Download als PDF
Home Verzorgtips Hoe verzorg je een Dracaena?

"Dracaena"

Hoe zorg je voor een Dracaena

Dracaena's zijn gemakkelijke planten, maar er zijn een paar dingen die je moet onthouden als je er een verzorgt. In deze handleiding nemen we enkele essentiële aspecten van de verzorging van een Dracaena door en enkele fouten die we persoonlijk gemaakt hebben om je te helpen die fouten te vermijden.

Er zijn veel soorten Dracaena, en ze lijken niet allemaal op de Dracaena Marginata, de plant op de foto bovenaan. De verschillende Dracaena's lijken misschien niet altijd op elkaar, maar ze zijn wel heel gelijkaardig in de verzorging.

In deze gids gaan we in op deze aspecten van Dracaena plantenverzorging:

  1. Water geven
  2. Lichtbehoeften
  3. Potgrond
  4. Meststof
  5. Verpotten
  6. Stekken
  7. Ongedierte en ziekten

Je kunt op de links klikken om je naar de juiste sectie te brengen.

Water geven

Terug naar boven

Houten plafond een facelift geven

Als het op water geven aankomt, is de Dracaena misschien wel een van de gemakkelijkste planten die je je kunt voorstellen. Als je de waterbehoefte vergelijkt, lijkt ze erg op een vetplant. Dracaena's hebben heel weinig water nodig en te veel water schaadt ze. Dus als je de Dracaena water geeft, wil je de grond tussen de gietbeurten door laten uitdrogen. Als je ze toch water geeft, doe dat dan grondig. Zorg er voor dat er geen overtollig water in de pot achterblijft. Een pot met draingaten zou in deze situatie ideaal zijn, maar als je er geen hebt, geef dan gewoon wat minder water.

In de groeiseizoenen, lente en zomer, moet je de Dracaena om de 2-4 weken water geven, afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de grond. In de herfst en winter moet je de Dracaena om de 4 weken water geven. Zorg ervoor dat de grond helemaal is opgedroogd als je dat doet.

Overbewatering symptomen

Als je de plant te veel water geeft, worden de bladeren geel en bruin en vallen ze af. Gelukkig gebeurt dit al vroeg, zodat je vrij snel weet dat je de plant overbewaterd hebt. Als dit gebeurt, probeer dan het vocht weg te laten lopen en wacht met verder water geven.

Onderbewateringsverschijnselen

Dracaena met rimpels door dorst Dracaena met rimpels door dorst

Als je dracaena te weinig water krijgt, begint hij rimpels op zijn stengels te vertonen en de uiteinden van de bladeren met beginnen uit te drogen, knapperig en bruin wordend. Als dit gebeurt, geef je je plant zo snel mogelijk water en zie hoe de rimpels aan je dracaena verdwijnen.

Lichtbehoeften

Terug naar boven

Als je geen lichtrijk huis hebt, past deze plant perfect bij je. De Dracaena kan niet in direct zonlicht staan, dus zorg dat je een schaduwrijke, maar lichte plaats vindt. Technisch gezien doen deze planten het ook goed op donkere plaatsen, maar dan zullen de Dracaena's naar het licht toe groeien. Om ervoor te zorgen dat je Dracaena zo recht mogelijk groeit, zorg je ervoor dat je hem voldoende licht geeft of dat je de plant regelmatig roteert.

Tijdens de wintermaanden, als de zon niet zo krachtig is, kun je een Dracaena prima dichter bij een groot raam zetten. Het directe zonlicht zal geen brandplekken achterlaten. Als de lente begint en de zon weer sterker wordt, verplaats je de plant weer naar een meer schaduwrijke plek in je huis.

Potgrond

Terug naar boven

Omdat Dracaena's planten zijn die graag uitdrogen, ga dan voor een grond die heel goed draineert. Grond die te veel water vasthoudt kan de plant schaden en wortelrot veroorzaken. Een mengsel van vetplantengrond en potgrond is goed geschikt voor een Dracaena.

Meststof

Terug naar boven

Dracaena's zijn heel langzaam groeiende planten, zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden. Daardoor hebben ze heel weinig voeding nodig. Als je toch wat meststof wilt toevoegen, is het een goed idee dit om de 6-8 weken te doen. Zo geef je niet te veel, maar help je de plant toch beter groeien.

Verpotten

Terug naar boven

Zoals in het vorige deel vermeld, groeien Dracaenas heel langzaam. Dit betekent dat je de plant zelden hoeft te verpotten. Normaal zou je deze plant om de 2-3 jaar verpotten in een grotere pot. Zo langzaam groeien ze echt. Omdat er zo veel tijd tussen het verpotten van deze plant zit, is het goed om je grond eens per jaar te controleren. Kijk of hij nog los genoeg is om de plant goed te laten groeien. Als de grond te veel verdicht is, is het toevoegen van wat verse grond een goede keuze.

Stekken

Terug naar boven

Het vermeerderen van een Dracaena is heel eenvoudig. Zoals je op de foto bij de to ziet, groeien alle bladeren uit de uiteinden van de stengels aan de Dracaena. Je hoeft alleen maar de stengel ongeveer 3 centimeter onder de bladeren aan de top af te snijden en die weer in de grond te stoppen. Deze stengel zal wortels gaan groeien. Tegelijk zal de nu blootliggende stengel aan de ouderplant nieuwe bladeren beginnen te groeien, en uiteindelijk ook stengels. De planten groeien misschien langzaam, maar door ze te vermeerderen kun je er heel snel een heleboel van hebben.

Ongedierte en ziekten

Terug naar boven

De Dracaena is vrij goed beschermd tegen plagen en ziekten. Dat wil niet zeggen dat plagen en ziekten niet kunnen gebeuren. Als de plant te lang te droog staat, is ze vatbaar voor wolluis en spintmijten. Om dit te voorkomen is het een goed idee om je plant af en toe te benevelen of op een andere manier de luchtvochtigheid wat op te krikken. Heb je hiervoor ideeën nodig? Kijk dan eens op 10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen.

Als je te maken hebt met wolluis, de plakkerige katoenachtige vlekjes, is het het gemakkelijkst om ze te doden met wrijfalcohol. Je kunt dit doen door ze te deppen met een wattenstaafje die in de wrijfalcohol gedrenkt is. Als dit niet werkt, kun je ook een plantenspuit gebruiken en op die manier de hele plant bestrijken.

Als je de plant in een kamer met slechte luchtcirculatie zet, zullen er zwarte vlekken op de bladeren verschijnen. Dit is een vrij lastig iets om van af te komen. Als het niet vanzelf weggaat, is een manier om er vanaf te komen door alle bladeren af te knippen. Het is triest om te doen, want je kunt die bladeren niet meer gebruiken voor vermeerdering, maar de plaag is dan tenminste weg. Bewaar de plant in een grotere ruimte, zoals de huiskamer, waar veel mensen zijn en frisse lucht van buiten naar binnen kan komen.

Conclusie

Dracaena's zijn prachtige planten en over het algemeen vrij gemakkelijk te verzorgen. Maar zoals bij elke plant zijn er een paar trucjes die de verzorging van deze planten nog gemakkelijker kunnen maken. De belangrijkste dingen die je bij de verzorging van deze planten in het oog moet houden is dat je ervoor moet zorgen dat de Dracaena de mogelijkheid heeft op te drogen tussen de gietbeurten. Daarnaast moet je oplotten dat je ze niet in direct zonlicht zet.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: dracaena, droog, beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Feb 19, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips