Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een ZZ plant?

ZZ plant

Hoe verzorg je een ZZ plant?

De Zamioculcas Zamiifolia, ook bekend als de ZZ plant, is een onderhoudsarme plant die perfect is voor plaatsen met weinig licht. Als je iemand bent die vergeet planten vaak water te geven, is dit een goeie plant voor jou.

In deze gids gaan we in op enkele van de belangrijkste aspecten van de verzorging van een ZZ plant. We gaan in op deze onderwerpen:

 1. De ZZ plant water geven
 2. Lichtbehoeften voor je ZZ plant
 3. Potgrond voor je ZZ plant
 4. De ZZ plant bemesten
 5. De ZZ plant stekken
 6. Zamioculcas Raven

De verzorging van een ZZ plant is vrij eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Laten we op die dingen ingaan, zodat je verder kunt gaan met de verzorging van je ZZ plant.

Je ZZ plant water geven

Terug naar boven

Een ZZ plant groeit uit een grote bol, rizoom genoemd, die op een aardappel lijkt. Deze bol slaat, samen met de dikke stengels, veel vocht op. Dit betekent dat je je ZZ plant niet vaak water hoeft te geven. De ZZ plant doet het ook goed als je het weken, soms maanden vergeet water te geven. Als je ZZ plant nog geen nieuwe stengel met bladeren groeit, kun je het water geven van je ZZ plant zonder probleem 2 maanden overslaan. Als de plant een stengel begint te groeien, moet je hem helpen de stengel te laten groeien door hem wat vaker water te geven.

Gele bladeren aan een ZZ plant

Als je je plant te veel water geeft, worden de bladeren aan je ZZ plant geel, de stengel wordt rimpelig, en wordt bruin. De ZZ plant is erg gevoelig voor overbewatering en als het toch gebeurt, sterven de zwakkere stengels af. Daarom kun je je ZZ plant het beste maximaal één keer per maand water geven. De plant kan zich gemakkelijk herstellen van te weinig water, maar overbewatering is schadelijk.

Gerimpelde stengel aan je ZZ plant

Als je ziet dat je ZZ plant gerimpelde stengels krijgt, kan dat twee dingen betekenen: Je ZZ plant heeft dorst, of ze heeft te veel water gekregen. Als je je ZZ plant minstens een maand geen water gegeven hebt, is hij waarschijnlijk dorstig en zal water geven de rimpels oplossen. Als je je ZZ plant onlangs water gegeven hebt, is hij waarschijnlijk overbewaterd en moet je het overtollige water afvoeren en de grond helemaal laten drogen. Daarna kun je het beste nog een paar weken wachten voor je je plant weer water geeft. Als je hier meer hulp bij nodig hebt, kun je kijken op "Hoe red je een plant van overbewatering".

Lichteisen voor je ZZ plant

Terug naar boven

De Zamioculcas Zamiifolia doet het goed, zoals we al eerder hebben besproken, op plaatsen met weinig licht. De ZZ planten op de foto hieronder staan al meer dan een jaar in een donkere kamer die geen direct zonlicht krijgt, alleen indirect zonlicht door openstaande deuren, en ze doen het goed.

ZZ planten op een donkere plek

Er is een klein voorbehoud bij het houden van je ZZ planten op een weinig lichte plaats, namelijk dat de groei van nieuwe stengels tot stilstand zal komen. Je ZZ plant heeft, net als bijna elke andere plant, licht nodig om te groeien. Als je ze niet genoeg zonlicht geeft, zal ze het prima doen, maar ze zal niet groter worden.

De groei van je ZZ plant stimuleren

Als je ZZ plant een nieuwe stengel begint te groeien, zoals op de foto hieronder, is het belangrijk hem tijdelijk naar een lichtere plek te verplaatsen.

ZZ plant groeit een nieuwe stengel

Als je succulenten verzorgd hebt, weet je wat er gebeurt als ze niet genoeg zonlicht krijgen: ze zullen proberen naar het licht toe te groeien en zich uit te strekken. De ZZ plant zal hetzelfde doen. Als er een nieuwe stengel groeit, zal hij proberen naar het licht toe te groeien. Als hij niet genoeg zonlicht krijgt, zal de nieuwe stengel lang worden, met de bladeren ver uit elkaar. Dit ziet er niet mooi uit en de bladeren zullen lang lichtgroen blijven. Daarom is het belangrijk om groeiende ZZ planten een lichtere plaats te geven tot de stengel volgroeid is. Op dit punt kun je hem terug naar de lichtarme plaats verplaatsen als je dat wilt.

Het draaien van een ZZ plant

Zoals we in de vorige paragraaf beschreven hebben, hebben ZZ planten de neiging naar het licht toe te groeien. Als je een heel duidelijke lichtbron hebt, zoals een raam in de buurt, zal je ZZ plant naar dit licht toe groeien. Je kunt je ZZ plant helpen om recht te groeien door hem elke week een kwartslag te draaien. Zo zorg je ervoor dat je ZZ plant recht groeit. Dit is alleen nodig als er een nieuwe stengel groeit. Gevestigde stengels zullen niet meer naar het licht toe groeien.

Bruine stengels en/of zwarte vlekken op je ZZ plant

ZZ planten zijn lichtarme planten; als je ze te veel licht geeft, of zelfs direct zonlicht, kunnen er zwarte vlekken op de stengels verschijnen. Deze vlekken zijn niet schadelijk, maar eerder een teken dat je je ZZ plant naar een donkerder plek moet verplaatsen. Zolang die plekken droog aanvoelen en niet zacht zijn, is er niets om je zorgen over te maken. Deze plekken zullen echter niet meer terugkeren naar de normale kleur, want dit zijn zonnebrandplekken.

Potgrond voor je ZZ plant

Terug naar boven

Je Zamioculcas Zamiifolia doet het goed in een droge omgeving, wat betekent dat je grond moet gebruiken die je ZZ plant helpt om zo droog mogelijk te blijven, maar toch voldoende vocht opneemt als je hem toch water geeft. Een succulenten potgrondmix, of een andere potgrondmix dat vocht niet te lang vasthoudt is perfect voor de ZZ plant. De ZZ plant zal het meeste vocht dat hij nodig heeft opslaan in zijn bol en stengel en heeft de grond niet nodig om hem gehydrateerd te houden.

De ZZ plant bemesten

Terug naar boven

Bladeren van een ZZ plant

We hebben het gehad over het feit dat de ZZ plant heel langzaam groeit als het überhaupt groeit. Snel groeiende planten hebben vaak veel voedingsstoffen nodig om zo snel te groeien. De ZZ plant niet veel voedingsstoffen nodig, want de plant groeit langzaam. Als je ervoor kiest je ZZ plant helemaal niet te bemesten, is dat prima. Het heeft eigenlijk geen meststof nodig. Wil je het toch bemesten, om hem wat meer te laten groeien, dan kan dat. Als je je ZZ plant wilt bemesten, doe dat dan aan het begin van de lente, als de ZZ plant in de groeiperiode komt en uit zijn rustperiode komt.

Het stekken van je ZZ plant

Terug naar boven

Stekken is het proces waarbij uit een enkele plant meer planten ontstaan. Het is verreweg de gemakkelijkste manier om meer planten in je verzameling te krijgen. Er zijn meerdere manieren om een ZZ plant te stekken:

 • Stekken door deling
 • Bladvermeerdering

Stekken door deling is de snelste manier, maar ook de schadelijkste. Als je je ZZ plant door deling vermeerdert, snijd je de grote bol in tweeën. In wezen scheur je twee delen van je planten van elkaar af om te resulteren in twee plantjes. Je kunt dit doen, maar niet vaak. Het duurt lang voor de bol weer tot zijn normale grootte gegroeid is.

Bladvermeerdering is een stuk van de stengel met minstens twee bladeren van de ZZ plant nemen en dat in water of aarde zetten en wachten tot er wortels uit groeien. Dit is een heel langzaam proces want het kan tot negen maanden duren. Deze methode is echter minder schadelijk voor de plant, dus dit is misschien een goede optie als je je ZZ plant wilt vermeerderen.

Zamioculcas Raven

Terug naar boven

Zamioculcas Raven De Zamioculcas Raven, of "De Zwarte ZZ plant", is een variatie op de groene ZZ plant en heeft dezelfde behoeften. Dit betekent dat je het ook in een donkere plek neer kan zetten en het zal hier ook goed groeien. De zwarte bladeren zijn puur een visuele mutiatie van de normale plant en dit brengt geen andere benodigdheden met zich mee.

De ZZ Raven is iets zeldzamer dan de groene ZZ plant, dus het kan even duren voordat je er eentje hebt gevonden.

Nieuwe bladeren

ZZ Raven leaves turning black

Wanneer je ZZ raven nieuwe bladeren krijgt, zullen ze eerst groen zijn. Deze bladeren zullen naarmate ze ouder worden langzaam donkerder worden totdat ze helemaal zwart zijn. Dit kun je goed zien in de bovenstaande foto.

Conclusie

De Zamioculcas Zamiifolia, of meer algemeen bekend als ZZ plant, is een onderhoudsarme plant die perfect is voor plaatsen met weinig licht. Je kunt ze op donkere plaatsen in je huis of in een kantoor houden en je hoeft je geen zorgen te maken dat je ze te weinig aandacht geeft. De ZZ plant doet het goed als je het vergeet. Het is een langzaam groeiende plant, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er snel ruimte voor tekort komt. Als je ze echter wilt vermeerderen, kan dat.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, lichtarm, zz plant

Geplaatst op: Feb 26, 2021 Bijgewerkt op: Aug 3, 2021

Andere namen voor deze plant

 • Zamioculcas zamiifolia
 • ZZ Plant
 • Eternity plant
 • Fat boy
 • Aroid palm

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonlicht heeft een ZZ plant nodig?
ZZ planten doen het goed op donkere plaatsen in je huis. Je kunt ze dus in een kamer zetten die niet veel natuurlijk licht krijgt. Houd deze planten weg van lichte plekken, want dit zal leiden tot donkere vlekken op je ZZ plant.
Hoeveel water geef je een ZZ plant?
Je moet de ZZ plant ongeveer één keer per maand water geven. De Zamioculcas Zamiifolia slaat veel vocht op in de stengels en is erg gevoelig voor overbewatering. Eenmaal per maand water geven zal ervoor zorgen dat de plant niet overbewaterd raakt.
Moet je een ZZ plant bemesten?
Je kunt een ZZ plant bemesten om hem in het voorjaar sneller te laten groeien. Je hoeft deze planten echter niet te bemesten, want het zijn heel langzame groeiers.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners