Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Vredeslelie?

Bloeiende Vredeslelie

Hoe verzorg je een Vredeslelie?

Als je ooit een handleiding over lichtarme planten hebt gezien, zul je waarschijnlijk wel van de Vredeslelie gehoord hebben. De Vredeslelie is een heel gemakkelijke plant die op allerlei verschillende plaatsen in je huis kan overleven. De Vredeslelie is een plant die weinig onderhoud vraagt en je laat zien wanneer het niet gelukkig is. Dit maakt het een perfecte plant voor beginners, maar ze is ook een mooie aanwinst voor de collectie van meer ervaren plantenbezitters.

In deze gids overlopen we alles wat je moet weten over de verzorging van een Vredeslelie en tegen het eind zul je deze plant met gemak kunnen verzorgen.

Dit zijn de onderwerpen die we gaan behandelen:

  1. Lichtbehoeften voor een Vredeslelie
  2. Water geven aan een Vredeslelie
  3. De beste grond voor een Vredeslelie
  4. Een Vredeslelie bemesten
  5. Veel voorkomende plagen
  6. Giftig voor huisdieren

Laten we meteen met het eerste onderwerp beginnen: lichtbehoeften.

Lichtbehoeften voor een Vredeslelie

Terug naar boven

Vredeslelie lichtblootstelling

De Vredeslelie is een geweldige plant voor donkerdere plaatsen in je huis. In feite moet de Vredeslelie op donkere plaatsen gehouden worden, want ze doet het niet goed op lichte plaatsen. Het ideale zonlicht is weinig licht tot indirect zonlicht. Je kunt de Vredeslelie het beste op een plaats zetten die geen middagzon krijgt, want dat zal in de zomer te fel voor hem zijn. Een plekje dat in de winter middagzon krijgt is ook een optie. Leer meer over blootstelling aan zonlicht in de winter. Indirecte blootstelling aan ochtend- of avondzon in de zomer is ideaal. Dit zonlicht is niet sterk genoeg om de bladeren van de Vredeslelie te verbranden en zal de plant niet aan te veel zonlicht blootstellen.

Vergeelde bladeren door te veel zonlicht

Als je Vredeslelie te veel zonlicht krijgt, zullen de bladeren lichtgroen worden, en daarna geel. Als je dit ziet gebeuren, is het tijd om je Peace Lily naar een donkerder plek te verplaatsen en de gele bladeren te snoeien. Bladeren die geel zijn geworden worden niet weer groen, dus het is het beste om deze bladeren weg te knippen, om de rest van de plant voedingsstoffen te geven om te herstellen. Als de bladeren nog lichtgroen zijn, zullen ze weer hun normale donkergroene kleur krijgen als je de plant weer naar een donkerder plek hebt verplaatst.

Temperatuur

De Vredeslelie is een geweldige kamerplant, want ze is perfect aangepast aan de temperatuur die het gemiddelde huis gedurende het jaar heeft. Je hoeft dus niets bijzonders te doen om je Vredeslelie binnenshuis gelukkig te houden. Zorg er wel voor dat ze niet aan te veel koude lucht wordt blootgesteld, houd ze uit de buurt van tocht.

Een Vredeslelie water geven

Terug naar boven

Een Vredeslelie water geven is gemakkelijk, want deze plant is een dorstige plant. Je moet je Vredeslelie eenmaal per week water geven en in de winter eenmaal per twee weken. Als je de Vredeslelie per ongeluk iets te veel water gegeven hebt, is er geen probleem. Deze plant zal het water snel opnemen. Zolang je de plant voldoende tijd geeft om het water in de pot op te nemen en de grond weer helemaal laat uitdrogen, zul je deze plant niet overbewateren.

Idealiter plant je je Peace Lily in een pot met drainagegaten, want dan kan overtollig water gewoon uit de bodem van de pot ontsnappen. Dit zal ervoor zorgen dat je je plant nooit te veel water geeft, zelfs niet per ongeluk.

Afhangende bladeren aan een Vredeslelie

Als je ziet dat je Vredeslelie zijn bladeren laat hangen, betekent dit dat hij te droog is en water moet krijgen. Nadat je je plant water gegeven hebt, komen de bladeren weer omhoog, alsof er nooit iets gebeurd is.

Bruine punten op een Vredeslelie

Bruine tips op Vredeslelie

Als je te lang vergeten bent je Vredeslelie water te geven, krijgen de bladeren bruine en knapperige uiteinden zoals het blad op de foto. Dit is de laatste waarschuwing die de plant je geeft om hem water te geven. D e Vredeslelie is geen plant die veel vocht opslaat, dus is ze sterk afhankelijk van het vocht in de aarde of Leca.

Net als de vergelende bladeren, door te veel blootstelling aan licht, zullen de knapperige uiteinden niet meer groen worden, dus kun je deze bruine uiteinden snoeien. Het afknippen van de dode delen van het blad schaadt je plant niet en verbetert het algehele uiterlijk van je Vredeslelie.

De beste grond voor een Vredeslelie

Terug naar boven

Zoals we in het vorige deel over het water geven van je plant hebben besproken, is de Vredeslelie een dorstige plant die wekelijks water moet krijgen. Om je Vredeslelie tevreden te houden, moet je een grond kiezen die het vocht een paar dagen tot een week vasthoudt. De Vredeslelie slaat niet veel vocht op in haar stengels, dus zal ze het niet goed doen als je een grond hebt die heel goed draineert en niet lang water vasthoudt. Vaak is een gewone kamerplantenmix of een palmmix een prima keuze.

Bemesting van een Vredeslelie

Terug naar boven

Een Vredeslelie is een bloeiende plant, zoals je kunt zien op de foto bovenaan deze handleiding. Ze heeft slanke witte bloemen. Om deze bloemen te laten groeien, moet je plant extra voedingsstoffen geven. Als je deze bloemen wilt, moet je je Peace Lily bemesten aan het begin van de lente. Dan beginnen de bloemen te groeien en blijven ze een paar weken hangen. Daarna verdrogen de bloemen en kunnen ze gesnoeid worden.

Als je je plant goed verzorgt, kan ze aan het eind van de zomer weer bloeien. Behalve een keer bemesten aan het begin van de lente, is het niet nodig de plant opnieuw te bemesten, want hij heeft niet veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Sterker nog, te veel bemesten kan de plant schaden.

Als je je Peace Lily niet wilt bemesten, is dat ook prima. Als je plant geen extra voedingsstoffen krijgt om de bloemen te laten groeien, zal ze gewoon geen bloemen laten groeien. Je plant zal nog steeds bladeren laten groeien zoals ze normaal zou doen, maar je zult geen bloemen zien. Het gebruik van kunstmest lost dit op.

Veel voorkomende plagen

Terug naar boven

De Vredeslelie is vrij taai tegen plagen en is immuun voor veel van hen. Ze kan spintmijten en wolluizen krijgen, maar als je de bladeren schoon houdt door ze regelmatig af te vegen, zal dat geen groot probleem zijn en is het ongedierte snel verdwenen. Omdat deze plant snel groeit, zal ze ook vrij snel van deze plagen herstellen.

Giftig voor huisdieren

Terug naar boven

Helaas is de Vredeslelie giftig voor zowel katten als honden. Als je huisdieren op de bladeren kauwen, kan dat irritatie aan de mond en maag van je huisdier veroorzaken. Het sap in de bladeren bevat calcium oxalaat. Dit begint na de eerste beet de mond en maag van je huisdier te irriteren, waardoor je huisdier stopt met het eten van het blad en voorkomt dat ze ernstige schade oplopen. Als je huisdier echter delen van de bladeren gegeten heeft, kan dit tot gevolg hebben dat ze gaan speekselen en het gedrag vertonen dat ze proberen iets uit hun mond te krijgen. Neem deze tekenen ernstig en bel je dierenarts als je dit ziet gebeuren.

Omdat de Vredelelie giftig is voor huisdieren, moet je het buiten hun bereik houden en ook van kleine kinderen.

Conclusie

De Vredeslelie is een beginnersvriendelijke plant die een mooie aanwinst kan zijn voor elke plantenverzameling. Het is een plant die goed gedijt op plaatsen met weinig licht en de lucht zuivert terwijl ze groeit. Ze vragen weinig onderhoud en zijn erg vergevingsgezinde planten. Als je ze per ongeluk te veel water geeft of te veel blootstelling aan zonlicht, zal de plant je vertellen dat ze niet gelukkig is. Nadat je je plantenverzorging hebt aangepast, zal de Vredeslelie zich snel herstellen en weer een mooie aanwinst voor je plantenverzameling zijn.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, lichtarm, vredeslelie

Geplaatst op: Feb 20, 2021 Bijgewerkt op: Feb 26, 2021

Andere namen voor deze plant

  • Spathiphyllum
  • Spath

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Kan een Vredeslelie op plaatsen met weinig licht groeien?
Ja, een Vredeslelie floreert op plaatsen met weinig licht en zal op die plaatsen heel gelukkig zijn. Als je de Vredeslelie in fel licht zet, zal ze het niet goed doen en zullen haar bladeren snel geel worden.
Wanneer krijgt een Vredeslelie zijn bloemen?
De Vredeslelie zal in het begin van de lente bloemen laten groeien, maar alleen als ze daarvoor voldoende voedingsstoffen krijgt. Om het te helpen bloemen te laten groeien, kun je je Vredeslelie aan het begin van de lente bemesten. Je Vredeslelie zal je belonen met prachtige witte bloemen.
Waarom hangt mijn Peace Lily?
Als een Vredeslelie dorst heeft en al een tijdje geen water gekregen heeft, begint ze haar bladeren te laten hangen. Dit is een teken dat je haar snel water moet geven. Nadat je de plant water gegeven hebt, komen de bladeren na een paar uur weer omhoog.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners