Download als PDF
Home Verzorgtips Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?

Zonlicht door raam Foto door Greg Rosenke op Unsplash

Is de richting van het zonlicht van belang voor je kamerplant?

Heb je er wel eens over nagedacht welk soort zonlicht je kamerplanten het prettigst vinden? Zonlicht is iets dat alle planten op de een of andere manier nodig hebben. Sommige planten hebben niet zo veel zonlicht nodig of kunnen overleven op plaatsen met weinig licht. Maar alle planten hebben ten minste wat zonlicht nodig om te groeien en gezond te blijven. Zonlicht geeft je plant de broodnodige energie om groot en sterk te groeien. Sommige planten gebruiken deze energie zelfs om zonlicht om te zetten in gezuiverde lucht.

Als je al eens een plantenverzorgingsgids gevolgd hebt, heb je misschien opmerkingen gezien over het plaatsen van een plant in "een op het westen gericht raam". Als je net begint, kan dit verwarrend zijn en vraag je je misschien af of het echt uitmaakt in welke richting je raam staat. Waarom maakt het uit of je een plant in een raam op het noorden of op het westen zet?

In deze plantenverzorgingsgids bekijken we of het uitmaakt welke soort zonlicht je plant krijgt en wat het verschil is tussen de vier richtingen.

Dit zijn de vier richtingen die we in deze gids gaan behandelen, want elke onderscheiden richting heeft zijn eigen voordelen:

  1. Noord
  2. Oost
  3. Zuid
  4. West

Opmerking over de routebeschrijving

Voor we beginnen is het goed om één ding in gedachten te houden: deze aanwijzingen kunnen verschillen naargelang waar je woont. Als je bijvoorbeeld een plantenverzorgingsgids leest die geschreven is door iemand in Nederland en je woont in Suriname, dan moet je de aanwijzingen in die gids omkeren. Een raam op het zuiden voor Nederland is dus vergelijkbaar met een raam op het noorden in Suriname. Dit geldt voor elk land dat op het noordelijk of zuidelijk halfrond ligt.

In deze plantenverzorgingsgids zal ik zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond vermelden, om het gemakkelijker op je kamerplanten toe te passen. Laten we beginnen met een raam op het noorden!

Ramen op het noorden

Terug naar boven

In de inleiding heb ik gezegd dat het noordelijk gerichte raam op het noordelijk halfrond het omgekeerde is voor het zuidelijk halfrond. Als je op het zuidelijk halfrond bent, zal het raam op het zuiden vergelijkbaar licht hebben.

Noordelijk halfrond

Planten in een raam op het noorden

Het naar het noorden gerichte raam op het noordelijk halfrond is een raam dat over het algemeen niet veel zonlicht krijgt. De zon schijnt bijna altijd vanuit het zuiden, dus je raam op het noorden krijgt niet veel direct zonlicht. Deze lamp is perfect voor planten die van plekken met weinig licht houden of de voorkeur geven aan indirect zonlicht. Enkele voorbeelden van deze soorten planten zijn: een graslelie, een ZZ plant, of een Vredeslelie.

Zuidelijk halfrond

Op het zuidelijk halfrond zal het raam dat naar het noorden gericht is veel zonlicht krijgen, omdat de zon vanuit het noorden schijnt. Zo ontstaat de perfecte plaats voor die soorten planten die het langste deel van de dag van de zon houden. Sommige planten die het heel goed doen in dit soort zonlicht zijn Alocasia's, Crotons, Vetplantjes, en Cactussen. Dit soort licht is vergelijkbaar met een raam op het zuiden op het noordelijk halfrond.

Een opmerking over het naar het noorden gerichte raam voor het zuidelijk halfrond is dat het in de zomer veel meer schaduw krijgt dan in de winter. In de zomer staat de zon hoog aan de hemel en schijnt ze bijna recht naar beneden. Dit is geweldig voor die zonminnende planten in je vensterbank, maar geeft de rest van de kamer misschien niet het licht dat je er van verwacht. Hiervoor zou je eens kunnen kijken naar een raam dat op het westen gericht is.

Ramen op het oosten

Terug naar boven

Naar het oosten gericht vensterlicht Foto door John-Mark Smith op Unsplash.

Het naar het oosten gerichte raam is op het noordelijk en zuidelijk halfrond gelijk. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Wat betekent dit nu voor je planten? Het betekent dat je 's morgens wat zonlicht krijgt, als de zon op zijn zwakst is. Je planten krijgen er maar een paar uur (zwak) zonlicht door.

Dit soort licht lijkt op dat van de noordelijk gerichte ramen, maar is 's morgens iets intenser. Dit zou een mooie plaats zijn voor een paar planten met weinig licht, die variegatie op hun bladeren hebben. Deze variëteit maakt dat de planten meer licht nodig hebben om dezelfde energie van de zon te krijgen. De bonte delen van de bladeren kunnen de zon niet zo goed absorberen, alleen de groene delen kunnen dat.

Goede planten voor dit soort licht zouden dezelfde soort planten zijn die op het noordelijk halfrond van noordelijk gerichte ramen houden en op het zuidelijk halfrond van zuidelijk gerichte ramen.

Ramen op het zuiden

Terug naar boven

Het licht dat door naar het zuiden gerichte ramen op het noordelijk halfrond komt, is vergelijkbaar met het zonlicht dat door naar het noorden gerichte ramen op het zuidelijk halfrond komt.

Noordelijk halfrond

Het licht dat door het zuidelijk gerichte raam komt is sterk licht dat er het grootste deel van de dag zal zijn. Planten die veel zonlicht nodig hebben om gelukkig te zijn, zoals vetplanten en cactussen, houden van een plaats dicht bij dit raam.

Omdat het licht het grootste deel van de dag door dit raam komt, kan elke kamer met zo'n raam gebruikt worden voor planten die allerlei soorten zonlicht nodig hebben. Als je een plant hebt die wat minder licht nodig heeft, kun je hem verder van het raam zetten, waar hij minder licht krijgt.

Dit kun je niet doen in een kamer met een raam op het noorden of oosten. Het licht verder weg van de ramen in deze kamers is gewoon niet sterk genoeg voor de meeste planten. Het licht dat op het noordelijk halfrond door een op het zuiden gericht raam valt, is perfect voor elke kamer waar je een verscheidenheid aan kamerplanten wilt.

Zuidelijk halfrond

De zuidelijk gerichte ramen op het zuidelijk halfrond zijn vergelijkbaar met de noordelijk gerichte ramen op het noordelijk halfrond: ze worden maar heel beperkt aan zonlicht blootgesteld. Dit beperkt helaas de soorten planten die je in deze kamer of bij de ramen kunt zetten.

Lichtarme planten doen het echter goed in een ruimte als deze. Je kunt de meeste planten die wat meer licht nodig hebben beter in de buurt van een raam zetten, of overwegen ze te verplaatsen naar een kamer met meer blootstelling aan zonlicht.

Op het westen gerichte ramen

Terug naar boven

Alocasia's in een raam op het westen

Een naar het westen gericht raam is zowel op het noordelijk halfrond vergelijkbaar. Een raam op het westen krijgt 's morgens geen zonlicht, maar wel zonlicht van de vroege namiddag tot zonsondergang.

Daardoor is het een prima plaats voor planten die veel zonlicht nodig hebben, en vooral sterk zonlicht. Dit is geweldig voor de meeste tropische planten, zoals Monsteras en Alocasias. Het is ook goed voor die planten die je vlak tegen het raam kunt zetten en die al het zonlicht nodig hebben dat ze kunnen krijgen, zoals cactussen en vetplanten.

In veel plantenverzorgingsgidsen lees je meer over naar het westen gerichte ramen dan naar het noorden of zuiden gerichte ramen, omdat het licht daar veel constanter is gedurende de dag.

In de zomer en de winter krijg je nog steeds veel meer zonlicht door die op het westen gerichte ramen dan door je op het zuiden gerichte ramen.

In de zomer, als de zon hoog aan de hemel staat, krijg je meer schaduw dan zonlicht door je zuid- en noordgerichte ramen. De ramen op het westen krijgen echter 's middags en 's avonds nog steeds zonlicht.

Conclusie

In de inleiding hebben we ons afgevraagd of de richting van het zonlicht van belang is voor onze kamerplanten. In deze gids hebben we geleerd dat de verschillende richtingen van het zonlicht een verschillend soort blootstelling aan zonlicht geven. Deze verschillende soorten licht helpen je om de perfecte blootstelling aan zonlicht voor je kamerplanten te creëren en kunnen de groei en gezondheid van je plant stimuleren.

Bedankt voor het lezen van deze tips! Ik hoop dat het je helpt om je planten gezond te houden. Als je nog meer informatie nodig hebt, kun je altijd verzorgtips aanvragen of een plant doneren.

Tags: zonminnend

Geplaatst op: Oct 23, 2021 Bijgewerkt op: May 26, 2022

Veelgestelde vragen

More relevant resources

You can find more relevant information about this topic here:

Meer verzorgtips van Plant care for Beginners

Pin deze verzorgtips