Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Sedum morganianum

Sedum morganianum-buiten

Hoe verzorg je een Sedum morganianum?

Als je van vetplanten houdt en ook van grotere planten die ranken laten groeien, is de Sedum morganianum een fantastische plant voor jou! Deze vetplant is heel gemakkelijk te verzorgen, zoals de meeste andere vetplanten.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we bekijken hoe je je Sedum Morganianum kunt verzorgen. Of je nu een Sedum Morganianum Burrito of een andere variant hebt, je kunt deze plantenverzorgingsgids gebruiken om je Sedum te verzorgen. Deze verschillende soorten Sedum Morganianum's zijn bij de verzorging identiek, ze zien er alleen iets anders uit.

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan behandelen:

 1. Water geven aan je Sedum morganianum
 2. Vereisten voor zonlicht voor je Sedum morganianum
 3. De perfecte potgrond voor je Sedum morganianum.
 4. Hoe geef je een Sedum morganianum voeding?.
 5. Is je Sedum morganianum giftig voor huisdieren?
 6. Hoe stek je een Sedum Morganianum?

Laten we ontdekken hoe we voor je mooie Sedum Morganianum kunnen zorgen en het helpen in je huis te gedijen! Als je al eerder voor andere vetplanten gezorgd hebt, zal de verzorging van een Sedum Morganianum niet veel verschillen van wat je gewend bent. De Sedum Morganianum is een grote plant, maar het is toch ook gewoon een vetplant, wat betekent dat het vrij gemakkelijk te verzorgen is.

Water geven aan je Sedum morganianum

Terug naar boven

Sedum Morganianum van boven

Als je al eens vetplanten hebt verzorgd, weet je dat ze goed gedijen als ze wekenlang droog staan. De Sedum is niet anders en vindt het heerlijk om wekenlang uit te drogen voor je het weer water moet geven. Ik ben mijn eigen Sedum al 2 maanden achter elkaar vergeten water te geven en het gaat altijd prima.

Water geven aan je Sedum morganianum is een heel onderhoudsvriendelijke klus, want je zult het niet vaak hoeven doen. Idealiter geef je je Sedum eens per maand water als je Sedum op een donkere plaats groeit. Als je sedum op een lichte tot zonnige plek groeit, moet je je Sedum eens in de 2-3 weken water geven. Het zonlicht maakt de omgeving warm en verdampt het vocht in de grond sneller, dus je zult wat vaker water moeten geven.

Je Sedum morganianum water geven in de winter

In de herfst en winter gaat je Sedum morganianum een paar maanden uitrusten. Als je Sedum gaat rusten, groeit het niet (zo snel) en hoeft niet zo vaak water gegeven te worden. Gemiddeld moet je je Sedum in de winter een keer per maand water geven. Door een keer per maand water te geven en het een paar weken te laten uitdrogen, voorkom je dat je plant te veel water krijgt.

Vereisten voor zonlicht voor je Sedum morganianum

Terug naar boven

Sedum Morganianum-bladeren

Deze plant is niet alleen gemakkelijk te verzorgen, kan groot worden, maar is ook heel veelzijdig als het om licht gaat. Daardoor is het een geweldige kamerplant voor elke kamer in je huis!

De Sedum morganianum houdt van een zonnige plaats, maar doet het ook heel goed op een plek met weinig licht. Het verschil tussen het plaatsen van je Sedum op een lichte plek in plaats van een plek met weinig licht is dat het op de zonnige plek sneller zal groeien. De meeste vetplanten hebben veel direct zonlicht nodig om goed te groeien zonder pootvormig te worden. De Sedum is een plant die lange ranken krijgt en niet pootachtig wordt van het niet krijgen van het felle zonlicht dat het idealiter graag krijgt.

Als je je Sedum op een zonnige plaats in je huis zet, zorg er dan voor dat je het wat vaker water geeft, zoals ik in het vorige deel heb uitgelegd. Door de warmte van de zon verdampt het vocht in de grond sneller en de plant groeit ook sneller. Als je de verzorging van je Sedum echt wilt vergeten, is het een goed idee om het op een donkerder plaats te zetten.

Blootstelling aan zonlicht voor je Sedum morganianum in de winter

In de winter is de zon overdag niet zo sterk en staat lager aan de hemel. Dit betekent dat er minder zonlicht door de ramen naar binnen komt en dat je huis overdag donkerder is.

Dit betekent dat je je Sedum morganianum dichter bij ramen moet zetten om het wat extra blootstelling aan zonlicht te geven. Als je Sedum al op een weinig lichte plaats groeit en het lijkt er gelukkig, dan hoef je tijdens de winter niets aan de plaatsing van je plant te veranderen.

De perfecte potgrond voor je Sedum morganianum

Terug naar boven

Je hebt al zo veel geleerd over de verzorging van je Sedum morganianum! Laten we meer leren en verder gaan over de beste grondsoort voor je Sedum!

In het gedeelte over water geven aan je Sedum hebben we geleerd dat je vetplant graag helemaal opdroogt voor je het weer water geeft. De Sedum is nogal gevoelig voor overbewatering, dus we zullen een manier nodig hebben om overtollig water snel kwijt te raken. De potgrond zal ons helpen om dit overtollige water snel kwijt te raken en de zuurstof naar de wortels van de Sedum te laten stromen.

De perfecte grondsoort is een mengsel van aarde, perliet of puimsteen en zand. Deze grondsoort houdt vocht niet lang vast en laat het vrij snel naar de bodem van de pot afvloeien. Je Sedum houdt niet van vochtige grond, dus een mengsel van deze ingredi├źnten ontdoet je na een dag of twee van dit vocht. Zo kan de Sedum zoveel vocht opnemen als het kan, maar loopt het niet het risico overbewaterd te raken.

De ideale mix is 40% aarde, 30% perliet of puimsteen, en 30% zand. Dit moet het overtollige water bijna onmiddellijk naar de bodem van de pot laten afvloeien, terwijl het een klein beetje vocht vasthoudt.

Hoe geef je een Sedum morganianum voeding?

Terug naar boven

Sedum Morganianum-ranken

Zoals de meeste vetplanten groeit de Sedum morganianum niet erg snel. Planten die niet zo snel groeien hebben niet veel energie nodig om te leven en te overleven. Je Sedum is best gelukkig met gewoon bestaan en langzaam groeien. Dit is de reden waarom je je Sedum Morganianum niet vaak hoeft te bemesten.

Om je Sedum gezond te laten blijven en langzaam te laten doorgroeien, moet je het tweemaal per jaar water geven: eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer. Succulenten worden niet zo vaak water gegeven als de meeste andere kamerplanten, dus een vloeibare meststof is de beste manier om je Sedum te bemesten. Deze voedingsstoffen zullen snel opgenomen worden en niet in de pot achterblijven zonder hun werk te doen.

Je kunt meer lezen over welke meststof het beste is in "Wat is de beste soort meststof voor kamerplanten?".

Je Sedum morganianum bemesten in de winter

In de winter, als je Sedum morganianum slaapt en het niet (zo snel) groeit, moet je je plant niet bemesten. Je Sedum morganianum zal de meststof niet gebruiken en achterblijven in de pot. Na verloop van tijd laat dit zouten achter in de pot en dat is geen fijne plek voor je Sedum om te groeien. Je kunt deze zouten uitwassen door je vetplant goed water te geven met schoon water en het overtollige water weg te laten lopen.

Is je Sedum morganianum giftig voor huisdieren?

Terug naar boven

Als je huisdieren of kleine kinderen hebt en overweegt een nieuwe plant voor je huis te kopen, is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je planten je huisdieren of kinderen niet schaden. Gelukkig is een Sedum morganianum volkomen veilig om in de buurt van je huisdieren en kinderen te hebben: het is niet giftig. Je kunt er zeker van zijn dat je kamerplant je huisdieren en kinderen geen kwaad zal doen, dus kies een mooi plekje uit om volop van je Sedum morganianum te genieten.

Hoe stek je een Sedum Morganianum?

Terug naar boven

Sedum Morganianum stekken

Als je goed voor je Sedum Morganianum hebt gezorgd en er lange ranken aan zijn gegroeid, kun je overwegen je vetplant te stekken. Door je Sedum te stekken, kun je nieuwe planten maken en deze planten delen met je vrienden en familie. Wat een geweldige manier om een beetje natuur met je geliefden te delen!

Gelukkig is het stekken van een Sedum Morganianum heel gemakkelijk! Alles wat je hoeft te doen is een paar eenvoudige stappen te volgen:

 1. Snijd een deel van de rank af of haal er een paar "bladeren" af
 2. Laat de rank of de bladeren 2 dagen drogen op een zonnige plek
 3. Plant je rank en/of bladeren in de grond
 4. Verzorg ze zoals je een volgroeide Sedum Morganianum zou verzorgen

Een paar weken nadat je je stekken in de grond geplant hebt, zou je wortels moeten zien groeien. Je stekken vormen na een paar maanden hun eigen planten en daarna heb je volwaardige Sedum Morganianum planten! Wie houdt er niet van gratis planten!

Conclusie

In deze plantenverzorgingsgids hebben we bekeken hoe je je Sedum morganianum kunt verzorgen. We hebben bekeken hoe je je Sedum morganianum water geeft, de beste blootstelling aan zonlicht voor je Sedum, de beste grond voor je Sedum morganianum, hoe je je Sedum de juiste voeding geeft, en of je Sedum giftig is voor je huisdieren en kinderen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: zonminnend, lichtarm, droogteminnend, diervriendelijk, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Mar 12, 2022 Bijgewerkt op: Apr 8, 2022

Andere namen voor deze plant

 • Burrito
 • Donkey's Tail
 • Burro's Tail

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de Sedum morganianum water geven?
De Sedum morganianum gedijt goed in een droge omgeving. Het houdt ervan het grootste deel van de tijd droog te staan, dus je moet het niet meer dan eens in de 14 dagen water geven om het volledig te laten uitdrogen.
Hoeveel zonlicht heeft de Sedum morganianum nodig?
De Sedum morganianum gedijt goed in helder en direct zonlicht. Je kunt je Sedum morganianum helpen door het de helderste plek in je huis te geven waar het veel direct zonlicht krijgt.
Wat is de beste grond voor de Sedum morganianum?
De beste grondsoort voor de Sedum morganianum is grond die snel vocht afvoert. De Sedum morganianum staat graag in droge grond, dus de grond moet na een dag of 2 weer droog zijn.
Hoe vaak moet je de Sedum morganianum bemesten?
Je Sedum morganianum groeit niet erg snel en heeft weining voeding nodig om gezond te blijven. Wil je dat je plant wat sneller groeit, bemest het dan een keer aan het begin van de lente.
Is de Sedum morganianum giftig voor huisdieren?
De Sedum morganianum is niet giftig voor je huisdieren en is volledig veilig om in huis te halen als je huisdieren of kleine kinderen hebt.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners