Download als PDF
Home Verzorgtips De 6 meest voorkomende redenen waarom je kamerplant niet groeit

Kleine Dieffenbachia

De 6 meest voorkomende redenen waarom je kamerplant niet groeit

Help! Mijn plant groeit helemaal niet! Wat doe ik verkeerd? Als je een beginnende plantenbezitter bent, vraag je je misschien af waarom je kamerplanten niet groeien. Hier zijn de zes meest voorkomende redenen: ongeschikt zonlicht, te weinig of te veel water, te weinig voedingsstoffen, onwelkome groeiomgeving, en plagen. Maak je geen zorgen - voor elk van deze problemen is een oplossing!

Het kan moeilijk zijn uit te zoeken waarom je plant niet groeit, dus laten we, om de meest waarschijnlijke reden te vinden, alle mogelijke oorzaken bekijken en nagaan hoe je je plant een beetje beter kunt helpen.

Dit zijn de 6 meest voorkomende redenen waarom je kamerplant niet groeit:

  1. Het is momenteel herfst/herfst of winter waar je woont
  2. De plant krijgt niet genoeg zonlicht
  3. De plant krijgt niet genoeg water
  4. De plant krijgt niet genoeg voedingsstoffen
  5. De plant is wortelgebonden
  6. De plant is ziek of aangetast

Laten we elk van deze oorzaken bekijken om te zien of je plant met een van deze worstelt en wat je kunt doen om je plant te helpen weer te groeien!

Het is momenteel herfst/herfst of winter

Terug naar boven

Planten in de herfst

Net als dieren in winterslaap houden ook kamerplanten een soort winterslaap tijdens de koudere maanden van het jaar. Het zonlicht is minder sterk, het is veel vroeger donker buiten, en het is kouder. In deze tijd van het jaar gaat je plant "overwinteren". Tijdens de herfst en de winter zal je plant in rust zijn en niet groeien, zelfs als je alles goed doet. Het doel van de verzorging van planten in de herfst en winter is niet om ze groter te laten groeien, maar wel om ze gezond te houden.

Er zijn een paar dingen die heel belangrijk zijn als je in deze tijd van het jaar een plant verzorgt:

  • Geef je planten minder vaak water: wacht tot de grond droog is
  • Zet je planten dichter bij een raam
  • Bemest je planten niet

Deze handelingen helpen je plant gezond te houden tijdens de herfst en de winter, maar maken het ook veel gemakkelijker om te gaan groeien als de lente weer aanbreekt! Als je plant moet herstellen van een lastige herfst en winter, zal z'n groei later op gang komen in de lente en de zomer, dus de plant gezond houden in deze tijd is het beste wat je voor je plant kunt doen.

Je plant zal in de lente en de zomer weer beginnen te groeien. Helaas is geduld je beste vriend in deze tijd. Ik weet het, ook ik wil mijn planten het hele jaar door groter zien groeien.

De plant krijgt niet genoeg zonlicht

Terug naar boven

Monstera in een donkere plaats

Alle kamerplanten hebben enige vorm van blootstelling aan zonlicht nodig om te fotosynthetiseren en te groeien. Sommige planten hebben meer licht nodig dan andere, maar ze hebben allemaal wat licht nodig. Als je merkt dat je plant helemaal niet groeit en op een vrij donkere plek in je huis staat, heeft je plant waarschijnlijk wat meer zonlicht nodig. Als je plant echter op een lichte plaats staat waar het zelfs direct zonlicht kan krijgen, moet je de plant misschien naar een iets donkerder plek verplaatsen. De meeste planten verkiezen helder, maar indirect zonlicht.

Als je niet zeker weet waar je plant de voorkeur aan geeft, zoek dan een lichte plek in je huis waar je plant 's middags geen direct zonlicht krijgt. Direct zonlicht gedurende de ochtend is voor de meeste planten prima.
Kijk na een paar weken eens of je plant weer begint te groeien. Zo niet, dan lijdt je plant misschien aan enkele van de andere oorzaken in deze gids.

De plant krijgt niet genoeg water

Terug naar boven

Dracaena met rimpels door dorst

Een andere veel voorkomende reden waarom kamerplanten niet groeien is dat ze niet genoeg water krijgen. Sommige planten, zoals vetplanten en cactussen, groeien graag in droge grond, maar de meeste kamerplanten geven er de voorkeur aan dat de grond minstens een paar dagen vochtig is voor het uitdroogt.

Een gemakkelijke manier om te zien of je plant water nodig heeft, is als je plant slap uitziende stengels of bladeren vertoont, gerimpelde stengels en/of bladeren, of een licht verbleekt blad. Deze symptomen verschijnen, omdat de stengels en of bladeren normaal vol vocht zitten, zodat ze diepere kleuren hebben en er "vol" uitzien. Als de stengels en bladeren droog zijn, zien ze er rimpelig of slap uit, omdat ze niet meer met voldoende vocht gevuld zijn.

De gemakkelijkste manier om je plant goed water te geven is door de bodem van je plant te controleren door je vinger in de grond te steken. Als de bovenste 5 cm (2 inches) droog is, is het tijd om je plant water te geven. Geef je plant geen water voordat de bovenkant van de grond droog is, want dan loop je het risico dat je plant te veel water krijgt.

Sommige planten, zoals de Vredeslelie, zitten graag in grond die de hele tijd vochtig is, dus laat de grond niet erg uitdrogen voor je de plant weer water geeft.

De plant krijgt niet genoeg voedingsstoffen

Terug naar boven

Planten hebben voedingsstoffen nodig om tijdens het groeiseizoen te groeien. Deze voedingsstoffen houden de bladeren gezond, maar geven de plant ook voldoende energie om nieuwe bladeren uit te duwen. Als je plant de perfecte blootstelling aan zonlicht krijgt en heel tevreden is met hoe je het water geeft, moet je het misschien bemesten.

Zie het als volgt: Wij, als mensen, hebben zowel vocht als voedsel nodig om te overleven. Als we een dag alleen water binnenkrijgen en geen voedsel, zullen we nog wel in leven zijn, maar we zullen geen energie hebben om iets met onze dag te doen. Voedingsstoffen zijn essentieel voor je plant om te groeien en gezond te blijven.

Gemiddeld moet een kamerplant eens in de 14 dagen tot eens per maand bemest worden met vloeibare voeding. Vloeibare voeding is de gemakkelijkste methode om je plant te bemesten, omdat je de dosis gemakkelijker kunt regelen en je het gewoon kunt toevoegen aan het water waarmee je je plant al water geeft. Ga voor elke afzonderlijke plant na hoe vaak je ze moet bemesten voor het beste resultaat.

De plant is wortelgebonden

Terug naar boven

Plant die wortelgebonden is.

Planten groeien meestal flink tijdens de sprint en de zomer. Door deze groei moeten de meeste planten eens per jaar of eens in de 2 jaar verpot worden. Hun wortels spreiden zich uit en langzaam nemen ze de hele pot over. Als je plant wortelgebonden wordt, betekent dit dat er geen plaats meer is voor deze groeiende wortels om de groei van de plant te ondersteunen. De wortels zullen rond de bodem van de pot beginnen te cirkelen om een uitweg te zoeken.

Als je plant te lang geworteld is, kan het z'nn groei niet meer ondersteunen en stopt gewoon met groeien. Naast de vertraagde groei zie je misschien ook dat de bladeren geel worden en afsterven. De plant laat deze bladeren los om energie te besparen voor de groei van nieuwe bladeren.

Als je merkt dat dit gebeurt, is de oplossing om je plant te helpen eenvoudig: verpot je plant in een grotere pot. Zorg ervoor dat je een pot gebruikt die maar 1 of 2 maten groter is dan de huidige pot. Als je je plant in een nog grotere pot zet, loop je het risico dat je plant te veel water krijgt.

Je plant heeft pas moeite met een te grote pot als de wortels over de bodem van de pot beginnen te cirkelen. Als je dit nog niet ziet, heeft je plant nog genoeg ruimte en hoef je je plant nog niet te verpotten.

De plant is ziek of besmet

Terug naar boven

Plant met een plaag

Helaas worden kamerplanten soms ziek en/of raken ze besmet met ongedierte. Als je denkt dat dit het geval kan zijn met je plant, bekijk dan goed wat voor ongedierte er op jouw plant zit. Verschillende soorten ongedierte hebben een verschillende aanpak nodig.

Ongedierte is meestal vrij gemakkelijk te herkennen. Als je er ziet rondkruipen op de bladeren of stengels van je plant, heb je hoogstwaarschijnlijk een besmetting.

Sommige plagen, zoals spint, zijn heel klein en je kunt ze waarschijnlijk niet met het blote oog zien. Deze spintmijten laten echter spinnenweb-achtige slierten achter op je plant. Deze zijn heel gemakkelijk te herkennen en moeten je vertellen dat je met spintmijten te maken hebt.

Als je niet zeker weet met welke plaag je te maken hebt, maak er dan een foto van en vraag je plaatselijke kwekerij om raad. Je kunt je foto ook plaatsen in de Plant care for Beginners Facebook groep om andere leden om hulp te vragen!

Conclusie

Nu je de zes meest voorkomende redenen kent waarom je kamerplant niet groeit, kijk dan eens naar je plant en zie of je kunt vaststellen welke van deze het probleem kan zijn. Als je hulp nodig hebt, heb ik een paar goede gidsen over de verzorging van verschillende soorten planten. Deel deze gids zeker met je vrienden en familie - ze zullen het waarderen! En wie weet, misschien zijn ze de volgende keer aan de beurt om je te helpen als je plant er een beetje treurig uit begint te zien.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: crisis

Geplaatst op: Sep 10, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Waarom groeit mijn plant niet?
Verschillende planten hebben verschillende hoeveelheden zonlicht, water, en grond nodig om te groeien. Als je niet weet wat voor soort plant het is, of wat z'n specifieke behoeften zijn, dan kun je het niet goed verzorgen.
Is mijn plant wortelgebonden?
Een te kleine pot zal de groei van een plant beperken, terwijl een te grote pot de plant de kans geeft water op te nemen. Je weet of je plant wortelgebonden is als de wortels rond de bodem van je pot beginnen te cirkelen.
Gebruik ik de juiste grond voor mijn plant?
Een bodem die niet genoeg voedingsstoffen bevat of die te zuur of te basisch is, verhindert een plant goed te groeien. Je hebt een bodem nodig die helpt om je plant op het juiste vochtgehalte te houden.
Moet ik een plant bemesten om nieuwe groei te zien?
Een plant die niet genoeg voedingsstoffen krijgt zal niet zo hoog groeien of zoveel bloemen of vruchten voortbrengen als zou moeten. Als je je plant bemest, geef je het de broodnodige energie om nieuwe bladeren te gaan groeien.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners