Download als PDF
Home Verzorgtips 10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen

"10 manieren om de vochtigheid in uw huis te verhogen"

10 manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen

Er zijn veel manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen om je planten te helpen te leven in een klimaat dat ze prettig vinden. De grootste problemen met de vochtigheidsgraad zijn meestal in de winter, wanneer de centrale verwarming overuren draait. Dit is wanneer je uitdrogingsschade aan je planten kunt zien. Deze gids geeft je ideeën over hoe je de vochtigheidsgraad kunt verhogen wanneer je dat nodig hebt.

Hier is een kort overzicht van de 10 ideeën die je kunt toepassen om de luchtvochtigheid te verhogen:

  1. Besproei je planten zo vaak als je kunt
  2. Zet kommen met water naast je planten
  3. Maak een stenen bakje om je plant op te zetten
  4. Koop een luchtbevochtiger
  5. Houd de deur open terwijl je een douche neemt
  6. Laat kleren drogen naast je planten
  7. Laat een vissenkom dicht bij je planten staan
  8. Koop een bureau-waterval
  9. Doe plastic zakken over je planten
  10. Zet je planten dicht bij elkaar

Nu zal ik op elke specifiek ingaan en uitleggen wat het betekent en hoe het werkt. Je kunt deze dingen op zichzelf gebruiken, maar je kunt ze ook combineren om het vochtigheidsniveau op het ideale niveau te brengen. Je zult een beetje moeten experimenteren om het beste resultaat te vinden.

Besproei je planten zo vaak als je kunt

Back to top Het besproeien van je planten is een van de makkelijkste en meest interactieve manieren om de vochtigheid rond je planten kunt verhogen. Ik doe dit omdat ik de behoeften van mijn planten kan inspecteren terwijl ik ze besproei. Met sommige andere oplossingen op deze lijst, ben je een passieve toeschouwer, maar met het besproeien van je planten help je ze actief. Door je planten te besproeien, worden de bladeren en de grond vochtig. Dit verdampt vervolgens weer, waardoor de vochtigheid stijgt.

Zet kommen met water naast je planten

Back to top Het doel van het plaatsen van kommen, bekers, of andere bakken met water rond je planten is om de lucht bloot te stellen aan water. Dit zal het water langzaam verdampen, waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat. Veel van de oplossingen op deze lijst zijn variaties op dit concept, door simpelweg de omringende lucht bloot te stellen aan water. Ik combineer dit vaak met stekken van plantjes in water. Ik heb verschillende potten met water rond mijn planten geplaatst en graslelies erin gezet om hun wortels te laten groeien.

"Fittonia in een glazen pot" Een stenen bak, gecombineerd met een afgesloten ruimte om vocht op te vangen.

Maak een bak met steentjes om je plant op te zetten

Back to top Een bak met steentjes is een goede oplossing, maar je hebt er wel ruimte voor nodig. Je kunt hier een dienblad voor gebruiken, maar ook een bord. Hier giet je water in. Dit houdt het water tussen de stenen en verdampt het langzaam. Voor het beste effect kun je je pot bovenop dit dienblad zetten, zodat het hiervan profiteert. Wees voorzichtig niet te veel water in de bak te doen als je van plan bent je plant er bovenop te zetten. Je wilt niet per ongeluk wortelrot veroorzaken.

Koop een luchtbevochtiger

Back to top Een luchtbevochtiger kan voor veel doeleinden worden gebruikt, zoals de luchtvochtigheid in de winter verhogen. Het kan ook worden gebruikt om een vochtige omgeving te creëren voor jouw planten. Plaats de luchtbevochtiger naast jouw planten en zet het aan. De door de luchtbevochtiger dichterbij de plant te zetten, krijgt jouw plant extra vochtigheid.

Houd de deur open terwijl je doucht

Back to top De deur openhouden tijdens het douchen is een beetje vergelijkbaar met de luchtbevochtiger, omdat je waterdamp gebruikt om vochtigheid te verspreiden. Als je de deur niet open wilt houden tijdens het douchen, kun je ook gewoon alle stoom in de badkamer opvangen. Dit kun je na het douchen dan in 1 keer vrijlaten. Op deze manier help je zowel je badkamer door alles goed te laten drogen en je plant door het te voorzien van de broodnodige vochtigheid.

Laat kleren naast je planten drogen

Back to top Nadat je jouw kleren hebt gewassen, kun je overwegen jouw kleren te drogen in dezelfde kamers waar je ook je planten bewaart. Als je dit ooit hebt gedaan tijdens de koude wintermaanden, dan weet je dat er na een tijdje condensatie op de ramen komt. Dit toont aan dat het binnen drogen van je kleren de vochtigheidsgraad in je huis verhoogt. Hoe dichter je je kleren bij de planten droogt, hoe meer ze hiervan kunnen profiteren. Zorg er alleen voor dat de kleren de planten niet aanraken, want niet alle planten houden ervan om aangeraakt te worden.

Zet een vissenkom in de buurt van je planten

Back to top Een vissenkom in de buurt van je planten klinkt misschien een beetje gek. Het is heel vergelijkbaar met het plaatsen van kopjes en kommen met water rond je planten. De blootstelling van water aan de lucht zal geleidelijk de vochtigheidsgraad in de kamer verhogen. Als bijkomend voordeel, heb je een mooi versierde vissenkom die een paar mooie waterplanten kan bevatten. Je kunt altijd vissen toevoegen aan de vissenkom of je kunt het gewoon laten en gaan met de versierde vissenkom. Niet iedereen houdt ervan om huisdieren te houden, dus dit is helemaal aan jou.

Krijg een bureauwaterval

Back to top Een bureau waterval heeft twee voordelen, het kan therapeutisch zijn en het verhoogt het vochtigheidsniveau. Omdat het water in uw bureau waterval constant in beweging is, wordt de vochtigheid sneller verhoogd. Dit kan een geweldige oplossing zijn als u snel de vochtigheid moet kunnen verhogen. Maar je hebt wel ruimte nodig voor een waterval. Ik wist niet dat dit bestond totdat ik het zag en ze zien er nog best goed uit. Ik heb het overwogen, maar ik heb niet echt de ruimte om dit om dit op mijn bureau te zetten.

Doe plastic zakken over je planten

Back to top Een plastic zak over je planten doen klinkt vreemd omdat je niet echt je plant kunt zien. Dit klopt, maar dit is dan ook geen permanente oplossing. Deze techniek wordt gebruikt voor stekken en in het bijzonder voor vioolvijgen. Het vangt al het vocht op dat van de plant komt en gebruikt het om tropische omgevingen binnenin de plastic zakken te creëren. Dit kan een goede manier zijn om je plant wat crisisvochtigheid te geven, maar verwacht niet dat je dit permanent zal doen. Je plant zal het niet leuk vinden en jij ook niet, want dan kun je je mooie planten niet meer zien.

Zet je planten dicht bij elkaar

Back to top Planten, net als mensen, zweten. Dit betekent dat er water verdampt uit de bladeren en de grond. Dit betekent dat er een mogelijkheid is om deze verdamping te gebruiken om de vochtigheid te verhogen. Als meerdere planten dicht bij elkaar staan en elk water verdampt uit zijn bladeren en bodem, kunnen ze hun eigen ideale omgeving creëren. Natuurlijk zal dit in de meeste gevallen niet genoeg zijn, dus kun je de vochtigheid aanvullen met 1 van de andere methoden. Dan kun je ervoor zorgen dat je genoeg vocht in de lucht hebt om de planten gelukkig te maken.

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan over hoe je de luchtvochtigheid in je huis kunt verhogen. Zoals je kunt zien is het niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Nu heb je alles wat je nodig hebt om jouw planten een betere groei omgeving te geven.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: luchtvochtigheid

Geplaatst op: Feb 7, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is de snelste manier om de vochtigheid van een plant te verhogen?
De snelste manier om de vochtigheid voor jouw plant te verhogen is het te besproeien met water. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar het helpt om de luchtvochtigheid snel te verhogen.
Helpt douchen met een plant in de badkamer om de vochtigheid te verhogen?
Absoluut! Douchen met een plant in de badkamer verhoogt de vochtigheid voor die plant enorm. Het bijkomende voordeel is dat het een hele tijd vochtig blijft als je het niet laat ontsnappen door deuren of ramen open te zetten. Het is een makkelijke manier om je plant te helpen.

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners