Download als PDF
Home Verzorgtips Kamerplanten: Hoe krijg je groene vingers?

Gelukkige planteneigenaar

Kamerplanten: Hoe krijg je groene vingers?

Zoals veel andere mensen, heb je waarschijnlijk zwarte vingers. Je kunt geen enkele plant langer dan een week of twee in leven houden. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Zwarte vingers is ook niet iets dat je voor altijd zult hebben, want met wat gemakkelijke tips kun je deze in groene vingers omzetten.

In deze plantenverzorgingsgids leer ik je alle basisbeginselen over het verzorgen van planten. We bekijken welke planten geweldig zijn voor beginners, waarmee je fouten kunt maken zonder dat ze meteen dood gaan. Afgezien van de planten, bekijken we hoe (vaak) je je planten water moet geven, hoe je een plek kiest om je plant neer te zetten, waarom en hoe vaak je je plant moet bemesten, en hoe je omgaat met ongedierte. Aan het eind van deze gids ken je alle basisprincipes van het verzorgen van kamerplanten en zul je snel beseffen dat je groene vingers hebt gekregen!

Dit zijn de onderwerpen die we gaan bekijken:

 1. Kies de juiste planten voor je omgeving
 2. Geef je planten de juiste hoeveelheid water
  1. Hoe geef je je planten water?
 3. Geef je planten de juiste hoeveelheid zonlicht
  1. Hoe weet je dat je plant te veel zonlicht krijgt?
  2. Hoe weet je dat je plant te weinig zonlicht krijgt?
 4. Bemest je planten op het juiste moment
 5. Verpot je planten als ze te groot worden voor hun pot
 6. Snoei je planten om ze gezond te houden en er goed uit te laten zien
 7. Maak de bladeren van je plant regelmatig schoon om te voorkomen dat er ongedierte groeit
 8. Wat zijn enkele goede planten om mee te beginnen als beginner?
  1. Sansevieria
  2. Vetplant / Cactus
  3. Vredeslelie
  4. Afrikaanse Viooltjes

Laten we beginnen met leren hoe je kamerplanten moet verzorgen, gevolgd door enkele geweldige beginnersvriendelijke planten om je pas gekregen vaardigheden te oefenen!

Kies de juiste planten voor je omgeving

Terug naar boven

Gelukkige planteneigenaar

Bij het kiezen van planten voor je huis of tuin is het belangrijk om rekening te houden met de eisen die elk van hen stelt aan zonlicht en temperatuur. Als je bijvoorbeeld in een gebied met lange, hete zomers woont, zul je planten moeten kiezen die hoge temperaturen en direct zonlicht kunnen verdragen. Aan de andere kant, als je in een koeler klimaat woont, zul je planten moeten kiezen die koudere winters kunnen overleven en misschien meer water nodig hebben.

Je moet bij het kiezen van planten ook rekening houden met je eigen verzorgingsstijl. Ben je iemand die vergeet z'n planten water te geven? Misschien is een vetplant of cactus een geweldige plant voor jou om mee te beginnen. Geef je je plant graag wat vaker water? Misschien zijn Afrikaanse Viooltjes of Vredeslelies geweldige planten voor jou om mee te beginnen. Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je de juiste planten kiest voor jouw omgeving.

Laten we deze vragen beantwoorden om te bepalen met welke plant je kunt beginnen:

 • Vergeet je je plant water te geven? Kies een droogtetolerante plant.
 • Wil je je plant vaker water geven? Kies een vochtminnende plant.
 • Heb je grote ramen en veel natuurlijk zonlicht in huis? Kies een plant die van direct zonlicht of helder indirect zonlicht houdt.
 • Heb je een donkerder huis? Kies een plant die de voorkeur geeft aan plekken met weinig licht.

Houd, terwijl je deze vragen beantwoordt, bij welk type plant het beste past bij jouw stijl van plantenverzorging en jouw huis. Bijvoorbeeld: "Ik heb een droogtetolerante plant nodig omdat ik ze steeds vergeet water te geven en de plant moet de voorkeur geven aan direct zonlicht omdat mijn huis veel natuurlijk zonlicht heeft." Het type plant zal belangrijk zijn wanneer we kijken naar de beste kamerplant voor jou om mee te beginnen, dus schrijf het voor nu op en laten we meer leren over het verzorgen van planten.

Geef je planten de juiste hoeveelheid water

Terug naar boven

Gelukkige planteneigenaar

Water geven en zonlicht zijn twee van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als het gaat om het gezond houden van je planten. Te veel of te weinig water geven kan nadelige gevolgen hebben voor je planten, net als ze langere tijd in direct zonlicht laten staan. Door je planten de juiste hoeveelheid water en zonlicht te geven, kun je ze helpen om te gedijen en langer gezond te blijven.

Als je een trucje wilt weten om het water geven van je plant een stuk gemakkelijker te maken: Gebruik altijd een pot met één of meer drainagegaten. Deze drainagegaten maken het veel gemakkelijker voor je om je plant de juiste hoeveelheid water te geven, zonder al te veel risico te lopen dat je ze te veel geeft.

Vooral kamerplanten zijn tere wezens die wat extra zorg en aandacht nodig hebben. Eén keer per week water geven zou het meeste moeten zijn, maar zorg ervoor dat je de grond controleert voordat je water geeft om er zeker van te zijn dat die niet al vochtig is.

Hoe geef je je planten water?

Terug naar boven

Als je je planten water geeft, vooral als je je plant voor het eerst leert kennen, is het een goed idee om het naar een gootsteen te brengen. Hier lees je waarom! Als je je plant water geeft, in een pot met een drainagegat, kun je het water geven tot het vocht uit de bodem van de pot begint te druppelen. Zodra het water uit de bodem van de pot begint te druppelen, heeft de grond al het vocht opgenomen dat het kan vasthouden en probeert het overtollige water af te voeren. De grond helpt je om overbewatering van je plant te voorkomen door alle overtollige grond uit het drainagegat te verwijderen.

Ik raad aan je plant de eerste paar keer water te geven in de gootsteen, in plaats van het op het schoteltje onder je pot te houden, want dan leer je hoeveel water de grond kan opnemen. Na een paar weken dit gedaan te hebben, heb je een vrij goed inzicht in hoeveel water je plant nodig heeft en kun je het op het schoteltje houden.

Geen enkele plant groeit graag in natte grond, dus een goede drainage is essentieel om je plant gelukkig te houden.

Geef je planten de juiste hoeveelheid zonlicht

Terug naar boven

Gelukkige planteneigenaar

Zonlicht is het tweede belangrijkste om je plant gelukkig en gezond te houden. Verschillende planten houden van verschillende niveaus van blootstelling aan zonlicht, omdat ze in de natuur in verschillende omgevingen groeien. Sommige planten, zoals cactussen, groeien in de volle zon in warme en droge gebieden. Terwijl andere planten, zoals een Monstera of Alocasia, groeien in de schaduw van grote bomen, waar ze alleen gemiddeld tot helder indirect zonlicht krijgen. Weten waar je plant groeit en welk type zonlicht het prettig vindt is essentieel om het te helpen groeien en het er op zijn best uit te laten zien.

Gelukkig hebben de meeste kamerplanten zeer vergelijkbare lichtbehoeften, dus als je niets gevonden hebt over welk soort licht jouw plant het liefst heeft, kun je het helder indirect zonlicht geven en dan zal het gelukkig zijn.

Het is vaak ideaal om je kamerplanten vlakbij een raam te zetten, niet vlak ernaast, omdat ze dan veel indirect licht krijgen zonder aan fel direct zonlicht te worden blootgesteld. Het af en toe draaien van je planten zal ook helpen om ze gelijkmatig te laten groeien.

Hoe weet je dat je plant te veel zonlicht krijgt?

Terug naar boven

Als je plant verwelkt, is dat een goed teken dat hij te veel zonlicht krijgt. Een andere aanwijzing is als de bladeren van je plant bruin of knapperig worden. Overbewatering en overbewatering van planten kunnen beide leiden tot bladverbranding, waardoor de bladeren er ongezond en vervormd uitzien. Als je niet zeker weet of je plant te veel licht of te veel water krijgt, kijk dan eens naar de bladeren - als ze verwelken, knapperig of bruin zijn, dan is het tijd om één van die factoren aan te passen.

Hoe weet je dat je plant te weinig zonlicht krijgt?

Terug naar boven

Als je plant niet groeit, krijgt het misschien te weinig zonlicht. Een ander teken dat je plant te weinig licht krijgt is als de bladeren lichtgroen of geel worden. Zonder voldoende zonlicht groeien planten niet en kunnen ze hun kleur gaan verliezen.

Bemest je planten op het juiste moment

Terug naar boven

Je planten op het juiste moment bemesten is cruciaal voor hun groei. Planten hebben voeding nodig om genoeg energie te krijgen om te groeien. Te veel meststof kan echter net zo schadelijk zijn als te weinig. De sleutel is om de juiste balans te vinden. Voor de meeste kamerplanten betekent dat één keer per maand bemesten tijdens het groeiseizoen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo hebben cactussen en vetplanten maar één of twee keer per jaar mest nodig, terwijl varens en Afrikaanse viooltjes baat hebben bij elke twee weken mest. Door je planten op het juiste moment te bemesten, kun je ervoor zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond en sterk te groeien.

Er zijn geen definitieve antwoorden over hoe vaak je je plant moet bemesten, maar je kunt een goede gok maken.

Als je een langzaam groeiende plant hebt, wat betekent dat het in een jaar nauwelijks groter wordt, moet je het maar twee keer per jaar bemesten: één keer aan het begin van de lente en één keer aan het begin van de zomer. Deze planten hebben niet veel voedingsstoffen nodig, omdat ze niet veel gebruiken om groter te worden. Enkele voorbeelden van dit soort planten zijn vetplanten, cactussen, dracaena, en sansevieria.

Als je een middelmatig groeiende plant hebt, wat betekent dat het een flink stuk per jaar groeit, maar ze groeien niet erg veel nieuwe bladeren/stelen per jaar, dan moet je je plant in het voorjaar en de zomer eens per maand bemesten. Enkele soorten planten als deze zijn Monstera, Golden Pothos, Philodendron en Syngonium.

En tot slot, als je snelgroeiende planten hebt, wat betekent dat ze snel veel nieuwe bladeren en stengels groeien, maar die stengels en bladeren ook vrij snel afsterven, moet je je plant om de 14 dagen bemesten. Deze planten hebben een explosieve groei in de lente en zomer en kunnen een beetje chaotisch en "druk" lijken. Enkele soorten planten als deze zijn Graslelies, Varens, Kruiden en Vredeslelies.

Verpot je planten als ze te groot worden voor hun pot

Terug naar boven

Happy plant owner repotting

Het verpotten van je planten is een belangrijk onderdeel van het plantenbezit. Als een plant zijn pot begint te ontgroeien, wordt dat "wortelgebonden" genoemd. Dit betekent dat de wortels alle ruimte in de pot zijn gaan innemen en dat ze niet meer de lucht en het water kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Verpotten helpt ervoor te zorgen dat je planten gezond en sterk kunnen blijven groeien. Het stelt je ook in staat om de potgrond te verversen, wat kan helpen om ziekten en plagen te voorkomen. Weet je niet zeker wanneer het tijd is om te verpotten? Een algemene vuistregel is om het elke één tot twee jaar te doen voor kleine planten, en elke twee tot drie jaar voor grote planten. Dus als je hebt gemerkt dat je geliefde kamerplant er de laatste tijd een beetje triest uitziet, en je hebt alles goed gedaan, dan is het misschien tijd om het wat extra groeiruimte te geven.

Het is heel belangrijk om een pot te kiezen die slechts één maat groter is dan de vorige pot. De belangrijkste reden om een iets grotere pot te kiezen is dat een pot die te groot is voor je plant veel meer aarde bevat, die op zijn beurt te veel water vasthoudt voor je plant om op te nemen. Deze vochtige grond die nooit uitdroogt is een magneet voor ongedierte en veroorzaakt vrij snel wortelrot bij je plant. Daarom moet je ook een jaar langer wachten met het verpotten van grotere planten, want die potten zijn veel groter dan de vorige pot en houden ook veel meer vocht vast.

Snoei je planten om ze gezond te houden en er goed uit te laten zien

Terug naar boven

Elke tuinier weet dat snoeien een essentieel onderdeel is van de verzorging van planten. Het helpt niet alleen om planten er op hun best uit te laten zien, maar het helpt ook om de groei te bevorderen en ongedierte onder controle te houden. Veel mensen beseffen echter niet dat het snoeien van kamerplanten net zo belangrijk is als het snoeien van buitenplanten. Kamerplanten worden vaak pootachtig en gaan er wild uitzien als ze niet gesnoeid worden, en ze trekken ook eerder ongedierte aan.

Het snoeien van kamerplanten is een simpele kwestie van het verwijderen van dode of beschadigde bladeren, stengels of bloemen. Dit verbetert niet alleen het uiterlijk van de plant, maar stimuleert ook nieuwe groei. Bovendien helpt regelmatig snoeien om ongedierte onder controle te houden. Vergeet dus niet je kamerplanten af en toe eens goed te snoeien!

Als je klaar bent om je plant te snoeien, zorg er dan voor dat je al het gereedschap dat je gebruikt om je planten te verzorgen ontsmet. Zo voorkom je dat je ziektes van de ene plant op de andere overbrengt.

Maak de bladeren van je plant regelmatig schoon om te voorkomen dat er ongedierte groeit

Terug naar boven

Gelukkige planteneigenaar

Elke kamerplantenbezitter weet dat het gezond houden van je planten een uitdaging kan zijn. Behalve dat je ervoor moet zorgen dat ze de juiste hoeveelheid zonlicht en water krijgen, moet je ook uitkijken voor ongedierte. Een manier om je planten gezond te houden is door hun bladeren regelmatig schoon te maken.

De beste en gemakkelijkste manier om je plant te beschermen tegen ongedierte is te voorkomen dat ongedierte bij je planten komt. Een goede manier om dit te doen is om de bladeren van je plant regelmatig schoon te maken met een mengsel van neem olie, zeep en warm water. Als je dit eens per maand doet, neem je de tijd om je planten te inspecteren op ongedierte en voorkom je dat ze bij je plant komen of je haalt ze actief van je plant af.

Het is belangrijk om de bladeren niet te vaak schoon te maken, want dat zou ook de goede bacteriën uit je plant kunnen verwijderen. De bacteriën die er zijn om je plant gezond te houden.

Wat zijn enkele goede planten om mee te beginnen als beginner?

Terug naar boven

We hebben een paar van de grondbeginselen van het verzorgen van planten bekeken en je geholpen een groene vingers te worden. Maar erover lezen is één ding, je zult je vaardigheden moeten oefenen om beter te kunnen herkennen wanneer je planten water nodig hebben, misschien hebben ze te veel water gehad en moeten ze uitdrogen.

Om je te helpen je vaardigheden te oefenen, heb ik 4 geweldige planten uitgezocht voor beginnende plantenbezitters, omdat ze duidelijke behoeften hebben en je laten zien wanneer ze niet gelukkig zijn en je iets moet veranderen. Deze planten hebben ook niet echt last van ongedierte, dus ze zullen je niet overweldigen met veel tegelijk.

Als je je herinnert van het begin van de post, heb ik je 4 vragen gesteld om te bepalen welk type plant het beste bij jou en je leefruimte past. Laten we nu jouw plantenverzorgingsstijl en leefruimte afstemmen op de perfecte plant om mee te beginnen!

Sansevieria

Terug naar boven

Sansevieria

Een Sansevieria is perfect voor jou en je ruimte als je vergeet je planten steeds water te geven of als je niet te veel tijd wilt besteden aan de verzorging van je planten. De Sansevieria groeit goed in alle lichtniveaus, van plekken met weinig licht tot direct zonlicht, dus het is een zeer veelzijdige plant.

Kenmerken

 • Zonlicht: Alles, van weinig licht tot direct zonlicht
 • Water: Idealiter eens in de 14 dagen
 • Bemesting: Eenmaal per maand in het voorjaar en de zomer

Lees meer over het verzorgen van een Sansevieria.

Vetplant / Cactus

Terug naar boven

Vetplant

Een Vetplant of Cactus is perfect voor jou en je ruimte als je vergeet je planten steeds water te geven of als je niet te veel tijd wilt besteden aan de verzorging van je planten. Vetplanten en cactussen groeien goed in direct zonlicht, op een vensterbank waar ze 's middags een paar uur per dag zonlicht krijgen.

Kenmerken

 • Zonlicht: Direct zonlicht
 • Water: Idealiter eens in de 14 dagen
 • Bemesting: Eenmaal aan het begin van de lente en eenmaal aan het begin van de zomer.

Lees meer over het verzorgen van een Vetplant.

Vredeslelie

Terug naar boven

Vredeslelie

Een Vredeslelie is een bloeiende kamerplant die van vocht houdt en perfect is voor jou en je ruimte als je je planten graag om de paar dagen wat water geeft. De Vredeslelie groeit goed op plekken met weinig licht tot gemiddeld tot helder indirect licht. Als je de prachtige bloemen wilt laten groeien, moet je het op een plek zetten met ten minste gemiddeld indirect zonlicht, want het heeft de energie van het zonlicht nodig om te groeien.

Kenmerken

 • Zonlicht: Weinig licht tot helder indirect zonlicht
 • Water: Idealiter één keer per week
 • Bemesting: Eens per 14 dagen in het voorjaar en de zomer

Lees meer over het verzorgen van een Vredeslelie.

Afrikaanse Viooltjes

Terug naar boven

Afrikaanse viooltjes

Afrikaanse viooltjes zijn een prachtige bloemen die gedijen in zonlicht en houden van vocht! Ze zijn perfect voor jou en je ruimte als je je planten graag wat vaker water geeft. De Afrikaanse viooltjes groeien het best in helder indirect zonlicht tot direct zonlicht.

Kenmerken

 • Zonlicht: Helder indirect tot direct zonlicht
 • Water: Idealiter eens per 4-5 dagen
 • Bemesting: Eenmaal per 14 dagen in het voorjaar en de zomer

Lees meer over het verzorgen van een Afrikaans Viooltje.

Conclusie

Je zou nu een paar geweldige beginnersvriendelijke planten moeten hebben om je plantenreis mee te beginnen. Deze planten zijn vrij vergevingsgezind en laten je toe om fouten te maken zonder ze meteen te doden. Deze planten zouden je moeten helpen herkennen of ze water nodig hebben of dat ze te veel hebben gehad. Zodra je deze planten kunt helpen gedijen, ben je klaar om moeilijkere planten aan te pakken en te kijken wat ze willen en nodig hebben in je huis!

Door deze eenvoudige tips te volgen, ben je in een mum van tijd op weg om een succesvolle plantenouder te worden! Zorg ervoor dat je deze gids deelt met je vrienden en familie, zodat zij ook groene vingers kunnen worden.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen.

Tags: beginnersvriendelijk

Geplaatst op: Nov 26, 2022

Ben je klaar om deze tips toe te passen?

Haal dan de genoemde producten van de links hieronder en help ons om onze kennis met anderen te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om mijn planten water te geven?
De beste manier om je planten water te geven is door de grond te controleren. Als de bovenkant van de grond droog is, geef de plant dan water. Water geven van bovenaf kan wortelrot veroorzaken, dus zorg ervoor dat je dit niet doet. Je kunt ook een gieter of tuinslang met een zacht sproeimiddel gebruiken om je planten water te geven.
Hoe vaak moet ik mijn planten water geven?
Dat hangt af van de plant. Sommige planten moeten elke dag water krijgen, sommige planten maar één keer per week, en sommige planten maar één keer per maand. Je moet altijd controleren of de grond droog is voordat je je planten water geeft.
Welke grondsoort moet ik voor mijn planten gebruiken?
Je moet potgrond gebruiken voor je planten. Potgrond is speciaal gemaakt voor planten en heeft het juiste mengsel van mineralen en voedingsstoffen om ze te helpen groeien.
Moet ik mijn planten bemesten?
Sommige planten moeten elke week bemest worden, sommige planten elke maand, en sommige planten hoeven helemaal niet bemest te worden. Je moet altijd op het label van de plant kijken of met een expert overleggen hoe vaak jouw specifieke plant bemest moet worden.
Kan ik mijn planten in het donker houden?
Nee, je moet je planten niet in het donker zetten.
Hoeveel licht hebben mijn planten nodig?
Dat hangt af van de plant. Sommige planten hebben direct zonlicht nodig, sommige planten hebben gemiddeld zonlicht nodig, en sommige planten hebben indirect zonlicht nodig. Je moet altijd op het label kijken of met een expert overleggen hoeveel licht jouw specifieke plant nodig heeft.
Moet ik mijn planten binnen of buiten houden?
Als je in een zonnig klimaat woont, kun je je planten buiten houden. Als je in een kouder klimaat woont, kun je je planten het beste binnen houden.
Kan ik mijn planten van de ene kamer naar de andere verplaatsen?
Ja, je kunt je planten van de ene kamer naar de andere verplaatsen, maar je moet er wel op letten dat ze in een vergelijkbare groeiomgeving blijven als voorheen.
Wanneer is de beste tijd om mijn planten te verpotten?
De beste tijd om je planten te verpotten is in het voorjaar of de zomer, als het weer warmer is.
Wat zijn enkele veel voorkomende huisplantenplagen en hoe kom ik ervan af?
Enkele veel voorkomende plagen zijn bladluizen, spint en wolluizen. De beste manier om van deze plagen af te komen is ze te besproeien met een tuinslang of een insecticide te gebruiken.

Pin deze verzorgtips

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners