Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

String of hearts-vines

Hoe verzorg je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Als je op zoek bent naar een unieke en mooie kamerplant om leven in je huis te brengen, dan is een String of Hearts of Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) een uitstekende keuze! Met diens prachtige hangende stengels van hartvormige bladeren is deze vetplant niets anders dan een geweldige aanvulling voor je huis!

Deze mooie vetplant is perfect voor jou als je niet veel tijd hebt om je planten te verzorgen of je vergeet altijd je plant op tijd water te geven. Het Chinees Lantaarnplantje is een vetplant, dus het wordt graag vergeten en leeft zijn leven.

In deze plantenverzorgingsgids zijn dit de onderwerpen die we gaan bekijken:

 1. Hoe vaak moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) water geven?
  1. Wat zijn de tekenen van overbewatering voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
  2. Wat zijn de tekenen van onderbewatering voor het Chinees Lantaarnplantje? (Ceropegia woodii)?
 2. Wat zijn de zonlichtvereisten voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
  1. Wat zijn de tekenen van te veel zonlicht voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
  2. Wat zijn de tekenen van te weinig zonlicht voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
 3. Wat is de beste grond voor mijn String of Hearts (Ceropegia woodii)?
 4. Hoe vaak moet ik mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) verpotten?
  1. Hoe weet ik dat mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) in een grotere pot verplant moet worden?
 5. Wat is het ideale temperatuurbereik voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
 6. Hoeveel luchtvochtigheid heeft het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) nodig?
 7. Hoe vaak moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) bemesten?
 8. Hoe vaak moet ik mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) snoeien?
 9. Wat zijn veel voorkomende plagen voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
 10. Is het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) giftig voor katten en honden?

Laten we beginnen en leren hoe je deze prachtige kamerplant kunt verzorgen!

Hoe vaak moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) water geven?

Terug naar boven

Het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant die het het beste doet als de grond helemaal opdroogt voordat je het weer water geeft. Het Chinees Lantaarnplantje is een vetplant, dus het slaat veel vocht op in zijn bladeren en ranken.

Gemiddeld moet je je String of hearts in de lente en zomer eens in de 7 tot 10 dagen water geven en in de herfst en winter eens in de 10-14 dagen. Het kan echter zijn dat je meer of minder vaak water moet geven, dus het is altijd belangrijk om te controleren of de grond droog is voordat je je plant water geeft.

Als je niet zeker weet of het water nodig heeft, probeer dan je vinger in de grond te steken voordat je het water geeft. Als de bovenste 2-5 cm nog vochtig is, hoef je je plant nog geen water te geven. Een andere goede manier om te testen of de grond helemaal droog is, is door de pot op te tillen en het gewicht te voelen. Is het licht? Dan is het misschien tijd om je plant water te geven.

Hoeveel water je je String of Hearts moet geven hangt af van het type pot dat je gebruikt om je plant te laten groeien. Als je een pot met een drainagegat gebruikt, kun je je plant water geven tot het overtollige water uit de bodem van de pot begint te lopen. Dit is de gemakkelijkste manier om je plant goed water te geven.

Wat zijn de tekenen van overbewatering voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

Het meest voorkomende teken van overbewatering voor het Lantaarnplantje is wanneer de bladeren beginnen af te vallen en slap worden. Dit komt omdat wanneer de plant te veel water krijgt, de wortels niet genoeg zuurstof kunnen opnemen, waardoor ze waterig worden en uiteindelijk afsterven. Bij te veel water kan de plant ook gevoelig worden voor wortelrot en andere ziekten.

Andere tekenen van overbewatering zijn vergeelde bladeren en een achterblijvende groei. Als je een van deze tekenen opmerkt, stop dan met het bewateren van je Lantaarnplantje en laat de grond volledig uitdrogen voordat je weer water geeft.

Wat zijn de tekenen van onderbewatering voor het Chinees Lantaarnplantje? (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

Het meest voorkomende teken van onderbewatering voor het Chinees Lantaarnplantje is wanneer de bladeren beginnen op te krullen en te verwelken. De bladeren slaan veel vocht op, dus als de plant te droog is, zullen de bladeren gaan opkrullen. Ze zullen weer hun normale vorm aannemen als je de plant weer water geeft.

Wat zijn de zonlichtvereisten voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

String of hearts in pot

Het Lantaarnplantje is een vetplant, maar in tegenstelling tot de meeste andere vetplanten zit het Lantaarnplantje niet graag in direct zonlicht. Het Chinees Lantaarnplantje geeft de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kan ook lagere lichtniveaus verdragen als je geen lichte plek over hebt.

Het plaatsen van je plant bij een raam op het westen is ideaal, omdat dit zonlicht overdag meestal vrij fel is. Zorg ervoor dat je String of Hearts op een plek staat waar het geen direct zonlicht krijgt, zoals achter een dun gordijn.

Als je je String of Hearts binnen kweekt, is het belangrijk om de pot regelmatig te draaien, zodat alle kanten van de plant aan een gelijke hoeveelheid licht worden blootgesteld. Ongelijke verlichting kan er namelijk toe leiden dat sommige delen van de plant pootachtig worden.

Als je je String of Hearts buiten kweekt, kun je het het beste houden op een licht beschaduwde plek die directe ochtend- of avondzon krijgt, maar geen direct zonlicht in de middag, want dan kunnen de bladeren van de plant verschroeien.

Wat zijn de tekenen van te veel zonlicht voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

De meest voorkomende tekenen van te veel zonlicht voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) zijn verkleuring, bruin worden en verschroeien van de bladeren. Dit gebeurt omdat de bladeren van de plant uitdrogen als ze te veel direct zonlicht krijgen en kan er zelfs toe leiden dat ze broos worden en afvallen.

Wat zijn de tekenen van te weinig zonlicht voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

De meest voorkomende tekenen van te weinig zonlicht voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) zijn bleke bladeren en een langzame groei, en pootachtige groei. Dit komt omdat de plant licht nodig heeft om te fotosynthetiseren en voedsel voor zichzelf te maken. Zonder voldoende licht kan de plant niet genoeg energie produceren om te groeien en te gedijen.

Wat is de beste grond voor mijn String of Hearts (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

String of hearts bodem

De beste grond voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) is een goed drainerende, luchtige potgrondmix die gelijke delen potgrond, zand of perliet bevat. Het Chinees Lantaarnplantje is een vetplant, dus het zit niet graag te lang in vochtige grond.

De ideale grond moet in een paar dagen uitdrogen en overtollige grond moet snel naar de bodem van de pot lopen. De potgrond zal helpen om het Chinees Lantaarnplantje van voedingsstoffen te voorzien, terwijl het zand of perliet de drainage van de grond zal verbeteren.

Bij de goed drainerende grond is het ook belangrijk om een pot met drainagegaten te gebruiken, zodat overtollig water gemakkelijk kan ontsnappen en de plant niet in een plas water op de bodem van de pot zit.

Hoe vaak moet ik mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) verpotten?

Terug naar boven

Je moet je String of Hearts (Ceropegia woodii) kamerplant om de 2-3 jaar in het voorjaar of de zomer verpotten. Gedurende deze tijd moet je controleren of de plant zijn huidige pot is ontgroeid. Voordat je je String of Hearts gaat verpotten, is het het makkelijkst om de grond helemaal uit te laten drogen om een enorme puinhoop te voorkomen.

Gebruik bij het verpotten een pot met drainagegaten en een verse potgrondmix met gelijke delen potgrond en zand/perliet. Dit geeft je plant de perfecte groeiomgeving voor een paar jaar.

Geef je kamerplant na het verpotten diep water om de grond te laten bezinken en je plant wat vocht te geven om te helpen herstellen van het verpotten. Hierna kun je de grond weer laten opdrogen en het verzorgen zoals je normaal zou doen.

Hoe weet ik dat mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) in een grotere pot verplant moet worden?

Terug naar boven

Je String of Hearts (Ceropegia woodii) kamerplant moet misschien in een grotere pot worden overgeplant als de wortels niet meer in de pot passen en je merkt dat het niet meer zo snel groeit of bloeit als vroeger.

Tekenen van wortelbinding zijn onder andere korstvorming in de grond, wortels die tegen de wanden van de pot opduwen, en zichtbare wortels die uit de drainagegaten komen. Als je een van deze tekenen opmerkt, is het tijd om je kamerplant te verpotten in een grotere pot met vers grondmengsel.

Wat is het ideale temperatuurbereik voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

Het ideale temperatuurbereik voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) kamerplant ligt tussen 15-26℃. Dit temperatuurbereik helpt ervoor te zorgen dat de plant genoeg warmte heeft om te groeien en te gedijen, maar het is niet te warm of te koud. De gemakkelijkste manier om te controleren of een plek goed is voor je Strijkhartje, is de temperatuur te meten met een thermometer gedurende de dag.

Als de temperatuur onder de 15℃ (59℉) zakt, kan dat ertoe leiden dat de String of hearts gestrest raakt en zelfs afsterft. Als je merkt dat je kamerplant niet zo snel groeit of minder goed gedijt, controleer dan de temperatuur met een thermometer en pas deze aan.

Hoeveel luchtvochtigheid heeft het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) nodig?

Terug naar boven

De meeste vetplanten houden van een droge omgeving en ook het Chinees Lantaarnplantje kan vrij goed in een droge omgeving groeien. Maar om het wat comfortabeler te maken, moet je het een beetje extra vochtigheid geven.

Het Chinees Lantaarnplantje kamerplant geeft de voorkeur aan een gemiddelde luchtvochtigheid tussen 40-50%. Je kunt deze luchtvochtigheid bereiken door een luchtbevochtiger te gebruiken of een paar planten dicht bij elkaar te zetten. Zorg ervoor dat je je plant uit de buurt houdt van luchtroosters en open ramen, want dan kan de lucht te droog worden voor het comfort.

Hoe vaak moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) bemesten?

Terug naar boven

String of hearts in nieuwe pot

Zoals de meeste vetplanten hoeft het Chinees Lantaarnplantje niet vaak bemest te worden. Gemiddeld moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) om de 2-3 maanden bemesten. Het Chinees Lantaarnplantje geeft de voorkeur aan een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof die bedoeld is voor kamerplanten.

Zorg er bij het bemesten voor dat je de meststof verdunt volgens de aanwijzingen op het etiket en vermijd overbemesting. Te veel meststof kan schade veroorzaken aan je kamerplant, omdat het de wortels en bladeren kan verbranden. Als je klaar bent met bemesten, zorg er dan voor dat je je kamerplant goed water geeft, zodat de meststof gemakkelijker wordt opgenomen.

Hoe vaak moet ik mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) snoeien?

Terug naar boven

Je moet je String of Hearts kamerplant om de paar maanden snoeien om het gezond en goed onderhouden te houden. Snoeien helpt om dode of beschadigde bladeren te verwijderen, en ook stengels die te lang worden. Dit helpt de kamerplant om gezond te blijven en nieuwe groei te bevorderen.

Het is belangrijk om scherpe, schone snoeischaren te gebruiken bij het snoeien van kamerplanten om schade te voorkomen. Als je klaar bent, zorg er dan voor dat je het snoeisel goed weggooit, zodat het geen mogelijke ziekten of plagen verspreidt.

Het snoeien van je String of Hearts helpt de groei te bevorderen, omdat de plant zich gaat richten op het groeien van nieuwe bladeren en ranken in plaats van op het groeien van langere ranken.

Snoei je Hartenstreng alleen in het voorjaar en de zomer, wanneer de plant de kans krijgt zich te herstellen en nieuwe ranken en bladeren te laten groeien.

Wat zijn veel voorkomende plagen voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?

Terug naar boven

Het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) kamerplant is gevoelig voor een verscheidenheid aan kamerplantenplagen, waaronder wolluizen, bladluizen, schildluizen, spint en wittevlieg. Je plant wordt extra vatbaar voor deze plagen als het onder stress staat door verkeerd water geven, zonlicht of bemesting.

Om plagen van deze kamerplanten te voorkomen, moet je je kamerplant op een plaats zetten waar je het de juiste zorg en aandacht kunt geven. Controleer je kamerplant bovendien regelmatig op tekenen van ongedierte.

Als je toch ongedierte op je kamerplant opmerkt, kun je je plant op verschillende manieren behandelen en van het ongedierte afkomen. Je kunt insectendodende zeep of een insectendodende spray gebruiken om op je String of Hearts aan te brengen en ze weg te krijgen. Je kunt het ongedierte van je plant verwijderen met een wattenstaafje gedoopt in wrijfalcohol.

Is het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) giftig voor katten en honden?

Terug naar boven

Als je nieuwsgierige huisdieren of kinderen hebt, zul je blij zijn te weten dat de Hartenstreng niet giftig is voor je katten, honden en kleine kinderen. Als je kinderen of huisdieren toevallig op de plant kauwen, zullen ze veilig zijn en geen schade oplopen.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk, droogteminnend, diervriendelijk

Geplaatst op: Feb 25, 2023

Andere namen voor deze plant

 • String of Hearts
 • Ceropegia woodii
 • Chineese Lantaarnplantje

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) water geven?
Het Chinees Lantaarnplantje kamerplant (Ceropegia woodii) geeft er de voorkeur aan dat de grond volledig opdroogt voordat het weer water krijgt. Je kunt je plant het beste water geven als de grond droog is, gemiddeld om de 7-10 dagen.
Wat zijn de zonlichtvereisten voor de Hartenpage (Ceropegia woodii)?
Het Chinees Lantaarnplantje kamerplant (Ceropegia woodii) heeft helder indirect licht nodig om goed te gedijen. Je kunt het het beste houden op een plek die veel indirect zonlicht krijgt, maar niet langer dan een paar uur in direct zonlicht staat.
Wat is de beste grond voor mijn String of Hearts (Ceropegia woodii)?
De beste grond voor je String of Hearts kamerplant (Ceropegia woodii) is een goed drainerende potgrondmix met algemene potgrond en perliet/zand die het vocht snel afvoert en in een paar dagen droogt.
Hoe vaak moet ik mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) verpotten?
Het wordt aanbevolen om je String of Hearts kamerplant (Ceropegia woodii) om de 2-3 jaar te verpotten, of wanneer de wortels door de drainagegaten zichtbaar zijn.
Wat is het ideale temperatuurbereik voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
Het ideale temperatuurbereik voor het Chinees Lantaarnplantje kamerplant (Ceropegia woodii) ligt tussen 15-26°C (59-79°F). Koudere temperaturen kunnen je plant stress bezorgen en haar doden.
Hoeveel vocht heeft het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) nodig?
Het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) geeft de voorkeur aan een luchtvochtigheid tussen 40-50% en heeft er baat bij regelmatig te worden beneveld of in de buurt van andere kamerplanten te worden geplaatst die de plaatselijke luchtvochtigheid verhogen.
Hoe vaak moet je het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) bemesten?
Het Chinees Lantaarnplantje moet tijdens het groeiseizoen eens in de 2-3 maanden bemest worden met een uitgebalanceerde wateroplosbare kamerplantenmeststof. Tijdens de wintermaanden de plant niet bemesten.
Hoe vaak moet ik mijn String of Hearts (Ceropegia woodii) snoeien?
Het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, maar je kunt merken dat het af en toe afknippen van dode of ongezonde stengels je plant gezond kan houden.
Wat zijn veel voorkomende plagen voor het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)?
Veel voorkomende plagen voor het Chinees Lantaarnplantje kamerplant (Ceropegia woodii) zijn wolluizen, spint en bladluizen. Om deze plagen te voorkomen of te verwijderen is het belangrijk om je kamerplant regelmatig te inspecteren en alle zichtbare plagen weg te vegen.
Is het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) giftig voor katten en honden?
Het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) is niet giftig voor katten en honden, en kleine kinderen.
Is het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) een goede plant voor beginners?
Het Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) is een ideale kamerplant voor beginners, omdat het gemakkelijk te verzorgen is en niet veel aandacht nodig heeft.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners