Home Verzorgtips Hoe geef ik mijn planten op de juiste manier water?

"Alocasia-polly na beneveling"

Hoe geef ik mijn planten op de juiste manier water?

Je planten water geven is een van de belangrijkste onderdelen van de verzorging van je planten. Je planten water geven is elke belangrijk, want het kan je planten helpen groeien, maar als je het verkeerd doet kan het je planten doden. Gelukkig kun je een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat je je planten goed water geeft.

Het begint met het controleren van de grond voordat je je plant water geeft. Je kunt controleren of de grond droog is en als dat zo is, kun je het water geven. Als je kamerplant meer vocht nodig heeft, dan kun je de grond bij een volgende keer water geven licht vochtig laten. De gemakkelijkste manier om planten goed bewaterd te houden is door afwateringsgaten in de pot te hebben en de juiste grondmix voor je planten te gebruiken.

In deze post gaan we in op verschillende soorten planten en hoe je ze goed water kunt geven. Dit omvat waterminnende tropische planten, planten die graag iets uitdrogen, en cactussen & vetplanten.

Watertips voor elke plant

Voor we op specifieke plantensoorten ingaan, moeten we eerst wat algemene tips voor water geven uit de weg ruimen. Water geven gaat het gemakkelijkst als je potten hebt waar afwateringsgaten in zitten. Heb je geen potten met afwateringsgaten, dan moet je gokken hoeveel water je je planten moet geven. Dit is prima voor ervaren plantenbezitters, maar het is niet goed voor beginners. Het doel van afwateringsgaten is het wegwerken van overtollig water: water dat de grond niet kan opnemen. Als je een pot hebt zonder afvoergat, blijft overtollig water op de bodem van je pot staan. Daardoor kan de plant het risico lopen wortelrot te ontwikkelen.

Als je een pot met drainagegaten hebt, kun je je plant water geven tot het water uit het drainagegat begint te druppelen. Als het dit doet, laat het dan 5-10 minuten druppelen. De grond is dan van al het overtollige water af en je plant is goed bewaterd. Je kunt deze strategie toepassen op alle soorten planten die in deze post beschreven worden.

Als je nieuwe planten koopt, doe je best wat onderzoek naar hun bewateringsbehoeften, zo ben je voorbereid om ze correct water te geven. Dit onderzoek zal je ook helpen om uit te zoeken of er iets mis is met je plant. Bijvoorbeeld: als je een plant te veel water geeft verwelken zijn bladeren of worden ze bruin. Als je de bewateringsbehoeften van je kamerplant kent, kun je zien of je ze te veel of te weinig water hebt gegeven. Zo is het vrij eenvoudig om je verzorging aan te passen en de plant te geven wat ze nodig heeft.

Laten we nu eens ingaan op enkele specifieke plantensoorten.

Tropische planten water geven

De meeste tropische planten geven de voorkeur aan licht vochtige grond, want dat hebben ze in hun natuurlijke omgeving. Als je enkele van deze kamerplanten hebt, moet je grond gebruiken die veel vocht kan vasthouden, het vocht mag niet snel ontsnappen. Als je grond gebruikt die veel water kan vasthouden, hoef je je plant niet zo vaak water te geven omdat hij veel langer in perfecte conditie zal blijven dan wanneer je goed drainerende grond gebruikt.

Tropische planten geven de voorkeur aan vochtige grond, maar niet aan natte. Je grond moet nog steeds goed doorlatend zijn en je pot moet draingaten hebben waardoor het overtollige water kan ontsnappen. De grond moet ook toelaten dat zuurstof de wortels van je plant bereikt. Omdat zuurstof nog steeds de wortels van je plant moet kunnen bereiken, moet je grond gebruiken die er tegen kan vochtig te zijn. Als je hiervoor gewone potgrond zou gebruiken, zal die verdichten en te dicht worden. Daardoor kunnen de wortels geen zuurstof meer inademen en zullen ze stikken.

Planten die graag iets uitdrogen

In tegenstelling tot tropische planten zitten de meeste kamerplanten niet graag te lang in natte of vochtige grond. Als ze te lang aan te veel vocht blootgesteld worden, kunnen ze last krijgen van wortelrot en dit zal de plant doden. Voor deze planten is het heel belangrijk dat ze goed drainerende grond hebben. Grond die niet te lang water vasthoudt. Een paar dagen is aanvaardbaar, maar niet meer dan dat.

Voor je je planten water geeft moet je zeker zijn dat de bovenste 5 cm (2 inches) grond droog is. Je kunt dit doen door je vinger in de grond te steken en de vochtigheid te voelen. Als je niet zeker weet of het droog is of niet, is er een eenvoudige vuistregel: droge grond blijft niet aan je vinger kleven. Dus als dat wel zo is, wacht dan nog een paar dagen voor je die specifieke plant water geeft.

Cactussen en vetplanten water geven

Cactussen en vetplanten staan erom bekend dat ze heel gemakkelijk te verzorgen zijn. Eén van de aspecten die dit gemakkelijk maken, is het feit dat je ze kunt vergeten en dat ze zullen overleven. Als het gaat om water geven aan deze soorten planten, moet je dat tot een minimum beperken. Je moet ze eens in de 2-3 weken water geven of wanneer de planten tekenen van dorst beginnen te vertonen. Als je vaker water geeft, loop je het risico dat je deze planten te veel water geeft en dat zal ze op den duur doden.

Als je deze planten in een pot plant, bij voorkeur met een afvoergat, zorg dan dat je een cactusgrondmengsel gebruikt. Dit mengsel is gemaakt om water heel snel te laten ontsnappen en houdt ook niet veel water vast. Dit komt omdat cactussen en vetplanten goed groeien als ze in een droge omgeving staan, zoals hun natuurlijke habitat.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: water

Geplaatst op: Feb 20, 2021 Bijgewerkt op: May 30, 2021

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Als je via deze links een product koopt krijgen wij daar een kleine commissie voor. Dit kost je niks en helpt ons om verzorgtips te kunnen schrijven. Win-win!

Veelgestelde vragen

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips

Sanseveiras on Leca

Blijf op de hoogte

Krijg als eerste te horen wanneer nieuwe verzorgtips beschikbaar zijn!

Vul een e-mailadres in