo blijven hun bladeren er levendig en gezond uitzien!

Hoeveel zonlicht heeft een kwartjesplant nodig?

Terug naar boven

Kwartjesplant zonlicht

Het tweede belangrijkste om je plant gelukkig te houden, na water geven, is blootstelling aan zonlicht. De kwartjesplant is een zeer tolerante plant, wat betekent dat het kan overleven in omstandigheden met weinig licht. Ze worden zelfs het liefst uit de directe zon gehouden. In hun natuurlijke habitat zijn deze planten bodembedekkers, dus moet je ze plaatsen op een plek die daarop lijkt± een plek die gemiddeld tot weinig zonlicht krijgt. Als je alleen donkere ruimtes over hebt, kun je ook een kweeklamp gebruiken om je planten wat extra licht te geven.

Een goede plek voor de kwartjesplant is bij een raam met een gordijn of op een plek waar het de hele dag een soort gefilterd licht kan krijgen. Als je plant te dicht bij het raam staat, vooral in de zomermaanden, kunnen zijn bladeren verbranden door het intense zonlicht. Je moet er ook rekening mee houden dat deze plant niet van extreme temperaturen houdt en het moeilijk kan hebben bij temperaturen lager dan 10℃ of hoger dan 25℃.

Laten we nu eens kijken naar de beste grond voor je kwartjesplant, voor het geval je het de komende weken wilt verpotten!

Wat is de beste grond voor een kwartjesplant?

Terug naar boven

De kwartjesplant is een plant die van vochtige grond houdt, dus we zullen een potgrondmix moeten gebruiken die het vocht een paar dagen kan vasthouden, maar ook overtollig vocht goed afvoert. De beste grond voor een kwartjesplant is een potgrondmix die bestaat uit gelijke delen aarde, veenmos en perliet. Door deze combinatie van ingrediënten kan het water snel weglopen, terwijl het toch voldoende vocht vasthoudt om de wortels van de plant gezond te houden.

De grond houdt goed vocht vast, het veenmos houdt ook goed vocht vast, maar geeft de potgrond ook structuur. Deze structuur is vooral belangrijk voor die planten die van vochtige grond houden, omdat het voorkomt dat de grond na verloop van tijd verdicht. Dit houdt de grond lekker luchtig, zodat het vocht gemakkelijk kan afvloeien, maar er ook zuurstof bij de wortels van je plant kan komen. Het perliet is perfect om extra drainage aan je grond toe te voegen en zorgt ook voor extra structuur.

Nu is het tijd om te kijken hoe en wanneer je je kwartjesplant moet bemesten!

Hoe bemest ik een kwartjesplant?

Terug naar boven

Het bemesten van je kwartjesplant is een essentieel onderdeel om het gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. Het groeit langzaam, dus één keer per maand voeden in de lente en zomer met vloeibare meststof zal het genoeg energie geven om gezond te blijven tijdens de groeiperiode.

Als je de meststof aanbrengt, voeg het dan direct aan de grond toe en zorg ervoor dat je niets op de bladeren krijgt. Gebruik slechts een verdunde hoeveelheid meststof, want te veel zou de wortels van je plant kunnen verbranden. Denk eraan dat tijdens de wintermaanden of als je kwartjesplant niet actief groeit, bemesten niet nodig is.

Onthoud dat het voor de groei en gezondheid van je plant weliswaar belangrijk is om het voedingsrijke grond en regelmatige bemesting te geven, maar dat te veel van beide de plant kan beschadigen. Controleer altijd goed de groei en conditie van je kwartjesplant en let op tekenen van overbemesting zoals verbrande bladeren of vergeeld blad!

Welk type meststof is het beste voor een kwartjesplant?

Terug naar boven

Een kwartjesplant is een groenblijvende, winterharde en onderhoudsarme kamerplant die het goed doet bij bemesting. Gebruik voor de beste resultaten een uitgebalanceerde meststof met gelijke delen stikstof, fosfor en kalium zoals 10-10-10 of 20-20-20. Zorg ervoor dat het als geschikt voor kamerplanten is gelabeld. Zorg er altijd voor dat je de meststof verdunt met water voordat je het gebruikt om schade aan je plant te voorkomen.

Is het beter om organische of synthetische meststof te gebruiken voor een kwartjesplant?

Terug naar boven

Je kunt voedingsstoffen voor je kwartjesplant halen uit natuurlijke bronnen zoals dierlijke mest, gecomposteerd plantenmateriaal en visemulsie. Dat worden organische meststoffen genoemd. Synthetische meststoffen hebben chemicaliën die planten meer van bepaalde soorten voeding geven, maar ze werken sneller. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus beslis wat je prettig vindt en wat je kwartjesplant nodig heeft. Uiteindelijk werken ze allemaal goed voor je plant, dus het is een persoonlijke keuze.

Hoe vermeerder ik een kwartjesplant?

Terug naar boven

Kwartjesplant propagation

De beste manier om gratis nieuwe planten te krijgen is door ze te vermeerderen. Dit kun je ook doen voor een kwartjesplant! De gemakkelijkste manier om een kwartjesplant te vermeerderen is vermeerdering door deling. Vermeerdering door deling betekent dat je de plant in verschillende kleinere planten splitst. Meestal betekent dit, dat je de plant van de ouderplant afsnijdt.

Als je plant te groot wordt of er overvol begint uit te zien, kun je het in nieuwe planten verdelen door de hele plant op te graven en een deel van de plant te vinden dat zijn eigen wortels is gaan groeien. Je kunt dit deel van de plant (voorzichtig) afsnijden van de ouderplant en dit in een eigen pot zetten. Wees voorzichtig bij het losmaken van de wortels, want deze zijn vrij kwetsbaar. Het is belangrijk om het grootste deel van de wortels intact te houden, want dat vergroot je kans op een succesvolle voortplanting.

Nadat je je nieuwe plant in een pot hebt geplant, geef je het water zoals je dat normaal zou doen. Deze "stek" is nu zijn eigen plant en moet regelmatig bewaterd en bemest worden.

Hoe ga ik om met ongedierte op een kwartjesplant?

Terug naar boven

Ongedierte kan voor elke plant een echt probleem zijn. Het goede nieuws is dat de meeste plagen zich niet aangetrokken voelen tot de kwartjesplant, zodat je waarschijnlijk niet veel hoeft te doen om ze kwijt te raken.

De meest voorkomende plagen die deze plant kunnen aantasten zijn bladluizen, witte vliegen, wolluizen en schubben. Als je deze op je kwartjesplant opmerkt is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Om van deze insecten af te komen kun je een insectenverdelgende zeep of een geschikte insectenspray gebruiken. Deze zouden moeten helpen om de wantsen van je plant te elimineren zonder al te veel schade aan te richten.

Als je je niet op je gemak voelt bij het gebruik van chemicaliën, zijn er ook enkele natuurlijke methoden om ongedierte aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes aanschaffen en die op je plant zetten. Ze zullen helpen om het ongedierte op je kwartjesplant te bestrijden. Je kunt ook een zelfgemaakte spray maken met ingrediënten als knoflook en neemolie, die kan helpen om bepaalde soorten ongedierte af te schrikken om in de buurt van je planten te komen.

Hoe je ook besluit om het ongedierteprobleem aan te pakken, het is belangrijk om snel actie te ondernemen voordat ze zich te ver verspreiden. Als het ongedierte is verwijderd, let dan goed op eventuele nieuwe aantastingen en neem zo nodig maatregelen. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen deze planten goed gedijen, zelfs in gebieden waar ongedierte een probleem kan zijn!

Hoe verpot ik een kwartjesplant?

Terug naar boven

Het verpotten van een kwartjesplant is een belangrijk onderdeel van het gezond en gelukkig houden van de plant. Het is niet moeilijk om te doen, maar er zijn enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je je plant zo goed mogelijk verzorgt.

Voordat je gaat verpotten, moet je ervoor zorgen dat je de benodigde benodigdheden bij de hand hebt. Je hebt potgrond nodig (speciaal voor kamerplanten), een nieuwe pot die iets groter is dan de huidige, en wat tuinhandschoenen als je schone handen wilt houden. Je kunt ook een schaar gebruiken als de wortels van je plant uit de hand zijn gegroeid.

Als je al je benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met de plant voorzichtig uit zijn huidige pot te halen. Masseer zijn wortels zachtjes om ze los te maken van de pot. Daarna kun je de plant met beide handen uit de pot tillen. Controleer of er geen dode bladeren of uit de kluiten gewassen bladeren zijn die je kunt wegknippen voordat je verder gaat met verpotten.

Vul de nieuwe pot met zacht gemaakte aarde tot ongeveer tweederde van de bovenkant van de pot. Dit laat genoeg ruimte voor uitbreiding als je plant na verloop van tijd groter wordt. Zet je kwartjesplant nu voorzichtig in de nieuwe pot en vul eventuele gaten rond het wortelstelsel op met extra aarde. Het is belangrijk om alle gaten in de grond op te vullen, want hier kan water opgesloten raken en dat kan wortelrot veroorzaken en je plant beschadigen!

De laatste stap bij het verpotten van je kwartjesplant is het water geven en het laten wennen aan zijn nieuwe groeiomgeving.

Hoe trim ik een kwartjesplant?

Terug naar boven

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van kwartjesplanten, omdat het helpt om ze er netjes en gezond uit te laten zien. Bij het snoeien worden dode of beschadigde bladeren van de plant verwijderd. Gebruik hiervoor een scherpe schaar of snoeischaar en knip het blad aan de basis van de stengel af.

Let er bij het snoeien van je kwartjesplant op dat je niet te veel snoeit - verwijder alleen de beschadigde bladeren en niet meer. Te veel bladeren wegsnoeien kan de gezondheid van de plant schaden. Als je flink wilt snoeien, kun je daar het beste mee wachten tot het voorjaar of de zomer. Dit is de groeiperiode van het jaar en je plant zal zich in deze tijd veel sneller herstellen.

Je kunt dode, droge of zieke bladeren het hele jaar door trimmen. Als je deze bladeren trimt, zorg je er niet alleen voor dat je plant er beter uitziet, maar voorkom je ook dat ongedierte zich laat zien. Ongedierte houdt van dood en rottende bladeren.

Hoe laat ik een stervende kwartjesplant herleven?

Terug naar boven

Kwartjesplanten zijn sterke kamerplanten die onder moeilijke omstandigheden kunnen overleven. Maar als je kwartjesplant er verdord en hangend uit begint te zien, kan het wel wat hulp gebruiken om weer levendig te worden.

Gelukkig is het herleven van een kwartjesplant mogelijk met slechts een paar eenvoudige stappen. Het eerste wat je moet doen is het vochtgehalte van de grond controleren. kwartjesplanten houden van licht vochtige grond, maar houden er niet van om langere tijd nat te blijven - te veel water kan wortelrot veroorzaken, wat de plant kan doden. Als de grond te nat of te droog is, pas dan je bewateringsschema aan.

De tweede stap is ervoor te zorgen dat je kwartjesplant voldoende licht krijgt. Hoewel ze de voorkeur geven aan indirect licht, verdragen ze lage lichtniveaus beter dan fel zonlicht, dat hun bladeren kan verbranden. Als je droge of vergeelde bladeren ziet, krijgt je plant misschien te veel zonlicht en moet het naar een donkerder plek. Zorg ervoor dat je de verkleurde bladeren trimt.

Zorg er tenslotte voor dat de lucht rond je plant vochtig genoeg is om ze te laten gedijen - dit betekent dat je ze in kamers met een hoge luchtvochtigheid moet houden, zoals badkamers of keukens. Je kunt de luchtvochtigheid rond je plant verhogen door planten bij elkaar te zetten en ze regelmatig te besproeien met water uit een spuitfles of door een kleine luchtbevochtiger te kopen om hun omgeving vochtig te houden.

Door deze stappen te nemen en te zorgen voor de juiste hoeveelheid vocht, licht en luchtvochtigheid voor je kwartjesplant kun je ze met succes nieuw leven inblazen en weer op gang brengen!

Kan een kwartjesplant buiten gekweekt worden?

Terug naar boven

Cast iron plant outdoors

Een kwartjesplant is een zeer taaie plant, dus je vraagt je misschien af of je ze naar buiten kunt brengen om in je tuin te houden. Of je je kwartjesplant buiten kunt zetten hangt echt af van het klimaat waar je woont. Deze geweldige planten komen oorspronkelijk uit Oost-Azië (China, Japan, Taiwan) en leven dus in een subtropisch klimaat. Deze planten houden van warme en vochtige zomers.

Als je je kwartjesplant naar buiten wilt brengen, zorg er dan voor dat het in een klimaat staat dat niet te koud of te droog is. In gematigde klimaten zoals Nederland zal de plant in de winter afsterven, maar weer tot leven komen als het warm is. Zoek een plek voor het waar het overdag gemiddeld of schaduwrijk licht krijgt en bescherm het dan 's nachts tegen harde wind en koude temperaturen.

Als je de perfecte plek hebt gevonden voor je kwartjesplant, kun je er het hele jaar door binnen en buiten van genieten.

Hoe lang leeft een kwartjesplant?

Terug naar boven

Zoals we inmiddels weten is de kwartjesplant een uiterst sterke en veerkrachtige kamerplant. Het kan weinig licht en onregelmatige bewatering overleven, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginnende plantenliefhebbers! Maar een van de meest indrukwekkende feiten over deze plant is zijn lange levensduur. Het is bekend dat het met de juiste zorg en groeiomstandigheden wel 50 jaar kan worden.

Dit maakt het een geweldige erfplant, want het kan van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is ook heel veerkrachtig als het gaat om temperatuurwisselingen en af en toe verwaarlozing; als je de kwartjesplant echter te lang vergeet water te geven of het te veel zon geeft, kunnen zijn bladeren bruin worden. Om je kwartjesplant er gezond uit te laten zien, zorg je voor halfregelmatige bewatering (zodat het grondoppervlak tussendoor kan drogen) en indirect zonlicht.

Door deze plant te verzorgen kun je echt zeggen dat je nog vele jaren van deze plant kunt genieten!

Conclusie

De kwartjesplant is een ongelooflijk winterharde en veerkrachtige kamerplant, die met de juiste verzorging wel 50 jaar kan worden. Het houdt van warme en vochtige klimaten, maar kan ook overleven in gematigde gebieden als ze voldoende licht en vochtigheid krijgen. Met de juiste zorg, zoals regelmatig water geven, indirect zonlicht en af en toe nevelen voor extra vochtigheid, zal deze plant jarenlang goed gedijen! Vergeet dus niet deze gids te delen met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen profiteren van deze tips voor de verzorging van hun eigen kwartjesplant!

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, tropisch, lichtarm

Geplaatst op: Jan 7, 2023

Andere namen voor deze plant

 • Aspidistra elatior
 • Kwartjesplant
 • Slagersplant

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik een kwartjesplant water geven?
De kwartjesplant is droogtetolerant, dus het hoeft niet vaak water te krijgen. Geef het eenmaal per week of eenmaal per twee weken water, en laat de grond tussen de waterbeurten door iets uitdrogen.
Hoe bemest ik een kwartjesplant?
Bemest de kwartjesplant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eenmaal per maand met een vloeibare meststof. In de herfst en winter moet je bemesten vermijden, omdat de plant dan in een rustperiode gaat.
Wat is de beste locatie voor een Gietijzerfabriek?
De kwartjesplant is een plant met weinig licht en kan zeer lage lichtniveaus verdragen. Het kan worden geplaatst in een raam op het noorden of in een kamer met een zeer laag lichtniveau. Plaats het niet in direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren vergelen en raakt de plant gestrest.
Wat is de beste grond voor een kwartjesplant?
De beste grond voor een kwartjesplant is een lichte, snel drainerende potgrond met veel organisch materiaal. De grond moet licht zuur zijn, met een pH tussen 5,5 en 6,5. Voeg wat zand of perliet toe aan de potgrond om de drainage te verbeteren, want de kwartjesplant zit niet graag in water.
Hoe vermeerder ik een kwartjesplant?
De kwartjesplant kan worden vermeerderd door de kluit tijdens het verpotten te verdelen. Haal de plant voorzichtig uit de pot en verdeel de wortels in secties, waarbij je ervoor zorgt dat elke sectie ten minste één stel bladeren heeft. Plant de secties in aparte potten en geef ze grondig water.
Hoe ga ik om met ongedierte op een kwartjesplant?
De kwartjesplant is over het algemeen bestand tegen ongedierte, maar het kan soms worden aangetast door wolluizen of bladluizen. Om van dit ongedierte af te komen, gebruik je een wattenstaafje gedoopt in alcohol en breng je dit aan op de aangetaste plekken. Je kunt ook insectendodende zeep of neemolie gebruiken om het ongedierte te doden.
Hoe verpot ik een kwartjesplant?
Verpot de kwartjesplant om de paar jaar, of wanneer de plant uit zijn huidige pot groeit. Kies een pot die iets groter is dan de huidige en gebruik een goed drainerende potgrondmix. Haal de plant voorzichtig uit de pot en maak de wortels los voordat je het in de nieuwe pot plant. Geef na het verpotten goed water.
Hoe trim ik een kwartjesplant?
Het snoeien van de kwartjesplant is niet nodig, maar als je de plant wilt opruimen, kun je zo nodig gele of dode bladeren verwijderen. Gebruik een schone, scherpe schaar om nauwkeurig te knippen, en vermijd het verwijderen van meer dan een derde van de plant per keer.
Hoe laat ik een stervende kwartjesplant herleven?
Als je kwartjesplant doodgaat, kan dat komen door over- of onderbewatering. Controleer de bodemvochtigheid en pas je bewateringsschema daarop aan. De plant kan ook last hebben van een gebrek aan licht of ongedierte. Probeer de plant te verplaatsen naar een lichtere plek en behandel het zo nodig tegen ongedierte.
Kan een kwartjesplant buiten worden gekweekt?
De kwartjesplant komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Azië en is dus niet winterhard bij koude temperaturen. Het kan in warme, vochtige klimaten buiten worden gekweekt, maar het moet worden beschermd tegen direct zonlicht en in de winter naar binnen worden gehaald.
Hoe lang leeft een kwartjesplant?
De kwartjesplant is langlevend en kan met de juiste verzorging vele jaren leven. Het is een langzaam groeiende plant, dus het kan even duren voor het zijn volle omvang bereikt. Met de juiste zorg kan het tientallen jaren leven.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners