Download als PDF
Home Verzorgtips Kun je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?

Kraanwater om je planten water te geven Foto door Bob van Aubel op Unsplash

Kun je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?

Als je al eerder naar plantenadvies gezocht hebt, weet je dat veel bronnen je vertellen dat je gefilterd of gedistilleerd water moet gebruiken om je planten water te geven. Maar is dit echt waar? Kun je geen leidingwater gebruiken om je planten water te geven? Zijn er alternatieven voor het gebruik van gedistilleerd water om je kamerplanten water te geven? Dit zijn allemaal leuke vragen en we beantwoorden ze in deze plantenverzorgingsgids.

In deze plantenverzorgingsgids gaan we kijken naar het gebruik van leidingwater om je planten water te geven. We gaan onderzoeken waarom je wel of niet leidingwater moet gebruiken. Samen gaan we de vraag beantwoorden: Kan je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?

Dit zijn de onderwerpen die we in deze plantenverzorgingsgids gaan behandelen:

  1. Moet je gedistilleerd water gebruiken om je kamerplanten water te geven?
  2. Redenen om het gebruik van leidingwater te vermijden
  3. Hoe kun je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?
  4. Alternatieven voor het gebruik van gedistilleerd water voor je kamerplanten

Laten we er eens in duiken om op te helderen of je wel of niet leidingwater kunt gebruiken om je kamerplanten water te geven.

Moet je gedistilleerd water gebruiken om je kamerplanten water te geven?

Terug naar boven

Om te beginnen beantwoorden we de vraag: Moet je gedistilleerd water gebruiken om je kamerplanten water te geven? Het korte antwoord is: Ja, idealiter gebruik je gedistilleerd water om je kamerplanten water te geven. Dit betekent echter niet automatisch dat je geen leidingwater kunt gebruiken om je kamerplanten water te geven.

Ik heb er een hekel aan dat de meeste plantenverzorgingsgidsen je vertellen dat je gedestilleerd water moet gebruiken om je planten water te geven. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om gedestilleerd water te gebruiken of wil de moeite doen. Gedestilleerd water is de beste optie, maar niet de enige.

We weten nu dus dat gedistilleerd water de beste optie is, maar hoeven het niet te gebruiken. Laten we onderzoeken wat de beste manier is om leidingwater te gebruiken als je geen andere keus hebt. Laten we eerst eens kijken naar enkele redenen om geen leidingwater te gebruiken. We bekijken deze redenen om je te helpen zelf te beslissen wat je verkiest.

Redenen om het gebruik van leidingwater te vermijden

Terug naar boven

Leidingwater, vooral als het niet gedestilleerd is, bevat verschillende chemische stoffen die slecht zijn voor jou en je planten. Je leidingwater bevat dingen, zoals lood, chloor, en ziekteverwekkers. Deze zijn schadelijk voor je planten en zullen problemen veroorzaken als je ze consequent met dit leidingwater bewatert.

Behalve deze chemicaliën kan ook de temperatuur van het water een rol spelen als het om plantenproblemen gaat. Als je je planten met ijskoud water water geeft, kan dat de wortels beschadigen. Sommige (tropische) planten zijn erg gevoelig voor temperatuurveranderingen en koud water bij hun wortels kan ze doden.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om beide uitdagingen tegelijk te overwinnen. Daarover gaat het volgende gedeelte.

Hoe kun je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?

Terug naar boven

Gieter in de zon Foto door Robert Hrovat op Unsplash

We hebben ontdekt dat gedistilleerd water de beste soort is om je kamerplanten water te geven. Het is echter niet je enige optie. Je kunt leidingwater gebruiken om je planten water te geven, maar het vereist wel wat planning van je kant. Als je van plan bent leidingwater te gebruiken om je planten water te geven, moet je ervoor zorgen dat het op zijn schoonst is. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat het water niet koud is en op kamertemperatuur is.

Wanneer je leidingwater voor je kamerplanten wilt gebruiken, moet je het 24 uur laten staan. Wat betekent dit? Het betekent dat je je bewateringsschema minstens 24 uur van tevoren moet plannen.

Voorbeeld: Als je morgen om 15:00 (3PM) je planten water wilt geven, moet je vandaag vóór die tijd je gieter vullen.

Door je water minstens 24 uur in de gieter te laten zitten, laat je het tot rust komen. Als je het laat bezinken, zullen de meeste deeltjes langzaam naar de bodem van je gieter zinken. Tegelijk warmt je water op tot het op kamertemperatuur is.

Aan het eind van de 24 uur, vlak voor je klaar bent om je planten water te geven, zal het water tot rust gekomen zijn en kamertemperatuur hebben. Je hebt nu veel minder kans dat je plant wordt blootgesteld aan de chemicaliën in het water. Je stelt je plant ook niet bloot aan ijskoud water.

Zijn er andere alternatieven voor het gebruik van gedistilleerd water bij het bewateren van je kamerplanten? Ja die zijn er! Laten we die in de volgende gedeelte doornemen.

Alternatieven voor het gebruik van gedistilleerd water voor je kamerplanten

Terug naar boven

Regen op houten hek Foto door Liv Bruce op Unsplash

Als je er nog steeds niet aan toe bent gedistilleerd water voor je kamerplanten te gebruiken, ben je nog niet uitgespeeld. Er zijn een paar eenvoudige manieren om je planten water te geven zonder gedestilleerd water te gebruiken:

  • Regenwater
  • Leidingwater dat minstens 24 uur bezonken is
  • Koken van leidingwater en laten afkoelen

Regenwater is waarschijnlijk een van de beste manieren om je kamerplanten water te geven, afgezien van het gebruik van leidingwater. Het is schoon en bevat geen chemicaliën die het water uit je kraan wel bevat. Het enige nadeel is dat je het regenwater moet laten opwarmen als het nog niet kamertemperatuur is.

Je kunt ook leidingwater koken en het laten afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doodt de ziekteverwekkers in het water en brengt het op de juiste temperatuur. Dit is een laatste redmiddel, want je kunt je plant nog steeds blootstellen aan de chemicaliën in het water.

Conclusie

Gedestilleerd water is nog steeds het beste water om te gebruiken als je je kamerplanten water geeft. Het is echter niet de enige manier. Er zijn een paar goede alternatieven als je niet in de gelegenheid bent om gedistilleerd water te gebruiken voor al je plantenverzorging. Je kunt leidingwater gebruiken, als je het 24 uur laat bezinken en/of koken. Een andere goede optie is regenwater te gebruiken en ervoor te zorgen dat het op kamertemperatuur is voor je het gebruikt.

Je hebt veel mogelijkheden als het gaat om je planten water geven, dus probeer ze allemaal uit om te zien welke voor jou het beste werkt.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: water

Geplaatst op: Mar 26, 2021 Bijgewerkt op: May 13, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Moet je gedistilleerd water gebruiken om je kamerplanten water te geven?
Gedestilleerd water is de beste soort om te gebruiken bij het bewateren van je kamerplanten. Het is vrij van alle onzuiverheden en stelt je planten niet bloot aan chemicaliën en ziekteverwekkers. Dus als je de mogelijkheid hebt, gebruik dan gedestilleerd water om je kamerplanten water te geven.
Kun je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?
Als je wat voorzorgsmaatregelen neemt, kun je leidingwater gebruiken om je kamerplanten water te geven. De beste manier om leidingwater te gebruiken is het te koken en te laten afkoelen. Een andere goede manier is het 24 uur te laten staan, zodat eventuele deeltjes naar de bodem van je gieter zinken.
Kun je regenwater gebruiken om je kamerplanten water te geven?
Regenwater is heel geschikt om je kamerplanten water te geven. Het is meestal schoon en bevat niet veel chemicaliën. Als je het toch gebruikt, laat het dan tot kamertemperatuur opwarmen om te voorkomen dat je kamerplanten aan koud water worden blootgesteld.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners