Hoe verzorg je een Aglaonema (Chinese Evergreen)?
Zoek je een gemakkelijk te verzorgen kamerplant die je in de donkere ruimtes van je huis kunt zetten? Dan is de Aglaonema, ook bekend als de Chinese Evergreen, de perfecte plant voor jou!
De Chinese Evergreen komt in verschillende ongelooflijke kleuren met een gevlekt patroon en gedijt in veel verschillende soorten blootstelling aan zonlicht, dus je zult geen moeite hebben om een plek te vinden die geschikt is voor je Aglaonema om te groeien.
In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken hoe we je Aglaonema kunnen helpen goed te gedijen in je huis. We gaan deze aspecten van zijn plantenverzorgingsroutine bekijken:
- Hoe geef je een Aglaonema water?
- Wat is het beste licht voor een Aglaonema?
- Wat is de beste grond voor een Aglaonema?
- Hoe verpot je een Aglaonema?
- Wat is de ideale luchtvochtigheid voor een Aglaonema?
- Wat is het ideale temperatuurbereik voor een Aglaonema?
- Hoe bemest je een Aglaonema?
- Wanneer en hoe moet je een Aglaonema snoeien?
- Wat zijn veel voorkomende plagen en ziekten voor een Aglaonema?
Laten we beginnen en leren hoe we je Chinese Evergreen kunnen helpen om gelukkig en gezond in huis te blijven!
Hoe geef je een Aglaonema water?
Je planten water geven is een van de belangrijkste onderdelen van het verzorgen van planten, het heeft een enorme invloed op de vraag of je plant gezond blijft of het moeilijk heeft. Gelukkig heeft de Aglaonema een vrij gemiddelde waterbehoefte: Hij houdt ervan om regelmatig water te krijgen, maar ook om iets uit te drogen voordat het weer water krijgt.
De gemakkelijkste manier om deze plant goed water te geven is het gebruik van een pot met drainagegaten. Als je je plant water geeft, geef dan water totdat het overtollige vocht uit de drainagegaten begint te druppelen. De grond heeft dan al het vocht opgenomen en de drainagegaten helpen je overbewatering te voorkomen door het overtollige water uit de pot te verwijderen.
Gemiddeld moet je je Aglaonema in het voorjaar en de zomer eens in de 7 dagen water geven. Dit kan voor jou langer of korter duren, afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad in je huis. Als het warm en droog is, moet je vaker water geven en als het vochtig of koud is, moet je misschien minder vaak water geven.
Voordat je je plant water geeft is het belangrijk om te controleren of de bovenste 2-5 cm grond droog aanvoelt. Zo ja, dan kun je je plant water geven. Zo niet, wacht dan een dag of 2 en controleer opnieuw. Door de grond te controleren voordat je je plant water geeft, help je voorkomen dat je plant te veel water krijgt.
Wat zijn tekenen van over- of onderbewatering?
Iedereen heeft zijn planten wel eens te veel of te weinig water gegeven, maar hoe herken je de tekenen die je Aglaonema je laat zien als het geen water heeft gekregen zoals het wil?
Als je Aglaonema niet genoeg water krijgt, zullen de bladeren gaan krullen en geel of bruin worden. De plant kan ook gaan hangen. Als je een van deze tekenen opmerkt, geef je plant dan onmiddellijk water tot het overtollige vocht uit de drainagegaten loopt.
Als je Aglaonema te veel water krijgt, zullen de bladeren geel gaan kleuren en kunnen de wortels gaan rotten. Als je een van deze tekenen opmerkt, stop dan onmiddellijk met je plant water te geven en kijk of er stilstaand water in de pot of bak onder je pot staat. Zo ja, leeg die dan en wacht tot de bovenste 2-5 cm grond droog is voordat je weer water geeft.
Wat is het beste licht voor een Aglaonema?
Een Aglaonema heeft indirect zonlicht nodig voor de beste groei, maar kan ook lagere lichtniveaus verdragen. In het algemeen moet je je Chinese Evergreen in de buurt van een helder raam plaatsen met wat schaduw van direct zonlicht - dit kan zijn van gordijnen, jaloezieën of zelfs andere planten.
De groene en witte variant van de Aglaonema kan goed tegen weinig licht in huis, maar de gekleurde varianten hebben lichtere plekken nodig om hun levendige kleuren op hun best te houden.
Hoe weet je of de plant te veel of te weinig licht krijgt?
Als je Aglaonema niet genoeg licht krijgt, kan het de bontheid gaan verliezen, de vlekken op de bladeren zullen kleur verliezen en de plant kan pootachtig worden (een plant die er uitgerekt uitziet). Als je merkt dat dit gebeurt, zet je Aglaonema dan dichter bij een raam met meer zonlicht.
Als je Aglaonema te veel licht krijgt, zul je zien dat de bladeren geel of bruin beginnen te worden en uitdrogen. Als dit gebeurt, zet je Aglaonema dan weg van direct zonlicht en zoek er een plek met meer indirect licht voor.
Het directe zonlicht is te hard voor alle soorten van de Aglaonema en zal hun bladeren verschroeien als ze te lang aan het felle zonlicht worden blootgesteld, vooral in de zomer.
Wat is de beste grond voor een Aglaonema?
De beste grond voor een Aglaonema is een goed drainerende potgrond. Dit type grond zorgt voor een goede afwatering en voorkomt dat de wortels in het water raken, wat wortelrot kan veroorzaken.
Je kunt de perfecte potgrondmix voor je Aglaonema maken door 1/3 potgrond, 1/3 veenmos en 1/3 perliet te mengen. Deze mix is perfect voor planten die hun grond licht en luchtig moeten houden. Dit type grond voert overtollig vocht snel af, terwijl het zuurstof vrijelijk doorlaat naar de wortels van je plant.
Het veenmos en de potgrond zullen je Chinese Evergreen een voedingsrijke groeiomgeving bieden, zodat het op lange termijn gezond kan blijven.
Je wilt dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Dat is waar het veenmos en perliet om de hoek komen kijken. Het veenmos houdt het vocht goed vast en het perliet voert het overtollige vocht snel af naar de bodem van de pot. Zo ontstaat een mooi evenwicht voor je grond.
Als je geen grote fan bent van het regelmatig bemesten van je plant, dan is dit het perfecte moment om een langzaam vrijkomende meststof aan je pottenmix toe te voegen. Dit zal ervoor zorgen dat je Aglaonema alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft, zonder dat je om de paar weken voortdurend opnieuw vloeibare meststoffen moet toedienen.
Denk er alleen aan niet te veel te bemesten, want te veel meststof kan de wortels van de plant verbranden, wat leidt tot groeistoornissen en vergelende bladeren.
Als laatste opmerking over de grond wil ik vermelden dat het een goed idee is om je potgrond elke 2-3 jaar te verversen als onderdeel van het reguliere onderhoud. Dit helpt de grond van je Aglaonema licht te houden, waardoor je plant vele jaren gezond blijft.
Hoe verpot je een Aglaonema?
Elke 2-3 jaar moet je de grond van je Aglaonema verversen en dit is toevallig ook het perfecte moment om je plant te verpotten in een iets grotere pot. Veel plantenbezitters zullen het verpotten van hun planten gebruiken als het perfecte excuus om ook hun grond te verversen, dus laten we eens kijken hoe we een Chinese Evergreen moeten verpotten.
Het verpotten van een Aglaonema is vrij eenvoudig en kan worden gedaan door deze stappen te volgen:
- Haal de plant voorzichtig uit zijn huidige pot. Als de wortels aan de pot kleven, maak ze dan voorzichtig los met een mes of lepel.
- Knip voorzichtig alle dode of beschadigde wortels weg, terwijl je ook de oude grond rond de wortels losmaakt.
- Leg een laag nieuwe potgrondmix op de bodem van je nieuwe pot. Deze pot moet een maat groter zijn dan de huidige pot, ongeveer 2-5 cm groter.
- Plaats je Aglaonema bovenop deze laag en vul eventuele gaten op met verse potgrondmix tot alle wortels bedekt zijn.
- Geef je pas opgepotte Agloanema een grondige bewatering, zodat alle luchtzakken onder de wortels verwijderd kunnen worden. Luchtzakken houden het water vast en verhinderen een goede drainage.
- Verwijder eventuele luchtzakken door een houten prikker in de grond te steken of op je pot te tikken.
- Plaats je Aglaonema terug op zijn plek en hou de komende dagen goed in de gaten of het zich prettig vestigt.
Als je deze stappen volgt zul je een Aglaonema met succes verpotten. Zorg er altijd voor dat je ruim de tijd neemt om je planten te verpotten, zodat je niet per ongeluk de wortels van je plant beschadigt en het in schok brengt. Als je voorzichtig bent, zal je plant zich snel in zijn nieuwe pot vestigen.
Wat is de ideale luchtvochtigheid voor een Aglaonema?
Aglaonema's houden van een hoge luchtvochtigheid om gezond te blijven, rond de 60-70%. Dus als je op een plek woont waar het vrij droog is, moet je misschien wat maatregelen nemen om de luchtvochtigheid in je huis of rond je Chinese Evergreen te verhogen.
Als je merkt dat de bladeren er droog uit beginnen te zien, kan dat een teken zijn dat de luchtvochtigheid te laag is en dat je die moet verhogen. Je kunt je plant op een schaal met kiezels en water zetten, of planten bij elkaar zetten die dezelfde vochtigheid nodig hebben - dit creëert een "microklimaat" waarin de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van je huis.
Als je de kiezelbakmethode gebruikt, zorg er dan voor dat je plant niet in een laagje water zit, maar bovenop de kiezels, weg van het water. Hierdoor kan je plant per ongeluk te veel water krijgen als je pot drainagegaten heeft.
Een andere fantastische manier om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, zodat je planten de vochtigheid krijgen die ze nodig hebben, is het gebruik van een luchtbevochtiger. Dit is een meer premium oplossing, maar komt ook jou ten goede, niet alleen je planten.
Wat is het ideale temperatuurbereik voor een Aglaonema?
Aglaonema's zijn tropische planten, dus geven ze de voorkeur aan warmere temperaturen. Ze gedijen goed bij temperaturen tussen 18-27℃ overdag. Temperaturen lager dan 65℉ kunnen de bladeren doen vergelen en afvallen, terwijl temperaturen boven 80℉ kunnen leiden tot verwelking. Het is belangrijk om je Aglaonema weg te houden van warme of koude tocht, want dit kan hun bladeren beschadigen.
Je kunt je plant in de lente en zomer ook naar buiten verplaatsen, zolang je er maar voor zorgt dat de temperaturen 's nachts niet te laag worden. En vergeet natuurlijk niet om het weer naar binnen te halen als het weer begint af te koelen.
Als je toch besluit om je plant in de lente en zomer naar buiten te verplaatsen, zorg er dan voor dat je het beschermt tegen harde wind door het naast een hek of een muur te zetten.
Hoe bemest je een Aglaonema?
Het bemesten van je planten helpt ze sterk en gezond te groeien en voorziet ze van de voedingsstoffen die ze nodig hebben voor de groei. Het is belangrijk om je Chinese Evergreen eens per maand te bemesten tijdens de lente en zomer, wanneer het actief groeit. In de herfst en winter moet je je Aglaonema niet bemesten, want dan groeit het (helemaal) niet.
De gemakkelijkste manier om je Aglaonema te bemesten, als je nog geen langzaam vrijkomende meststof in de grond gebruikt, is door een vloeibare meststof te gebruiken. Je moet dit type meststof mengen met het water dat je gebruikt om je plant water te geven. Dit verdunt de meststof, zodat je je plant niet overbemest.
Het is belangrijk om je Aglaonema niet te veel te bemesten, omdat dit zijn wortels kan beschadigen en bruine punten op zijn bladeren kan veroorzaken. Als je geen vloeibare meststof gebruikt om je plant te voeden, is het belangrijk om je plant voor en na het bemesten water te geven. Dit helpt de meststof op te nemen door je plant en de grond en helpt de voedingsstoffen door de pot te verdelen.
Wanneer en hoe moet je een Aglaonema snoeien?
Het snoeien van je Aglaonema helpt om de plant gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. Meestal snoei je je plant alleen om dode of beschadigde bladeren te verwijderen, dus zorg ervoor dat je geen grote hoeveelheden loof snoeit, want dat kan de Aglaonema onnodig belasten.
De beste tijd om een Aglaonema te snoeien is in het voorjaar, maar je moet ook letten op verbrande of gele bladeren gedurende het hele jaar. In deze tijd van het jaar, wanneer je plant in zijn groeiseizoen zit, zal het veel sneller herstellen van een eventuele snoeibeurt.
Zorg er bij het snoeien voor dat je een scherpe, schone snoeischaar of schaar gebruikt en knip zo dicht mogelijk bij de basis van de plant. Dit helpt je om te veel dood loof in de weken na het snoeien te voorkomen. Dood loof trekt ongedierte en ziekten aan, dus het is het beste om de kans daarop zo klein mogelijk te maken.
Tenslotte moet je na het snoeien van je Aglaonema een paar weken lang het waterniveau in de gaten houden. Laat ze niet te laag of te hoog worden totdat je plant zich weer in zijn routine heeft gevestigd.
Wat zijn veel voorkomende plagen en ziekten voor een Aglaonema?
Aglaonema's zijn niet immuun voor plagen en ziekten, dus het is belangrijk om op eventuele waarschuwingssignalen te letten. Veel voorkomende plagen die je op je Aglaonema kunt aantreffen zijn bladluizen, wolluizen en schildluizen. Deze plagen zuigen het vocht van de stengels en bladeren van je plant op en kunnen verkleuring van de bladeren en groeistoornissen veroorzaken.
Het is belangrijk om ongedierte zo snel mogelijk kwijt te raken, want het kan zich snel van plant tot plant verspreiden. Een manier om te voorkomen dat deze plagen je Aglaonema besmetten is door je plant regelmatig te besproeien met een mengsel van neemolie, mild afwasmiddel en water.
Een van de grootste problemen, naast ongedierte, is wortelrot. Wortelrot kan ontstaan als de grond te lang nat blijft. Dit kan gebeuren als je te vaak water geeft of als de grond het overtollige vocht niet goed afvoert. Symptomen van wortelrot zijn vergeling van de bladeren, verwelking en groeistoornissen.
Om wortelrot te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je alleen water geeft als de bovenkant van de grond droog is, en altijd een potgrondmix gebruiken die overtollig vocht goed afvoert. Als je symptomen van wortelrot bij je Aglaonema opmerkt, is het belangrijk om actie te ondernemen door de rottende wortels te snoeien en de plant te verpotten in verse grond met een betere drainage.
Conclusie
Zoals je in deze plantenverzorgingsgids hebt gezien, is het verzorgen van een Aglaonema niet moeilijk, want het is een vrij tolerante plant voor veel ruimtes in je huis. De beste plek in je huis is een plek die overdag helder, indirect zonlicht krijgt. Houd het uit de buurt van koude tocht en geef het een groeiomgeving met een hoge luchtvochtigheid om gelukkig te zijn.
Gemiddeld moet je je Aglaonema eens per week water geven in de lente en de zomer en eens per 10 dagen in de winter, maar zorg ervoor dat je controleert of de bovenkant van de grond droog is voordat je je plant water geeft.
Om je plant te helpen gezond te blijven en sterk te groeien, moet je het eens per maand bemesten tijdens de lente- en zomermaanden wanneer het actief groeit. Blijf uitkijken voor plagen als bladluizen en wolluizen die je Aglaonema kunnen infecteren, evenals wortelrot dat kan ontstaan als de grond het vocht niet snel genoeg afvoert.
Het verzorgen van een Aglaonema plant is een lonende ervaring die je prachtige bladeren en levendige kleuren in je huis of kantoor kan opleveren. Deel deze plantenverzorgingsgids met je vrienden, familie en collega's om hen te helpen hun Aglaonema planten te verzorgen!
Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.
Tags: beginnersvriendelijk, vochtminnend, lichtarm
Geplaatst op: Feb 4, 2023